Lifestyle

7 redenen waarom we Marktplaats-moe zijn

28 maart 2015
Marktplaatsmoe-negatieve ervaringen Marktplaats-alternatieven voor Marktplaats-GoodGirlsCompany

Daar zat ik dan. Te wachten op een bieder van Marktplaats die onze overbodige Maxi-Cosi op kwam halen. In de dagen voorafgaand aan dit bezoekje had ik eens goed rondgekeken in de garage. Leuk zo’n garage, maar in de praktijk functioneert hij meer als opslagruimte. Alles wat ik niet op zolder wil hebben en nog geen weg naar de vuilstort heeft gevonden, staat daar dus. Noem het nesteldrang of voorjaarskriebels, maar ik vond dat er verandering in moest komen. Een paar foto’s en wat tekst later had ik de advertentie op Marktplaats geslingerd. Verheugd was ik te zien dat er een koper reageerde met een bod dat ik aanvaardbaar vond. Binnen no-time had ik een afspraak gemaakt. Ze zou hem die avond ophalen. Maar ik zat al een half uur tevergeefs te wachten. Vlug checkte ik mijn mail en het enige wat ik zag was:  “Sory kan niet komen”. Verder niks. Ook geen voorstel om het op een ander moment op te komen halen.

Marktplaats mag zelf graag reclame maken met dat het meer bezoekers trekt dan de Eiffeltoren, het Sydney Oprah house en andere monumentale wereldwonderen. Maar het aantal bezoekers zegt natuurlijk niks over het aantal geslaagde verkopen dat er via een medium plaatsvindt. Steeds vaker tref ik mensen aan die Marktplaats-moe zijn. Op Facebook ken ik verschillende gratis weggeef-groepen of andere particuliere initiatieven om binnen je regio van spullen af te komen. Eerlijk gezegd begrijp ik dat wel.

In de afgelopen maanden had ik verschillende ervaringen op Marktplaats met bieders, verkopers en zelfs oplichters. In het kader van duurzaamheid en genoeg is genoeg besloot ik dat ik voor de babyuitzet van nr. 3 een groot aantal spullen van Marktplaats wilde halen. Dat platform staat er immers vol mee. Zonde om alles opnieuw aan te schaffen als we het over 4 jaar ook daar moeten dumpen. Maar in de praktijk heb ik helemaal niet zoveel via Marktplaats aangeschaft en ben ook ik een beetje Marktplaats-moe. Hieronder geef ik 7 redenen waarom we Marktplaats-moe zijn.

