Geen categorie

7 woorden die ik leerde kennen doordat ik moeder werd

18 februari 2016
7x woorden die leerde kennen doordat ik moeder werd

Wie (aanstaande) moeders hoort praten, heeft soms het idee dat ze van een andere planeet komen. Niet alleen met hun kinderen houden ze er een apart taaltje op na maar ook onderling. Een taaltje die je op zwangerschapsfora om de oren vliegt en waar maar enkel buitenstaanders van weten wat het betekent. Of weet jij soms wat ze met onderkantje en klussen  bedoelen? Vandaag bespreek ik 7 woorden die ik leerde kennen toen ik moeder werd. Woorden waarvan ik voorheen het bestaan niet wist en waarbij ik nu niet meer raar opkijk. Lees je even mee? Misschien ken je er ook nog wel een paar.

 1. Ontpillen
  We trappen maar meteen af met dit pareltje. Serieus wie heeft dit woord bedacht? Hte lijkt haast een werkwoord, maar haal het ‘ont’ eraf en het is toch echt een zelfstandig naamwoord. Toch past het woord het beste bij werkwoorden want het verwijst na een actief proces. Het stoppen met de pil en de eventueel daarbij horende klachten. Hoe lang duurt het voordat de menstruatie weer op gang komt? Wanneer ben je (weer) vruchtbaar? Het zijn allemaal vragen die een ontpillende vrouw zich stelt. Vaak is het ook de opstap tot een nieuwe stap. Zwanger willen worden.
 2. Klussen
  Na ontpillen komen we meteen bij het tweede woorden. Klussen. In de vocabulaire van mommy’s to be wordt hiermee niet het knutselen aan de babykamer bedoeld. Dat dacht ik eerst namelijk nog. Nee, men bedoelt de actie die nodig is om de een kind te krijgen. Je wordt namelijk niet zwanger van lucht daar moet je iets voor doen. Dus worden de verschillende klusdata en activiteiten uitgebreid besproken. Met elkaar mee geleefd totdat het raak is.
 3. Ongi
  Eerlijk? Okay de eerste keer dat ik dit woord zag, probeerde ik het op zijn Engels uit te spreken.Maar het is dus gewoon een Nederlands woord. Verkleinende of liefkozende vorm van het woord ongesteld. Iets wat ook op zwangerschapsfora wordt besproken want het betekent dat het klussen van afgelopen maand niet gelukt is en je over een paar weken opnieuw zal moeten.
 4. Beebje
  Baby, babie of babies kende ik nog wel. Maar het woord beebje leerde ik ook kennen via zo’n platform. Om eerlijk te zijn vind ik het wel een schattig woord. Lang was het de werktitel van beide oudste dochters. Beebje nr1 en Beebje nr 2. Van alle woorden die ik leerde kennen doordat ik zwanger of moeder werd is dit toch wel mijn favoriet.
 5. Geboortekanaal
  Se-ri-eus wie heeft het woord geboortekanaal bedacht. Het is zo verschrikkelijk feitelijk, steriel en ver van mijn lichaam af dat ik er na al die jaren nog steeds niet aan gewend ben.
 6. Onderkantje
  Had mij 10 jaar geleden gevraagd wat een onderkantje is en ik had je waarschijnlijk de onderkant van mijn handen getoond. Of voeten. Nu weet ik dat er een tijd was vóór dat ik de betekenis kende van dit woord en een tijd ná. Het is zo’n woord die vrouwen in 2 groepen deelt. Zij die bevallen zijn zij die deze horror nog niet aan den lijve ondervonden hebben.En behoor je tot de laatste groep, dan licht ik nu al alvast een tipje van de sluier op; het is het rampgebied nadat er een baby uit is gekomen.
 7. Epi
  De eerste keer dat een verpleegster mij aansprak omdat ze even naar mijn ‘epi’moest kijken had ik geen idee wat ze bedoelde. “Pardon, mijn wattes?!” Ze bleek mijn episiotomie te bedoelen. Een chique woord voor de wond die ontstaat als je tijdens een bevalling een inknip hebt gehad.

