Family Diary Persoonlijk

Het leed dat de Belastingdienst heet

17 oktober 2015
Het leed dat de belastingdienst heet-kinderopvangtoeslag-gedoe-GoodGirlsCompany

De Belastingdienst, leuker kunnen we het niet maken. Daar is geen woord aan gelogen. Al 3 maanden lang ben ik bezig om de kinderopvangtoeslag aan te vragen. Tot op heden zonder resultaat. Maandelijks betaal ik meer dan € 2100,- aan de kinderopvang. Dag salaris! En dan zijn er ministers die er heilig in geloven dat als vrouwen gaan werken dat goed voor ze is. Waarschijnlijk zijn die allemaal kinderloos want zelf ben ik inmiddels een andere mening aan gedaan. Lees en huiver.

Waarschijnlijk ken je die reclame wel. Op irritante betweterige toon word je verteld dat wanneer je kind naar de kinderopvang gaat, je binnen 3 maanden na aanvang de kinderopvangtoeslag moet aanvragen. Dit zou nare situaties achteraf voorkomen. Wat die nare situaties zijn, laat zich makkelijk raden. De Belastingdienst heeft namelijk geen zin om je met terugwerkende kracht over een jaar geld voor de kinderopvang terug te betalen. Iets met blauwe enveloppen en aangiftes die al standaard elk jaar fout gaan. Om het zichzelf leuker en makkelijker te maken, word je nu vooraf gewaarschuwd.

Voor mij persoonlijk had het niet gehoeven. Twee jaar geleden had ik al een heleboel gedoe gehad met deze club. Toen ik in augustus de kinderopvang geregeld had, wist ik niet hoe snel ik de kinderopvangtoeslag moest aanvragen. Met de ervaringen van de vorige keer nog vers in het geheugen, wijdde ik er toch maar even en belletje aan. Alles digitaal doen, klinkt leuk, maar ligt een stuk lastiger als je én gescheiden bent én co-ouderschap hebt. Ervaringen uit het verleden hadden geleerd dat je dan blijkbaar een zeldzaam soort bent en het systeem hier nog niet klaar voor is. “Ik wil voorkomen dat het wéér zoals de vorige keer van het kastje naar de muur wordt gestuurd”, legde ik de medewerker geduldig uit. Maar de medewerkster aan de telefoon verzekerde mij ervan dat dit maal wel alles digitaal kon. Ik koos voor een combinatie tussen telefonisch en digitaal. Ik zou de aanvraag telefonisch doen en de rest digitaal. Nadat ik een antwoord had gegeven op alle noodzakelijke vragen, zou ik post ontvangen. Jammer dat dit pas 11 dagen na ons gesprek was en de jongste inmiddels al lang en breed op de opvang zat. Daar ging mijn salaris van augustus. Volgende maand beter. Maar ik gaf al wel vast mijn andere dochters op. Hopelijk waren we daarmee op tijd voor de toeslag van eind september.

Ervaring leert: geen bericht is bij de Belastingdienst niet persé goed bericht.

Weken hoorde ik niks. Ervaring leert: geen bericht is bij de Belastingdienst niet persé goed bericht. Dus ging ik bellen. Maar mijn aanvraag stond in het systeem (waarschijnlijk hetzelfde onlogische systeem als van de H&M waarbij voorradig niet hetzelfde is als direct leverbaar) het zou vanzelf komen. Dat kwam het dus niet. Bye salaris van september. En ik ontdekte dat de kinderopvang organisatie aan vooraf factureren doet. Dat houdt in dat ze het bedrag aan het begin van de maand willen. Dus kreeg ik nog even een extra rekening want het bedrag van augustus hadden ze eigenlijk al graag in juli gewild. Vandaar dat ze binnen anderhalf maand tijd 3 rekeningen stuurden die er niet om logen. Of ik even wilde betalen. Ja hoor, maar ik had al 2 maand mijn salaris niet kunnen gebruiken.