 1. Geen antwoord op je e-mail
  Ken je dat? Zie je een product op Marktplaats, maar je hebt nog een paar vragen waar je eerst een antwoord op wilt hebben voordat je besluit of het zin heeft om te bieden. Dus wat doe je? Je mailt de verkoper. Een normaal mailtje. Zo eentje met een aanhef en een normale afsluiting. (Hoe meer je op Marktplaats zit, hoe meer het je zal opvallen dat communicatie met een normale aanhef en afsluiting zeldzaam is). Je stelt je vraag en je wacht…totdat je een ons weegt want de persoon in kwestie reageert nooit meer terug. Natuurlijk kun je gaan bellen, nog eens mailen etc. Maar zoiets doe ik zelfs niet eens als ik date. Laat staan voor tweedehands spulletjes. Gewoon NEXT
 2. Kopers die niet komen opdagen. Mijn hierboven beschreven ervaring staat niet op zichzelf. Van die paar keren dat ik ooit een product ophaalde, was dit de meest gehoorde irritatie door verkopers. Vaak kon ik zo nog wat andere spulletjes meenemen omdat de andere koper niet was komen opdagen en ook niet meer reageerden op e-mailtjes. Anderen klagen niet, maar besloten om de spullen via een weggeefhoek te slijten. Het levert dan misschien geen geld op, maar je bent er wel vanaf en hoeft niet eeuwig te leuren met je koopwaar.
 3. Onzin biedingen. Nog zo’n Marktplaats irritatiepuntje. Je zet er een product op. Maakt foto’s en geeft duidelijk de prijs aan. Dan nog zijn er bieders die ver onder je bod bieden. Ik weet niet of het voortkomt uit “Wie niet waagt wie niet wint”, maar ze doen het. Nog irritanter zijn degenen die én te laag bieden én dan ook nog een opdringerig mailtje sturen dat deze prijs geldt wanneer ze vandaag meteen langs kunnen komen. Eh hallo, sinds wanneer moet ik zo nodig van mijn spullen af dat je denkt dat ik meteen akkoord ga? Bovendien vind ik het prettig als je met mij overlegt wanneer het mij uitkomt dat je het ophaalt.
 4. Onrealistische prijzen. Uiteindelijk kocht ik een nieuwe babykamer. Waarom? Omdat ik voor het geld waarmee ik een nieuwe kocht op Marktplaats een tweedehandse zag. Noem het naïef, maar ergens verwachtte ik dat het financieel voordeel zou opleveren om tweedehands spullen aan te schaffen. In de praktijk zag ik dat kinderkamers en kinderwagens aangeboden werden voor prijzen die je er in een sale ook voor betaalt. Dan is mijn keuze snel gemaakt.
 5. Oplichters actief. Op hun pagina Veilig handelen geeft Marktplaats 5 tips. Een daarvan is “Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.” Zelf ben ik altijd erg achterdochtig bij kopen via Marktplaats. Ik haal het meestal op omdat ik het dan zelf kan bekijken. Ook wij maakten mee dat iemand ons iets aan probeerde te smeren. Of kopers die je proberen te lokken met een klinkende merknaam en in de praktijk niet dit product hebben maar iets wat er op lijkt (echt waar, net zo goed). Maar dit is nog niet het ergste. We kregen ook te maken met een echte oplichter die al verschillende anderen voor honderden euro’s had gedupeerd. Ik was al gealarmeerd omdat ik het product niet van tevoren kon bekijken. Uiteindelijk mochten we het bedrag in 2 termijnen betalen. Het eerste gedeelte voor en het tweede gedeelte na ontvangst. De persoon in kwestie probeerde ons vertrouwen zelfs nog te winnen door een kopie van zijn paspoort met daarop zijn BSN-nummer te sturen. Na wat googelen met deze gegevens en het adres dat hij opgegeven had, kwamen we op verhalen van andere gedupeerde kopers die waarschuwden voor deze oplichter. Gelukkig waren wij kritisch genoeg.
 6. Oeps, niet genoeg geld. Ken je dat? Dan heb je een koper gevonden die óók nog eens kwam opdagen, blijkt hij te weinig geld bij zich te hebben. Je zou al bijna zeggen “Laat de rest maar zitten”. Want je kan het niet over je hart verkrijgen dat de persoon in kwestie nu voor niks naar jou toegereden is. Jij bent niet zo wreed dat je hem naar huis zou sturen voor die 5 of 10 euro? Nou mooi wel dus! Je hebt altijd types die dit proberen en geloof me: je bent echt niet de eerste bij wie ze zomaar 5 of 10 euro vergeten zijn. Misschien wel de enige die niet over zich heen laat lopen en schuld in de schoenen laat schuiven.
 7. Vreemde types aan je deur. In een bepaalde radiocommercial spelen ze in op dit gevoel door te melden dat zij je auto verkopen zodat jij geen ongure types aan je deur krijgt. Als je een deal gesloten hebt, is altijd maar weer de vraag wie er nu weer voor je deur staat. Uit een achternaam of initiaal kun je dat niet halen. Zo keek ik met verbazing toe hoe kopers onze logge driezitsbank in een te klein aanhangertje mee wilde nemen. Het lukte, maar vraag me niet hoe… ik hoop dat hun kleine personenautootje het trok tot dat ze thuis waren.

Dit zijn mijn 7 redenen waarom ik Marktplaats-moe ben. Hoe (ver)koop jij (jouw) tweedehands producten? Via Marktplaats? Leen je ze via Peerby of ben je lid van een regionale Facebookgroep? Ik ben benieuwd naar je reactie.

 • Reply
  Lieke
  21 april 2020 at 18:55

  Zelfs na 5 jaar nog een accuraat stukje 😜

  • Reply
   Josan
   1 mei 2020 at 15:10

   Ja erg he dat het gewoon niet is veranderd?

 • Reply
  Ronald
  10 januari 2019 at 13:16

  Inderdaad,onzin biedingen.Of ze krijgen geluk, en houden je een week aan de praat,en hoor je daarna niets meer.Allemaal koopman kak figuren.

  • Reply
   Josan
   20 januari 2019 at 21:21

   Nou dat dus. Echt soms zijn ze niet vooruit te branden. Moe word ik daar van.

