Bloggen Fun Lifestyle

9 type moeders op social media

14 juni 2015
GoodGirlsCompany-Moeders op social media-verschillende type moeders

Moeders op social media zijn een apart fenomeen. In het dagelijks leven zijn we een toegewijde liefdevolle ouder. Leren we onze kinderen hoe ze zich moeten gedragen. Maar o wee al we semi anoniem los mogen gaan op internet. Op een blog, stelling of een reactie van een ander waar we het niet mee eens zijn. In niet mis te verstane bewoording en soms zelfs met scheldwoorden geven we onze mening kracht, halen we anderen onderuit en laten we zien dat het niet zo raar is dat menig kind geen internet-etiquette kent. In dit blog, beschrijf ik 9 type moeders op social media.

Een tijdje geleden publiceerde ik het blog over  10 social media types. Daar kreeg ik veel leuke reacties op. Of je er nu zelf een bent of er verschillende in je netwerk herkent.

Vandaag was ik uitgenodigd voor een blogevent in het kader van Vaderdag. Samen met de 3 missen en mijn man waren we afgereisd naar een gave mannenwinkel. Natuurlijk was ik niet de enige mama blogger. Aan het tafeltje naast mij zat Amanda van Kiddowz. Ik zwaaide even naar Joyce van Mamsatwork, wisselde een woordje met Marieska van Love4kidz en sprak ook nog met Judith van Saved with style, Gwen van Mijn leven als Mama en Pauline van Voor mijn kleintje. Ik vond het grappig om met al die moeders bij elkaar te zijn en de sfeer was erg gezellig. Persoonlijk heb ik nog nooit een aanvaring met een andere mamablogger gehad. Maar ik ken ze wel moeders die helemaal los gaan op een blog omdat ze het er niet mee eens zijn. Neem een aantal gevoelige onderwerpen zoals borstvoeding, wel of niet werken, gaatjes in oren van baby’s en ik garandeer je dat dit voor interessante reacties zorgt. Kijk mee en huiver.

