Babyspullen Mama Moeder & Kind Opvoeding

5 tips bij borstvoeding

25 juni 2015
Borstvoeding-pijnlijke tepels-problemen bij borstvoeding-Purelan Medela- GoodGirlsCompany

Laten we eerlijk zijn: iedereen houdt van borsten. Mannen kijken er vaak naar. Vrouwen ook als ze aan vergelijkend warenonderzoek doen. Baby’s krijgen spontaan een blije blik op hun snoetje. Zelf ben ik inmiddels ook een borstenexpert. Gemiddeld 6 keer per dag trek ik een shirt omhoog of een bh naar beneden. ”Yep, flaunt it while you got it”.

Als het om borsten gaat is er een ding zeker: ze zijn magisch. Zet ze in bij een autoreclame en het verkoopt als een tiet. Hetzelfde geldt voor een magazine. Ja, zo’n beetje iedereen wil mijn borsten zien. Nou ja behalve als ze doen wat ze moeten doen; mijn kind van eten voorzien. En dat is waar dit blog over gaat.

Tijdens mijn zwangerschap, schreef ik een blog over de voor- en nadelen van borstvoeding en flesvoeding. Toen wist ik nog niet of wel borstvoeding wilde geven. Ik heb 2 dochters die het behoorlijk goed hebben gedaan op een combinatie van borst en fles. Maar Miss C en mijn borsten zijn dikke boezemmaatjes. Al 5 weken voorzien ze haar van de nodige warme melk en ze doet het er goed op. Hoe zorg je er nu voor dat je tieten en tepels in topconditie zijn? Hieronder geef ik je 5 tips.

pijnlijke tepels-problemen bij borstvoeding-Purelan Medela- GoodGirlsCompany

Purelan

 1. Purelan. De eerste keer dat ik haar aanlegde was in het ziekenhuis vlak na de bevalling. Ook al had ik 2 paracetamols op tegen de naweeen, ik zat nog met gekromde tenen in bed te voeden. Wat deed dat zeer! Alsof er een cavia aan je tepels knaagt (niet dat ik weet hoe dat voelt, maar ja het leek me een goede vergelijking). Het kan even een tijde duren voordat je voldoende eelt hebt gekweekt of er aan gewend bent. Gelukkig bestaat er Purelan van Medela. Een crème die helpt bij pijnlijke tepels door tepelkloven, droge en vlakke tepels. Het bestaat uit 100% pure lanoline (wolvet). Dit helpt de natuurlijke huidvetten herstellen. En het mooie is, na opbrengen hoef je hem niet voor een voeding te verwijderen. In het begin smeerde ik vele keren per dag. Nu nog maar 1 keer.
  venkelthee bij borstvoeding-thee om borstvoeding mee op gang te brengen-GoodGirlsCompany-kruidenthee

  Venkelthee

 2. Venkelthee. Al sinds de zwangerschap drink ik 1 glas venkelthee per dag. Volgens mijn vorige kraamverzorgster werkt het tegen darmkrampjes. Sindsdien ben ik het blijven doen in de hoop dat het krampjes bij Miss C voorkomt.
  thee bij borstvoeding-thee om borstvoeding mee op gang te brengen-GoodGirlsCompany-kruidenthee

  Borstvoedingsthee

 3. Borstvoedingsthee. Deze verpakking kreeg ik van mijn schoonzusje als kraamcadeau. Nu had ik al eerder van borstvoedingsthee gehoord, maar zelf nog niet uitgeprobeerd. Zo weet ik dat Earth Mama Angel Baby ook een thee voor het op gang brengen en ondersteunen van de borstvoeding verkoopt. De thee is biologisch en bevat venkelzaad, karwijzaad, kamille en anijs. Van laatstgenoemde ingrediënt wordt gezegd dat het helpt bij het stimuleren van borstvoeding. Dagelijks neem ik een kopje. Baadt het niet, dan schaadt het niet.
  pijnlijke tepels-problemen bij borstvoeding-tepelhoedjes van Avent- GoodGirlsCompany

  T = van tepelhoedjes

 4. Tepelhoedjes. Totdat je borstvoeding geeft, weet je niet dat ze bestaan. Hoedjes voor je tepels. Het zijn trouwens ook niet echt hoedjes. Het zijn soort plastic beschermingskapjes die je over je tepels plaatst. Voordeel is dat je kan blijven voeden ook al heb je last van pijnlijke tepels.
  pijnlijke tepels-problemen bij borstvoeding-zoogcompressen Hema- GoodGirlsCompany

  Zoogcompressen zijn koffiepads zonder koffievulling.

