Bloggen

5x waarom niet alles op social media echt hoeft te zijn

7 november 2015
Social media is nep-Essena-O-Neill-GoodGirlsCompany

Met het deleten van haar Instagram account en het plaatsen van een verklarend filmpje op YouTube haalde Essena O Neill deze week de headlines. “I’ve spent the majority of my teenage life being addicted to social media, social approval, social status, and my physical appearance, Social media is contrived images and edited clips ranked against each other. It’s a system based on social approval, likes, validation, in views, success in followers. it’s perfectly orchestrated self-absorbed judgement.”Een naamsverandering en platformwijziging later  en Letsbegamchangers was geboren. Haar eigen nieuwe website.

Social media is nep-Essena-O-Neill-GoodGirlsCompany-belang van eerlijk zijn

Daarmee ontstond natuurlijk ook twijfel aan haar goede bedoelingen. Was het niet allemaal een hoax en gewoon een goede marketingstrategie om haar site te lanceren? Toegegeven ze hield de gemoederen behoorlijk bezig. Als je dan op je site geld gaat vragen omdat je ook de huur moet betalen en sponsoren je hebben laten vallen, doet dat wel een aantal wenkbrauwen omhoog kruipen. Inclusief die van mij. Toch heb ik niet zo de behoefte om het mysterie Essena verder uit te diepen.

De Social Media Lie

Wel wil ik het even over social media hebben. Dat is nogal een dingetje want ik en velen met mij vinden het toch wel een leuk dingetje. Maar maakt dat mij of mijn leven nep? Een tijdje geleden deelde ik op mijn blog de Social Media Lie Tag. Hierin vertelde ik hoe ik met mijn social media om ga. Ja, ik maak wel meerdere foto’s maar wie niet? Ook mijn ouders schoten meerdere foto’s van mij toen ik een kind was en namen de beste. In tegenstelling tot Essena heb ik de tijd en zin niet om er 50 te maken van mij of mijn kinderen in een bepaald kledingstuk. Laat staan dat ik ook nog aanzienlijke tijd kwijt ben om het op te leuken met allerlei apps.

Ik deel niet alles maar ik heb niet het gevoel dat ik uitstraal dat het leven voor mij zonniger is. Toch ben ik best wel een voorstander van oneerlijkheid op social media. Hieronder deel ik even 5 gedachtes.