 • Reply
  BORST
  27 december 2018 at 09:38

  MARKTPLAATS IS DE GROOTSTE KUT SIDE GEWORDEN SINDS HIJ VERNIEUWD IS MET AL ZIJN RECLAMES HET SCROLLEN VAN PAGINA 1 NAAR 2 DUURT ZOMAAR 3 MINUTEN OMDAT ER EERST EEN RECLAMENBLOK MOET KOMEN EN IK EEN BALK IN BEELD KRIJG MET MARKTPLAATS REAGEERD NIET ,HOERA VOOR MARKTPLAATS.

 • Reply
  Marco
  24 juni 2018 at 15:12

  Wat ook steeds vaker voorkomt : je koopt wat, maakt een afspraak om het te halen.
  Maar voor je het kan halen komt er een mailtje : heb een hoger bod gehad, artikel is ook al weg.
  Je krijgt dus niet eens de kans om te reageren op dat hogere bod.

  Bovendien is het nogal onfatsoenlijk : de koop was al gesloten, als er een hoger bod komt, overleg dan tenminste met degene waar je het al aan verkocht had.

  • Reply
   Josan
   30 juni 2018 at 12:59

   Oh dat is dan wel nieuw. Maar inderdaad ook ontzettend irritant!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  31 maart 2015 at 12:58

  Ik herken dit wel. Het vervelendste vind ik altijd als ik een bod accepteer en vervolgens nooooit meer iets hoor.

  • Reply
   Josan
   1 april 2015 at 08:58

   Yep en dan kan je weer opnieuw beginnen. Of je bent het zo zat dat je het er af haalt.

 • Reply
  diana
  28 maart 2015 at 12:29

  ik begrijp je helemaal. ik heb het ook niet zo op marktplaats. wij geven het meeste gratis weg of naar de stort. heel af en toe koop/verkoop ik wel iets. en ik ben idd altijd bang dat er een eng persoon mijn spulletjes op komt halen. en idd die lage biedingen. er staat VANAF 50 euro, niet TOT 50 euro… maja straks moeten we heel veel spulletjes kwijt, ivm verhuizing, en ik denk dat ik dan toch maar via marktplaats doe,

 • Reply
  Jennifer
  28 maart 2015 at 12:27

  Heel herkenbaar! Ik heb stiekem best wel een hekel aan marktplaats gekregen. Ik haat het vooral dat sommige mensen voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Als iemand iets thuis bij me komt ophalen, zorg ik wel altijd dat ik niet alleen thuis ben. Paar jaar geleden verkocht ik schoenen aan een (ik dacht een) vrouw, stond er een man voor de deur. Opzich niet zo erg maar hij wilde naar de wc, iets drinken en na 1 uur had ik hem pas buiten gewerkt 😐 Erg creepy..

 • Reply
  Judith
  28 maart 2015 at 12:24

  Lang leve Instagram en dan bijv. #instagramkoopjeshoek. Echt, je krijgt daar tenminste een redelijk bedrag voor je spullen. Ik ben ook Marktplaats-moe, al die onzinbiedingen of mensen die gewoon niet reageren…heel erg goed voor je geduld ;-). X, Judith

 • Reply
  Marijke
  28 maart 2015 at 10:12

  Heel af en toe vind ik nog wel iets goede via marktplaats. Maar over het algemeen herken ik me in bovenstaande irritaties. Wat ik ook irritant vind is dat je enorm moet zoeken naar wat jij op marktplaats hent gezet, eerst door alle advertenties van bedrijven heen scrollen. Serieus als ik iets nieuws wil, zoek ik niet op marktplaats!

  • Reply
   Josan
   28 maart 2015 at 11:43

   @Marijke die bedrijvenadvertenties zijn inderdaad ook een irritatiepuntje. Ben het helemaal met jou eens. Ik weet zelf wel waar ik nieuwe spullen vandaan moet halen.

 • Reply
  Eef
  28 maart 2015 at 09:30

  Wat een leuke post & zo herkenbaar ook! Toen ik ging verhuizen heb ik veel spullen aangeboden via marktplaats maar wat een gedoe zeg. Gelukkig niemand gehad die niet is komen opdagen maar wel vreemde vogels en mensen die de advertentie gewoon NIET lezen. ‘Goh, die kast is wel groot’ – maten stonden erbij… Merk dat ik inderdaad ook wel een beetje marktplaats moe ben geworden. Leuk om zoiets herkenbaars terug te lezen 🙂

  • Reply
   Josan
   28 maart 2015 at 11:45

   @Eef, ja dat ‘niet goed lezen’ herken ik inderdaad ook. Zo wilde iemand onze grote loveseat meenemen in haar personenauto. Dat kon wel aldus haar…. Ik zeg niks….

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]