Geen categorie

7 woorden die ik leerde kennen doordat ik moeder werd

18 februari 2016
7x woorden die leerde kennen doordat ik moeder werd

Wie (aanstaande) moeders hoort praten, heeft soms het idee dat ze van een andere planeet komen. Niet alleen met hun kinderen houden ze er een apart taaltje op na maar ook onderling. Een taaltje die je op zwangerschapsfora om de oren vliegt en waar maar enkel buitenstaanders van weten wat het betekent. Of weet jij soms wat ze met onderkantje en klussen  bedoelen? Vandaag bespreek ik 7 woorden die ik leerde kennen toen ik moeder werd. Woorden waarvan ik voorheen het bestaan niet wist en waarbij ik nu niet meer raar opkijk. Lees je even mee? Misschien ken je er ook nog wel een paar.

 1. Ontpillen
  We trappen maar meteen af met dit pareltje. Serieus wie heeft dit woord bedacht? Hte lijkt haast een werkwoord, maar haal het ‘ont’ eraf en het is toch echt een zelfstandig naamwoord. Toch past het woord het beste bij werkwoorden want het verwijst na een actief proces. Het stoppen met de pil en de eventueel daarbij horende klachten. Hoe lang duurt het voordat de menstruatie weer op gang komt? Wanneer ben je (weer) vruchtbaar? Het zijn allemaal vragen die een ontpillende vrouw zich stelt. Vaak is het ook de opstap tot een nieuwe stap. Zwanger willen worden.
 2. Klussen
  Na ontpillen komen we meteen bij het tweede woorden. Klussen. In de vocabulaire van mommy’s to be wordt hiermee niet het knutselen aan de babykamer bedoeld. Dat dacht ik eerst namelijk nog. Nee, men bedoelt de actie die nodig is om de een kind te krijgen. Je wordt namelijk niet zwanger van lucht daar moet je iets voor doen. Dus worden de verschillende klusdata en activiteiten uitgebreid besproken. Met elkaar mee geleefd totdat het raak is.
 3. Ongi
  Eerlijk? Okay de eerste keer dat ik dit woord zag, probeerde ik het op zijn Engels uit te spreken.Maar het is dus gewoon een Nederlands woord. Verkleinende of liefkozende vorm van het woord ongesteld. Iets wat ook op zwangerschapsfora wordt besproken want het betekent dat het klussen van afgelopen maand niet gelukt is en je over een paar weken opnieuw zal moeten.
 4. Beebje
  Baby, babie of babies kende ik nog wel. Maar het woord beebje leerde ik ook kennen via zo’n platform. Om eerlijk te zijn vind ik het wel een schattig woord. Lang was het de werktitel van beide oudste dochters. Beebje nr1 en Beebje nr 2. Van alle woorden die ik leerde kennen doordat ik zwanger of moeder werd is dit toch wel mijn favoriet.
 5. Geboortekanaal
  Se-ri-eus wie heeft het woord geboortekanaal bedacht. Het is zo verschrikkelijk feitelijk, steriel en ver van mijn lichaam af dat ik er na al die jaren nog steeds niet aan gewend ben.
 6. Onderkantje
  Had mij 10 jaar geleden gevraagd wat een onderkantje is en ik had je waarschijnlijk de onderkant van mijn handen getoond. Of voeten. Nu weet ik dat er een tijd was vóór dat ik de betekenis kende van dit woord en een tijd ná. Het is zo’n woord die vrouwen in 2 groepen deelt. Zij die bevallen zijn zij die deze horror nog niet aan den lijve ondervonden hebben.En behoor je tot de laatste groep, dan licht ik nu al alvast een tipje van de sluier op; het is het rampgebied nadat er een baby uit is gekomen.
 7. Epi
  De eerste keer dat een verpleegster mij aansprak omdat ze even naar mijn ‘epi’moest kijken had ik geen idee wat ze bedoelde. “Pardon, mijn wattes?!” Ze bleek mijn episiotomie te bedoelen. Een chique woord voor de wond die ontstaat als je tijdens een bevalling een inknip hebt gehad.

Dit zijn mijn 7 woorden die ik nog niet kende voordat ik moeder was. Welke woorden leerde jij kennen voorafgaand of nadat je moeder werd?Liefs Josan

 

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Aukjeswereld
  19 februari 2016 at 20:07

  Nummer 2,3 en 7 kende ik ook nog niet. En heb toch ook een knip gehad… Bij mij wilde ze gewoon naar mijn onderkantje kijken ????????

