Lifestyle

6 relatie irritaties op Facebook

29 maart 2015
6-relatie-ergenissen-op-Facebook

In dit blog beschrijf ik 6 relatie irritaties op Facebook. Je kent ze vast wel. Dankzij Facebook is het namelijk geen geheim meer of iemand een relatie heeft, het net uit is of dat de ze elkaar voor geen meter online vertrouwen.

Laten we eerlijk zijn; je houdt van Facebook of je haat het. Zelf  heb ik een goed afgeschermd privé account en een pagina voor mijn blog. Op mijn privé account ben ik bevriend met een aantal mensen. Elk jaar houd ik een grote schoonmaak. Dan verwijder ik zonder pardon ‘vrienden’ waar ik het afgelopen jaar te weinig interactie mee had. Ik hoef zelf niet eens zoveel te posten, maar vind het vermakelijk om te zien/lezen hoe anderen dat wel doen. Hele relaties heb ik via Facebook zien opbloeien. Maar ook naar de verdoemenis zien gaan. Stelletjes die eerst kleffer dan klef met elkaar flirten. Waar elke poep en scheet dat ‘me schatje’ doet, wordt gecommuniceerd. Als het dan uitgaat, leer je ze van een hele andere kant kennen. Soms letterlijk als ze expliciete naaktfoto’s van elkaar online gooien om wraak te nemen.

6 relatie irritaties op Facebook

In dit blog beschrijf ik 6 relatie irritaties op Facebook. Je kent ze vast wel. Wat vind jij nu behoorlijk irritant?

6 relatie irritaties op Facebook-gezamenlijke Facebook accounts zijn irritant

 1. Gezamenlijke accounts.

  Ja, ik hoor je denken dat is zooooo 2009, maar ze bestaan nog steeds. Stellen met gezamenlijke accounts. Als je met Jut bevriend raakt, ben je ook automatisch met Jul bevriend. Het maakt deze personen niet uit of jij daar wel op zit te wachten. Wat van de een is, is ook van de ander. Erg nobel, maar als je dan een privébericht naar de één stuurt is het best wel irritant als de ander zich zo vrij voelt daarop te reageren. En dan nog maar te zwijgen over als deze relatie uit gaat. Dan MOET je opeens wel voor de een of de ander kiezen en mag je niet met allebei bevriend zijn. Okay, wake up! Facebook is een profielensite. Bij profiel denkt 90% aan één persoon. Tenzij je 2 gezichten hebt, is het geen aanrader om een gezamenlijk account te hebben. Er zijn natuurlijk betere manieren om je relatieproblemen op te lossen

 2. Vriendschapsverzoeken van partners.

  Ken je dat? Heeft een vriend uit je lijst een relatie, krijg je binnen no-time een vriendschapsverzoek van de nieuwe partner. Dat je al jaren online bevriend bent met hun wederhelft wil nog niet zeggen dat je ook meteen met de ander bevriend wilt zijn. Waar halen ze het lef vandaan? Alsof ‘het vriendje of vriendinnetje zijn van’ gelijk staat aan jarenlange vriendschappen? Ik dacht het niet. En oh de horror als het dan uit raakt en je met dat vervelende ex-vriendje in je timeline opgescheept zit. Mijn advies…begin er niet aan.

 3. Me schatje.

  Dit soort types snappen niet dat ‘me’ geen bezittelijke voornaamwoord is. Op zich is dat al irritant genoeg en reden om ze van je Facebook account te gooien. Maar het wordt helemaal irritant als ze alles wat ‘me schatje’ doet breed moeten uitmeten. Een lief ontbijtje gekregen van me schatje. Me schatje heeft een weekendje weg geboekt. Kijk eens wat een mooi boeket bloemen ik van me schatje gekregen heb. Dat me schatje dit last-minute uit het benzinestation plukte omdat hij wist dat hij zonder boeket thuis trammelant zal hebben, zien we maar door de vingers. Uiteindelijk kan je het dit soort types ook niet kwalijk nemen.

 4. online kleffen.

  Naast de me-schatje types heb je ook types die allebei een eigen account hebben en dat gebruiken om elkaar de hemel in te prijzen. Of gesprekken tegen elkaar te voeren die je echt niet wilt zien. Mij geeft het een raar gevoel als ik online liefdesverklaringen van anderen lees. Ergens vraag ik me dan altijd af of ze niet met elkaar praten. Dat ze zeg maar naast elkaar zitten met een telefoon in hun hand en elkaar online vertellen hoe geweldig een ander is… .

 5. Gezamenlijke profielfoto’s.

  Yep ik weet dat je ‘off the market’ bent, maar moet je vanaf nu alleen maar gezamenlijke foto’s op je timeline posten? Van je vakanties, weekendjes weg, bij de barbecue, of weet ik waar. Ik heb hele zelfstandige vriendinnen en oud-klasgenootjes zien veranderen in types die geen foto’s posten zonder dat man-of vriendlief daarop afgebeeld is. Waarom? Mag je niet meer alleen op de foto?

