Geschatte leestijd: 12 minuten
Ksamil wordt ook wel de Malediven van Europa genoemd. En dat is niet voor niets. Deze Parel van de Balkan heeft alles wat je je kunt wensen. En ligt op nog geen tweeënhalf uur vliegen van Nederland. Helder blauw water, prachtige stranden, het is een stuk goedkoper dan de Malediven en misschien nog wel het beste: nog redelijk onbekend.
Deze zomer kon je bijna niet om Ksamil heen. Opeens had ieder zichzelf respecterend online magazine, blog, tijdschrift en krant het over hoe de Albanese badplaats Ksamil het alternatief was voor de Malediven. Een van de beste Europese vakantiebestemmingen voor als je van helder azuurblauw water, hagelwitte stranden en budgetvriendelijke vakanties houdt. Op social media waren de meeste reacties dan ook dolenthousiast bij het zien van de betoverende plaatjes.
Inhoud van dit blog
Dit moet je weten voordat je een vakantie naar Ksamil boekt
Waar al die online bladen waarschijnlijk betaald werden door het Albanees bureau voor toerisme, vooral gebruik maakten van stockfoto’s en filmpjes die werden gemaakt door Tiktokkers, trok ik de stoute schoenen aan. Ik besloot om naar de Malediven van Europa af te reizen. Ik wilde met eigen ogen zien of Ksamil ook echt zo geweldig is zoals het werd gepresenteerd. Want laten we eerlijk zijn; er is een een verschil tussen social media en het echte leven.
Dit blog is een must read voor iedereen die voor de zomer van 2024 van plan is om een vakantie naar Ksamil te boeken. In dit blog vertel ik je precies waarom je de hype rondom de Malediven van Europa niet moet geloven. En om welke redenen eventueel wél een vakantie naar Ksamil moet boeken.
5 redenen waarom Ksamil niet de Malediven van Europa is
Alledaagse luxe
De Malediven is voor veel mensen een bucketlist bestemming. Door de afgelegen ligging van deze eilandengroep en doordat alles geïmporteerd moet worden, is een tripje naar de Malediven behoorlijk duur. Of je nu kiest voor een luxe waterbungalow of een ander luxe resort, je weet dat luxe is wat je krijgt. Daar betaal je ook voor. Wanneer een badplaats zichzelf in de markt zet als de Malediven van Europa, verwacht je ook een vergelijkbare luxe. En daar gaat het dus mis. Ksamil kent 4 sterrenhotels zoals Poda Boutique Hotel, Hotel Vila Park Bujari Vip of het Relax Hotel waar ik verbleef. Maar kijk niet raar op als je 4 sterren hotel:
- geen lift heeft, zodat je je zware reiskoffer de trappen omhoog moet tillen. Bij aankomst zul je waarschijnlijk nog wel personeel vinden, dat je helpt. Maar bij uitchecken, sta je hier toch echt alleen voor;
- geen aparte douchecabine heeft. Het is luxe wanneer dit wel het geval is. Mijn suite in de Relax Hotel Appartements had het niet. Dus na een douche was alles wat zich in de badkamer bevond (toilet, wastafel en bidet) nat;
- geen aparte niet-rokerszone heeft. In Albanië wordt in vergelijking tot veel andere Europese landen veel gerookt. En er zijn (nog) geen aparte ruimtes voor niet-rokers
- slechte geluidsisolatie heeft. Verschillende reizigers die de fout maakten om een hotel aan de boulevard van Orange Beach te boeken, beklaagden zich over de geluidsoverlast van de clubs die daar gevestigd zijn.
Allen maar betaalde stranden met weinig extra’s
Het klopt dat Ksamil een van de mooiste stranden heeft van de Zuidelijke Albanese Riviera. Op sommige plekken is dit echt zand. Terwijl het op andere plekken een hele fijne witte steensoort is. Tegelijkertijd geldt: deze stranden zijn niet gratis. Bijna alle stranden in Ksamil zijn alleen tegen betaling toegankelijk. Je kunt niet casual met een badlaken op het strand gaan zitten. Maar je bent verplicht om voor een ligbedje te betalen.
