Mindset Schoolkind Tiener

7 tips voor verbeteren mentale gezondheid kind tijdens lockdown

6 maart 2021

Al weken zitten we in lockdown. De negatieve effecten van de lockdown worden steeds meer zichtbaar. Vooral voor kinderen. Zij zijn letterlijk het kind van de rekening en betalen de prijs van deze pandemie. Veel ouders voelen zich machteloos. Hoe begeleid je je kind in een situatie die je zelf ook voor de eerste keer meemaakt? In dit blog lees je tips voor verbeteren mentale gezondheid kinderen.

Ik wil mijn kinderen beschermen. Er voor zorgen dat ze een zo zorgeloze jeugd hebben. Zonder dat ze dit vanzelfsprekend vinden of vinden dat ze hier recht op hebben. Maar ik merk dat ik door het coronavirus soms machteloos sta. Hoe ga ik om met  de onzekerheid, beperkingen en het gebrek aan perspectief dat nu al een jaar duurt? Terwijl het wel effect heeft op de mentale gezondheid en ontwikkeling van mijn kinderen. Omdat ik vermoed dat ik niet de enige moeder ben, deel ik in dit blog 7 tips voor verbeteren van de mentale gezondheid van je kind tijdens lockdown,

7 tips voor verbeteren mentale gezondheid van je kind tijdens de lockdown

Gezond eten

gezond eten-mentale gezondheid

Een van de meest makkelijke stappen die je kunt zetten bij het verbeteren van de mentale gezondheid van je kinderen, is door te letten op wat ze eten. Chips, ijs en anders snacks is lekker, maar ook jij weet dat ze hier op den duur niet gelukkig van worden. Corona kilo’s zijn een beetje het synoniem geworden voor de extra kilo’s die we er in het afgelopen jaar bij kregen. Veel binnen zitten, weinig bewegen en sporten doet iets met je lichaam. Ik geloof dat een gezonde geest in een gezond lichaam huist. Wat ik eet, heeft effect op hoe ik mij voel. Het is belangrijk om dit ook aan kinderen te leren. Leer ze dat ons lichaam voedingsstoffen nodig heeft. Om te groeien, energie te hebben en om gezond te blijven. Leer ze over het effect van voedsel op onze gezondheid. 

 • Nu het lente wordt, is het misschien wel leuk om een deel van de tuin te gebruiken voor het zelf verbouwen van groenten en fruit.
 • Sinds ik thuiswerk, lunch ik tussen de middag vaak warm of uitgebreid. Van groenten uit de koelkast maak ik verschillende soepen. Zo krijgen mijn  kinderen ongemerkt verschillende vitamines binnen. Ik eet noodles aangevuld met sla en noten. Omdat het lekker is en gevarieerd. 

Tip: kijk wat jouw kinderen lekker vinden en maak daar een gezonde maaltijd mee.

Ook leuk om te lezen: 6 leuke wandel apps om samen met je kinderen te gebruiken

Ga naar buiten!eenzaamheid-lockdown-tips

Voldoende bewegen helpt bij  het verbeteren van je mentale gezondheid. Als ik zelf niet lekker in mijn vel zit, ga ik tegenwoordig ook niet meer de alles overdenken. In plaats daarvan, trek ik een stel schoenen aan en maak een wandeling buiten. Met mijn gezicht in het warme lentezonnetje is er een grote kans dat mijn moody bui vanzelf verdwijnt. Ik kom nog eens ergens. zie nog eens wat, maak andere dingen mee en krijg een ander perspectief.

