Bloggen

5x waarom niet alles op social media echt hoeft te zijn

7 november 2015
Social media is nep-Essena-O-Neill-GoodGirlsCompany

Met het deleten van haar Instagram account en het plaatsen van een verklarend filmpje op YouTube haalde Essena O Neill deze week de headlines. “I’ve spent the majority of my teenage life being addicted to social media, social approval, social status, and my physical appearance, Social media is contrived images and edited clips ranked against each other. It’s a system based on social approval, likes, validation, in views, success in followers. it’s perfectly orchestrated self-absorbed judgement.”Een naamsverandering en platformwijziging later  en Letsbegamchangers was geboren. Haar eigen nieuwe website.

Social media is nep-Essena-O-Neill-GoodGirlsCompany-belang van eerlijk zijn

Daarmee ontstond natuurlijk ook twijfel aan haar goede bedoelingen. Was het niet allemaal een hoax en gewoon een goede marketingstrategie om haar site te lanceren? Toegegeven ze hield de gemoederen behoorlijk bezig. Als je dan op je site geld gaat vragen omdat je ook de huur moet betalen en sponsoren je hebben laten vallen, doet dat wel een aantal wenkbrauwen omhoog kruipen. Inclusief die van mij. Toch heb ik niet zo de behoefte om het mysterie Essena verder uit te diepen.

De Social Media Lie

Wel wil ik het even over social media hebben. Dat is nogal een dingetje want ik en velen met mij vinden het toch wel een leuk dingetje. Maar maakt dat mij of mijn leven nep? Een tijdje geleden deelde ik op mijn blog de Social Media Lie Tag. Hierin vertelde ik hoe ik met mijn social media om ga. Ja, ik maak wel meerdere foto’s maar wie niet? Ook mijn ouders schoten meerdere foto’s van mij toen ik een kind was en namen de beste. In tegenstelling tot Essena heb ik de tijd en zin niet om er 50 te maken van mij of mijn kinderen in een bepaald kledingstuk. Laat staan dat ik ook nog aanzienlijke tijd kwijt ben om het op te leuken met allerlei apps.

Ik deel niet alles maar ik heb niet het gevoel dat ik uitstraal dat het leven voor mij zonniger is. Toch ben ik best wel een voorstander van oneerlijkheid op social media. Hieronder deel ik even 5 gedachtes.

Mijn 5 gedachtes bij social media

 1. Waarom moet social media echt zijn?
  Hiermee moedig ik niet aan om het nep te maken. Maar wil ik wel een kritische vraag stellen: waarom zou social media echt moeten zijn? Ik geloof niet alles wat in de krant staat. Ook van TV weten we dat niet alles wat we zien echt is. Mijn oudste dochter heeft recent een les op school gehad over reclame. ( Super grappig om zo’n kind haar eigen mening te zien ontwikkelen.) Maar waarom zou dat voor social media niet gelden? Waar komt het naïeve geloof vandaan dat dan alles opeens maar echt is?! In het dagelijks leven is de ene persoon toch ook meer oprecht dan de ander?
 2. Selecteren kan je leren
  Persoonlijk krijg ik jeuk van mensen die eerlijkheid willen forceren. Waarbij het beeld ontstaat dat hoe meer je alles open en bloot online slingert hoe meer echt en authentiek je bent. Excuse me?! Dat doe je in je offline leven toch ook niet? Mijn familie weet meer van mij dan mijn vrienden. Mijn vrienden weer meer dan mijn kennissen en mijn kennissen weer meer dan onbekenden. Ga zo maar door. Ik maak een weloverwogen afweging daarin. Maakt mij dit in het dagelijks leven nep? Nee, iedereen zou die keuze begrijpen. Dus als ik op social media niet alles deel, komt dat waarschijnlijk door dezelfde redenen als in mijn normale leven.
 3. Eerlijkheid is niet hetzelfde als alles online slingeren
  “I like to keep things to myself”. Dat is tegenwoordig meer een uitzondering dan de regel. Regelmatig word ik op social media (Facebook in het bijzonder) geconfronteerd met dingen waarvan ik denk “Wíl ik dit weten…?”. Boos op je ex? Plaats wraakporno. Hele ruzies worden online uitgevochten. Ik sta erbij en kijk er ongemakkelijk na. Tuurlijk aan de ene kant is het te prijzen dat iedereen zo lekker eerlijk, duidelijk en transparant is. Aan de andere kant is het nu ook weer niet zo dat al die openheid en eerlijkheid automatisch leidt tot meer momenten waarop ik denk “Nou het is er een stuk gezelliger op geworden”.
 4. Er is niks nieuws onder de zon
  Essena heeft het er over hoe ze een groot deel van haar tienerjaren op zoek was naar bevestiging, Bevestiging van haar sociale status en haar uiterlijk. Goh, wat bijzonder. Welke tiener niet? Toen ik jong was (kuch vele jaren geleden) was ik dat ook. Sommige merken kleding bleef ik veilig 200 meter vandaan. Het was de tijd waarin ik begon met het dragen van make up. Mij los maakte van mijn moeder die kleding voor mij kocht en een eigen smaak begon te ontwikkelen (niet al te afwijkend van de rest van de klas natuurlijk).  Voor mijn 13de verjaardag kreeg ik zwarte Reeboks (bestaat dat merk nog?). Een ouderejaars gaf mij hier een compliment over. Ik glom van trots. Ja,ja als brugpieper kon ik ook best meekomen met wat hip en happening was. Aan de andere kant was ik als de dood om mijn schoentjes met gym in de kleedkamer achter te laten..straks werden ze gestolen door een jaloerse klas- of schoolgenoot (dat is dan weer de schaduwzijde van hippe spulletjes)
 5. Is het slecht om je beter voor te doen?
  Is het slecht om je op social media beter voor te doen? Velen zullen direct zeggen: ja. Maar velen ruimen hun huis op voordat ze bezoek ontvangen. Zeker wanneer het in de verkoop staat. Er zijn maar weinig mensen die dan menen dat een ander dan maar even daar doorheen moet kijken. Of graag wat transparanter willen zijn over het toilet wat je misschien tijdens dit bezoek wilt gebruiken er eerst nogal…dubieus uit zag.

