Opvoeding

5 gouden slaapregels die ik overtrad

27 november 2016
slaapregels-die-ik-overtrad-goodgirlscompany

Slaapregels zijn er om overtreden te worden. Tijd om op te biechten welk advies ik dus linea recta de prullenbak in kieperde.

Dat slapen onderschat is, leer je eigenlijk pas wanneer je ouders bent. Dan opeens lijkt niks belangrijker dan er voor te zorgen dat je kind goed slaapt. In jouw bed, eigen bed, wieg, peuterbed of ledikant? Dat maakt niet uit. Als het maar slaapt. Want als baby niet slaapt, slaap jij ook niet.

Tenminste zo denk ik er over. Wanneer het op het slapen van mijn kinderen aankomt, mag ik mij in mijn handjes knijpen. Op de gebruikelijke opstartproblemen na zijn het allemaal prima slapers. Stuk voor stuk en alledrie. Ik heb geen idee of zoiets genetisch wordt doorgegeven, of dat je dat afdwingt met rust reinheid en regelmaat. Maar wat het ook is, ik vind het prettig want ik houd van mijn nachtrust. Sommige moeders worden betere moeder van wijn drinken. En ik word dat dus van gewoon mijn 8 uur slaap per nacht halen.

Slaapregels

Als je kind niet zo goed slaapt, zijn daar allerlei zelfhulpboeken, tips, trics en ongevraagde adviezen van een anderen voor. Dat is logisch want niemand is zo begaan met jouw gebrek aan slaap als anderen. Al was het alleen maar omdat ze gewoon geen zin hebben om nog een dag langer naar jouw wallen en donkere kringen te kijken. Oh en de zelfmedelijden en labiele boze reacties vanwege je slaapgebrek zat zijn. Dus wees zo lief, ga niet meteen lopen ranten op anderen. Zie het als een daad van liefde en doe verder gewoon wat jou goed dunkt en voor jouw kind werkt. Slaapregels zijn er om overtreden te worden.

5 gouden slaapregels die ik overtrad

Het is fijn om een buikslaper te zijn

Al mijn kinderen. (en daarmee bedoel ik alledrie ) zijn buikslapers. Daar kwam ik achter nadat ik ze weken tevergeefs op hun rug had laten slapen. Hazenslaapje kon ik het niet eens noemen. Hazewindslaapjes was eerder op zijn plek. Zodra ze hun hoofd fatsoenlijk rechtop konden houden, gingen ze naar de buik. Echt…een wereld van verschil. Wel heb ik mij er altijd aan gehouden om pas met 2 de wollen deken in te wisselen voor een dekbed.

Babykamers zonder toeters en bellen

Als ik het mag geloven, MOET je minimaal een Angelcare onder het matras hebben liggen en een babyfoon met camera. Ik heb dat dus niet. Het liefst heb ik zo min mogelijk elektrische apparatuur en de daarbij horende straling in een slaapkamer. Dus helaas Pindakaas. Rusland en andere rare mensen kunnen dus niet zien wat ik in de babykamer uitspook of contact zoeken met dreumes. Ook hebben mijn dochters een saai rechttoe recht aan bed. Mijn middelste dochter heeft een tijd gehad dat ze een hoogslager wilde zoals deze Thuka bedden. Maar ze slaapt op een entresol en ik ga dat de trap niet op slepen.

Co-slapen

Nee, ik ben geen die-hard co-slaap fanaat. Ik geloof er helemaal in dat mijn kind in haar eigen bed moet slapen. Bij de eerste probeerde ik dat nog serieus voor elkaar te krijgen. Maar bij de derde wist ik beter; in mijn bed of eigen ze worden vanzelf groter. Voor de 18de verjaardag zijn ze vrijwillig vertrokken. Dus we maakten er geen punt van dat ze 10 maanden lang gezellig op haar kussentje naast mij sliep. Zij sliep. Ik sliep. Iedereen happy. Enne ik heb ook nog gelijk gekregen wat die 18de verjaardag betreft.