Dit zijn mijn 7 woorden die ik nog niet kende voordat ik moeder was. Welke woorden leerde jij kennen voorafgaand of nadat je moeder werd?Liefs Josan

 

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Aukjeswereld
  19 februari 2016 at 20:07

  Nummer 2,3 en 7 kende ik ook nog niet. En heb toch ook een knip gehad… Bij mij wilde ze gewoon naar mijn onderkantje kijken ????????

 • Reply
  theblogmother2014
  18 februari 2016 at 15:34

  O menn… Ongi vind ik zo een vreselijk woord… Eigenlijk bijna alle woorden behalve beebje hahaha… NU ben ik toch meer van t grove vocabulair.. wijt ik altijd aan mijn Haagse opvoeding… Nee Ongi en Onderkantje komen er bij mij niet in hahahaa… Ik moest btw aan Jandino’s “ongi” denken toen ik het woord zag staan hahaha

  • Reply
   Josan
   19 februari 2016 at 15:42

   Ik ken Jandino’s ‘ongi’ niet maar ben nu wel heel nieuwsgierig :-)))

 • Reply
  Karen
  18 februari 2016 at 12:14

  Ik werd helemaal kriegel van deze (bovenste) termen. Daarom negeer ik die fora ook volkomen. Dat klinkt toch allemaal reuze infantiel?! 😉 Op de vruchtbaarheidsfora is een embryo trouwens een emmy… brrrr.

  • Reply
   Josan
   19 februari 2016 at 15:43

   Bij Emmy zou ik aan zo’n beeldje denken 🙂

 • Reply
  Elisabeth
  18 februari 2016 at 07:58

  Haha! Nou ik heb ze eigenlijk nooit zo gebruikt die woorden. En heb stug verbaasd gedaan als iemand me erover aanspraak. “Hoe is ht met je onderkantje” kom op zeg. Doe ff normaal als je op kraambezoekn komt.

  • Reply
   Josan
   19 februari 2016 at 15:52

   Ja erg he? totaal de scahamte voorbij 🙂

 • Reply
  Themommydiaries
  18 februari 2016 at 06:14

  Ohhhh ongi is vreselijk! Toen in bezig was met ‘klussen’ voor floris, had ik een vriendin die elke keer vroeg wanneer ik ongi moest worden! Brrrr

