Bloggen

5x waarom niet alles op social media echt hoeft te zijn

7 november 2015
Social media is nep-Essena-O-Neill-GoodGirlsCompany

Met het deleten van haar Instagram account en het plaatsen van een verklarend filmpje op YouTube haalde Essena O Neill deze week de headlines. “I’ve spent the majority of my teenage life being addicted to social media, social approval, social status, and my physical appearance, Social media is contrived images and edited clips ranked against each other. It’s a system based on social approval, likes, validation, in views, success in followers. it’s perfectly orchestrated self-absorbed judgement.”Een naamsverandering en platformwijziging later  en Letsbegamchangers was geboren. Haar eigen nieuwe website.

Social media is nep-Essena-O-Neill-GoodGirlsCompany-belang van eerlijk zijn

Daarmee ontstond natuurlijk ook twijfel aan haar goede bedoelingen. Was het niet allemaal een hoax en gewoon een goede marketingstrategie om haar site te lanceren? Toegegeven ze hield de gemoederen behoorlijk bezig. Als je dan op je site geld gaat vragen omdat je ook de huur moet betalen en sponsoren je hebben laten vallen, doet dat wel een aantal wenkbrauwen omhoog kruipen. Inclusief die van mij. Toch heb ik niet zo de behoefte om het mysterie Essena verder uit te diepen.

De Social Media Lie

Wel wil ik het even over social media hebben. Dat is nogal een dingetje want ik en velen met mij vinden het toch wel een leuk dingetje. Maar maakt dat mij of mijn leven nep? Een tijdje geleden deelde ik op mijn blog de Social Media Lie Tag. Hierin vertelde ik hoe ik met mijn social media om ga. Ja, ik maak wel meerdere foto’s maar wie niet? Ook mijn ouders schoten meerdere foto’s van mij toen ik een kind was en namen de beste. In tegenstelling tot Essena heb ik de tijd en zin niet om er 50 te maken van mij of mijn kinderen in een bepaald kledingstuk. Laat staan dat ik ook nog aanzienlijke tijd kwijt ben om het op te leuken met allerlei apps.

Ik deel niet alles maar ik heb niet het gevoel dat ik uitstraal dat het leven voor mij zonniger is. Toch ben ik best wel een voorstander van oneerlijkheid op social media. Hieronder deel ik even 5 gedachtes.

Mijn 5 gedachtes bij social media

 1. Waarom moet social media echt zijn?
  Hiermee moedig ik niet aan om het nep te maken. Maar wil ik wel een kritische vraag stellen: waarom zou social media echt moeten zijn? Ik geloof niet alles wat in de krant staat. Ook van TV weten we dat niet alles wat we zien echt is. Mijn oudste dochter heeft recent een les op school gehad over reclame. ( Super grappig om zo’n kind haar eigen mening te zien ontwikkelen.) Maar waarom zou dat voor social media niet gelden? Waar komt het naïeve geloof vandaan dat dan alles opeens maar echt is?! In het dagelijks leven is de ene persoon toch ook meer oprecht dan de ander?
 2. Selecteren kan je leren
  Persoonlijk krijg ik jeuk van mensen die eerlijkheid willen forceren. Waarbij het beeld ontstaat dat hoe meer je alles open en bloot online slingert hoe meer echt en authentiek je bent. Excuse me?! Dat doe je in je offline leven toch ook niet? Mijn familie weet meer van mij dan mijn vrienden. Mijn vrienden weer meer dan mijn kennissen en mijn kennissen weer meer dan onbekenden. Ga zo maar door. Ik maak een weloverwogen afweging daarin. Maakt mij dit in het dagelijks leven nep? Nee, iedereen zou die keuze begrijpen. Dus als ik op social media niet alles deel, komt dat waarschijnlijk door dezelfde redenen als in mijn normale leven.
 3. Eerlijkheid is niet hetzelfde als alles online slingeren
  “I like to keep things to myself”. Dat is tegenwoordig meer een uitzondering dan de regel. Regelmatig word ik op social media (Facebook in het bijzonder) geconfronteerd met dingen waarvan ik denk “Wíl ik dit weten…?”. Boos op je ex? Plaats wraakporno. Hele ruzies worden online uitgevochten. Ik sta erbij en kijk er ongemakkelijk na. Tuurlijk aan de ene kant is het te prijzen dat iedereen zo lekker eerlijk, duidelijk en transparant is. Aan de andere kant is het nu ook weer niet zo dat al die openheid en eerlijkheid automatisch leidt tot meer momenten waarop ik denk “Nou het is er een stuk gezelliger op geworden”.
 4. Er is niks nieuws onder de zon
  Essena heeft het er over hoe ze een groot deel van haar tienerjaren op zoek was naar bevestiging, Bevestiging van haar sociale status en haar uiterlijk. Goh, wat bijzonder. Welke tiener niet? Toen ik jong was (kuch vele jaren geleden) was ik dat ook. Sommige merken kleding bleef ik veilig 200 meter vandaan. Het was de tijd waarin ik begon met het dragen van make up. Mij los maakte van mijn moeder die kleding voor mij kocht en een eigen smaak begon te ontwikkelen (niet al te afwijkend van de rest van de klas natuurlijk).  Voor mijn 13de verjaardag kreeg ik zwarte Reeboks (bestaat dat merk nog?). Een ouderejaars gaf mij hier een compliment over. Ik glom van trots. Ja,ja als brugpieper kon ik ook best meekomen met wat hip en happening was. Aan de andere kant was ik als de dood om mijn schoentjes met gym in de kleedkamer achter te laten..straks werden ze gestolen door een jaloerse klas- of schoolgenoot (dat is dan weer de schaduwzijde van hippe spulletjes)
 5. Is het slecht om je beter voor te doen?
  Is het slecht om je op social media beter voor te doen? Velen zullen direct zeggen: ja. Maar velen ruimen hun huis op voordat ze bezoek ontvangen. Zeker wanneer het in de verkoop staat. Er zijn maar weinig mensen die dan menen dat een ander dan maar even daar doorheen moet kijken. Of graag wat transparanter willen zijn over het toilet wat je misschien tijdens dit bezoek wilt gebruiken er eerst nogal…dubieus uit zag.