Hoe ouder je wordt, hoe langer je mag opblijven

Yep, vond ik als kind zelf heel gerechtvaardigd. Maar nu ik zelf moeder ben, vind ik het best fijn als ik om 20:00 uur af kan zwaaien en me-time begint. Nee, hoor ze slapen echt niet altijd meteen. Zo nu en dan zelfs een uur later. Dan lezen ze een boek of iets dergelijks. Maar ze liggen wel in hun bed. Geen schermpjes en geen getreuzel om naar bed te gaan. En ik? Ik kijk een aflevering op Netflix of knutsel wat aan een nieuwe blog voor de volgende dag.

Je bent nooit te jong voor een groot bed

Dat het overgaan naar een groter bed een serieus dingetje is, besefte ik helemaal niet bij mijn eerste. Ze was anderhalf, groot voor haar leeftijd en bovendien hield ze het ledikant van de nieuwe baby bezet. Move over. Dus we kochten zo’n kinderbed die je uit kan schuiven tot volwaardig bed. De eerste paar weken ging ze daar met slaapzak en speen in. Toen vonden ze het best handig als ze zelf uit haar bed kon komen. Bye bye slaapzak. En dochter vond het allemaal prima. Ledikantjes zijn voor baby’s.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog is tot stand gekomen door een samenwerking.

 • Reply
  Merel
  28 november 2016 at 07:07

  Gelukkig mij gaan de meeste slaapproblemen vanzelf voorbij, daar hou ik me nog maar even aan vast. Maar moeilijk is het soms wel. En ik weet inmiddels uit ervaring dat je op een gegeven moment ook de energie gewoon niet meer hebt om je te houden aan allerlei slaapregels. M’n oudste sliep pas echt door met een jaar of zes, nou ja dat was dan maar zo. Echt niet dat ik haar elke nacht consequent terug naar bed bracht. Had daar geen puf meer voor.

  • Reply
   Josan
   28 november 2016 at 09:11

   Nee, dat klopt Merel. Op een gegeven moment kijk ja naar wat werkt voor jou en jouw kind. Zes jaar is wel stevig.

 • Reply
  Nathalie
  27 november 2016 at 19:53

  Kinderen hebben toch wel voldoende slaap nodig dus het is goed dat ze weten dat ze om 20u in bed moeten. Lezen kan geen kwaad he 😉 Maar dan hebben ze alvast rust. Jij ook.. hahaha.

  • Reply
   Josan
   28 november 2016 at 09:10

   Precies dat dus Nathalie. Zolang ze op de basisschool zitten, vind ik dat toch echt wel een soort van gouden regel. Eerlijk gezegd vind ik het gewoon prettig als na 20:00 uur er een soort van serene rust in huis hangt.

 • Reply
  SaSiBeau
  27 november 2016 at 19:37

  wat ik persoonlijk wel vind is dat het uur van te gaan slapen afhangkelijk is van je kind. Heb je er een dat veel slaap nodig hebt hou er dan rekening me en steek die vroeger in bed, kinderen die minder slaap nodig hebben kunnen later in bed.
  Buikslapers…tja als ze zo willen liggen is dat geen probleem…tenzij je kind problemen heeft met te vroeg geboren te worden of met reflux of… maar daar zijn dan ook weer oplossingen voor 😉
  co-sleepers is ook niet echt nodig…ik doe het nu van als papa niet mee slaapt in het grote bed wegens de nacht dan kunnen ze bij mij liggen…anders mogen ze bij papa in het bed liggen en ga ik wel in hun bed liggen (beide grote bedden trouwens)
  en ja elk kind heeft zijn eigen slaapgewoontes en die moet je respecteren wil je een gelukkig kind hebben. Zij meoten zich niet aanpassenb aan jou, maar jij aan hen

 • Reply
  Lori (Mama's Jungle)
  27 november 2016 at 08:48

  Heel herkenbaar en gaaaaap opstartproblemen… uh jaa.. ik zat al om half 5 beneden met m’n newborn :/

 • Reply
  Carlijn
  27 november 2016 at 06:46

  Al die zogenaamde slaapregels zijn bedacht door een rationele gek zonder kinderen. Jammer dan dat co-slapen wordt afgeraden of dat je bepaalde bedtijden moet aanhouden; gewoon doen waar je je prettig bij voelt. Hier ook geen babyfoon met camera, vind ik zwaar overbodig. Al lijkt het me wel lachen om te zien wat ze samen uitspoken als ze samen in een deuk liggen ’s ochtends.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]