Opvoeding

6 Tips voor het bevorderen van buitenspelen

2 mei 2016
buitenspelen bevorderen-Squid Soap-GoodGirlsCompany-leuke activiteiten voor kinderen in de tuin

Volgens een reclame is niemand een binnenmens. Een lange tijd betwijfelde ik dit. Als kind speelde ik liever binnen dan buiten. Ik was een echte huismus en dat heb ik ook doorgegeven aan mijn dochters. Het kan buiten bloedheet zijn, toch spelen mijn dochters binnen. Bovenop hun kamer. Daar vermaken ze zich uitstekend met hun voorraden Playmobil, verkleedkleding of hun verzameling knuffels en poppen. Het bevorderen van buitenspelen is dus echt wel een serieuze uitdaging.

GoodGirlsCompany-buitenspelen bevorderen-Squid Soap-leuke activiteiten voor kinderen in de tuinToch doe ik dat tegenwoordig wat meer. Hoewel ik er een lange tijd aan twijfelde of ik een buitenmens ben, ondervind ik steeds vaker de positieve effecten van buiten zijn. Daarom dwing ik mijzelf dagelijks om even buiten naar buiten te gaan en daarin neem ik de kinderen mee. Hieronder deel ik 6 tips voor het bevorderen van buitenspelen.

6 tips voor het bevorderen van buitenspelen

 1. Zoek een huis uit in een kindvriendelijke buurt. Er was een tijd dat ik gruwelde van het idee om in een kindvriendelijke buurt te wonen. Waar op de vroege zaterdagochtend bedrijvigheid is omdat kinderen naar voetbal of de hockey worden gebracht. De herrie komt uit verschillende speeltuintjes die op steenworp afstand ( lees zowat in je achtertuin) zijn en waar je op zomerse dagen stapvoets door de straat rijdt omdat er overal kinderen op straat spelen. De buurtkinderen aanbellen omdat ze een bal in je tuin hebben geschoten en je soms voor niks naar de deur loopt omdat belletje trekken blijkbaar nog steeds een hit is. Maar inmiddels woon ik er al weer enkele jaren en als ik eerlijk moet zijn vind ik het geweldig!
 2. Door te investeren in een kindvriendelijke tuin kun je buitenspelen bevorderen. In mijn fantasie heb ik een prachtig aangelegde tuin met weelderige borders en symmetrische struiken. Eentje die zo in een gerenommeerd magazine kan. Maar in de praktijk heb ik gewoon een tuin boordevol uitdagend onkruid, een trampoline, speeltoestel en een grasmatje die in de zomer geel uitslaat omdat er weer veel te lang een zwembadje op staat. Het enige wat nog ontbreekt is een babyschommel en zandbak vol wit speelzand waarvan meer dan de helft natuurlijk gewoon binnen ligt in plaats van buiten. Maar ook daar wordt aan gewerkt.
 3. Ga samen naar buiten. Goed voorbeeld doet vaak goed volgen. Soms speel ik samen met mijn kinderen buiten. Houd ik het springtouw vast of ben ik scheidsrechter tijdens boogschieten. Maar vaak genoeg ben ik ook gewoon bezig in de tuin. Terwijl ik onkruid uit de tuin trek, spelen zij dan buiten. Of we maken samen een wandeling. Als we dichtbij huis blijven gaan zij op hun fietsjes en loop ik achter de kinderwagen.
 4. Doe de dingen die je normaal binnen doet nu eens buiten. Aan een picknicktafel kun je ook prima knutselen. En dat prinsessen Playmobil kasteel kan ook prima buiten op een groot speelkleed staan.
 5. torretje in tuin-GoodGirlsCompany-buitenspelen met kinderenZoek samen beestjes op. De meeste kinderen zijn dol op dieren. Mijn dochters ook. Pissebedden, lieveheersbeerstjes, glimkevers, mieren en torretjes kunnen al sinds ze klein zijn op hun interesse rekenen. Nu ze ouder worden, vinden ze het super interessant om deze beestjes onder een vergrootglas te bekijken.
 6. Wateractiviteiten! Ik ken geen kind ( en volwassene) die niet dol is op een leuke wateractiviteit. Mijn dochters zijn dol op een waterballonnengevecht, schieten met waterpistolen maar ook poppen in bad doen of knuffelbeesten buiten wassen. Het geeft een beetje nattigheid, maar het plezier dat ze er aan beleven is onbetaalbaar.