Dure ligbedden
De prijzen van een ligbed zijn afhankelijk van de tijd van het jaar. Zo betaal je tijdens het hoofdseizoen in juli en augustus een stuk meer dan wanneer je kiest voor het laagseizoen zoals mei, juni en vanaf midden september. Daarnaast wordt de prijs ook nog eens bepaald door de locatie van het strand. Als je foto’s van Ksamil ziet, zijn deze bijna altijd genomen bij Bora Bora beach. Hier vind je populaire beach lounge clubs zoals Tre Ishujt en Veranda by Apolonia. De prijs van 2 ligbedjes kan variëren van 2000 LLek voor een normaal ligbedje. Wat neerkomt op zo’n €20,- . Ook wanneer je zoals ik in je eentje bent, betaal je gewoon voor 2 bedjes. Wil je op een VIP plateau zitten dan kan je dit 4000 Llek kosten. Afhankelijk van de locatie. Ik begreep dat een groot ligbed bij Bianco Lounge Club je gerust 15000 LLek kost, een VIP spot bij Poda 6000 LLek. Dus ook al is Ksamil dan goedkoper dan de Malediven, op deze manier wordt een strandweekje met je gezin toch wel een duur geintje.
Geen niet-rokers zone
Daarnaast heb je geen niet-rokers gedeelte. Wat ik minimaal wil als ik er dan toch voor moet betalen. En er zijn geen kluisjes om waardevolle spullen in op te bergen. Dus als ik uiteindelijk in de rook van een ander strandbezoeker lig en amper van het water kan genieten omdat ik op mijn spullen moet letten, vind ik dat weinig waar voor mijn geld.
Zo maak je gratis gebruik van Ksamils mooie stranden
De enige manier om gratis van het strand te genieten is door ‘s ochtends vroeg op te staan. Terwijl het personeel de stranden dan schoon maakt, kun je met de plaatselijke bevolking pootje baden, zwemmen en genieten voordat de drukte begint. Wil je overdag alsnog redelijk genieten van de verkoeling die water biedt? Dan raad ik je aan om voor je verblijf in Ksamil een hotel te kiezen met zwembad. Of door iets te gaan drinken in een beach club waardoor je gratis toegang hebt tot het strand of zwembad. Zo bestelde ik een fanta in Orange beachclub voor 100 LLek en kon daarna onbeperkt genieten van de infinity pool.
Toerisme staat in de kinderschoenen
Nu we Turkije en Kroatië wel gezien hebben en deze vakantiebestemmingen bovendien ook niet meer zo goedkoop zijn, timmeren de Balkanlanden hard aan de weg om de toeristische hotspot te worden. Dit geldt ook voor Albanië. In principe is Ksamil gewoon een dorp. En dat zie je. Terwijl de hotels als paddenstoelen uit de grond schieten en het pittoreske badplaatsje omtoveren tot een levendige hotspot. In elk geval voor het hoogseizoen. Terwijl Ksamil probeert mee te liften op dat het wordt neergezet als de Malediven van Europa is dat zo nu en dan behoorlijk misleidend. De wegen zitten vol gaten, gebouwen zijn onaf, zwerfhonden vechten met elkaar, afval wordt op straat gegooid en bij een regenbui zitten de kuilen in de weg vol water. Ik gleed zelfs uit tijdens een regenbui omdat de weg weinig houvast bood.
En eigenlijk heeft dit ook wel weer zijn charme, want het geeft je het gevoel dat je echt in het buitenland bent. In plaats van op de zoveelste toeristische dertien-in-dozijn-vakantielocatie. Maar je verwacht het niet als een plek wordt neergezet als de Malediven van Europa. En als hotels dan boekingskosten rekenen die zelfs naar onze Westerse maatstaven aan de behoorlijke dure kant zijn, voelt dat enigszins misplaatst.
