Moeder & Kind Opvoeding

5x dit is leuk aan oudere kinderen

19 december 2015
GoodGirlsCompany-oudere kinderen

Dat baby’s leuk zijn, weten we denk ik wel. Iedere kersverse jonge ouder plaatst vol trots foto’s van zijn nageslacht op Facebook, Instagram of wat dan ook. Met gierende hormonen in je lijf is het moeilijk om het niet de hele dag over jouw Wereldwondertje te hebben. Dat moeten anderen maar begrijpen, toch? Nu heb ik het geluk dat ik naast een baby ook oudere kinderen heb. Wat bof ik want ik kan met volle teugen genieten van al dit goeds. In de afgelopen weken heb ik voldoende stil gestaan bij mijn jongetse Miss C, vandaag breng ik een ode aan haar zussen; Miss G en B. Misschien niet meer zo klein, maar daardoor niet minder leuk.Oudere kinderen zijn op hun eigen manier aandoenlijk. Lees je even mee?

dit is leuk aan oudere kinderen-waarom zijn kinderen leuk

Zelfstandigheid

Ooit heb ik wel eens verteld dat ik een loedermoeder ben. Ik ben namelijk het type moeder die niet 24/7 bovenop haar kinderen zit. Vinden ze niet erg geloof ik. Nog iets waar ik heel erg in geloof is dat je kinderen moet leren om met verantwoordelijkheid om te gaan. Er zijn dingen in huis waar ze niet aan mogen komen. Maar er zijn ook dingen zoals oven, ontbijtmessen en schilmesjes die ze onder toezicht wel mogen gebruiken. En dat is leuk. Oudste dochter kan inmiddels een croissant in de oven bakken. Hoe leuk is het als ze vol trots mijn ontbijtje komt brengen. Helemaal zelf gedaan.

Jij hebt ook een leven

Mijn oudste kinderen beginnen steeds meer te begrijpen dat er een wereld is waarin ik niet alleen maar hun moeder ben. Dat ik een eigen leven heb. Ze vinden het ook machtig mooi om te horen hoe ik als kind was. Welke streken ik uithaalde. Wie mijn vriendinnen zijn en hoe ik ze heb leren kennen. Over het algemeen noemen ze mij gewoon ‘mama’maar de eerste keer dat mijn kind doorhad dat ik ook een voornaam heb en hoe die luidt vond ik toch wel grappig. Je ziet ze denken.

Je hoort / ziet jezelf terug

Kinderen, je krijgt er zoveel voor terug. Soms op een manier op een confronterende manier. De appel valt niet ver van de boom dus grote kans dat er iets van je eigen negatieve eigenschappen terug zijn te zien in je nageslacht. Toen mijn dochter op de woensdag opbiechtte dat ze op donderdag een topografie had, had ik een soort van déjà-vu. Uitstelgedrag was en ben ik nog steeds niet helemaal vreemd mee. Helaas voor mijn dochter heeft ze mij als moeder dus die woensdagmiddag gingen we er 21 plaatsnamen instampen. Met goed gevolg. Ze kreeg een 10, maar ik drukte haar wel op het hart om hier de volgende keer eerder mee te komen.

Humor

Niks zo leuk als dat je kinderen dubbel liggen om hun eigen geintje. An sich hoeft het niet grappig te zijn, maar stiekem moet ik altijd wel enorm lachen als ik dan zie hoeveel lol ze hebben. Of de eerste keer dat ze je een raadsel of mop vertellen zonder de clou meteen te verklappen. Dat zijn toch epische win-momentjes.

Geheimen delen

De eerste keer dat mijn dochter geheimzinnig liet weten dat ze mij iets wilde vertellen, maakte mijn hart een sprongetje. Ik zag al helemaal voor mij hoe ze uit de doeken zou doen welk klasgenootje ze leuk vond. Je begrijpt denk ik wel dat ik even mijn teleurstelling moest weg relativeren toen, het bleek dat ze mij alleen maar wilde vertellen dat ze bezig was met een werkstuk over paddenstoelen. Maar hey, het begin is er. Ze vertrouwd me en zodra de tijd rijp is zal die ontboezeming waarschijnlijk ook wel komen.

Zo, dit zijn een aantal dingen waar ik van geniet. Heb jij ook al wat oudere kinderen? Wat zijn de momentje waar jij inmiddels van geniet of stiekem om moet lachen?

 

Foto: Vika04 via Pixabay 

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]