Toen ging manlief er zich tegenaan bemoeien. Ergens kon hij namelijk niet geloven dat zo’n gerespecteerde instantie er een potje van zou maken. In vergelijking met hem heb ik vaker akkefietjes met deze club. Het moest haast wel aan mij liggen. Zogezegd zo gedaan: hij belde de instantie om nu eens uit te horen hoe het zat. Niet veel wijzer kon hij alleen vertellen dat alles in het systeem stond. Uitbetaling zou binnenkort plaats vinden.

Co-ouderschap

Ik was dan ook hoogst verbaasd toen ik 6 weken nadat ik mijn papieren had ingestuurd zomaar uit het niets een brief ontving. Of ik even een kopie wilde maken van mijn papieren waaruit ik bleek dat ik co-ouderschap heb. Mocht ik niet binnen 2 weken gehoor gegeven, dan zou alles worden stopgezet. Ja, zo zijn ze dus ook wel weer. Zij mogen overal 6 weken over doen en jij moet binnen 14 dagen reageren. Toch maakte ik een kopie van mijn ouderschapsplan en stuurde deze op. Verbaasd, want in 2012 had ik als alleenstaande moeder ook kinderopvangtoeslag gekregen. Men wist dus al 3 jaar lang dat ik gescheiden ben en co-ouderschap heb. Een beetje zinloos om dit dan vervolgens nogmaals te moeten bevestigen. De Belastingdienst, gemeente en Sociale Verzekeringsbank werken onderling genoeg samen om meer van mij te weten dan mij lief is.

Na het toezenden va het ouderschapsplan bleef het stil. Dus mobiliseerde ik mijn man maar weer eens. Hij dook weer het systeem in om een en ander uit te zoeken. Wat bleek? Er staat dat ik in 2012 (!) al heb doorgegeven dat ik co-ouderschap heb. Waarom ik 3 jaar later dan opeens weer papieren moet overleggen, is mij een raadsel. Het voegt niks toe en werkt hoogstens vertragend.

Word een wanbetaler met de Belastingdienst

Inmiddels heb ik een aanmaning aan mijn broek van de kinderopvangorganisatie en een brief waarin staat dat de opvangplaats aan het eind van de maand beëindigd wordt. “Sorry, het is een automatische berichtenstroom, die kunnen we niet zomaar stopzetten”,  liet een medewerker van de debiteurenadministratie weten toen ik geschrokken opbelde. Gelukkig heb ik op tijd contact met ze gezocht en een en ander uitgelegd. Het scheelt dat ik al wel zelf 2 rekeningen uit eigen zak betaald heb. Maar ergens knaagt het: stel dat ik alleenstaand was geweest en ook nog geld nodig had voor vaste lasten zoals huur, gas, water, licht, verzekeringen en boodschappen dan had dit echt niet gekund. Het antwoord van de Belastingdienst erop “Dan moet je maar even met de opvangorganisatie wat regelen”.

Blijkbaar snappen ze niet dat ik helemaal geen zin heb om iets te regelen. Ik wil helemaal niet direct op een achterstand staan bij een organisatie waar ik zo afhankelijk van ben. Ook ben ik geen wanbetaler. Maar vanuit mijn eigen ervaringen sta ik heel sceptisch tegen plannen van onze regering waarin alleenstaande moeders moeten werken. Als je geen familie/vrienden in de buurt hebt en je daarmee afhankelijk bent van kinderopvang en het leed dat de Belastingdienst heet, dan is dat erg zuur.

Zoals het er nu naar uitziet, krijg ik nu eind deze maand mijn kinderopvangtoeslag. Maar zoals je begrijpt, houden we een slag om de arm. Met de Belastingdienst weet je het immers maar nooit….

Q Maak jij gebruik van kinderopvangtoeslag en heeft het bij jou ook zo lang geduurd?

Foto bron: Annie Spratt, Unsplash

  • Reply
    Joke | Studiomam.nl
    22 oktober 2015 at 13:32

    Zou echt niet moeten kunnen! Heb zelf ook dramaverhalen van de belastingdienst maar uiteindelijk altijd goed gekomen, dus hopelijk komt het nu echt goed bij jou!

