Bloggen Lifestyle

8 type reageerders op blogs

14 juli 2015
8 type reageerders-reacties op blogs-Goodgirlscompany-reaguurders

Wie blogt, kan niet om reageerders heen. Lezers die een reactie achter laten, kunnen je grootste fans zijn. Ook van je grootste criticasters kun je wat leren. Reacties van lezers kunnen je prikkelen of inspireren. Een WTF-reactie oproepen tot irriteren. Of er nu over je gepraat wordt of met: het is een reactie. Een bewijs dat toont dat je niet voor niks in het luchtledige zit te typkletsen. Al jaren heb ik een reactieformulier op mijn blog. Gewoon, omdat ik lezers de mogelijkheid wil geven om een reactie achter te laten. Tot begin dit jaar maakten weinig lezers gebruik van deze mogelijkheid. Maar een paar maanden en prikkelende blogs later, merk ik dat mijn posts weldegelijk gelezen worden. Leuk!

Om je bezoekers te analyseren heb je Google Analytics. En om de reacties van je reageerders te analyseren heb je deze post. Ik bied je een meetlat om de reacties naast te leggen.

Disclaimer: Aan deze meetlat kunnen geen enkele rechten ontleend worden. Analyses uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst ; -)  

8-type-reageerders-reacties-op-blogs-Goodgirlscompany

 1. De anoniem. Je hebt de mogelijkheid om anoniem te reageren. Maar waarom zou je? Toen internet nieuw en eng was en bloggen des te meer, ja toen zag je nog wel eens een lijst met anoniempjes onder een blogpost. Maar dat was vóór 2010. Anno 2015 is dat toch echt niet meer nodig? Wie zegt dat de personen die hun naam achterlaten zo heten. Het is mogelijk om een nep-naam op te geven. Bovendien als het mij te persoonlijk is om mijn naam achter te laten, reageer ik gewoon niet. Of alleen per e-mail zodat de schrijver het lezen kan en niemand anders.
 2. De fan. Deze persoon staat aan jouw kant. Dat kan zijn omdat deze lezer zich herkent in je blog. Of het er mee eens is. Of gewoon omdat het intelligent/ grappig/ eerlijk geschreven is. Doet er niet toe wat de reden is. We houden allemaal van complimentjes, niet? Baat het niet dan schaadt het niet.
 3. De hater. Yep die heb je ook. Personen die je wat je ook online zet meteen afknallen. Soms staan hun reacties bol van de uitroeptekens en scheldwoorden. De eerste keer dat je het ontvangt ben je waarschijnlijk behoorlijk ontdaan. Het kan je plezier om te bloggen aardig vergallen. Maar laat je niet ontmoedigen. Haters gonna hate. Bij bloggen hoort ook het vermogen om te kunnen incasseren. Op den duur krijg je een dikkere huid. Reageer je niet meer overal op. Jij bent degene die beslist of je een reactie delete of plaatst. Steekt iemand geen veer in je achterste maar is de reactie ook weer niet zo beledigend? “Shake it of!”.
 4. De stalker. Zet jij een blog online? Dan komt deze persoon even voorbij en moet er op reageren. Niet omdat de reactie nu inhoudelijk iets toevoegt, maar gewoon zodat je weet dat deze lezer bestaat en het gezien heeft.
 5. De ik-heb-duidelijk-je-blog-niet-gelezen. Bij het lezen van de reactie vraag je je af waar het op slaat. Deze reageerder heeft duidelijk je blog niet gelezen, maar moest gewoon even iets zeggen. Denk aan reacties als “Top”, “Helemaal mee eens”. Niet echt inhoudelijk, maar ook weer niet schadelijk. Is het een andere blogger? Dan kan het zijn omdat hij/zij even een linkje naar zijn/haar blog wil hebben vanaf jouw site. Toch handig dat Commentluv. Misschien klikken andere reageerders door naar zijn/haar blog. Eerst was ik geïrriteerd, nu vind ik het wel vleiend.
 6. De ik-heb-aandacht-nodig. Een blog over je kat? Je obsessie met puntenslijpers? Het maakt niet uit. Deze reageerder weet het altijd over zichzelf te hebben. En dan niet op een opbouwende manier. Of dat de reactie iets toevoegt aan de al op gang zijnde dialoog. Soms vraag je je echt af: wíl ik dit weten?
 7. De ken-ik-jou-niet-ergens-van? Soms heb je het idee dat je deze persoon kent. Dat het iemand uit je directe omgeving is. Niet dat deze persoon het zegt, of zichzelf kenbaar heeft gemaakt, maar je vermoedt het op basis van de reacties. Soms weten ze net iets te veel van je.
 8. De amateur-psycholoog. Jij mag hen niet kennen, maar ze kennen jou(w) (soort mensen) wel. Zoals het hulpverleners betaamt, zijn ze hulpvaardig genoeg om jou van hun nieuwe inzichten op de hoogte te brengen. Maar gek genoeg is dat zelden positief. Hun oordeel mist elke nuance of het besef dat dingen vaak niet zo zwart wit zijn. Bloggers heus niet hun hele privéleven aan je tonen, maar een afweging maken in wat ze online zetten. Sommige dingen dikker aanzetten om te prikkelen, of een reactie uit te lokken, misschien ook wel om te spiegelen. Andere dingen laten we weg. Er zijn blogs die ik typ met een grijns op mijn gezicht. Waarbij ik van tevoren al weet dat er heftige reacties op zullen komen. Er zijn ook blogs die ik typ vanuit verontwaardiging. Als die prikkelende blogs dan complete persoonlijkheidsanalyses van vreemden oproepen, moet ik daar stiekem best om lachen. Ik blijf het wonderlijk vinden hoe wildvreemden je labelen en proberen je in een hokje te stoppen. Maar misschien doe ik dat zelfde ook wel door dit blog te typen… .

