Food Recepten

7 tips voor de perfecte pannenkoeken

26 april 2020
7 tips voor de perfecte pannenkoeken

Houd jij ook zo van pannenkoeken bakken? Met deze 7 tips bak je de perfecte pannenkoeken! Mislukt jouw eerste pannenkoek ook áltijd en zit jouw hele keuken na het bakken onder het beslag? Met deze tips krijg je nooit meer aangebrande of halfgare pannenkoeken maar een prachtige stapel met luchtige oer-Hollandse pannenkoeken om oneindig te bestrijken met stroop, jam of chocopasta!

7 tips voor de perfecte pannenkoeken

Het perfecte beslag

Pannenkoeken bakken begint met een goede voorbereiding: verzamel alle ingrediënten en zet deze in de buurt van een grote beslagkom. Om oer-Hollands pannenkoekenbeslag te maken doe je de bloem samen met een mespunt zout in een beslagkom en meng je het geheel met een garde. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin de eieren. Begin vanuit het midden te roeren en schenk al roerend beetje bij beetje de melk toe. Neem alle bloem mee van de zijkanten en roer totdat er een vloeibaar maar dik beslag gevormd is. Kinderen vinden het heerlijk om hierbij te helpen, dus roep ze er vooral bij!

Mix niet te lang

Het perfecte pannenkoekenbeslag is luchtig, maar wist je dat je dat niet bereikt door eindeloos te kloppen? Bij het maken van luchtig pannenkoekenbeslag is het van belang dat je de ingrediënten niet te lang mixt. Hoewel het logisch klinkt dat je door te kloppen lucht in het beslag krijgt, heeft dit in werkelijkheid het tegenovergestelde resultaat. Hoe langer je klopt, hoe meer gluten er namelijk in het beslag komen. Deze gluten zorgen ervoor dat je pannenkoeken in plaats van zacht en soepel juist erg taai worden. Goed nieuws: een lamme arm van het mixen is dus verleden tijd!

Gebruik de juiste pan

De perfecte pannenkoek bak je natuurlijk in de perfecte pan. Maar hoe zit die eruit? Een goede pan om pannenkoeken in te bakken heeft een dikke bodem, is breed genoeg en heeft lage zijkanten zodat je de pannenkoek makkelijk kunt omdraaien. De dikke bodem zorgt ervoor dat de warmte goed verdeeld wordt en de pannenkoek evenredig gaart. Een echte pannenkoekenfanaat heeft natuurlijk een speciale pannenkoekenpan in huis, maar ook in een reguliere koekenpan kun je heerlijke pannenkoeken bakken!

Wacht tot je koekenpan de juiste temperatuur heeft

Nu je de juiste pan te pakken hebt, is het tijd om te wachten op de juiste temperatuur. Je wilt namelijk voorkomen dat de pan te heet is en de buitenkant van de pannenkoek verbrandt voordat de binnenkant gaar is. Om de goede temperatuur te krijgen, zet je de pan drie minuten op middelhoog en laat je deze rustig opwarmen voordat je er voor de eerste keer beslag in doet. Zorg er ook telkens na het bakken van een pannenkoek voor dat je de temperatuur verlaagt voordat je de pan opnieuw invet.

Bak in vloeibare margarine

Moet je je pannenkoeken bakken in boter, olie of margarine? In theorie kan het allemaal, maar toch is er verschil. Zo heeft roomboter een laag rookpunt en daarnaast verbrandt het snel, wat natuurlijk niet ideaal is als je veel pannenkoeken achter elkaar aan het bakken bent. Olie daarentegen kun je op hoge temperatuur verhitten maar kan er daardoor voor
zorgen dat je pannenkoek snel verbrandt. Vloeibare margarine, zoals Blue Band, bestaat uit verschillende plantaardige oliën en geeft door de unieke samenstelling pannenkoeken sneller een bruine kleur waardoor je je pannenkoeken minder lang hoeft te bakken dan in reguliere olie. Het is makkelijk in gebruik, makkelijk te doseren en je hoeft niet te kliederen met een vettig botermes. Heel kids-proof dus!

Heb geduld

Geduld is een schone zaak en dat is ook bij de kunst van het pannenkoekenbakken het geval. Perfecte pannenkoeken hebben tijd nodig om evenredig te garen in de pan en hoe graag je ook binnen een minuut een grote stapel pannenkoeken op tafel zou willen toveren, zo werkt het helaas niet! De vuistregel bij het omdraaien van pannenkoeken luidt dan ook: ‘draai de pannenkoek pas om wanneer de natte beslagbubbeltjes verdwenen zijn’. Zo weet je zeker dat er geen nat beslag op de muur eindigt en voorkom je dat je ongeduldig je pannenkoek blijft omdraaien. Eigenlijk is het genoeg om de pannenkoeken één keer om te draaien. Doe je dit niet, dan duurt het garen langer omdat de pannenkoek door het draaien afkoelt. Daarnaast wordt je pannenkoek ook sneller taai. Ben je bang dat je pannenkoeken al koud zijn als je eenmaal begint met eten? Houd ze warm door het bord met pannenkoeken op een pan met warm water te zetten, of zet een bord op z’n kop op jouw stapel pannenkoeken.

Maak eens plantaardige pannenkoeken

In het klassieke recept voor oer-Hollandse pannenkoeken zijn bloem, eieren en melk de belangrijkste ingrediënten. Wist je dat je ook heel makkelijk plantaardige pannenkoeken kunt maken? Vervang reguliere melk door een plantaardige variant zoals bijvoorbeeld soja-, haver- of amandelmelk en vervang de eieren door appelmoes, een chia of lijnzaad egg, of laat de eieren simpelweg achterwege in het recept. Meng voor een chia of lijnzaad egg een eetlepel chiazaad of lijnzaad met drie eetlepels water, laat het geheel 5 minuten staan en voeg het in plaats van een ei toe aan het beslag. Succes gegarandeerd, ook de kinderen zullen het lekker vinden!

Tips perfecte pannenkoeken maken

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

Fotocredits hier

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]