    • Reply
      Josan
      22 oktober 2015 at 13:34

      Deze week kreeg ik eindelijk waar ik recht op had

  • Reply
    Linda
    18 oktober 2015 at 23:28

    Wat een verhaal. Ik werk zelf als gastouder en heb in juni een maand voor twee kinderen gezorgd. Dat is stopgezet na een maand omdat ze het inderdaad nniet rondkreeg met de belastingdienst. Ze had zelfs juridische hulp ingeschakeld om het te regelen. Probleem is dat zij nu niet kan werken en ik nog steeds op mijn geld wacht. Zo te lezen is ze niet de enige. Succes

    • Reply
      Josan
      20 oktober 2015 at 22:07

      Dit soort verhalen zijn schrijnend. Ik heb eindelijk de officiële bevestiging. Mag ook wel want heb al 3 aanmaningen aan mijn broek en de officiele

  • Reply
    Marguerita
    17 oktober 2015 at 16:17

    Herkenbaar! En dan ben ik nog niet eens gescheiden. Elke keer dat ik belde moest ik weer op een andere plek iets invullen. Ze geven zichzelf tot december de tijd en ik moest begin dit jaar idd binnen 2 weken betalen. Ik vroeg ze ook al hoe ik dat dan moest doen, toen zeiden ze dat ik maar een lening moest afsluiten… Bastards. Dure grap hoor, weer gaan werken… Tssss

    • Reply
      Josan
      20 oktober 2015 at 22:02

      Het gemak waarmee zij over andermans geld beslissen dat vind ik schokkend.

  • Reply
    judith
    17 oktober 2015 at 16:02

    ALTIJD gezeur met die gasten. En krijg ik eindelijk toeslag, dan krijg ik 3 jaar later bericht dat ze toch een fout hebben gemaakt en kan ik de helft terug betalen. Standaard. Elk jaar weer. In Spanje is de opvang voor de lage inkomens max. 100 pm. Gewoon aan de opvang en verder geen gezeur met belasting. En dit is voor 5 dagen per week.. de betere inkomens of bij gebrek aan plaats betalen 200 tot 500 voor de villa opvang. Per maand. Voor 5 dagen per week. Met warm eten. Te schattige uniformpjes vanaf 1 jaar. Als werkende alleenstaande moeder krijg je wel een extraatje per maand, in de vorm van minder premies betalen. En doordat je die premies betaald, krijg je ook gewoon ziekengeld als je zelfstandig bent. Ook die mamas moeten hun kindjes dan nl eten geven. Ik haat het NL systeem. Mega ouderwets

    • Reply
      Josan
      17 oktober 2015 at 16:08

      Klopt het is echt hopeloos. Dat met het terugbetalen ken ik. Heb nu EINDELIJK dit jaar het teveel gekregen geld terugbetaald. Echt, waardeloos.

  • Reply
    Annette
    17 oktober 2015 at 15:49

    Grrrr zo herkenbaar dit. Heb ook jarenlang ruzie gehad met de belastingdienst. Want wat ze ook maar niet kunnen en willen snappen is dat als je toeslag vraagt ze moeten kijken naar het inkomen van jou en je ex-man (in mijn geval) maar ja…..ze keken alleen naar het inkomen van mijn nieuwe partner. Die niet de vader is van de kinderen en naar mijn mening dus geen rol zou moeten spelen in dit toeslag verhaal. Nee hoor, dat kan niet met als gevolg dat mijn nieuwe partner als de ‘vader’ werd gezien met alle gevolgen van dien…..Jemigdepemig wat een ellende en wat een gezeik (excuse my french). Nee hoor, moderne samengestelde gezinnen of niet-traditionele samenstellingen dat kent men niet bij de belastingdienst. Wellicht over een jaar of 50? Pfff zo blij dat ik uiteindelijk van die ellende ben verlost. Maar sterkte met de strijd. Ik voel met je mee!

    • Reply
      Josan
      17 oktober 2015 at 15:51

      Dank je Anmette, dat gedoe met die partners heb ik dus ook. Zo vreemd! 1 op de 3 huwelijken eindigt. Dit weet men al jaren en toch is de Belastingdienst hopeloos ouderwets wanneer het gaat om nieuwe samenlevingsvormen te erkennen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]