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Haar van Chloé weer behandelt met de spray van @xtluis_nl Als school volgende week weer begint zijn wij er in elk geval klaar voor #motherhoodintheraw #bestofmom #childhoodunplugged #ig_motherhood #joyfulmamas #choosejoy #clickinmoms #justmomlife #momlifestyle #momsunite #letthembelittle #ipreview #hairstyle #moederdochter #dutchmom #discoverunder2k #herfstvakantie #herfst
 • Mijn man en ik zitten dus totaal niet op 1 lijn qua babynamen betreft. 😩 Echt als ik niet ingrijp mijn zoon in wording een naam die heel hip is....30 jaar geleden. 😂😩⁣
⁣
⭐Hoe hebben jullie dat uiteindelijk gedaan?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#babyboy #zwanger #dutchmom #preggers #pregnancydiary #pregnant_world #dutchmoms #pregnantstyle #babyboy💙 #babyboy👶 #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #motherhoodunplugged #momlifeisthebestlife #22weekspregnant #boysmom #flatlays #motherhoodthroughinstagram #mom_hub #flatlaystyle #flatlayoftheday
 • Ongelooflijk wat vloog die #herfstvakantie voorbij! 😱😩Ik begin net zo lekker aan het ritme te wennen! Een hele week lang geen wekker zetten. ⏰ Beetje aanrommelen. Opruimen, schoonmaken, hutten bouwen en natuurlijk te pas en te onpas eten. 🍡🍕🍟🍔 Gelukkig hebben we nu eerst weekend voor de boeg! ⁣
⁣
⭐Wat zijn jouw weekendplannen?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #weekend😍 #littlefierceones #nestingly #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #weekend❤⁣
#fridaay #honestlyparents #friyay🙌 #friyay🎉 #parenthood_unveiled #parenthood_moments #dutchmoms #raisingthefuture #dutchmom
 • Zoals je aan haar pyjama kan zien is Egeltje plof het favoriete spelletje van Chloé op dit moment. Ook jij kan dit leuke spelletje van @hasbro winnen. Kijk op https://www.goodgirlscompany.nl/review-egeltje-plof-hasbro-gaming/⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #discoverunder2k #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #dutchmom #dutchmoms #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #hasbro #egeltjeplof #gekregen #winactie #sinterklaas
 • Ik houd van waardevolle familie tradities. Nu het #herfstvakantie is neem ik daar extra de tijd voor 🤗 Dit meisje kijkt er al de hele week naar uit dat ze met al haar knuffels bij mij in bed mag slapen 😍 😴⁣
⁣
⭐Heb jij al vakantie en hebben jullie als gezin speciale vakantietradities?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #dutchmoms #dutchmom #kidsforreal #daugher #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #herfst
 • Wat een dag! 😢Pas aan het einde van de middag kon ik wat eten én het binnenhouden 🤢🤮 Ik weet dat zulke dagen erbij horen maar baalde wel. 😨😰Gelukkig regende het buiten pijpenstelen 💨🌧 en zag de lucht 50 tinten grijs. Met baby gaat overigens alles goed 💙Hopelijk is het morgen een betere dag. #zwanger #dutchmom #dutchmom #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama
 • Ik geloof in meisjes. Die gender stereotypen durven te doorbreken. Nee zeggen tegen dat wat tegen hun gevoel in gaat. Hun lichamelijk en geestelijk welzijn voorop durven te stellen. Andere vrouwen opbouwen in plaats van naar beneden halen. Drukker zijn met hun eigen leven dan met dat van anderen. Voor wie de wereld aan hun voeten ligt. Zo voed ik mijn dochters op. En wat is jouw nalatenschap? #wereldmeisjesdag2019 #wereldmeisjesdag #thefutureisfemale #likeagirl #girlboss #worldgirls #girlpower💪 #girlpower #raisingqueens #stronggirls #mightygirl #bestofmom #bethechange #hustlehardgirl #kickassgirls
 • Team blauw 💙 it is! Van verbazing zijn we inmiddels helemaal om. De eerste baby boy spulletjes zijn gekocht. Chloé is helemaal in de wolken. @grace_de_ridder krijgt aanbiedingen voor echo’s omdat men denkt dat zij zwanger is 😂🤣🙈 #genderreveal #genderreveals #team💙 #dutchmom #dutchmoms #zwanger #zwangerschap #moederdochter #babyboy #expectingmom #preggers #preggo #pregnancyannouncement #inverwachting #moederdochter #babycute #siblings #siblinglove #mixedkids
 • Team Blauw 💙 of Team roze 💖 De video met de gender reveil van Baby Lexi staat eindelijk op YouTube. Benieuwd hoe de grote zussen reageren? ===> https://youtu.be/bwWhx4ZUgjE #genderreveal #dutchmom #dutchmoms #themillenialmom #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancy #pregnancydiary #pregnancy #pregnant_world #teampink #teamblue #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babybump #baby #babyontheway
 • INSPIRATIE GEZOCHT⭐ Het leuke tasje heb ik al, (via @bella_kids_nl ) maar hij is nog een beetje leeg. Wat gaven jullie als bedankje aan de kraamverzorgster? #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #inspiratie #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #tips #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #schwanger #ig_motherhood
 • WEEKEND⭐. Ik ga echt alleen maar dingen doen die ik leuk vind. Dus voetjes in het water en standje relax aan.⁣
⁣
Wat zijn jouw plannen?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#weekend😍 #weekend❤ #friday #friyay #discoverunder5k #ig_motherhood #slowlife #dailyparenting #motherhoodrising #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #uniteinmotherhood #uniteinmotherhood #childofig #vsco_kids #umh_kids #illuminatechildhood #simplychildren #dearestviewfinder #vsco_mom #mytinymoments #letthekids #momsofinstagram #thesincerestoryteller #ourcandidlife #slowliving #simpleliving #momsofig #treasuringlittlememories #magicofchildhood

Dit zijn wij!