Opvoeding

Aandacht verdelen als je meerdere kinderen hebt

7 maart 2016
Aandacht verdelen met meerdere kinderen

De aandacht verdelen als je meerdere kinderen hebt, vind ik persoonlijk best een uitdaging. De ene dag lukt het heel goed om met elk kind afzonderlijk even een momentje van quality time te hebben. Maar er zijn ook dagen waarbij het er voor mijn gevoel bij in vliegt.

Ik er minder aan toe kom dan ik zou willen. In de ogen van mijn kinderen ben ik dan nog steeds de liefste moeder van de wereld, maar toch…binnenin knaagt het dan wel eens.

Aandacht verdelen als je meerdere kinderen hebt-GoodGirlsCompany

Zoals je weet, vind ik de uitdrukking dat je met één kind geen gezin bent zeer ongepast. Toch is de aandacht over één kind verdelen wel iets makkelijker dan over meerderen. Dat vind ik wanneer ik vanuit mijn huidige situatie met 3 dochters terug kijk op de tijd dat ik alleen met Miss G was. Ik had geen vergelijkingsmateriaal. Kreeg geen scheve gezichten omdat het ene kind vindt dat de andere je lievelingskind is. En we hoeven het niet samen eens te worden over de activiteit die we gaan doen.

Aandacht verdelen als je meerdere kinderen hebt

Je aandacht verdelen als je meerdere kinderen hebt lijkt soms best wel een onmogelijke opgave. Toch hoeft het niet altijd groots en meeslepend te zijn.

Pluk de dagelijkse momenten

Quality time is vaak meteen zo’n groot woord.  Alsof de activiteit en het moment iets groots moet zijn. Maar als je meerdere kinderen hebt, is het niet altijd mogelijk om van ene hoogtepunt naar andere hoogtepunt te liften. In de dagelijkse praktijk moet ik het van de kleine dingen hebben. Miss B vind het bijvoorbeeld heel leuk om samen met mij af te wassen en schoon te maken. Een alledaags karweitje maar ook een uitstekend moment om even bij te kletsen. Samen te lachen en herinneringen te maken.

Miss G vindt het super gezellig om zonder zusjes samen met mij boodschappen te halen. Het is niet iets heel groots, maar ik benadruk altijd wel even dat ik het gezellig vindt.

Laat het aan de kinderen over

Bij Quality time denken we bovendien ook vaak dat dit iets is wat wij als ouders moeten initiëren. Maar mijn momenten van persoonlijke aandacht ontstaan vaak ook doordat ik gewoon even aansluit bij wat mijn kind al aan het doen is. Als mijn oudste dochters bijvoorbeeld rustig allebei op hun eigen kamer  spelen, ga ik regelmatig even bij ze kijken. Dan kijk ik hoe Miss G met haar Playmobil speelt waar ze een heel verhaal bij heeft waar ik dan naar luister. Of kijk ik hoe Miss B haar knuffel door de kamer racet op een bestuurbare auto. Meestal ontstaan dan hele spontane leuke gesprekken.

Quality time bij meerdere kinderen-GoodGirlsCompany

De voordelen van speelafspraakjes

Mijn dochters hebben allebei hun eigen vriendinnen waar ze mee spelen. Bij ons thuis of hun thuis. Wanneer een dochter een speelafspraakje heeft en de ander niet ga ik met de thuisblijver iets gezelligs doen. Meestal zijn speelafspraakjes op mijn vrije woensdagmiddag dus dan kunnen we meteen even een lunch buiten de deur doen. Of we gaan naar huis en lunchen daar lekker uitgebreid.

De gezinsactiviteit die mislukte ( gelukkig maar)

Ken je dat je het idee had om met al je kinderen samen iets leuks te doen? Maar mijn baby haakt af omdat ze moe is en wil slapen. Miss B haakt af omdat haar concentratie op is of ze vindt dat ze lang genoeg serieus heeft gedaan. Wie overblijft? Miss G. In plaats van dat ik mijn aandacht er in steek om haar zusje te overtuigen mee te blijven doen laat ik haar gewoon vrolijk haar eigen ding doen. Samen met Miss G ga ik dan lekker ongestoord verder.

