Persoonlijk

7x wat we kunnen leren van Anouk

8 januari 2016
Wat we kunnen lerem van Anouk-GoodGirlsCompany

Straks heeft ze 6 kinderen van 4 verschillende vaders. Dan is het ook wel genoeg en laat ze een knoop in haar eileiders leggen. Met haar zwangerschapsaankondiging liet Anouk deze week heel wat stof opwaaien. Tegelijkertijd laten de reacties zien dat we met zijn allen stiekem best ouderwets zijn. Tuurlijk we vinden dat iedereen een kindje moet kunnen krijgen. We kennen allemaal wel een kind met ouders van hetzelfde geslacht ‘En die gaan daar zooo leuk mee om”. Ook BAM-moeders schuwen we al lang niet meer. Maar ze moeten er wel zelf voor opdraaien. Samengestelde gezinnen? Prima, is beter ook voor de kinderen. Ja eigenlijk waren alle hobbeltjes op het vlak van alternatief gezin-zijn wel gladgestreken. En toen kwam Anouk…

anouk zwanger van 6de kindje

Ze stak een spreekwoordelijke middelvinger op naar iedereen die er een mening over moet hebben. Ze doet wat ze wil en wat ze wil, doet ze goed. Wat je er ook van haar mag vinden; ik doe het haar niet na. Ik heb niet zo erg de behoefte om er een mening over te vellen, wel om het hele fenomeen eens van een ander kant te bekijken en te kijken wat we er van kunnen leren.

Alleenstaande moeders zijn niet zielig
Als een vrouw voorheen met kinderen van meerdere partners eindigde, was ze zielig. Iets met anticonceptie die niet werkte of zoiets. Anouk roept vele gevoelens op, maar zielig is een emotie die niet op haar van toepassing is. Bij haar krijg je het gevoel dat ze de touwtjes in handen heeft. Voor veel mensen is dat moeilijk, want waarom zou je als weldenkende, onafhankelijke vrouw zoiets willen? Een aantal jaren geleden was het simpel. Vrouwen konden dit financieel niet eens bolwerken. Maar Anouk is een grote meid, verdient haar eigen centjes en daardoor kan ze andere keuzes maken. In haar eentje voedt ze 5 kinderen op. Hoe? Dat weet ik niet, maar ik doe het haar niet na.

Ook een rock chic kan een moederkloek zijn
Wie had dat gedacht, een rock chick die het stiekem eigenlijk heel erg leuk vindt om moeder te zijn. Een groter contrast bestaat er eigenlijk niet. Maar ze stopte met optreden en verhuisde naar Amerika vanwege haar kinderen. Bij alles wat ze doet heeft ze het welzijn van haar kinderen voor ogen.
En dan zijn er moeders die denken dat zodra ze kinderen hebben hun rock ‘n roll jaren achter zich liggen. Anouk toont aan: dat hoeft dus niet. Je kan een stoere rock chick en bad ass moeder zijn, als je maar weet waar je prioriteiten liggen.

Het is okay om een groot gezin te willen
Buiten de Bible Belt zijn grote gezinnen een uitzondering. Met de opkomst van de pil en de afname van de invloed van de kerk is dat toch eigenlijk ook helemaal niet meer nodig. Toch? En dan komt Anouk die er vrijwillig voor kiest om meer dan het gemiddelde van 1,7 kind te willen. Waarom?! Geen idee, maar alle moeders die twijfelden of een derde kind wel maatschappelijk aanvaardbaar is? Maak je niet zo druk en ga er voor!

Wat hij kan, kan zij ook (zelfs beter)
Als mannen kinderen hebben bij verschillende partners hoor je daar geen mens over. Maar gek genoeg is het voor vrouwen een probleem. Waarom deze hypocrisie? Omdat geen enkele man je meer wil hebben? Alsof geen enkele vrouw een man wil die meerdere kinderen heeft?

Een ongelukkige jeugd = geen slechte moeder
Anouks jeugd was niet altijd even rooskleurig. Haar vader verliet het gezin waarin ze opgroeide. Vanaf een jaar of 15 experimenteerde ze met drugs en belandde ze in verschillende tehuizen. Vaak is zo’n onstabiele basis allesbehalve een blauwdruk voor succes. Maar Anouk flikt het hem en laat zien dat de statistieken ongelijk hebben. Waar mensen met een zelfde jeugd soms zeggen dat ze daarom geen kinderen willen, is het bijzonder om bij Anouk juist het tegenovergestelde te zien. Ja, het gezin is een beetje onorthodox, maar ik kan mij niet onttrekken aan het idee dat ze al met al gewoon een liefdevolle en toegewijde moeder is.

Wees een cougar
Er zit enige leeftijdsverschil tussen Anouk en haar nieuwe vlam Dominique. Maar hey, een vent die een kind krijgt met een vrouw die de helft van zijn leeftijd is, oogst alleen maar lof. Waarom omgekeerd dan niet? Waarom eindeloos wachten op leeftijdsgenoten tot ze klaar zijn voor een kind iemand die misschien wat jonger is, het wel wil?

Hoezo vergrijzing?
Het argument dat mensen gebruiken tegen grote gezinnen, is dat de wereld overbevolkt raakt. Hoezo? Europa vergrijst in rap tempo. Om er voor te zorgen dat mijn generatie later in het bejaardenhuis tenminste 1 keer in de week gewassen kan worden, is het zaak dat er vervanging is. Nu kunnen we deze arbeidsplaatsen vullen door de huidige stroom aan asielzoekers. Maar hey je bent Nederlander dus: eigen volk eerst. Het krijgen van kinderen is dus een zaak waarmee landsbelangen gediend zijn. Met mijn 3 kinderen heb ik geprobeerd mijn steentje daaraan bij te dragen. Maar 6 kinderen zet natuurlijk meer zoden aan de dijk. Dat snap je wel. Dus hulde aan Anouk!