Essena Oneill-social media Lie-Tag

Social media is zo nep als je het zelf maakt

Zelf ben ik redelijk down to earth met mijn social media. Ik plaats niet dagelijks een foto op Instagram omdat ik aan de ene kant niet altijd wat te melden heb aan de andere kant omdat ik er best wel voor ben om in het hier en nu te leven. In het moment te zijn zonder dat ik dat moment weer direct met de rest van de wereld moet delen. Ook neem ik zo nu en dan lekker even een detox weekendje. Afstand nemen van mijn social media en het internet levert mij persoonlijk heel veel rust op. Maar niet iedereen is daar hetzelfde in als ik. Dat hoeft ook niet.

Wel ben ik van mening dat je dingen zo echt en nep kan maken als jezelf wilt. Niemand die Essena heeft gevraagd om 50 foto’s te maken voordat ze die post. Die keuze maakt ze zelf. Ik denk ook niet dat er een haan naar kraait als het er 10 waren geweest. En dat je niet meteen de eerste de beste neemt? Nou wereldschokkend! Dat doet de fotograaf ook niet. Die kiest ook de beste. Desnoods stelt hij hem samen uit 2 foto’s.

Als ik de ‘eerlijke’ beschrijvingen bij haar foto’s lees, vind ik het eerlijk gezegd best wel een beetje verontrustend. Ik krijg het beeld van een labiel meisje. Dat geen nee kan zeggen en erg op zoek is naar bevestiging. Dat kan je haar niet aanrekenen omdat veel foto’s gemaakt zijn toen ze zelf nog minderjarig was. Maar dan hoop ik van harte dat ze liefdevolle ouders heeft  die haar een beetje tegen zichzelf in bescherming nemen….

Hoe belangrijk vind jij het om online heel erg open te zien en alles duidelijk en transparant te hebben? 

 • Reply
  sunny mama
  9 november 2015 at 09:03

  Ik vind ook niet dat je moet ‘bloggen tot op je onderbroek’ en soms krijg ik er ook een beetje de kriebels van wanneer ik op iemands blog kom en hele persoonlijke zaken over die blogger ‘moet’ lezen. (Ik moet natuurlijk niks, maar als iemand een comment op mijn blog achterlaat, ga ik altijd terug naar diens blog om daar ook een reactie achter te laten.)

  Ik ben het met je eens: in het dagelijks leven heb je ook zo je grenzen en met de een deel je al wat meer dan met de ander. Waarom zou je je hele privé-leven dan op het internet zetten waar iedereen alles van je kan lezen?

  • Reply
   Josan
   12 november 2015 at 21:36

   Ja, dat voelt dan al snel zo geforceerd. Er mag ook wel iets te raden blijven, vind ik…

 • Reply
  Daantje
  8 november 2015 at 08:54

  Ik ben vrij eerlijk op mijn blog, maar er zijn inderdaad grenzen. Ik doe me nooit beter voor dan ik ben, maar niet iedereen hoeft alles te weten wat er misgaat. Stel bijvoorbeeld dat ik ruzie zou hebben met mijn schoonouders, dan zou ik daar niet over schrijven. Maar ik zou dan ook niet foto´s plaatsen die insinueren dat we het geweldig gezellig met ze hebben. Dat vind ik liegen. Maar dingen verzwijgen heb ik minder moeite mee…

 • Reply
  Mammie Mammie
  8 november 2015 at 04:35

  Wauw wat een goed stuk! Ik deel je gedachte volledig.

 • Reply
  Isra bint Ali
  8 november 2015 at 00:03

  Wauw, sterk stuk!

 • Reply
  Pink Press
  7 november 2015 at 22:25

  Super geschreven… ben het helemaal met je eens!

 • Reply
  Bregje
  7 november 2015 at 21:21

  Goed stuk! Ben het ook met je eens 🙂

 • Reply
  Sylvie
  7 november 2015 at 20:53

  Ik deel jouw mening compleet!

  • Reply
   Josan
   12 november 2015 at 21:33

   Dank je.

 • Reply
  Elisabeth
  7 november 2015 at 20:07

  Je bent zo lekker anti-anti! :p

  • Reply
   Josan
   12 november 2015 at 21:33

   Dank je wel. Dat zie ik als een compliment

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!