 6. Het schreeuw het van de daken-type.

  Dit is het type die zodra hij/zij een relatie heeft meteen zijn status op Facebook moet wijzigen. Who cares dat het nog erg pril is. Who cares dat het binnen no-time over kan zijn? De hele wereld mag het weten! Laat die likes maar komen. Je voelt natuurlijk wel dat iets wat zo snel vlamt ook weer snel dooft. Maar dat zeg je niet want dan ben je zuur. Laat het gewoon los, laat het gaan. Denk maar zo: Gordon zegt ook bij elke nieuwe vlam dat het de liefde van zijn leven is…

Dit blog is een samenwerking.

 • Reply
  Mariëlle
  16 april 2015 at 17:25

  Dat van ‘me’ is heel herkenbaar en irritant. Moesten ze een autocorrectie op verzinnen 😉
  Verder vind ik dat je wel erg van de vergankelijkheid van relaties uitgaat. Persoonlijk vind ik het wel mooi als mensen zo trots zijn op hun relatie en dat graag met hun vrienden delen. Ik kies er dan ook voor om op Facebook bevriend te zijn met echte vrienden en goede kennissen, dus die nieuwe partners ken ik meestal ook snel zo goed dat ze prima op mijn Facebook mogen. Ik vind juist het stijgende individualisme, ervan uit gaan dat een relatie tijdelijk is/zal zijn/kan zijn alarmerend. Mensen ruil je niet in, daar vecht je voor als je van ze houdt. En als je dan niet lekker oppervlakkig bevriend bent met 500+ mensen die onmogelijk in real-life ook je echte vrienden en goede kennissen geweest kunnen zijn, tenzij je 83 jaar oud bent, dan zal dat aantal verbroken relaties als het goed is ook wel meevallen.

  Wat ik zelf vooral irritant vind op Facebook zijn mensen die op Facebook hun relatiestatus niet invullen (“want ik ben een eigen persoonlijkheid en dat moet ik bewijzen”) Mensen die niet af en toe even heerlijk cheezy richting hun partner reageren. O ja, en dan heb je nog het type dat denkt dat social media een manier is om over belangrijke dingen met mensen te communiceren en aan hun beste vrienden/familie/papa of mama van hun kinderen (over verbroken relaties gesproken, dit heb ik écht gehoord van iemand, ongelofelijk)/etc. zaken mede te delen in de vorm van een status-update….. Misschien moeten mensen elkaar weer eens meer gaan bellen of gaan zien en moeten we dat hele online netwerk eens iets minder belangrijk maken. Want, behalve het vermaak, who cares anyway? De mensen die bij je op de bank zitten of waarmee je uren aan de telefoon hangt en mooie herinneringen maakt, zoals je partner, that’s who!

 • Reply
  Sonja
  31 maart 2015 at 07:43

  O zo herkenbaar. Vooral inderdaad “me” (ook docente Nederlands)

  • Reply
   Josan
   1 april 2015 at 09:00

   Maar het is niet alleen de huidige SMS-generatie die dat doet. Ook mensen van wie ik gedacht had dat ze goed taalonderwijs hebben gehad, maken zich er schuldig aan.

 • Reply
  Rosie
  30 maart 2015 at 12:40

  Oh ik moet hier heel hard om lachen haha. Ik vind gezamenlijke accounts ook echt het toppunt! Als-je-blieft zeg, alsof je alleen nog maar een ‘we/wij/ons’ bent. Vreselijk!

  Of stellen die iedere dag hartjes achterlaten op elkaars FB enzo. Op de één of andere manier kan ik dat soort relaties dan gewoon niet serieus nemen hahaha

  xxx

  • Reply
   Josan
   1 april 2015 at 09:01

   Ik heb altijd het gevoel alsof ze zich naar de buitenwereld toe moeten bewijzen. En het is me echt al een paar keer overkomen dat dit soort relaties uiteindelijk uit ging. En dan zag ik het nooit aankomen omdat hun Facebook nog vol kleffe berichtjes stond.

 • Reply
  Rose
  29 maart 2015 at 17:37

  Als docent Nederlands noem ik dat in mijn lessen ‘de ziekte van me’. Ik hoop zo de volgende generatie alvast af te helpen van deze irritante gewoonte. Bloemen zijn altijd welkom ;).

 • Reply
  Jennifer
  29 maart 2015 at 12:36

  1 & 4 samen is helemaal irritant!

 • Reply
  Marjolein
  29 maart 2015 at 09:58

  “Me” is echt mijn allergrootste irritatie op Facebook haha! En de rest is stiekem toch ook wel heel herkenbaar..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]