Mijn 5 gedachtes bij social media

 1. Waarom moet social media echt zijn?
  Hiermee moedig ik niet aan om het nep te maken. Maar wil ik wel een kritische vraag stellen: waarom zou social media echt moeten zijn? Ik geloof niet alles wat in de krant staat. Ook van TV weten we dat niet alles wat we zien echt is. Mijn oudste dochter heeft recent een les op school gehad over reclame. ( Super grappig om zo’n kind haar eigen mening te zien ontwikkelen.) Maar waarom zou dat voor social media niet gelden? Waar komt het naïeve geloof vandaan dat dan alles opeens maar echt is?! In het dagelijks leven is de ene persoon toch ook meer oprecht dan de ander?
 2. Selecteren kan je leren
  Persoonlijk krijg ik jeuk van mensen die eerlijkheid willen forceren. Waarbij het beeld ontstaat dat hoe meer je alles open en bloot online slingert hoe meer echt en authentiek je bent. Excuse me?! Dat doe je in je offline leven toch ook niet? Mijn familie weet meer van mij dan mijn vrienden. Mijn vrienden weer meer dan mijn kennissen en mijn kennissen weer meer dan onbekenden. Ga zo maar door. Ik maak een weloverwogen afweging daarin. Maakt mij dit in het dagelijks leven nep? Nee, iedereen zou die keuze begrijpen. Dus als ik op social media niet alles deel, komt dat waarschijnlijk door dezelfde redenen als in mijn normale leven.
 3. Eerlijkheid is niet hetzelfde als alles online slingeren
  “I like to keep things to myself”. Dat is tegenwoordig meer een uitzondering dan de regel. Regelmatig word ik op social media (Facebook in het bijzonder) geconfronteerd met dingen waarvan ik denk “Wíl ik dit weten…?”. Boos op je ex? Plaats wraakporno. Hele ruzies worden online uitgevochten. Ik sta erbij en kijk er ongemakkelijk na. Tuurlijk aan de ene kant is het te prijzen dat iedereen zo lekker eerlijk, duidelijk en transparant is. Aan de andere kant is het nu ook weer niet zo dat al die openheid en eerlijkheid automatisch leidt tot meer momenten waarop ik denk “Nou het is er een stuk gezelliger op geworden”.
 4. Er is niks nieuws onder de zon
  Essena heeft het er over hoe ze een groot deel van haar tienerjaren op zoek was naar bevestiging, Bevestiging van haar sociale status en haar uiterlijk. Goh, wat bijzonder. Welke tiener niet? Toen ik jong was (kuch vele jaren geleden) was ik dat ook. Sommige merken kleding bleef ik veilig 200 meter vandaan. Het was de tijd waarin ik begon met het dragen van make up. Mij los maakte van mijn moeder die kleding voor mij kocht en een eigen smaak begon te ontwikkelen (niet al te afwijkend van de rest van de klas natuurlijk).  Voor mijn 13de verjaardag kreeg ik zwarte Reeboks (bestaat dat merk nog?). Een ouderejaars gaf mij hier een compliment over. Ik glom van trots. Ja,ja als brugpieper kon ik ook best meekomen met wat hip en happening was. Aan de andere kant was ik als de dood om mijn schoentjes met gym in de kleedkamer achter te laten..straks werden ze gestolen door een jaloerse klas- of schoolgenoot (dat is dan weer de schaduwzijde van hippe spulletjes)
 5. Is het slecht om je beter voor te doen?
  Is het slecht om je op social media beter voor te doen? Velen zullen direct zeggen: ja. Maar velen ruimen hun huis op voordat ze bezoek ontvangen. Zeker wanneer het in de verkoop staat. Er zijn maar weinig mensen die dan menen dat een ander dan maar even daar doorheen moet kijken. Of graag wat transparanter willen zijn over het toilet wat je misschien tijdens dit bezoek wilt gebruiken er eerst nogal…dubieus uit zag.

Essena Oneill-social media Lie-Tag

Social media is zo nep als je het zelf maakt

Zelf ben ik redelijk down to earth met mijn social media. Ik plaats niet dagelijks een foto op Instagram omdat ik aan de ene kant niet altijd wat te melden heb aan de andere kant omdat ik er best wel voor ben om in het hier en nu te leven. In het moment te zijn zonder dat ik dat moment weer direct met de rest van de wereld moet delen. Ook neem ik zo nu en dan lekker even een detox weekendje. Afstand nemen van mijn social media en het internet levert mij persoonlijk heel veel rust op. Maar niet iedereen is daar hetzelfde in als ik. Dat hoeft ook niet.

Wel ben ik van mening dat je dingen zo echt en nep kan maken als jezelf wilt. Niemand die Essena heeft gevraagd om 50 foto’s te maken voordat ze die post. Die keuze maakt ze zelf. Ik denk ook niet dat er een haan naar kraait als het er 10 waren geweest. En dat je niet meteen de eerste de beste neemt? Nou wereldschokkend! Dat doet de fotograaf ook niet. Die kiest ook de beste. Desnoods stelt hij hem samen uit 2 foto’s.

Als ik de ‘eerlijke’ beschrijvingen bij haar foto’s lees, vind ik het eerlijk gezegd best wel een beetje verontrustend. Ik krijg het beeld van een labiel meisje. Dat geen nee kan zeggen en erg op zoek is naar bevestiging. Dat kan je haar niet aanrekenen omdat veel foto’s gemaakt zijn toen ze zelf nog minderjarig was. Maar dan hoop ik van harte dat ze liefdevolle ouders heeft  die haar een beetje tegen zichzelf in bescherming nemen….

Hoe belangrijk vind jij het om online heel erg open te zien en alles duidelijk en transparant te hebben? 