Naar bed naar bed

Hoewel we de dag meestal gezamenlijk in het grote bed afsluiten.Yep alle meiden gaan hier zonder morren op dezelfde tijd naar bed. Neem ik wel voor elk kind afzonderlijk even persoonlijk  de tijd om het in bed te stoppen. Miss C krijgt een extra knuffel en mag graag nog even wat borstvoeding naar binnen klokken. Haar middelste zus heeft meestal hele levendige verhalen. Miss G is echt de oudste en daarom vind ik het niet erg wanneer zij bij het naar bed gaan nog even wil praten. Dat kan gaan over grote wereldproblematiek en levensvragen. Maar ook over prepuberperikelen. Ik neem er de tijd voor zonder op de klok te kijken. De ene keer zie ik bij aankomst beneden dat we wel 30 minuten gepraat hebben en de andere keer is het gewoon 10. Maar kwaliteit laat zich niet uitdrukken in de tijd die het kost.

Dit zijn 5 van onze tips om op een drukke dag toch wat persoonlijke aandacht te verdelen. Wat zijn jouw tips voor aandacht verdelen als je meerdere kinderen hebt? Ik ben benieuwd en lees ze graag.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube

 • Reply
  Vandaag ben jij even enigst kind - GoodGirlsCompany
  25 november 2017 at 07:30

  […] Tips voor aandacht verdelen over meerdere kinderen […]

 • Reply
  Gwen
  7 maart 2016 at 13:37

  Wat een mooi stuk! Ik ben me er steeds meer bewust van dat ik actief aandacht zou moeten gaan verdelen ofzo. Vooralsnog loopt het zoals het loopt. Maar soms knaagt het hier ook en denk ik dat ik meer 1-op-1 met Olivia of Quinn moet doen. Hoewel ik toch het idee heb dat ik dat al wel heb. Lekker wazig verhaal he haha

