Boeken Mindset

7 Inspirerende Levenslessen uit ‘De Moed van Imperfectie’

4 november 2023
Levenslessen-uit-de-moed-van-imperfectie-themillennialmom

Geschatte leestijd: 5 minuten

In mijn stories op Instagram deelde ik dat ik het boek ‘De Moed van Imperfectie’ van Brené Brown had gelezen. En ook haar documentaire op Netflix had bekeken. Een absolute aanrader als je vanuit je authentiek zelf wilt leven. In dit blog benoem ik wat mijn belangrijkste levenslessen uit ‘De Moed van Imperfectie’ waren.

Sinds mijn ADHD diagnose van een jaar geleden, ben ik veel bewuster bezig met waar ik aandacht aan geef. Te leven vanuit wat ik wil in plaats vanuit wat ik moet of wat men verwacht dat ik moet doen. De lat ligt een stuk lager en dat vind ik best. Ik merk dat veel meer mensen klaar zijn met de ratrace en bezig zijn met deze zoektocht naar hoe je meer authentieke zelf kunt worden. Onze wereld wordt gedomineerd door de drang naar perfectie. In haar boek ‘De Moed van Imperfectie’ biedt Brené Brown een verfrissende kijk op het leven. Ze moedigt je aan om je kwetsbaarheid te omarmen en moedig te zijn in je zoektocht naar een betekenisvol en authentiek leven. 

7 Inspirerende Levenslessen uit ‘De Moed van Imperfectie’

DIP-knop-themillennialmom-rust nemen-DIP-principe-voor-moeders

Omarm je kwetsbaarheid

Het is verleidelijk om onze kwetsbaarheid te vermijden of te verbergen, maar Brown spoort ons aan om juist het tegenovergestelde te doen. Onze kwetsbaarheid is geen zwakte, maar een kracht die ons verbindt met anderen op een dieper niveau.

Laat perfectionisme los

Perfectionisme kan verstikkend zijn en ons ervan weerhouden om nieuwe stappen te zetten. Brown benadrukt dat niemand perfect is, en dat is oké. We moeten onszelf toestaan om fouten te maken en te groeien.

Cultiveer zelfcompassie:

We zijn vaak onze eigen strengste criticus. In plaats van onszelf te veroordelen voor onze tekortkomingen, zouden we zelfcompassie moeten cultiveren. Treat yourself like you would treat a good friend, zoals Brown het zegt. We verdienen vriendelijkheid en begrip, zowel van anderen als van onszelf.

Ook leuk om te lezen: Dankbaarheid beoefenen | 10 praktische tips

Durf onzekerheid aan te gaan

Authentiek-leven-kwetsbaarheid-omarmen-themillennialmommom

Het leven zit vol onzekerheid en verandering, en dat kan eng zijn. Maar Brown herinnert ons eraan dat groei en verandering plaatsvinden buiten onze comfortzone. Durf het onbekende te verkennen en omarm de lessen die het met zich meebrengt. Dit inspireerde mij om dit jaar mijn eerste solo-reis te maken, naar Ksamil in Albanië.

Vertrouw op je intuïtie

In een wereld waarin we vaak geneigd zijn om onze beslissingen te rationaliseren, benadrukt Brown het belang van intuïtie. Onze innerlijke stem kan ons vaak de juiste weg wijzen als we de moed hebben om ernaar te luisteren. Ook dut is voor mij een proces geweest. In 2022 ben ik een aantal maanden in behandeling geweest bij een job- en levenscoach. Dit heeft me ontzettend geholpen met het maken van keuzes ten aanzien van mijn werk en privéleven. Maar misschien nog wel meer heeft het er voro gezorgd dat ik de moed heb om steeds meer op mijn gevoel te vertrouwen. Onpopulaire beslissingen te maken en nee te zeggen. 

Bouw veerkracht op

Veerkracht is de kunst om op te staan na tegenslagen. Brown moedigt aan om tegenslagen te zien als levenslessen en kansen voor groei. Veerkracht ontstaat niet door pijn te vermijden, maar door erdoorheen te gaan en sterker aan de andere kant tevoorschijn te komen.

Verbinding is essentieel

Menselijke verbinding is een basisbehoefte, en het is cruciaal voor een vervuld leven. Brown wijst erop dat echte verbinding begint met authentiek zijn en je ware zelf tonen. We moeten ons openstellen voor anderen en echt luisteren om echte verbondenheid te ervaren. Hoewel ik mijn vriendencirckel het liefst klein houd en al helemaal geen vrienschappen met andere vrouwen aanga, heb ik me dit jaar toch kwetsbaar opgesteld door op zoek te gaan naar nieuwe vriendinnen en bewust contacten te onderhouden.

De Moed van Imperfectie

In ‘De Moed van Imperfectie’ nodigt Brené Brown je uit om jouw angsten en belemmeringen los te laten. Leer leven vanuit moed, kwetsbaarheid en authentiek zijn te omarmen. Deze 7 levenslessen bieden een waardevol kader om je leven te verrijken en te veranderen. Ik hoop dat het delen van deze levenslessen jou mag helpen om een leven na te streven waarin je jezelf kunt zijn, met al je gebreken en prachtige imperfecties.

Binnenkort , zal ik een stukje schrijven over de DIP-knop. Waarbij DIP staat voor ‘Duidelijkheid, Inspiratie en Positieve Acties’. Ik vertel je hoe dit mij helpt als moeder, maar ook in de opvoeding van mijn kinderen.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]