Geen categorie

7 woorden die ik leerde kennen doordat ik moeder werd

18 februari 2016
7x woorden die leerde kennen doordat ik moeder werd

Wie (aanstaande) moeders hoort praten, heeft soms het idee dat ze van een andere planeet komen. Niet alleen met hun kinderen houden ze er een apart taaltje op na maar ook onderling. Een taaltje die je op zwangerschapsfora om de oren vliegt en waar maar enkel buitenstaanders van weten wat het betekent. Of weet jij soms wat ze met onderkantje en klussen  bedoelen? Vandaag bespreek ik 7 woorden die ik leerde kennen toen ik moeder werd. Woorden waarvan ik voorheen het bestaan niet wist en waarbij ik nu niet meer raar opkijk. Lees je even mee? Misschien ken je er ook nog wel een paar.

 1. Ontpillen
  We trappen maar meteen af met dit pareltje. Serieus wie heeft dit woord bedacht? Hte lijkt haast een werkwoord, maar haal het ‘ont’ eraf en het is toch echt een zelfstandig naamwoord. Toch past het woord het beste bij werkwoorden want het verwijst na een actief proces. Het stoppen met de pil en de eventueel daarbij horende klachten. Hoe lang duurt het voordat de menstruatie weer op gang komt? Wanneer ben je (weer) vruchtbaar? Het zijn allemaal vragen die een ontpillende vrouw zich stelt. Vaak is het ook de opstap tot een nieuwe stap. Zwanger willen worden.
 2. Klussen
  Na ontpillen komen we meteen bij het tweede woorden. Klussen. In de vocabulaire van mommy’s to be wordt hiermee niet het knutselen aan de babykamer bedoeld. Dat dacht ik eerst namelijk nog. Nee, men bedoelt de actie die nodig is om de een kind te krijgen. Je wordt namelijk niet zwanger van lucht daar moet je iets voor doen. Dus worden de verschillende klusdata en activiteiten uitgebreid besproken. Met elkaar mee geleefd totdat het raak is.
 3. Ongi
  Eerlijk? Okay de eerste keer dat ik dit woord zag, probeerde ik het op zijn Engels uit te spreken.Maar het is dus gewoon een Nederlands woord. Verkleinende of liefkozende vorm van het woord ongesteld. Iets wat ook op zwangerschapsfora wordt besproken want het betekent dat het klussen van afgelopen maand niet gelukt is en je over een paar weken opnieuw zal moeten.
 4. Beebje
  Baby, babie of babies kende ik nog wel. Maar het woord beebje leerde ik ook kennen via zo’n platform. Om eerlijk te zijn vind ik het wel een schattig woord. Lang was het de werktitel van beide oudste dochters. Beebje nr1 en Beebje nr 2. Van alle woorden die ik leerde kennen doordat ik zwanger of moeder werd is dit toch wel mijn favoriet.
 5. Geboortekanaal
  Se-ri-eus wie heeft het woord geboortekanaal bedacht. Het is zo verschrikkelijk feitelijk, steriel en ver van mijn lichaam af dat ik er na al die jaren nog steeds niet aan gewend ben.
 6. Onderkantje
  Had mij 10 jaar geleden gevraagd wat een onderkantje is en ik had je waarschijnlijk de onderkant van mijn handen getoond. Of voeten. Nu weet ik dat er een tijd was vóór dat ik de betekenis kende van dit woord en een tijd ná. Het is zo’n woord die vrouwen in 2 groepen deelt. Zij die bevallen zijn zij die deze horror nog niet aan den lijve ondervonden hebben.En behoor je tot de laatste groep, dan licht ik nu al alvast een tipje van de sluier op; het is het rampgebied nadat er een baby uit is gekomen.
 7. Epi
  De eerste keer dat een verpleegster mij aansprak omdat ze even naar mijn ‘epi’moest kijken had ik geen idee wat ze bedoelde. “Pardon, mijn wattes?!” Ze bleek mijn episiotomie te bedoelen. Een chique woord voor de wond die ontstaat als je tijdens een bevalling een inknip hebt gehad.

