Lifestyle

Makkelijker opstaan in de winter; 7 hacks

29 december 2023

Geschatte leestijd: 4 minuten

De winter brengt gezelligheid met zich mee. Maar het kan ook een uitdaging zijn om ‘s ochtends vroeg op te staan.  Makkelijker opstaan in de winter en je energieker voelen? Het kan met deze 7 hacks.

Makkelijker opstaan in de winter: 7 hacks

De donkere ochtenden en de verleidelijke warmte van je bed maken het extra lastig om uit die comfortabele cocon te komen. Gelukkig zijn er enkele slimme hacks die je kunnen helpen om ‘s winters op te sta​an als het donker en koud is. En energiek aan de dag te beginnen. De onderstaande hacks maken het makkelijker om in de winter op te staan.

Slimme lichtwekker

Ik heb zonlicht en natuurlijk licht nodig.  Daar ga ik gewoon 10 keer beter op dan wanneer her er niet is. Dus investeer in een slimme lichtwekker die langzaam het licht in je kamer laat toenemen. Waardoor de zonsopkomst wordt nagebootst. Dit helpt je lichaam om natuurlijk wakker te worden, waardoor je minder last hebt van het gebrek aan natuurlijk daglicht in de vroege ochtend.

Een warm bed is een warme start

Ik heb het zo lang mogelijk uitgesteld want ik vond dat mijn lichaam anders lui zou worden. Maar feit is; ik ben een koukleum. En nadat ik me lelijk verbrandde aan een waterkruik, besefte ik: ik moet een andere manier vinden om mij ‘s nachts warm te houden. Dus kocht ik een elektrische onderdeken voor mijn bed en een elektrische bovendeken voor op de bank. Het idee dat ik in een warm bed kan stappen,  maakt het voor mij makkelijker om op tijd naar bed te gaan. ik wordt ‘s nachts niet wakker van de kou waardoor ik een betere nachtrust heb. Waardoor ik ‘s ochtends minder moe ben en daardoor opstaan in de winter makkelijker wordt.

Gebruik een app

Er zijn verschillende apps beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om je te helpen bij het ontwaken. Sommige gebruiken rustgevende geluiden of motiverende berichten om je op te vrolijken en je ochtendroutine te starten.

Routine is key

Creëer een ochtendroutine die je echt leuk vindt. Als je de volgende dag iets hebt om naar uit te kijken, is het makkelijker om op te staan. Of het nu gaat om een ontspannen kopje koffie, wat sporten, mediteren of een paar bladzijden lezen van je favoriete boek, het hebben van een plezierige routine kan een wereld van verschil maken. In 2024 ga ik beginnen aan de Miracle Morning challenge. Een programma waarbij je de eerste paar uur van de ochtend voor jezelf gebruikt om te mediteren, sporten en aan je doelen te werken zodat je een minder middelmatig leven krijgt.

Slimme thermostaat

Als je moeite hebt om ‘s winters op te sta​an en uit je bed te komen vanwege de kou, kan een slimme thermostaat een oplossing zijn. Stel het zo in dat de temperatuur geleidelijk stijgt voordat je opstaat, zodat je niet wordt begroet door een ijskoude slaap- en woonkamer.

Treat yourself

Soms heb je gewoon iets extra’s verdient. Dus maak een beloningssysteem voor jezelf. Stel doelen voor de ochtend en beloon jezelf met iets waar je naar uitkijkt, zoals een heerlijk ontbijt, een warme douche of wat extra tijd voor jezelf. 

Kom ik beweging

Zodra je uit bed stapt, beweeg dan meteen! Doe wat rek- en strekoefeningen, ga hardlopen, rol je matje uit en doe een paar ademhalingsoefeningen. Beweging stimuleert de bloedsomloop en geeft je energie voor de dag.

Probeer bovenstaande zeven hacks en pas ze aan naar jouw behoeften. Het kan even duren voordat ze een gewoonte worden, maar ze kunnen een wereld van verschil maken in hoe je de winterse ochtenden ervaart. Onthoud, kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben op je dagelijkse routine, vooral als het gaat om het overwinnen van de verleiding om onder die warme dekens te blijven liggen.

Ik hoop dat deze tips het makkelijker maken om in de winter op te staan.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]