Na het buitenspelen is het natuurlijk belangrijk dat je kinderen hun handen goed wassen. Lieveheersbeestjes scheiden een bepaald goedje af waarmee ze hun natuurlijke vijanden afschrikken. En dat is niet echt lekker om in je mond te krijgen. Ook onze buurtkatten gebruiken niet altijd netjes de kattenbak thuis. Zo nu en dan tref ik iets in onze tuin aan waar ik niet blij van word.

buitenspelen bevorderen-Squid Soap-GoodGirlsCompany-leuke activiteiten voor kinderen in de tuinGelukkig kunnen mijn kinderen hun handen goed wassen met Squid Soap. Deze zeep is speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen. In de dop zit een stempel. Als je op de Squid Soaps zeepdispenser drukt, laat hij een visuele markering achter op je handen. Voor kinderen is het natuurlijk een leuk spelletje om deze stempel zo goed mogelijk van hun handen af te wassen. En als moeder zie je in een oogopslag of hun handen goed schoon zijn. De flacon komt met een bijgeleverd inktvisje die je eraf kan halen. Leuk om mee te spelen.

Dit zijn mijn tips voor het bevorderen van buitenspelen. Houden jouw kinderen van buiten spelen of zijn het ook verstokte huismussen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagramFacebook of YouTube?

 • Reply
  Ik heb niks met de sport van mijn kind | GoodGirlsCompany
  15 april 2018 at 09:30

  […] Tips om buitenspelen te bevorderen […]

 • Reply
  Erika
  23 januari 2017 at 16:07

  Bij mij werkt het erg goed als ik een zwembadje in de tuin zet (mits het lekker weer is natuurlijk). Ze weten dat nu ook en dan vragen ze meteen: maamaa mag het badje op. Ik vind het juist een goed teken, zijn ze tenminste lekker buiten.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  3 mei 2016 at 10:57

  Helaas spelen mijn kinderen ook het liefst binnen. Ik probeer het nog wel vaak, maar ze zijn lastig naar buiten te krijgen.

  • Reply
   Josan
   8 mei 2016 at 19:16

   Sinds wij nu zo’n grote trampoline hebben…

 • Reply
  Fleur
  2 mei 2016 at 23:23

  Hier ook 2 huismusjes. Afgelopen zomer inderdaad naar een kindervriendelijke buurt verhuisd, maar tot nu toe nog niet echt verandering in de zaak gebracht. Hopelijk brengt het mooie weer daar verandering in ☀️

  • Reply
   Josan
   8 mei 2016 at 19:18

   Ja ik hoop het ook voor je. Het heeft ook even tijd nodig om te wennen hoor aan buurkinderen. Mijn kinderen kennen nu 2 jaar later nog amper buurkindertjes. Nu speelt het ook mee dat ze op een school buiten de wijk zitten en door co-ouderschap maar gedeeltelijk hier wonen, maar toch…

 • Reply
  MizFlurry
  2 mei 2016 at 22:45

  Goede tips! Vooral het binnenspeelgoed naar buiten werkt bij ons erg goed, Mack is uren bezig met z’n treinen in de aarde.

  • Reply
   Josan
   8 mei 2016 at 19:19

   Heerlijk, dat deed ik vroeger ook! Van dat zand tussen de wielen werden de autootjes stroef. Of hebben ze daar tegenwoordig al iets op gevonden?

 • Reply
  Jess
  2 mei 2016 at 17:39

  Hih, een super leuk concept! Zou ook handig zijn in de kleuterklas om visueel duidelijk te maken wanneer je je handen nu eigenlijk helemaal schoon hebt!

  • Reply
   Josan
   8 mei 2016 at 19:19

   Dat zeker. Zie je als juf meteen wie wel of niet goed zijn handen heeft gewassen.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Een kijkje in ons leven