Hetzelfde geldt voor mijn kinderen. Chloé speelt graag met vriendinnetjes buiten in de buurt. Maar vooral mijn oudste meiden zijn echte huismussen. Het liefst zitten ze de hele dag binnen. Vooral op hun kamer met de deur dicht. Ik heb echt een aantal weken getobd over hoe ik ze naar buiten krijg. Totdat ik op een gegeven moment besloot dat ze minimaal op de zondag 1 uur naar buiten moesten. Zoals dat bij tieners hoort, leidde dat tot een hoop discussie, boze blikken en nog meer. Maar ik hield voet bij stuk. En met resultaat: tegenwoordig gaan beide meiden uit zichzelf naar buiten! Ook op andere dagen. Soms samen, dan lopen ze samen naar het winkelcentrum. Laatst gingen ze samen picknicken op een grasveld in de buurt. En Bailey gaat tegenwoordig zelfs wel eens in haar eentje een stukje lopen als ze een tussenuur heeft of een uur later begint. Worden ze zoveel meer gelukkig van dan dat ze dagelijks uren achter een schermpje zitten.

Geef het goede voorbeeld

Als je net zoals ik bent, ben je geboren en opgegroeid in een tijd van relatieve rust. Oorlogen ziekten en grote plagen, kwamen vooral voor in geschiedenisboeken. Of waren een ver van mijn bed show. Ze kwamen voor in andere landen zoals Irak en Bosnië. Pas tegen de tijd dat ik ging studeren- 11 september gebeurde en we in de jaren daarna te maken kregen met een terroristische dreiging – begreep ik dat het soms wel dichterbij komt. Maar op zoiets als een pandemie had ik niet gerekend. Maar goed ook, want met sommige dingen kun je beter omgaan als je niet weet, wat je te wachten staat.

Mijn kinderen zien mij goede en slechte dagen hebben. Zo is het leven. Maar ik vind het belangrijk dat ik op mijn slechte dagen, niet iedereen in mijn familie meesleur in mijn bui. Of dat mijn kinderen zich voelen alsof ze op eieren moeten lopen. Ik vind het belangrijk dat ik het gewoon kan uitspreken als ik een slechte dag heb. Ik wil dat mijn kinderen weten dat moeders niet altijd gelukkig zijn. Ook momenten hebben waarop ze niet lekker in hun vel zitten. Maar ook zien wat ik doe ik om mijn mentale gezondheid te verbeteren. Eigenlijk ben ik er best wel trots op dat ik dat gewoon kan uitspreken. Er een cultuur van begrip, liefde en empathie. Ik probeer bewust te zoeken naar manieren om mijn innerlijke vrede te bewaren. Ik ga op tijd naar bed als ik moe ben of het helemaal gehad heb. Bid, mediteer en blokkeer onrustige prikkels van buiten zoals nieuws en negativiteit op social media. Maar probeer ook door het beoefenen van dankbaarheid en positief te zijn dat zorgt voor een beter mentale gezondheid.

Ademhalingstechnieken

Als Chloé erg overstuur is, is ze echt overstuur. Ze huilt dan met veel tranen en diepe uithalen. Als ik er naar luister, krijg ik het vaak Spaans benauwd. Ik ben dan soms bijna geneigd om haar bui te onderbreken door haar te vertellen dat ze even adem moet halen. Maar dat doe ik niet, want het werkt averechts. Als Chloé overstuur is, heeft ze baat bij ademhalingstechnieken. Het helpt haar om rustig te worden en te kalmeren. Meestal visualiseer ik voor haar dat ze een boompje is. Niet echt natuurlijk maar het moedigt haar aan om rechtop te gaan staan. Het is vaak de fantasie die haar helpt om eruit te komen. 

 • Dan gaan we samen wolken wegblazen door diep in te ademen en langzaam uit te blazen.
 • Of ze doet alsof ze een treurwilg is die voorover hangt. Langzaam transformeert ze tot een stevige eik. Of welke boom ze op dat moment ook maar wil zijn. Kerstboom mag ook. Terwijl ze van slap hangend naar stevig rechtop gaat staan, ademt ze langzaam in.