Zo dit waren een aantal punten die mij te binnen schoten toen ik hoorde dat Anouk zwanger was. Laat haar gewoon lekker haar eigen keuzes maken. Ze is oud en wijs genoeg. Wat dacht jij?

GoodGirlsCompany handtekening

 

 

 

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  De blog hoogtepunten van 2016 - GoodGirlsCompany
  30 december 2016 at 13:25

  […] 7x wat we kunnen leren van Anouk […]

 • Reply
  7x waarom celebrities geen kinderen moeten krijgen - GoodGirlsCompany
  5 februari 2016 at 12:11

  […] hoor je denken; maar jij vond toch dat we allemaal iets kunnen leren van Anouk? Waarom dan nu dit blog? Aanleiding was een artikel in de Volkskrant over Hoe je de milieuschade […]

 • Reply
  Lotus Writings
  15 januari 2016 at 08:11

  Goed geschreven!

  Helemaal mee eens, ze lijkt me een fantastische moeder die idd het belang van haar kinderen altijd voor ogen houdt.

 • Reply
  Cassandra
  9 januari 2016 at 09:32

  Ik zou het niet willen hoor 6 kids.., daaaaag onderkantje hahaha! Wel heel goed artikel en mooie visie!

 • Reply
  Mammie Mammie
  9 januari 2016 at 01:03

  Ik vind Anouk echt geweldig! Ze is stoer, mooi en volgt haar gevoel. Ik zou het haar nooit na (willen) doen, vooral geen zes kids haha maar als het kan, waarom niet.

 • Reply
  ilsedenbesten
  8 januari 2016 at 19:18

  Ik vind dat ze het lekker zelf moet weten. Maar het idee dat meer kinderen krijgen in het belang van Nederland is vind ik echt bizar. De bevolking van ons land groeit nog steeds gestaag hoor! En nu zijn er veel ouderen die veel verzorging nodig hebben omdat zij bij de babyboomers horen maar tegen de tijd dat wij in het bejaardenhuis zitten is het een heel ander verhaal.

 • Reply
  robustposch
  8 januari 2016 at 18:39

  Wat leuk en goed beschreven josan! Ikzelf heb niks met Anouk. Maar tuurlijk mag zij haar eigen keuzes maken, mijn gedachte was wel toen ik het hoorde: dat is veel! Haha.

 • Reply
  Ann Ages Gracefully
  8 januari 2016 at 17:18

  Tof wijf die Anouk. Ik moet zeggen ik trok ook even mijn wenkbrauwen op bij het bericht dat ze weer een kindje verwacht maar kudos to her! Volgens mij is het enorm gewild dus waarom niet. Ik doe het haar niet na 🙂

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger
 • Kraamweek dag 6✨Afscheid nemen en verwelkomen liggen dicht bij elkaar deze week. Vandaag afscheid genomen van de verloskundige. En daarmee ook van een fase in mijn leven. Ik zal nooit meer een baby krijgen. En ondanks dat ik mijn gezin compleet vind, geeft dat toch een dubbel gevoel 🥺 Is dit herkenbaar? .
.
.
#baby #newmama #dutchmom #melaninbeauty #melaninpoppin #tbb #blackgirlmagic #baby #geboortenieuws #zoon #momblogger #mamablogger #mamaleven #momlife
 • ✨Cling to what is good✨De nachten zijn kort en de dagen zijn lang. Maar Novan doet het goed. 💙En nadat ik me maanden door alle ongemakken van de zwangerschap geworsteld heb en eerder het meer voelde als overleven in plaats van leven ben ik nu zo blij dat mijn lichaam zich begint te herstellen. Ik weer gewoon adem kan halen, niet meer ellendig voel vanwege een laag ijzer en hb. En bovenal geen medicijnen meer hoef te gebruiken. Totaal geen last van Baby Blues 💙in mijn geval ben ik er alleen maar op vooruit gegaan 🙏🏾
.
.
.
#newborn #newbornbaby #newbornfotografie #newbornfoto #baby #mama #newbornmommy #mixedbabies #mixedrace
 • De roze wolk is enorm. Ik heb hem lekker een paar dagen voor mijzelf gehouden maar daar is hij dan: Novan Xem Isaiah Nevis 💙 31.01.2020 geboren om 5:37 uur. 
Hij werd ruim tweeënhalf week te vroeg geboren. Perfect getimed anders zou ik worden ingeleid. Nu dankzij @dedoulas en @puurvroedvrouwen een hele mooie hands-off thuisbevalling gehad in bad. Zo mooi om te ervaren dat mijn zwangerschap en bevalling die in principe medisch waren met de juiste mensen om je heen toch natuurlijk verlopen kan. Waarbij jezelf de regie houdt en bepaalt wat jij wilt. Mijn gezin is compleet en deze bevalling was de beste afsluiting 💖
.
.
. #newborn #rainbowbaby #scriptureblanket #modernburlap #isaiah66 #zoon #geboren #helloworld #geboorte #geboortenieuws #baby #mama #mamablogger #mommyblogger #mommy #birthannouncement #birth #rainbowbaby🌈 #rainbowbabies #rainbowbabyannouncement
 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger

Dit zijn wij!