 • Reply
  theblogmother2014
  18 februari 2016 at 15:34

  O menn… Ongi vind ik zo een vreselijk woord… Eigenlijk bijna alle woorden behalve beebje hahaha… NU ben ik toch meer van t grove vocabulair.. wijt ik altijd aan mijn Haagse opvoeding… Nee Ongi en Onderkantje komen er bij mij niet in hahahaa… Ik moest btw aan Jandino’s “ongi” denken toen ik het woord zag staan hahaha

  • Reply
   Josan
   19 februari 2016 at 15:42

   Ik ken Jandino’s ‘ongi’ niet maar ben nu wel heel nieuwsgierig :-)))

 • Reply
  Karen
  18 februari 2016 at 12:14

  Ik werd helemaal kriegel van deze (bovenste) termen. Daarom negeer ik die fora ook volkomen. Dat klinkt toch allemaal reuze infantiel?! 😉 Op de vruchtbaarheidsfora is een embryo trouwens een emmy… brrrr.

  • Reply
   Josan
   19 februari 2016 at 15:43

   Bij Emmy zou ik aan zo’n beeldje denken 🙂

 • Reply
  Elisabeth
  18 februari 2016 at 07:58

  Haha! Nou ik heb ze eigenlijk nooit zo gebruikt die woorden. En heb stug verbaasd gedaan als iemand me erover aanspraak. “Hoe is ht met je onderkantje” kom op zeg. Doe ff normaal als je op kraambezoekn komt.

  • Reply
   Josan
   19 februari 2016 at 15:52

   Ja erg he? totaal de scahamte voorbij 🙂

 • Reply
  Themommydiaries
  18 februari 2016 at 06:14

  Ohhhh ongi is vreselijk! Toen in bezig was met ‘klussen’ voor floris, had ik een vriendin die elke keer vroeg wanneer ik ongi moest worden! Brrrr

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨JONGENS MAMA✨ Yep jullie hadden gelijk. Een jongetje is leuk. Niet omdat ik al 3 dochters hen en het hoog tijd werd. Maar omdat dit kereltje gewoon zo super schattig, lief, vrolijk en op zijn eigen manier zichzelf is. 
.
.
.
#babyboy #babyboyclothes #cutebabies #cutebabys #babyboy💙 #mamablogger #mama #mommylife #baby #babyboy #emsearmuffs @emsforkids #mixedandhappy
 • ✨EERSTE WERKWEEK✨ Daar zit ik weer: op het sociaal domein. Nadat ik 1 jaar thuis zat. Ik kan me nog goed herinneren dat een voormalig wethouder die ik ondersteunde zei dat het verschil tussen werken en thuiszitten is dat je als je werkt, er weer onderscheid is tussen werkdagen en het weekend. Yep dat gevoel heb ik nu ook. Voor mij is het nu weekend. Lekker met baby knuffelen. Eindelijk de rest van de verhuisdozen uitpakken en Netflixxen. Mijn eerste werkweek zit erop. Ik moet mijn ritme nog een beetje vinden. Maar het is leuk en interessant.
.
.
. #ambtenaar #mama #mamablogger #girlbosses #girlboss #mama #weekend #ambtenaarzijnisoké #ambtenaarlife #sociaaldomein #haiti🇭🇹 #haiti #melaninpoppin #melaninbeauty #melanin #melaninqueen #melaninmagic #bgm #athomewithchichi #iamchichi #stayhome #stayhomestaysafe
 • ✨Eerste werkdag✨ Novan is precies 5 maanden oud en gaat vandaag voor het eerst naar de kdv. Een beetje een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het natuurlijk mijn vierde kind. Aan de andere kant, is hij ook nog zo klein 😭 Gelukkig is hij in goede handen. Dezelfde lieve leidsters die 4 jaar lang met veel liefde voor Chloé gezorgd hebben, gaan dat nu voor hem doen 💖 Vond jij het ook een dubbel gevoel toen je weer ging werken?
.
.
. .
#babyboy #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Zo daar ben ik weer! Na een hele lange tijd stilte. Een kind krijgen, verhuizen en een nieuwe baan slokten best veel van mijn tijd op. En Okay ik ben gewoon niet zo’n instagrammer. Langzaam maar zeker beginnen de verhuisdozen leeg te raken. En nu ik in een grote-mensen-huis woon, heb ik ook planten 🌱 Spannend want de laatste keer dat ik actief voor een plant zorgde en hem in leven hield is ruim 12 jaar geleden 🙈Hands up als jij ook altijd alle plantjes om zeep helpt #girlboss #pink #melaninbeauty #melaninpoppin #melaninqueen #weavehairstyles #momlife #momsofinstagram #mamablog #mamablogger #plants #plantjes #plantgirl #iamchichi #athomewithchichi #stayhome
 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness

Dit zijn wij!