Er is niks te doen
In principe is Ksamil een klein dopje waar het grootste deel van het jaar niks te beleven is. Het moet het echt hebben van het toeristenseizoen. Of zoals ik in gesprek met een inwoner leerde, van de 4 maanden dat mensen uit het buitenland het bezoeken. De stranden zijn mooi, maar door de prijs had ik nu ook niet elke dag zin om er te zitten. De hotels zijn okay en de restaurants ook. Je kunt tot diep in de nacht dansen in een van de hippe nachtclubs tussen Orange beach en Bora Bora Beach. En als je wilt ook nog naar Butrint National Park.
Maar als ik moet kiezen tussen Ksamil of Saranda, wint deze laatste het. Bijna alle toeristische excursies vertrekken vanuit deze badplaats. Het is een centrale uitvalsbasis om naar toeristische bezienswaardigheden zoals theBleu Eye, Gjirokastra, Berat of Butrint af te reizen. Er zijn meer restaurants en er is een bloeiend uitgaansleven maar het is minder overheersend vergeleken bij Ksamil waardoor je er minder last van hebt als je je er aan wilt onttrekken.
Bedelende kinderen vallen je lastig
Toeristische plekken zijn niet alleen maar hemels, ze komen altijd met nadelen. In Turkije werd ik er niet goed van dat je nergens even kon rondlopen zonder dat een verkoper je onder het motto van “Special price for you” prullaria probeerde aan te smeren.
En in de Malediven van Europa heb je bedelende kinderen. Meestal worden ze ingezet door hun moeder die vaak, voorzien van een kleintje, via haar kroost probeert je over te halen om geld te geven. Overdag zijn ze er niet. Maar zodra het de zomerzon ondergaat en toeristen op zoek gaan naar een restaurant voor hun avondmaaltijd verzamelen de bedelende kinderen zich bij de boulevard. Het blijft niet alleen bij dat ze je in de weg lopen terwijl ze dwingend hun handen ophouden. Met een beetje pech, klampen deze kinderen zich aan je vast en moet je ze echt hardhandig van je lichaam loswrikken. Terwijl je probeert om je tas of andere waardevolle spullen niet te verliezen.
Hoewel het verleidelijk is om de kinderen geld te geven, houd je het daarmee ook in stand. Want als de moeders zien dat het werkt, blijven ze hun kinderen inzetten. En hoewel Ksamil ontzettend veilig is. Je er als vrouw in je eentje gerust diep in de nacht over straat kan lopen, zonder te worden lastiggevallen of achtervolgd, is het vervelend dat er niet strenger wordt opgetreden tegen deze vorm van overlast.
Het is misleidend om Ksamil de Malediven van Europa te noemen
Vanwege bovenstaande redenen vind ik het dus ook misleidend om Ksamil de Malediven van Europa te noemen. Omdat je daarmee een bepaalde verwachting schept, die het niet kan waarmaken. Wat Ksamil dan wel is? Vooral Albanië! En dat op zichzelf is goed genoeg. Voor veel mensen is Albanië geen logische vakantiebestemming Het is waarschijnlijk hun eerste kennismaking met de Balkan. Een gebied dat velen van ons vooral kennen vanwege de oorlogen in de jaren ‘90. En om dan te ervaren hoe mooi het er is, hoe warm en gastvrij de mensen zijn, is op zichzelf al een hele mooie ervaring. Als vrouw voelde ik me er ‘s avonds en ‘s nachts veiliger dan in Nederland.
Kortom, voor Ksamil zijn er genoeg andere mogelijkheden om toeristen aan te trekken dan zich te presenteren als een slap aftreksel van een luxe vakantiebestemming. Of prijzen te hanteren waarmee je ook een bepaalde verwachting schept die je (momenteel) niet kunt waarmaken. Het toerisme in Albanië is volop in ontwikkeling en zodra meer mensen doorkrijgen hoe mooi de parel van de Balkan is, zullen ze er waarschijnlijk net zoals ik verliefd op worden.
In welk blad heb jij deze zomer gelezen dat Ksamil de Malediven van Europa is?
Ook leuk om te lezen:
- Portmeirion | het mooiste stadje van Wales
- Clovelly met kinderen, het mooiste dorpje van Engeland
- Bacvice Beach | kindvriendelijk zandstrand in Split
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?
No Comments