Europa Kroatië Lifestyle Uitstapjes met kinderen

6x typisch Kroatië

26 juli 2017
6_typische_dingen_aan_Kroatië_GoodGirlsCompany

Elk vakantieland heeft zijn eigen bijzonderheden en rariteiten. Tenminste door de ogen van een toerist. Ik vertel je over wat 6x typisch Kroatië is. Zoals wildvreemden die met je kinderen op de foto willen… .

We zijn terug uit Kroatië! Wat hebben we een fantastisch tijd gehad en wat hebben we genoten van al het prachtig dat dit land te bieden heeft. Natuurlijk waren er ook een aantal dingen die anders zijn dan in Nederland. En die willen we graag me jullie delen. Okay, allereerst natuurlijk het weer. We hadden daar dagelijks temperaturen van ver in de 30. Leefden volgens tropenrooster en genoten van de koelte laat op de avond. Toen we gisteren weer in Nederland terug kwamen, moesten we wel weer even wennen. Wat is het hier koud, nat en grijs! Tegelijkertijd zijn we ook weer blij terug te zijn

6_typische_Kroatië_GoodGirlsCompany

6x typisch Kroatië

Roken

Zo’n 10 jaar geleden was roken in Nederland ook heel normaal. Maar inmiddels is dat steeds meer aan banden gelegd en zie je dat niet-roken steeds meer de norm wordt. Maar in Kroatië lopen ze daar nog een beetje mee achter. Bijna iedereen rookt. Jong, oud het maakt niet uit! Rookvrije zones bestaan er niet Jong, oud het maakt niet uit! Ze proberen je een appartementen of kamer aan te bieden terwijl ze gewoon een sigaret staan te roken. Geen benul van dat dit misschien wel niet zo representatief is en ik mij als toerist afvraag hoe die er dan uitziet. Ook rookt men gerust in de buurt van je peuter.

Europa maar geen Euro?

Landen die in Europa liggen, maar waar je dus niet met de Euro kan betalen. Ik blijf het altijd een beetje apart vinden. Natuurlijk het heeft alles te maken met toetreding tot de Eurozone, maar toch. Wat is het toch altijd een gedoe met buitenlands geld. Als je het omwisselt bij wisselkantoren, ga je er steevast op achteruit. En als je het pint, is het bijna altijd wel zo dat je geld overhoudt.

Geen verschoningsruimtes

Heeft je baby of peuter een vieze luier en die wil je even verschonen? Succes! Bijna alle restaurants maar ook openbare toiletruimtes hebben geen aparte verschoningsruimtes voor baby’s. Ruimte is misschien wat luxe, maar zelfs een inklapbare gammele verschoningstafel aan de muur zou volstaan hebben. Aan het einde van de vakantie was ik er een ster in om Miss C van luier te verwisselen terwijl ze balanceerde op een toiletdeksel. Echt bikram yoga is niks vergeleken bij hoe flexibel ik ben in een onwijs heet krap toilethokje. Als we buiten waren, deed ik het overigens gewoon in de kinderwagen dus je plat kan leggen. Maar op die manier een stinkluier middenin een restaurant verschonen is toch niet zo prettig voor omstanders. De enige plek waar ze aparte verschoningsruimtes hadden was de Mall of Split en op de luchthaven.

Mogen we op de foto?

Waar sommige bloggers op straat wel eens herkend worden, heb ik dat dus (gelukkig) niet. Op vakantie sowieso niet, want als het heet is, ga ik praktisch altijd make-up loos door het leven. Maar in Kroatië waren er verschillende mensen die met ons op de foto wilden. Vooral met de kinderen. Waarom? Vanwege hun haar en huiskleur! Echt serieus we wisten niet wat ons overkwam de eerste keer dat we het mee maakten. Vanaf het begin was ik er wel selectief in met wie ze wel of niet op de foto mogen. Maar het meest rare moment was toch wel dat we bij de Krka watervallen stonden en er 2 mensen naast ons kwamen staan en een foto maakten. Ze vroegen het niet en wij waren op dat moment druk bezig foto’s van de waterval te maken. Ik zag het vanuit mijn ooghoeken. Uiteindelijk was het een beetje dat schemergebied tussen moet je iemand erop aanspreken of niet. Hard bewijs hadden we niet. Maar ik besefte dat vanuit die hoek we duidelijk in beeld hadden moeten staan.