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Ik geloof in meisjes. Die gender stereotypen durven te doorbreken. Nee zeggen tegen dat wat tegen hun gevoel in gaat. Hun lichamelijk en geestelijk welzijn voorop durven te stellen. Andere vrouwen opbouwen in plaats van naar beneden halen. Drukker zijn met hun eigen leven dan met dat van anderen. Voor wie de wereld aan hun voeten ligt. Zo voed ik mijn dochters op. En wat is jouw nalatenschap? #wereldmeisjesdag2019 #wereldmeisjesdag #thefutureisfemale #likeagirl #girlboss #worldgirls #girlpower💪 #girlpower #raisingqueens #stronggirls #mightygirl #bestofmom #bethechange #hustlehardgirl #kickassgirls
 • Team blauw 💙 it is! Van verbazing zijn we inmiddels helemaal om. De eerste baby boy spulletjes zijn gekocht. Chloé is helemaal in de wolken. @grace_de_ridder krijgt aanbiedingen voor echo’s omdat men denkt dat zij zwanger is 😂🤣🙈 #genderreveal #genderreveals #team💙 #dutchmom #dutchmoms #zwanger #zwangerschap #moederdochter #babyboy #expectingmom #preggers #preggo #pregnancyannouncement #inverwachting #moederdochter #babycute #siblings #siblinglove #mixedkids
 • Team Blauw 💙 of Team roze 💖 De video met de gender reveil van Baby Lexi staat eindelijk op YouTube. Benieuwd hoe de grote zussen reageren? ===> https://youtu.be/bwWhx4ZUgjE #genderreveal #dutchmom #dutchmoms #themillenialmom #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancy #pregnancydiary #pregnancy #pregnant_world #teampink #teamblue #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babybump #baby #babyontheway
 • INSPIRATIE GEZOCHT⭐ Het leuke tasje heb ik al, (via @bella_kids_nl ) maar hij is nog een beetje leeg. Wat gaven jullie als bedankje aan de kraamverzorgster? #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #inspiratie #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #tips #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #schwanger #ig_motherhood
 • WEEKEND⭐. Ik ga echt alleen maar dingen doen die ik leuk vind. Dus voetjes in het water en standje relax aan.⁣
⁣
Wat zijn jouw plannen?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#weekend😍 #weekend❤ #friday #friyay #discoverunder5k #ig_motherhood #slowlife #dailyparenting #motherhoodrising #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #uniteinmotherhood #uniteinmotherhood #childofig #vsco_kids #umh_kids #illuminatechildhood #simplychildren #dearestviewfinder #vsco_mom #mytinymoments #letthekids #momsofinstagram #thesincerestoryteller #ourcandidlife #slowliving #simpleliving #momsofig #treasuringlittlememories #magicofchildhood
 • Vandaag is de dag!!!! EIN-DE-LIJK krijgen we te horen of Lexi een jongetje of een meisje is. Ik ben echt stik zenuwachtig hoor mensen! 😩😖Ook voor de reactie van de kinderen.🤓⁣
#zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #babybelly #20weekspregnant #20weeks ##melaninmagic #preggers #preggo #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #dutchmom
 • Alleen maar liefde voor dit meisje.😍 Nadat ze weken van mening was dat een broertje niet leuk is, lijkt ze bij te draaien. Ze heeft besloten dat ze lief gaat zijn voor de baby. Ook als het een jongetje is.😂⁣
⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #petitejoys⁣
#letthekids #clickinmoms #cameramama #motherhoodrising #morningslikethese #dailyparenting #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #bestofmom #magicofchildhood #ig_motherhood #ohheymama #dearphotographer
 • De kinderbijslag is weer binnen! In het kader van duurzaamheid heb ik sinds vorig jaar besloten een groot deel van de kinderkleding door te schuiven.🎀🛍👗 En de rest te kopen via kledingbeurzen of een tweedehands winkel. Schoenen koop ik altijd nieuw, maar ik heb ontdekt dat de rest goed te doen is.⁣
⁣
Welke keuzes maak jij als het om kinderkleding gaat?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #ouderschap #opvoeden #opvoedtips #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #mom_hub
 • Dit is mijn buik(je). Inclusief striae en zwangerschapsstreep. Een cadeautje van de zwangerschappen van @grace_de_ridder en @goodgirl_miss_b waarbij ik meer dan 20 kilo aankwam. Ik denk dat ik deze keer blij mag zijn als ik de 10 kilo aantik. Ik kan nog steeds niet heel veel eten.⁣
⁣
Hoeveel kilo kwam jij aan toen je zwanger was?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #babybelly #20weekspregnant #20weeks #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninmagic #bodypositivebabe #preggers #preggo #myblackisbeautiful
 • Mijlpaal: Ik ben op helft van mijn zwangerschap! Wat vliegt de tijd😨 Steeds meer besef ik dat het nu echt serieus gaat worden!🤯 Heb inmiddels de kraamzorg ook geregeld. ⁣
⁣
Wanneer regelde jij de kraamzorg?⁣
.⁣
.⁣
.
 • Nog maar 85 dagen en dan is het kerst. Een van onze vaste kersttradities is de geweldige ijsshow van Disney On Ice. 😍Mijn kinderen tellen de nachtjes slapen al af. Wil jij je kind dit jaar ook een bijzonder cadeau geven? DOE MEE EN WIN! ⭐ Ga mee naar een avontuurlijke wereld vol hartverwarmende verhalen uit het Disney koninkrijk in Disney On Ice Magisch IJsfestival! ⭐ Doe mee en maak kans op 4 zilveren tickets voor vrijdag 27 december om 19.30 uur in Utrecht. Wat je daarvoor doen moet? Kijk op https://www.goodgirlscompany.nl/winactie-4-kaarten-voor-disney-on-ice-magisch-ijsfestival/
.
.
.
#giveaway #winactie #winacties #disney #disneyonice2019 #disneyonice #lovingordinarymoments #dailyparenting #letthekids #momtogs #discoverunder5k #pixelkids #mytinytribe #petitejoys #kidsforreal

Dit zijn wij!