Essena Oneill-social media Lie-Tag

Social media is zo nep als je het zelf maakt

Zelf ben ik redelijk down to earth met mijn social media. Ik plaats niet dagelijks een foto op Instagram omdat ik aan de ene kant niet altijd wat te melden heb aan de andere kant omdat ik er best wel voor ben om in het hier en nu te leven. In het moment te zijn zonder dat ik dat moment weer direct met de rest van de wereld moet delen. Ook neem ik zo nu en dan lekker even een detox weekendje. Afstand nemen van mijn social media en het internet levert mij persoonlijk heel veel rust op. Maar niet iedereen is daar hetzelfde in als ik. Dat hoeft ook niet.

Wel ben ik van mening dat je dingen zo echt en nep kan maken als jezelf wilt. Niemand die Essena heeft gevraagd om 50 foto’s te maken voordat ze die post. Die keuze maakt ze zelf. Ik denk ook niet dat er een haan naar kraait als het er 10 waren geweest. En dat je niet meteen de eerste de beste neemt? Nou wereldschokkend! Dat doet de fotograaf ook niet. Die kiest ook de beste. Desnoods stelt hij hem samen uit 2 foto’s.

Als ik de ‘eerlijke’ beschrijvingen bij haar foto’s lees, vind ik het eerlijk gezegd best wel een beetje verontrustend. Ik krijg het beeld van een labiel meisje. Dat geen nee kan zeggen en erg op zoek is naar bevestiging. Dat kan je haar niet aanrekenen omdat veel foto’s gemaakt zijn toen ze zelf nog minderjarig was. Maar dan hoop ik van harte dat ze liefdevolle ouders heeft  die haar een beetje tegen zichzelf in bescherming nemen….

Hoe belangrijk vind jij het om online heel erg open te zien en alles duidelijk en transparant te hebben? 

 • Reply
  sunny mama
  9 november 2015 at 09:03

  Ik vind ook niet dat je moet ‘bloggen tot op je onderbroek’ en soms krijg ik er ook een beetje de kriebels van wanneer ik op iemands blog kom en hele persoonlijke zaken over die blogger ‘moet’ lezen. (Ik moet natuurlijk niks, maar als iemand een comment op mijn blog achterlaat, ga ik altijd terug naar diens blog om daar ook een reactie achter te laten.)

  Ik ben het met je eens: in het dagelijks leven heb je ook zo je grenzen en met de een deel je al wat meer dan met de ander. Waarom zou je je hele privé-leven dan op het internet zetten waar iedereen alles van je kan lezen?

  • Reply
   Josan
   12 november 2015 at 21:36

   Ja, dat voelt dan al snel zo geforceerd. Er mag ook wel iets te raden blijven, vind ik…

 • Reply
  Daantje
  8 november 2015 at 08:54

  Ik ben vrij eerlijk op mijn blog, maar er zijn inderdaad grenzen. Ik doe me nooit beter voor dan ik ben, maar niet iedereen hoeft alles te weten wat er misgaat. Stel bijvoorbeeld dat ik ruzie zou hebben met mijn schoonouders, dan zou ik daar niet over schrijven. Maar ik zou dan ook niet foto´s plaatsen die insinueren dat we het geweldig gezellig met ze hebben. Dat vind ik liegen. Maar dingen verzwijgen heb ik minder moeite mee…

 • Reply
  Mammie Mammie
  8 november 2015 at 04:35

  Wauw wat een goed stuk! Ik deel je gedachte volledig.

 • Reply
  Isra bint Ali
  8 november 2015 at 00:03

  Wauw, sterk stuk!

 • Reply
  Pink Press
  7 november 2015 at 22:25

  Super geschreven… ben het helemaal met je eens!

 • Reply
  Bregje
  7 november 2015 at 21:21

  Goed stuk! Ben het ook met je eens 🙂

 • Reply
  Sylvie
  7 november 2015 at 20:53

  Ik deel jouw mening compleet!

  • Reply
   Josan
   12 november 2015 at 21:33

   Dank je.

 • Reply
  Elisabeth
  7 november 2015 at 20:07

  Je bent zo lekker anti-anti! :p

  • Reply
   Josan
   12 november 2015 at 21:33

   Dank je wel. Dat zie ik als een compliment

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!