 (her) ken jij je in een van de hierboven beschreven type reageerders? Of heb je er ook nog een toe te voegen. Laat maar weten. Een reactie wordt op prijs gesteld. Wie weet maak ik nog wel een leuke update.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  17 juli 2015 at 10:50

  Leuk onderwerp! Ik heb het meteen gelezen, want blogs over bloggen vind ik altijd leuk. Ik herken zeker wel types.

 • Reply
  Judith
  15 juli 2015 at 22:07

  Leuk artikel heb je weer geschreven Josan, it made me smile! Ik herken de meeste types ook, maar gelukkig nog nooit met haters te maken gehad. Ik ga voor ‘likers gonna like’ ;-).

 • Reply
  Danielle
  15 juli 2015 at 12:41

  Die ik heb je blogpost eigenlijk niet gelezen of de scanner vond ik eerst ook altijd heel irritant, nu vind ik het (net als jij) ook vleiend. Blijkbaar vinden ze mijn site zo boeiend dat ze er graag op genoemd willen worden.

  De enige echt vervelende vind ik de “hater” het doet toch altijd een beetje pijn als er een haat comment komt.

 • Reply
  Danielle
  15 juli 2015 at 10:35

  Ben ik even blij dat eigenlijk niemand reageert op mijn blogposts! Al die types verschillende reageerders.. om er verward van te worden, haha.

  je hebt het wel op een leuke manier uitgelegd. 🙂

 • Reply
  Come-Moda
  15 juli 2015 at 10:04

  Hahah de ik heb je blog niet gelezen is zo irritant. Een comment die totaal geen waarde heeft ..

 • Reply
  Isra bint Ali
  15 juli 2015 at 09:26

  Leuke post! Ik ben nog niet bekend met alle soorten reageerders (is dat een wel een ABN woord? Ik weet nog dat er rond 2007 een heisa op internet was dat dit woord nog niet geintegreerd was in Van Dale) maar heb inmiddels de hater leren kennen.

  PS: ik heb je blog gelezen, echt waar.

 • Reply
  Tamara
  15 juli 2015 at 08:43

  Ohhhh ik heb daar zo’n hekel aan he die mensen die duidelijk niet goed lezen en reageren met : ‘leuk’ zucht. Reageer dan gewoon nier

 • Reply
  mystylediaryy
  14 juli 2015 at 23:05

  De ik-heb-duidelijk-je-blog-niet-gelezen mensen zijn zo hinderlijk, haha. Ik heb gelukkig nog nooit een haat reactie gehad, maar daar moet je tegen kunnen. Het is meestal niet persoonlijk gericht. Super leuk geschreven!

 • Reply
  Anne-Marie
  14 juli 2015 at 22:39

  Grappig, ik herken de types wel wanneer ik reacties onder andere blogs lees. Op mijn foodblog beperken de reacties zich meestal tot ‘ziet er lekker uit’. Ben ik ook blij mee!

 • Reply
  Jess
  14 juli 2015 at 22:26

  Haha hilarisch. Ik heb best veel lezers en heel weinig reacties. Na dit te lezen ben ik daar precies niet treurig om. Ik herken de fan, de stalker, ik-heb-aandacht-nodig, en diegene die de post eig niet leest. 🙂
  Ik heb GELUKKIG nog nooit een haat-reactie gehad, man dat moet verschrikkelijk zijn. Vooral omdat een blog zo persoonlijk is en dus eig iemand lelijk reageert op jou persoonlijke mening of leven.

 • Reply
  Laura - Dagelijkse hap
  14 juli 2015 at 21:58

  Zo vreselijk als iemand jouw artikel niet leest. Ik had een keer over een droogshampoo geschreven die werkelijk bagger is. Dan krijg ik als reactie “Ja ik vind deze ook helemaal geweldig, enorm fijn product”… ja lees dan in ieder geval mijn conclusie xD

 • Reply
  janske
  14 juli 2015 at 21:51

  Ik ben een fan! 😉 Maar ik herken bijna alle types wel 😉 hihi
  Die haters kunnen beter een andere hobby zoeken…zo’n zonde van hun energie…leuk geschreven trouwens!

 • Reply
  Gwen
  14 juli 2015 at 21:48

  Hahaha! De ik-heb-je-blog-niet-gelezen-reacties zijn idd vrij irritant 😉

 • Reply
  Bjarne-Vidar
  14 juli 2015 at 21:47

  Ik ken ze alle 8! Vooral de haters, maar die krijgen, wanneer ze afbrekende kritiek hebben, geen podium. Leuk artikel!

 • Reply
  Ricardo
  14 juli 2015 at 21:33

  Ik heb sinds gisteren pas de mogelijkheid tot reageren op mijn website live gezet, na een jaar bloggen. Ik was vooral wat bang voor de haters maar heb besloten dat (zoals je zegt) “haters gonna hate” en dat het een leuke manier is om je lezers wat beter te leren kennen. Leuk moment dus voor mij om dit te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]