Baby Moeder & Kind

Deze 7 tekenen laten zien dat het goed gaat met je baby

28 april 2020
Deze 7 tekenen laten zien dat het goed gaat met je baby

Ken je die momenten waarop je stiekem wenste dat je pasgeboren baby ook een handleiding had? Of even gewoon met woorden kon zeggen wat het wilde? Dat het makkelijker was om te zien dat het goed gaat met je baby?

Ik wel. Het maakt niet uit dat ik al 3 kinderen had voordat ik Novan kreeg. De eerste paar weken van zijn leven stonden in het teken van mijn nieuwe baby leren kennen. Wat betekenen zijn huiltjes? Hoe klinkt hij als hij last van krampjes heeft en hoe klinkt hij als hij moe is? Ondanks dat ik tijdens de kraamweek wat Dunstan babytaal geleerd had, vond ik het nog wel een uitdaging om zijn gebruiksaanwijzing te leren lezen. En de manier waarop ik voor hem moet zorgen daarop afstemmen. 

Inmiddels zijn we enkele weken later. Ik ken mijn baby al een stuk beter. Ik weet wat zijn dagritme is en wat zijn huiltjes betekenen. Nu hij 2 maanden oud is, begint hij ook meer op zijn omgeving te reageren. Hij kan het nog niet zeggen, maar ik weet dat het goed gaat met mijn baby. Hoe? Dat zal ik uitleggen.

7 x dit laat zien dat het goed gaat met je baby

7 tekenen waaraan je ziet dat het goed gaat met je baby

Je baby wordt rustig als ze je stem hoort of als je haar aanraakt

Stel dat je 9 maanden lang lekker warm en veilig in de buik van je moeder gezeten hebt. Je hoorde haar stem, ademhaling. Hoorde het bloed door haar aderen ruisen. Je was letterlijk altijd door haar aanwezigheid en liefde omringd. Op een gegeven moment word je via het geboortekanaal of snee in de onderbuik op deze wereld gezet. Inderdaad, niet het meest aantrekkelijke idee, niet?

Vanaf dat je kind geboren wordt, zal het op zoek gaan naar jouw stem en jouw aanraking. Baby’s hebben huidhonger. De behoefte om aangeraakt te worden. Word je kleintje rustig door jouw aanraking en stem? Als je je kleintje daarmee troosten kan, is dit een signaal van jullie sterke emotionele band. Een duidelijk signaal dat het goed gaat met je baby.

Reageren op de omgeving

Na een aantal weken heeft je baby meer oog voor haar omgeving. Ze gaat mensen volgen met haar ogen. Begint haar ouders te herkennen. Ik denk nog niet dat Novan begrijpt wat zussen zijn, maar hij reageert op een leuke manier op ze. Hij kan echt lachen of nieuwsgierig naar ze kijken. Ook papa kan op vrolijke lachebekjes rekenen. Als hij mij ziet, wordt hij ook enorm blij. Ik sta gelijk aan eten. En eten is altijd goed voor hem.

In de eerste maand na de geboorte zie je al dat je baby oogcontact maakt. En in de tweede maand begint ze doelbewust te lachen. Van die lachjes waar je helemaal verliefd op wordt. En die een teken zijn dat het goed gaat met je baby.

Regelmatig slapen

Verhalen over baby’s die al vanaf de eerste nacht meteen doorslapen? Ik ken ze, maar zelf heb ik nooit zulke kinderen gehad. Sterker nog toen Novan de eerste nacht na zijn geboorte amper honger had was ik zelfs ongerust. Hij moest toch drinken?! Dat hij de eerste 24 uur na zijn geboorte amper dronk kende ik niet van zijn zussen. Inmiddels weet ik zijn slaapritme. Tijdens de ochtend slaapt Novan graag en veel. In het begin sliep hij op zijn buik in zijn babynestje in de box. Inmiddels slaapt hij boven in zijn hangwieg. En als hij de slaap niet kan vatten? Dan stop ik hem in een draagdoek of buikdrager. Geheid dat hij dan ook binnen 10 minuten vertrokken is naar Dromenland.

Baby’s horen een aantal uren ononderbroken te slapen. Vanaf de vierde maand zie je dat ze meer gaan slapen. In deze periode gaan ze ook actief aan de slag met emoties. Dat is vermoeiend genoeg. Een baby die voldoende slaapt, laat zien dat ze lekker in haar vel zit.

Aandacht voor kleur en beweging

Hangt er een muziekmobile boven de box? Heeft je baby aandacht voor kleuren en beweging? Dat betekent dat haar zicht goed ontwikkeld is. Ik kan erg genieten van het enthousiasme waarmee Novan naar de rammelaar boven zijn Stokke Tripp Trapp newborn set grijpt en graait. Niks maakt hem blijer dan wanneer ik hem in zijn stoeltje zet en hij even kan spelen.

Aandacht voor geluiden

Bij Novan was de gehoortest een beetje spannend. Van het ene oor kwam het signaaltje meteen terug. Maar bij de ander niet. Het moest dus nog een keer overnieuw. In de tijd die een eeuwigheid leek te duren, spookten er allemaal scenario’s door mijn hoofd. Moest ik gebarentaal leren? Gelukkig kregen we alsnog een positief resultaat.

Ik weet dat mijn baby kan horen. Maar in het begin, kwam reactie op omgevingsgeluid vooral wanneer het te hard was. Inmiddels reageert hij ook op minder extreem hard geluid. Zijn zussen die de slaapkamer binnenkomen als ik hem voed. Geheid dat hij ophoudt met drinken en zijn hoofd draait naar de kant waar het geluid vandaan komt. Een baby die nieuwsgierig is en haar best doet nieuwe omgevingsgeluiden te ontdekken, is een gezonde, blije baby.

Voldoende natte luiers

Luiers verschonen, is niet altijd het leukste klusje wanneer het gaat om de verzorging van je baby. Maar voldoende natte luiers, laat zien dat het goed gaat met je baby. Zoals je in de kraamweek leert, moet je baby voldoende plasluiers per dag hebben. Baby’s moeten 4 tot 6 natte wegwerpluiers per etmaal hebben. Dat betekent namelijk dat ze voldoende voeding hebben binnengekregen. Het aantal poepluiers verschilt per voeding die je geeft.

Je baby groeit goed

Weet je nog hoe klein je baby was, toen het pasgeboren was? Het gewicht van een baby neemt in het eerste levensjaar ongelooflijk snel toe. Hetzelfde geldt voor haar lengte. Als je baby voldoende groeit en toeneemt in gewicht, is dat een tekenen van dat het goed gaat met je baby.

Ook leuk om te lezen:

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]