 1. Het sociale netwerk. Deze moeder heeft online vrienden. Niet een handje vol maar een heel netwerk. Overal is ze vertegenwoordigd. Linkedin? Check! Twitter? Present! Instagram? Natuurlijk want een beeld zegt meer dan duizend woorden! Facebook? Ja duhuh!
  Ze is overal én een echte allemansvriend. Dit is het type moeder die met iedereen bevriend kan zijn en dat ook doet. Maak je toevallig een terloopse opmerking over de schoenen van haar kindje bij peutergym? Nog voordat je weer thuis bent, heeft ze je al een vriendschapsverzoek gestuurd voor Facebook of een invite voor Linkedin. Niet dat je gezegd hebt dat je wil linken. Niet dat je daarna waarschijnlijk ooit nog een diep gesprek met haar hebt. Maar jullie zijn online besties en dat is ook wat waard.
 2. De stille. Dit is het soort moeder waar je online wel eens contact mee hebt gehad. Toevallig liken jullie hetzelfde berichtje of reageerden jullie allebei ergens op. Je kent haar nog niet goed, maar hey zo op het eerste oog lijken jullie wel dezelfde interesses te hebben. Verdieping van de vriendschap kan altijd plaatsvinden nadat het vriendschapsverzoek is verstuurd. Maar zodra je het hebt geaccepteerd, sterft de interactie een stille dood. Ze blijkt helemaal niet zoveel te zeggen te hebben, althans niet tegen jou. Beetje jammer. En ja ontvrienden wil je nu ook weer niet, want dat is meteen zo koud. Misschien zijn jullie het in de toekomst nog wel een keer met elkaar eens.
 3. Het ik-zwijg-jou-dood-type. Op het eerste oog is dit type moeder erg leuk. Als je haar ontmoet, heb je er een leuke vriendschap aan. Ze is online sociaal actief, niet te beroerd om een reactie achter te laten bij een foto op Instagram of post op Facebook. Ze toont ook genoeg van haar leven zodat je haar leert kennen. Maar o wee als je haar tegen het zere been schopt. Bijvoorbeeld door niet genoeg invoelend te zijn bij een klaagtweet. Of vergeet een foto te liken van haar kat, koter of zelfgemaakte kersentaart. Dan verandert die vriendschapsrelatie en word je doodgezwegen. Vanaf nu liked ze niks meer van jou. Het is niet zo dat ze je updates niet ziet. Sterker nog, ze houdt ze nauwlettend in de gaten, maar ze zorgt er voor dat ze niet die van jou maar die van iemand anders liked. Wel graag zo dat jij kan zien dat ze die wel een duimpje of hartje heeft gegeven. Anders is het effect natuurlijk weg.
 4. Het ik-weet-het-beter-type. Als moeders weten we het allemaal beter. Dat is maar goed ook vooral wanneer het om onze kinderen onze eigen leefsituatie gaat. Maar een uitspraak doen over de situatie van een ander? Vooral wanneer deze er niet om gevraagd heeft…ik vind het riskant. Toch zie je dat veel moeders zich hier schuldig aan maken. Ook al ondervinden we dagelijks dat onze eigen kinderen nauwelijks naar ons ongevraagd advies luisteren, dat weerhoudt ons er niet van dit bij andere volwassenen toe te passen. Vermoeiend!
 5. Het bij-mij-is-alles-erger-type. Ja, bij haar is altijd alles erger dan bij anderen of bij jou. Je was erg misselijk de eerste weken van de zwangerschap? Zij haar hele zwangerschap. Ingescheurd tijdens de bevalling? Bij haar was het erger. Jouw kind was huilerig en je had er even genoeg van? Haar baby was écht een huilbaby dus waar klaag je over? Slapeloze nacht omdat je kleintje liep te spoken? Goh, die van haar moest vannacht wel 3 keer gevoed worden en ze is echt gesloopt (maar nog net niet gesloopt genoeg om met haar laatste energie dit aan jou te laten weten). Het gaat haar waarschijnlijk helemaal niet om jou persoonlijk. Blijkbaar mist deze mama in haar eigen leven de erkenning waar ze zo hard naar op zoek is.
 6. De ik-deel-alles-type. Dit is een moeder met overduidelijk te veel tijd want ze deelt echt alles online. Eerste lachje, klagen over de was, wat ze vandaag gaat eten, dat het wc papier op is en ze het pas ontdekte toen ze op het toilet zat. Niks is haar te dol en ze kent dan ook geen gene. Ruzies en discussies met haar partner? Je mag er online live van mee genieten. Open en transparant communiceren heeft een nieuwe betekenis gekregen. Daar waar woorden te kort schieten, is ze ook niet te beroerd om in foto’s haar leven met je te delen.
 7. De oma. Oma’s zijn ook moeders. Weliswaar niet van jonge kinderen maar eens een moeder altijd een moeder. Ook voor deze generatie zijn de mogelijkheden van social media eindeloos. Allereerst beseffen ze dat dit een mogelijkheid is om het reilen en zeilen van de kleinkinderen te volgen omdat hun actieve ouders het nodige op Instagram, Facebook, Flickr en Twitter spammen. Trots als oma is, wordt menig post opnieuw geretweet, gedeeld of geliked. Dubbele kudo’s en een kettingreactie aan likes en reacties uit hun trouwe vriendenkring. Yep, erg leuk om de achterbuurvrouw van de beste vriendin van je moeder (en die jouw moeder ook goed kent) een reactie te zien geven op de foto van jouw kleintje. Zoiets heb je altijd al gewild.
 8. Miss perfect. Dit is het type moeder bij wie altijd alles perfect verloopt. Haar kinderen maken geen troep. Sterker nog ooit heeft ze ergens gelezen hoe ze dat kon voorkomen. Haar kinderen maken nooit ruzie met elkaar want ze heeft ze geleerd hoe ze op een opbouwende manier met elkaar moeten communiceren en hun onvrede kenbaar moeten maken. Jouw kind heeft een schram of litteken? Hoe kun je zo onverantwoordelijk zijn! Haar overkomt zoiets niet, een ongeluk zit in een klein hoekje en hier moet je vooraf al voldoende op anticiperen. Dat je kind nu een schrammetje heeft is jouw schuld. Sterker nog ze twijfelt of je wel een verantwoordelijke ouder bent. En dat twijfelen doet ze graag hardop zodat je het weet en je er van kan leren. Graag gedaan, zo is ze nu eenmaal.
  De mama blogger. Tot deze categorie behoor ik, de mama blogger. Altijd op de hoogte van de laatste trends op baby- en kindergebied. Bomvol goed advies. Knutselt de leukste DIY projectjes in elkaar, een huis dat er op foto’s smetteloos uitziet. Kan je alles vertellen over zwangerschap en bevallen. Living proof dat je kinderen overleefd en het zelfs een bron van inspiratie kan zijn. Ze heeft een vaste groep volgers. Alles wat ze meemaakt kan en zal gebruikt worden voor content op haar blog. Dus wees op je hoede; don’t piss me of!