 5. Zoogcompressen. Als je borstvoeding geeft, kan het wel eens zijn dat je borsten gaan lekken. Het zij door stuwing, overproductie of vanwege de toeschietreflex. Om te voorkomen dat je ene vlek ik je kleding krijgt bestaan er zoogcompressen. Denk aan koffiepads maar dan zonder koffievulling. Deze plaats je in je bh.Ik en zoogcompressen zijn geen gelukkige combinatie. De eerste keer dat ik ze moest gebruiken, wist ik niet hoe het werkte. Ik plakte ze met sticker op mijn huid. Pijnlijk vooral toen ze gingen schuiven en vervolgens aan mijn toch al pijnlijke tepels plakten. Ook toen ik doorhad hoe het wel moest, werd ik geen fan van de varianten die plakken. ZE verschuiven en gek genoeg ga ik er juist van uit dat ze dat niet doen. Daarom neem ik toch maar zoogcompressen zonder plakkertje. Die verschuiven net zo hard, maar niet erger dan degene met stickertje.

Zo, nu weet je welke producten mij er in deze tijd bovenop houden. Geef jij ook borstvoeding of ben je van plan dat te geven? Welke producten lijken je handig? En zonder welke kan je echt niet?

 • Reply
  Gwen
  1 juli 2015 at 22:51

  Wat Tamara zegt, die van Natusan zijn echt heel fijn! Maar ook echt wel een stuk duurder. Ik heb het geluk dat ik Olivia nog voedde en daardoor dus zo’n constante productie heb dat ik nu bij Quinn amper lek.

  • Reply
   Josan
   1 juli 2015 at 22:55

   Waar koop je die Natusan?

  • Reply
   Josan
   2 juli 2015 at 22:50

   Ik heb inmiddels die van Natusan. Ben benieuwd

 • Reply
  Nanouk
  26 juni 2015 at 17:11

  Helaas lukte de bv bij mij en m’n zoontje niet. Gelukkig doet hij het erg goed op de fles. Maar wie weet bij een eventuele tweede. Als het dan wel lukt heb ik iig al deze tips in m’n achterhoofd! Geniet van het borstvoeden!! Prijs jezelf gelukkig dat het zo goed gaat 🙂

 • Reply
  Mama's Jungle
  25 juni 2015 at 09:36

  Ik heb trots twee jaar mogen voeden en ik zweer ook bij Purelan. Fijn en natuurlijk spul. Die zoog kompressen gingen er bij mij doorheen als een tiet. Achteraf had ik ze wasbaar moeten kopen, haha. Tepelhoedjes ken ik wel maar die heb ik niet gebruikt. Werkt dat goed?

  • Reply
   Josan
   26 juni 2015 at 08:13

   Purelan is een uitvinding
   Tepelhoedjes heb ik de eerste keer veel gebruikt omdat het voeden minder pijnlijk maakt en het mijn dochter meer grip gaf

 • Reply
  Tamara
  25 juni 2015 at 08:24

  Hahaha grappig dat jij ze ook koffiepads noemt! Ik heb nu die van kruidvat, omdat ik daar toevallig was, maar die van hema zijn een stuk fijner! Die van natusan zijn voorgevormd en verschuiven ook amper, ook ern aanrader.

  Ik had nog nooit tepelhoedjes gezien! Wat een gekke dingen! Haha!

  Verder gebruik ik eigenlijk niks! De enige tip die ik heb is veeeeel drinken! Want ik krijg altijd ontzettende dorst vab voeden!

  • Reply
   Josan
   26 juni 2015 at 08:14

   Dan moet ik die Natusan ook eens proberen. Koop je die bij de drogist?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]