Opvoeding

Aandacht verdelen als je meerdere kinderen hebt

7 maart 2016
Aandacht verdelen met meerdere kinderen

De aandacht verdelen als je meerdere kinderen hebt, vind ik persoonlijk best een uitdaging. De ene dag lukt het heel goed om met elk kind afzonderlijk even een momentje van quality time te hebben. Maar er zijn ook dagen waarbij het er voor mijn gevoel bij in vliegt.

Ik er minder aan toe kom dan ik zou willen. In de ogen van mijn kinderen ben ik dan nog steeds de liefste moeder van de wereld, maar toch…binnenin knaagt het dan wel eens.

Aandacht verdelen als je meerdere kinderen hebt-GoodGirlsCompany

Zoals je weet, vind ik de uitdrukking dat je met één kind geen gezin bent zeer ongepast. Toch is de aandacht over één kind verdelen wel iets makkelijker dan over meerderen. Dat vind ik wanneer ik vanuit mijn huidige situatie met 3 dochters terug kijk op de tijd dat ik alleen met Miss G was. Ik had geen vergelijkingsmateriaal. Kreeg geen scheve gezichten omdat het ene kind vindt dat de andere je lievelingskind is. En we hoeven het niet samen eens te worden over de activiteit die we gaan doen.

Aandacht verdelen als je meerdere kinderen hebt

Je aandacht verdelen als je meerdere kinderen hebt lijkt soms best wel een onmogelijke opgave. Toch hoeft het niet altijd groots en meeslepend te zijn.

Pluk de dagelijkse momenten

Quality time is vaak meteen zo’n groot woord.  Alsof de activiteit en het moment iets groots moet zijn. Maar als je meerdere kinderen hebt, is het niet altijd mogelijk om van ene hoogtepunt naar andere hoogtepunt te liften. In de dagelijkse praktijk moet ik het van de kleine dingen hebben. Miss B vind het bijvoorbeeld heel leuk om samen met mij af te wassen en schoon te maken. Een alledaags karweitje maar ook een uitstekend moment om even bij te kletsen. Samen te lachen en herinneringen te maken.

Miss G vindt het super gezellig om zonder zusjes samen met mij boodschappen te halen. Het is niet iets heel groots, maar ik benadruk altijd wel even dat ik het gezellig vindt.

Laat het aan de kinderen over

Bij Quality time denken we bovendien ook vaak dat dit iets is wat wij als ouders moeten initiëren. Maar mijn momenten van persoonlijke aandacht ontstaan vaak ook doordat ik gewoon even aansluit bij wat mijn kind al aan het doen is. Als mijn oudste dochters bijvoorbeeld rustig allebei op hun eigen kamer  spelen, ga ik regelmatig even bij ze kijken. Dan kijk ik hoe Miss G met haar Playmobil speelt waar ze een heel verhaal bij heeft waar ik dan naar luister. Of kijk ik hoe Miss B haar knuffel door de kamer racet op een bestuurbare auto. Meestal ontstaan dan hele spontane leuke gesprekken.

Quality time bij meerdere kinderen-GoodGirlsCompany

De voordelen van speelafspraakjes

Mijn dochters hebben allebei hun eigen vriendinnen waar ze mee spelen. Bij ons thuis of hun thuis. Wanneer een dochter een speelafspraakje heeft en de ander niet ga ik met de thuisblijver iets gezelligs doen. Meestal zijn speelafspraakjes op mijn vrije woensdagmiddag dus dan kunnen we meteen even een lunch buiten de deur doen. Of we gaan naar huis en lunchen daar lekker uitgebreid.

De gezinsactiviteit die mislukte ( gelukkig maar)

Ken je dat je het idee had om met al je kinderen samen iets leuks te doen? Maar mijn baby haakt af omdat ze moe is en wil slapen. Miss B haakt af omdat haar concentratie op is of ze vindt dat ze lang genoeg serieus heeft gedaan. Wie overblijft? Miss G. In plaats van dat ik mijn aandacht er in steek om haar zusje te overtuigen mee te blijven doen laat ik haar gewoon vrolijk haar eigen ding doen. Samen met Miss G ga ik dan lekker ongestoord verder.

Naar bed naar bed

Hoewel we de dag meestal gezamenlijk in het grote bed afsluiten.Yep alle meiden gaan hier zonder morren op dezelfde tijd naar bed. Neem ik wel voor elk kind afzonderlijk even persoonlijk  de tijd om het in bed te stoppen. Miss C krijgt een extra knuffel en mag graag nog even wat borstvoeding naar binnen klokken. Haar middelste zus heeft meestal hele levendige verhalen. Miss G is echt de oudste en daarom vind ik het niet erg wanneer zij bij het naar bed gaan nog even wil praten. Dat kan gaan over grote wereldproblematiek en levensvragen. Maar ook over prepuberperikelen. Ik neem er de tijd voor zonder op de klok te kijken. De ene keer zie ik bij aankomst beneden dat we wel 30 minuten gepraat hebben en de andere keer is het gewoon 10. Maar kwaliteit laat zich niet uitdrukken in de tijd die het kost.

Dit zijn 5 van onze tips om op een drukke dag toch wat persoonlijke aandacht te verdelen. Wat zijn jouw tips voor aandacht verdelen als je meerdere kinderen hebt? Ik ben benieuwd en lees ze graag.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube

 • Reply
  Vandaag ben jij even enigst kind - GoodGirlsCompany
  25 november 2017 at 07:30

  […] Tips voor aandacht verdelen over meerdere kinderen […]

 • Reply
  Gwen
  7 maart 2016 at 13:37

  Wat een mooi stuk! Ik ben me er steeds meer bewust van dat ik actief aandacht zou moeten gaan verdelen ofzo. Vooralsnog loopt het zoals het loopt. Maar soms knaagt het hier ook en denk ik dat ik meer 1-op-1 met Olivia of Quinn moet doen. Hoewel ik toch het idee heb dat ik dat al wel heb. Lekker wazig verhaal he haha

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger
 • ⭐ 𝓢𝓲𝓽𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓹𝓻𝓮𝓽𝓽𝔂⭐ ⁣
Dat gaat me vandaag niet helpen. Minimaal 5x prikken in het ziekenhuis. En ervaring leert dat ze nooit mijn aders kunnen vinden dus dat het wel vaker wordt. En dat op een lege maag... gewoon tandjes op elkaar en me niet verzetten tegen al die naalden. Echt ik ben zo geen held met naalden 😨😭 ⁣
⁣
Alleen daarom twijfel ik al aan die hele kinkhoest vaccinatie 💉 moet gaan halen. Valt die mee? ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#30weeks #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #zwangerschap #pregnancydiary #zwangerschapsfotografie #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #stylishbump #mumtobe #maternitystyle #thebump #babybelly #30weekspregnant
 • 𝓦𝓸𝓮𝓷𝓼𝓭𝓪𝓰𝓶𝓲𝓭𝓭𝓪𝓰⁣
⁣
De dagen gaan snel en ze worden zo snel groot. Juist daarom probeer ik er alles aan te doen om ze mooie herinneringen mee te geven. Onze eigen gewoontes, rare manieren en mooie betekenisvolle rituelen. Zoals kerstkoekjes bakken. Het maakt niet uit of ze lukken of mislukken. Het gaat om het plezier.⁣ ⁣
Wat doe jij graag op de woensdagmiddag?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
https://www.goodgirlscompany.nl/zelf-kerstkoekjes-maken/ #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #kerst #kerstkoekjes #momblogger #littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childrenofig #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #bakken ⁣
#kindredmemories
 • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
 • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
 • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken

Dit zijn wij!