Lifestyle

Fifty shades of Grey daar heb ik dus niks mee

10 februari 2017
Fifty-shades-of-Grey-50 shades Darker-GoodGirlsCompany

Nou mensen 50 Shades Darker draait eindelijk in de bioscoop. De lancering van het vervolg op Fifty shades of Grey was niet te missen. Ik hoefde deze week maar mijn verschillende social media accounts aan te klikken of ik zag wel weer een vrouw die vol trots meldde dat ze naar de ladies Night ging. Ik niet. 50 Shades of Grey? Daar heb ik dus niks mee…

Tja waarom niet? Allereerst omdat het boek me totaal niet boeien kon. Ik draai mijn hand niet om voor echte literaire klassiekers. Maar ik geef eerlijk toe dat ik zo nu en dan ook wel een chicklit lees. Voor het vermaak de boog hoeft niet altijd gespannen te zijn. Ook Lolita van Nabokov vond ik uiteindelijk gewoon een stom boek. #sorrynotsorry. Doe dan maar een bouquetreeks boekje. Hoe afgezaagder de cover, hoe groter de kans dat ik hem uit het schap vis. Bij tijd en wijle vind ik zo’n boekje uiterst hilarisch.

Fifty shades of Grey is gewoon een ordinaire bakvisroman

Als het om boeken en films gaat, houd ik van vrouwelijke personages met karakter. Vrouwen die iets meer bezitten dan een draai uiterlijk en een onderwerpende afwachten houding. Doe mij maar vrouwen die zelf een het roer van hun leven staan. Die hun hart volgen en lef tonen. Legends of The fall? Ik heb me kapot geërgerd aan die vrouw die dan maar jaren zinloos gaat zitten wachten totdat het de man belieft huiswaarts te keren. Eeuwige liefde of niet, ik kan daar dus gewoon niet bij. Dat afwachtende, je leven en je tijd verdoen. Zoiets staat zo ontzettend ver van mij af!

Hetzelfde heb ik met Anastasia. Wat is dat kind blue. Ik snap het niet dat ze zich zo te laat domineren en haar gedrag zo aan hem aanpast. Doe alsof het romantisch is, maar die Christian Grey heeft behoorlijk enge trekjes en blijft gezellig over haar grenzen heen gaan en vertoont stalkerig gedrag. Als ie arm zou zijn of daarbij fanatiek religieus, was het allemaal een stuk minder charmant geweest. Maar bakvis Anastasia blijft hem adoreren. Zucht, serieus als ze mijn dochter was had ik even een grondig gesprek met haar gehad. Ja, maar ze gaat uiteindelijk wel bij hem weg. Yep, klopt maar ik vind dat vrij laat. De alarmbellen hadden allang veel eerder af moeten gaan dat dit een ongezonder relatie is.

Much ado about nothing.

Terwijl de scenes is het boek niet zoveel aan de verbeelding overlaten, moet je het voor de film maar zelf invullen. Daar schitteren bepaalde fragmenten dus door afwezigheid. Bij de eerste film viel het tegen en het grootste kritiek dat ik op 50 Shades Darker lees is dat het nog steeds tegenvalt. Bijzonder, maar misschien is dat ook wel de paradox van deze hele hype. Het blijkt namelijk ook dat een grote groep vrouwen het lezen ervan een stuk aangenamer vindt dan dat ze het zelf ook daadwerkelijk zouden moeten ondergaan. Dus dan ligt het toch gewoon alleen maar in lijn der verwachting.

En mensen die nu gillen dat ik preuts ben. Ik heb me ooit door Lars von Triers meesterwerk Nymphomaniac heen geworsteld. Vreselijk langdradig verhaal waarbij de lengte blijkbaar synoniem had moeten staan voor de diepere gelaagdheid van de personages en hun verhaal . Okay, je kan zeggen dat het je ding niet is, maar je kan niet zeggen dat je amper wat ziet.

Fifty shades of Grey versus Marlies Dekkers

Bij de hype rondom 50 shades krijg ik een soort Marlies Dekkers gevoel. Ken je ze nog de bh’s van deze Nederlandse ontwerpster? Enkele jaren geleden liep tout vrouwelijk Holland er mee weg. Het was de tijd van heupbroeken waar dan charmant een stukje string bovenuit piepte. En spaghettibandjes topjes waar dan de o zo kenmerkende bandjes van deze bustehouder bovenuit stak. Vonden ze spannend. Marlies’ idee was leuk.

Het probleem was alleen dat huisvrouwen van een bepaalde leeftijd – wiens kinderen al weer wat ouder waren- op deze manier hun verstofte liefdeleven weer nieuwe passie wilden inblazen. Onder het mom van ‘lekker stout’ droegen ze hun haar in K3 staartjes. Schaften ze op de huishoudbeurs dan zo’n sexy bovenstukje aan om hun zongebruinede en gerimpelde decolleté weer wat meer steun te geven. Destijds leerde ik; vrouwen die sexy zijn, hebben niet zo’n bh nodig om een statement te maken.En misschien is het wel zo dt vrouwen die echt zo kinky zijn helemaal niet naar zo’n film gaan omdat ze daar juist de tegenovergestelde doelgroep aantreffen 😉

Ben jij een Fifty shades of Grey fan of vind je het net zoals ik 3x niks.

Ook leuk om te lezen:

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Bron: 50 shades Darker van Helga Esteb via Shutterstock

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  13 februari 2017 at 15:17

  Ik vond de boeken wel oké, zij het bijzonder slecht geschreven. Maar ik kan zo’n Beauty and the beast insteek wel waarderen. De film daarentegen vond ik echt niet te doen. Deel twee ga ik niet eens proberen.

 • Reply
  Yvonne
  12 februari 2017 at 06:25

  Ik ksnap er ook niks mee. Al dat gehype om zo’n slap verhaal. Boek niet gelezen en film niet gezien maar juist omdat iedereen het doet haak ik af.

 • Reply
  Cassandra
  11 februari 2017 at 16:08

  Hahaha heerlijk stuk. Ik heb meer boeken in de tint van 50 shades gelezen die velen malen beter zijn. Ik vond het verder wel vermakelijke boeken, maar zeker geen toppers. De film ga ik nog wel heen met onze Hottie Tamara, maar meer voor de fun, want echt goed vond ik het eerste deel niet.

 • Reply
  Elaintje
  11 februari 2017 at 14:47

  Ik kan er officieel niet over oordelen, want ik heb de boeken niet gelezen en ook de film niet gezien. Maar dat zegt denk ik wel genoeg. Toch zat ik me laatst af te vragen of ik mij er misschien aan moet wagen. Nu ik dit van jou lees klinkt het ook echt als een te ver van mijn bed show. En dan vooral inderdaad dat afwachtende bah… 🙂

 • Reply
  Deborah
  11 februari 2017 at 14:31

  Geweldig om weer zo’n tekst van je te lezen! Ik heb er dus ook helemaal niks mee…(met fifty shades of grey)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]