In welke moeder herken jij je? Of weet je er nog een?

 • Reply
  Ministijl
  9 december 2015 at 20:43

  Haha ik heb me echt dood gelachen. Ik vind jouw posts altijd heel leuk ????

 • Reply
  Joyce
  17 juni 2015 at 15:17

  Hahaha, fantastisch stuk Josan. Ik durf even niet te zeggen bij welk type ik pas… maar het ‘don’t piss me of’ komt me bekend voor ;). Leuk je even gezien te hebben afgelopen zondag!

 • Reply
  Romy
  15 juni 2015 at 22:05

  Ik herken mezelf ook het meest in de mamablogger. En die oma’s, oef. Gelukkig zijn ze niet heel handig met social media, want anders….

 • Reply
  Karen
  15 juni 2015 at 18:35

  Hahaha, dit lijstje geldt dus niet alleen voor moeders hè? Je kunt het eigenlijk zo copypasten naar alle vrouwen.

 • Reply
  Sylvie
  15 juni 2015 at 12:05

  Haha! Geen idee wat voor social media type ik ben, ik doe altijd maar wat 🙂

  • Reply
   Josan
   15 juni 2015 at 18:02

   Gewoon lekker mee door gaan daar is niks mis mee

 • Reply
  Gwen
  15 juni 2015 at 09:22

  Hahha, leuk stuk! Ik irriteer me vooral heel erg aan sommigen die doorslaan in nr 1. Bah!

  • Reply
   Josan
   15 juni 2015 at 18:03

   Ja die zijn erg. Maar die doodzwijg types vind ik ook irritant. Die ontvriend ik altijd

 • Reply
  Tamara
  15 juni 2015 at 08:36

  Ik heb bij een aantal wel herkenbare punten. Natuurlijk bij de mamablogger, maar ik ben af en toe ook een ontzettende betweter, ik zou af en toe graag een perfecte moeder willen zijn maar dat lukt me totaal niet haha

  • Reply
   Josan
   15 juni 2015 at 18:10

   Haha zolang je jezelf maar niet helemaal verliest in online discussies. Wel goed dat je een doel hebt.

 • Reply
  Judith
  15 juni 2015 at 06:31

  Hahahaha ik ben een mamablogger die te veel deelt, niet altijd op de hoogte is, slachtoffer van de moeders die het beter weten en die je doodzwijgen 😉

 • Reply
  Jess
  15 juni 2015 at 00:12

  Haha hilarisch! Ik hoop gwn een mamablogger te zijn en vooral geen ‘ik-deel-alles’ mama.

 • Reply
  Mama's Jungle
  14 juni 2015 at 23:47

  Whaha! Dan kies ik ook de mama blogger 😉 incl het plaatje bovenaan (a)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]