Dit zijn mijn 7 woorden die ik nog niet kende voordat ik moeder was. Welke woorden leerde jij kennen voorafgaand of nadat je moeder werd?Liefs Josan

 

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Aukjeswereld
  19 februari 2016 at 20:07

  Nummer 2,3 en 7 kende ik ook nog niet. En heb toch ook een knip gehad… Bij mij wilde ze gewoon naar mijn onderkantje kijken ????????

 • Reply
  theblogmother2014
  18 februari 2016 at 15:34

  O menn… Ongi vind ik zo een vreselijk woord… Eigenlijk bijna alle woorden behalve beebje hahaha… NU ben ik toch meer van t grove vocabulair.. wijt ik altijd aan mijn Haagse opvoeding… Nee Ongi en Onderkantje komen er bij mij niet in hahahaa… Ik moest btw aan Jandino’s “ongi” denken toen ik het woord zag staan hahaha

  • Reply
   Josan
   19 februari 2016 at 15:42

   Ik ken Jandino’s ‘ongi’ niet maar ben nu wel heel nieuwsgierig :-)))

 • Reply
  Karen
  18 februari 2016 at 12:14

  Ik werd helemaal kriegel van deze (bovenste) termen. Daarom negeer ik die fora ook volkomen. Dat klinkt toch allemaal reuze infantiel?! 😉 Op de vruchtbaarheidsfora is een embryo trouwens een emmy… brrrr.

  • Reply
   Josan
   19 februari 2016 at 15:43

   Bij Emmy zou ik aan zo’n beeldje denken 🙂

 • Reply
  Elisabeth
  18 februari 2016 at 07:58

  Haha! Nou ik heb ze eigenlijk nooit zo gebruikt die woorden. En heb stug verbaasd gedaan als iemand me erover aanspraak. “Hoe is ht met je onderkantje” kom op zeg. Doe ff normaal als je op kraambezoekn komt.

  • Reply
   Josan
   19 februari 2016 at 15:52

   Ja erg he? totaal de scahamte voorbij 🙂

 • Reply
  Themommydiaries
  18 februari 2016 at 06:14

  Ohhhh ongi is vreselijk! Toen in bezig was met ‘klussen’ voor floris, had ik een vriendin die elke keer vroeg wanneer ik ongi moest worden! Brrrr

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger
 • ⭐ 𝓢𝓲𝓽𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓹𝓻𝓮𝓽𝓽𝔂⭐ ⁣
Dat gaat me vandaag niet helpen. Minimaal 5x prikken in het ziekenhuis. En ervaring leert dat ze nooit mijn aders kunnen vinden dus dat het wel vaker wordt. En dat op een lege maag... gewoon tandjes op elkaar en me niet verzetten tegen al die naalden. Echt ik ben zo geen held met naalden 😨😭 ⁣
⁣
Alleen daarom twijfel ik al aan die hele kinkhoest vaccinatie 💉 moet gaan halen. Valt die mee? ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#30weeks #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #zwangerschap #pregnancydiary #zwangerschapsfotografie #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #stylishbump #mumtobe #maternitystyle #thebump #babybelly #30weekspregnant
 • 𝓦𝓸𝓮𝓷𝓼𝓭𝓪𝓰𝓶𝓲𝓭𝓭𝓪𝓰⁣
⁣
De dagen gaan snel en ze worden zo snel groot. Juist daarom probeer ik er alles aan te doen om ze mooie herinneringen mee te geven. Onze eigen gewoontes, rare manieren en mooie betekenisvolle rituelen. Zoals kerstkoekjes bakken. Het maakt niet uit of ze lukken of mislukken. Het gaat om het plezier.⁣ ⁣
Wat doe jij graag op de woensdagmiddag?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
https://www.goodgirlscompany.nl/zelf-kerstkoekjes-maken/ #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #kerst #kerstkoekjes #momblogger #littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childrenofig #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #bakken ⁣
#kindredmemories
 • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
 • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
 • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken

Dit zijn wij!