 • Reply
  sunny mama
  9 november 2015 at 09:03

  Ik vind ook niet dat je moet ‘bloggen tot op je onderbroek’ en soms krijg ik er ook een beetje de kriebels van wanneer ik op iemands blog kom en hele persoonlijke zaken over die blogger ‘moet’ lezen. (Ik moet natuurlijk niks, maar als iemand een comment op mijn blog achterlaat, ga ik altijd terug naar diens blog om daar ook een reactie achter te laten.)

  Ik ben het met je eens: in het dagelijks leven heb je ook zo je grenzen en met de een deel je al wat meer dan met de ander. Waarom zou je je hele privé-leven dan op het internet zetten waar iedereen alles van je kan lezen?

  • Reply
   Josan
   12 november 2015 at 21:36

   Ja, dat voelt dan al snel zo geforceerd. Er mag ook wel iets te raden blijven, vind ik…

 • Reply
  Daantje
  8 november 2015 at 08:54

  Ik ben vrij eerlijk op mijn blog, maar er zijn inderdaad grenzen. Ik doe me nooit beter voor dan ik ben, maar niet iedereen hoeft alles te weten wat er misgaat. Stel bijvoorbeeld dat ik ruzie zou hebben met mijn schoonouders, dan zou ik daar niet over schrijven. Maar ik zou dan ook niet foto´s plaatsen die insinueren dat we het geweldig gezellig met ze hebben. Dat vind ik liegen. Maar dingen verzwijgen heb ik minder moeite mee…

 • Reply
  Mammie Mammie
  8 november 2015 at 04:35

  Wauw wat een goed stuk! Ik deel je gedachte volledig.

 • Reply
  Isra bint Ali
  8 november 2015 at 00:03

  Wauw, sterk stuk!

 • Reply
  Pink Press
  7 november 2015 at 22:25

  Super geschreven… ben het helemaal met je eens!

 • Reply
  Bregje
  7 november 2015 at 21:21

  Goed stuk! Ben het ook met je eens 🙂

 • Reply
  Sylvie
  7 november 2015 at 20:53

  Ik deel jouw mening compleet!

  • Reply
   Josan
   12 november 2015 at 21:33

   Dank je.

 • Reply
  Elisabeth
  7 november 2015 at 20:07

  Je bent zo lekker anti-anti! :p

  • Reply
   Josan
   12 november 2015 at 21:33

   Dank je wel. Dat zie ik als een compliment

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger
 • ⭐ 𝓢𝓲𝓽𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓹𝓻𝓮𝓽𝓽𝔂⭐ ⁣
Dat gaat me vandaag niet helpen. Minimaal 5x prikken in het ziekenhuis. En ervaring leert dat ze nooit mijn aders kunnen vinden dus dat het wel vaker wordt. En dat op een lege maag... gewoon tandjes op elkaar en me niet verzetten tegen al die naalden. Echt ik ben zo geen held met naalden 😨😭 ⁣
⁣
Alleen daarom twijfel ik al aan die hele kinkhoest vaccinatie 💉 moet gaan halen. Valt die mee? ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#30weeks #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #zwangerschap #pregnancydiary #zwangerschapsfotografie #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #stylishbump #mumtobe #maternitystyle #thebump #babybelly #30weekspregnant
 • 𝓦𝓸𝓮𝓷𝓼𝓭𝓪𝓰𝓶𝓲𝓭𝓭𝓪𝓰⁣
⁣
De dagen gaan snel en ze worden zo snel groot. Juist daarom probeer ik er alles aan te doen om ze mooie herinneringen mee te geven. Onze eigen gewoontes, rare manieren en mooie betekenisvolle rituelen. Zoals kerstkoekjes bakken. Het maakt niet uit of ze lukken of mislukken. Het gaat om het plezier.⁣ ⁣
Wat doe jij graag op de woensdagmiddag?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
https://www.goodgirlscompany.nl/zelf-kerstkoekjes-maken/ #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #kerst #kerstkoekjes #momblogger #littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childrenofig #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #bakken ⁣
#kindredmemories
 • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
 • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
 • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken

Dit zijn wij!