Bikini body, wat is dat?

De bikini. Je houdt er van of je haat het. In Nederland zie je dat menig tijdschrift of blog je vanaf maart een stappenplan aanbiedt hoe je met de juiste voeding en work outs binnen enkele weken de perfecte beach body hebt. Er zijn genoeg moeders die daar niks me hebben, maar ook geen bikini dragen. Stel je voor dat iemand ziet dat je ene paar pondjes bent aangekomen of wat striae hebt. Ik vond het bevrijdend om te zien dat menig Kroatische vrouw gewoon een bikini draagt. Beach body, paar kilo te veel, spataderen, theezakjes. Ach, who cares? Ze genoten van het water met familie en kinderen. En daar draait het toch uiteindelijk om?

Blijf van mijn kind af!

Kroatische mensen zijn dol op kinderen. Eerder zei ik al dat ze met de kinderen op de foto wilden. Maar de grote show stopper was toch wel miss C. Die wond iedereen om haar vingers. Tegen het einde van de vakantie zwaaide ze vrolijk naar passerende (oude) vrouwen en blies ze kushandjes toe. Ook werd ze veelvuldig over haar bos met krullen geaaid. Kreeg een kruisje met wijwater op haar hoofd. Kind vind het allemaal prima. Het meest rare moment was toch wel toen ik haar in de Tula op mijn rug had. Op een gegeven moment voelde ik een paar klopjes ter hoogte van mijn onderrug. Gaf een vrouw haar een paar klopjes tegen haar achterste! Serieus, mensen blijf van mijn kind af!

Komenden tijd zien jullie vanzelf allerlei video’s foto’s en allerlei ander vakantiespam voorbij komen op mijn blog! Ik ga de vakantiewas wassen! Hoe was verliep jouw week?

Typisch kroatie gewoontes en manieren

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Merel
  27 juli 2017 at 10:21

  Klinkt als een heerlijke vakantie. Herken die aandacht voor je kinderen wel, had dat met onze oudste in Griekenland. Mensen wilden inderdaad met haar op de foto, ik vond dat zo onwerkelijk. En ze kreeg allerlei complimentjes toe gesmiespeld van oude, tandeloze vrouwtjes die haar lief toelachten. Bijzondere ervaring! Dat van die vrouwen in bikini lijkt me heel bevrijdend, zo zou het hier eigenlijk ook moeten zijn.

  • Reply
   Josan
   30 juli 2017 at 21:49

   Ja, mensen zijn toch altijd verwonderd over iets wat niet gebruikelijk is. Ik vond het wel heel bevrijdend dat niemand zo bezig was met hoe ze eruit zien in bikini.

 • Reply
  Rory
  26 juli 2017 at 10:44

  Wat een leuk verhaal Josan. En serieus, dat roken hè. Pas nu het echt nagenoeg niet meer mag merk je pas hoe smerig het is als anderen het gewoon wel overal mogen doen. Vind ik dan. En van dat verschonen, dat wist ik niet, maar wel hartstikke lastig inderdaad. Ik ben nog nooit naar Kroatië geweest terwijl het wel altijd om mijn wishlist heeft gestaan.

  • Reply
   Josan
   30 juli 2017 at 21:51

   Klopt, je went echt heel snel aan de verworven rechten die je in Nederland als niet-roker hebt. Vooral de kinderen verbaasden zich erover dat zoveel mensen rookten. En ik maar uitleggen dat dit in Nederland 10 jaar eerder ook heel gebruikelijk was. Voelt dan wel weer oud. Overigens kan ik het je van harte aanraden. Split is maar 2 uur vliegen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]