Het mooie is dat Chloé tegenwoordig uit zichzelf voorstelt dat ze even een boompje moet worden als ze overstuur is. Blijkbaar heeft ze zelf ook door dat het een positief effect heeft op haar mentale gezondheid

Mediteren

In mijn review van Abide vertelde ik dat ik deze christelijke meditatie app regelmatig gebruik. Ik vind het echt super fijn dat ik een manier heb gevonden om mijn gedachten stil te zetten en mij rust te geven. Eentje die ik binnen handbereik heb en makkelijk in mijn tas of broekzak kan stoppen. Datzelfde wil ik ook voor mijn kinderen. Daarom besteed ik ook aandacht om samen met mijn kinderen te mediteren.

Chloé heeft een schapenvelletje in mijn kamer dat ze liefdevol haar bidkleedje noemt. Voordat ik haar ‘s avonds naar bed breng, knielt ze neer. Ik op mijn eigen en zij op die van haar. Benoemen we waar we blij of dankbaar voor zijn. Denkt ze na over onderwerpen waar ze voor wil bidden. En als het nodig is, doen we ook wat oefeningen en ademhalingstechnieken. Naast dat het bijdraagt aan haar mentale gezondheid, is het ook een fijne manier om onze band te verstevigen.

Koester relaties

Eenzaamheid is een van de grootste uitdagingen van deze pandemie. Voor kinderen is het belangrijk om goede relaties te hebben. Met hun ouders, maar ook met vrienden, familie, neefjes, nichtjes, buurkinderen en klasgenootjes. Ik merk dat alle drie mijn oudste kinderen er anders mee omgaan. En daar waar ik kan, probeer ik binnen de huidige maatregelen mijn kinderen aan te moedigen om hun relaties met anderen te koesteren. Zo gaat Bailey vaak fysiek spelen met een een van haar beste vriendinnen. Toen het sneeuwde, is ze samen met deze vriendin gaan sleeën bij ons in de buurt. Maar ze logeert er ook. Dat mag van mij, omdat ik weet dat het contact nooit ontaard in een groep tieners die bij elkaar rondhangen.

Stress management

verbeteren-mentale-gezondheid-kind-tijdens-lockdown-1

Voor de mentale gezondheid van je kind is het belangrijk dat je je kind manieren vindtt om met stress om te gaan. Wat helpt om stress te reguleren is per kind verschillend. De één heeft er baat bij om te sporten omdat dat haar helpt om letterlijk stoom af te blazen. Het andere kind heeft er baat bij om haar gedachten van zich af te schrijven. Dan schaf je een bulletjournal aan. Of probeer het Brain Balance journal. Dan leren ze ook meteen hoe hun hersenen werken en een stukje mindset training.

Grace is erg van de creatieve notities in boekjes. Bailey daarentegen moet iets met haar handen doen, als ze teveel in haar hoofd zit. Voor haar is het belangrijk dat ze creatief bezig kan zijn. Een taart bakken, tekenen, kleuren of schilderen helpt haar om met stress om te gaan en mentaal gezond te blijven. Maar ze hebben ook allebei zo’n pop it fidget toy. Ook vinden beide meiden het leuk om met mij samen een feel good film op Netflix te kijken. Bij Novan helpt knuffelen het beste tegen stress. En als Chloé gestrest is, vindt ze het fijn om gewoon dichtbij mij te zijn. Knuffelen, samen in hetzelfde bed slapen of tegen elkaar aanhangen met een dekentje op de bank. Het maakt haar niet uit want ze wordt er innig gelukkig van. Weet je nog niet wat jouw kind helpt om stress te verminderen? Ga dan actief op zoek naar een manier die bij je kind past.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Josan
  15 mei 2021 at 06:56

  Dank je wel voor je reactie. Buiten zijn en spelen is ook heel belangrijk voor kinderen. Meer dan we meestal beseffen.

 • Reply
  Justmama
  19 april 2021 at 17:00

  Wat een leuk artikel. Lekker spelen en leren in de tuin vind ik altijd erg belangrijk.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]