Opvoeding

5 gouden slaapregels die ik overtrad

27 november 2016
slaapregels-die-ik-overtrad-goodgirlscompany

Slaapregels zijn er om overtreden te worden. Tijd om op te biechten welk advies ik dus linea recta de prullenbak in kieperde.

Dat slapen onderschat is, leer je eigenlijk pas wanneer je ouders bent. Dan opeens lijkt niks belangrijker dan er voor te zorgen dat je kind goed slaapt. In jouw bed, eigen bed, wieg, peuterbed of ledikant? Dat maakt niet uit. Als het maar slaapt. Want als baby niet slaapt, slaap jij ook niet.

Tenminste zo denk ik er over. Wanneer het op het slapen van mijn kinderen aankomt, mag ik mij in mijn handjes knijpen. Op de gebruikelijke opstartproblemen na zijn het allemaal prima slapers. Stuk voor stuk en alledrie. Ik heb geen idee of zoiets genetisch wordt doorgegeven, of dat je dat afdwingt met rust reinheid en regelmaat. Maar wat het ook is, ik vind het prettig want ik houd van mijn nachtrust. Sommige moeders worden betere moeder van wijn drinken. En ik word dat dus van gewoon mijn 8 uur slaap per nacht halen.

Slaapregels

Als je kind niet zo goed slaapt, zijn daar allerlei zelfhulpboeken, tips, trics en ongevraagde adviezen van een anderen voor. Dat is logisch want niemand is zo begaan met jouw gebrek aan slaap als anderen. Al was het alleen maar omdat ze gewoon geen zin hebben om nog een dag langer naar jouw wallen en donkere kringen te kijken. Oh en de zelfmedelijden en labiele boze reacties vanwege je slaapgebrek zat zijn. Dus wees zo lief, ga niet meteen lopen ranten op anderen. Zie het als een daad van liefde en doe verder gewoon wat jou goed dunkt en voor jouw kind werkt. Slaapregels zijn er om overtreden te worden.

5 gouden slaapregels die ik overtrad

Het is fijn om een buikslaper te zijn

Al mijn kinderen. (en daarmee bedoel ik alledrie ) zijn buikslapers. Daar kwam ik achter nadat ik ze weken tevergeefs op hun rug had laten slapen. Hazenslaapje kon ik het niet eens noemen. Hazewindslaapjes was eerder op zijn plek. Zodra ze hun hoofd fatsoenlijk rechtop konden houden, gingen ze naar de buik. Echt…een wereld van verschil. Wel heb ik mij er altijd aan gehouden om pas met 2 de wollen deken in te wisselen voor een dekbed.

Babykamers zonder toeters en bellen

Als ik het mag geloven, MOET je minimaal een Angelcare onder het matras hebben liggen en een babyfoon met camera. Ik heb dat dus niet. Het liefst heb ik zo min mogelijk elektrische apparatuur en de daarbij horende straling in een slaapkamer. Dus helaas Pindakaas. Rusland en andere rare mensen kunnen dus niet zien wat ik in de babykamer uitspook of contact zoeken met dreumes. Ook hebben mijn dochters een saai rechttoe recht aan bed. Mijn middelste dochter heeft een tijd gehad dat ze een hoogslager wilde zoals deze Thuka bedden. Maar ze slaapt op een entresol en ik ga dat de trap niet op slepen.

Co-slapen

Nee, ik ben geen die-hard co-slaap fanaat. Ik geloof er helemaal in dat mijn kind in haar eigen bed moet slapen. Bij de eerste probeerde ik dat nog serieus voor elkaar te krijgen. Maar bij de derde wist ik beter; in mijn bed of eigen ze worden vanzelf groter. Voor de 18de verjaardag zijn ze vrijwillig vertrokken. Dus we maakten er geen punt van dat ze 10 maanden lang gezellig op haar kussentje naast mij sliep. Zij sliep. Ik sliep. Iedereen happy. Enne ik heb ook nog gelijk gekregen wat die 18de verjaardag betreft.

Hoe ouder je wordt, hoe langer je mag opblijven

Yep, vond ik als kind zelf heel gerechtvaardigd. Maar nu ik zelf moeder ben, vind ik het best fijn als ik om 20:00 uur af kan zwaaien en me-time begint. Nee, hoor ze slapen echt niet altijd meteen. Zo nu en dan zelfs een uur later. Dan lezen ze een boek of iets dergelijks. Maar ze liggen wel in hun bed. Geen schermpjes en geen getreuzel om naar bed te gaan. En ik? Ik kijk een aflevering op Netflix of knutsel wat aan een nieuwe blog voor de volgende dag.

Je bent nooit te jong voor een groot bed

Dat het overgaan naar een groter bed een serieus dingetje is, besefte ik helemaal niet bij mijn eerste. Ze was anderhalf, groot voor haar leeftijd en bovendien hield ze het ledikant van de nieuwe baby bezet. Move over. Dus we kochten zo’n kinderbed die je uit kan schuiven tot volwaardig bed. De eerste paar weken ging ze daar met slaapzak en speen in. Toen vonden ze het best handig als ze zelf uit haar bed kon komen. Bye bye slaapzak. En dochter vond het allemaal prima. Ledikantjes zijn voor baby’s.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog is tot stand gekomen door een samenwerking.

 • Reply
  12 Days of Christmas Winactie #1 Flexa Play bed - GoodGirlsCompany
  7 december 2016 at 16:00

  […] pragmatisch. Het gaat mij erom dat mijn kinderen slapen. Waar maakt mij niet zoveel uit. Ik heb geen slaapregels. Zoals in elk gezin komt het bij ons ook wel voor dat een van de kinderen de slaap niet zo goed kan […]

 • Reply
  Merel
  28 november 2016 at 07:07

  Gelukkig mij gaan de meeste slaapproblemen vanzelf voorbij, daar hou ik me nog maar even aan vast. Maar moeilijk is het soms wel. En ik weet inmiddels uit ervaring dat je op een gegeven moment ook de energie gewoon niet meer hebt om je te houden aan allerlei slaapregels. M’n oudste sliep pas echt door met een jaar of zes, nou ja dat was dan maar zo. Echt niet dat ik haar elke nacht consequent terug naar bed bracht. Had daar geen puf meer voor.

  • Reply
   Josan
   28 november 2016 at 09:11

   Nee, dat klopt Merel. Op een gegeven moment kijk ja naar wat werkt voor jou en jouw kind. Zes jaar is wel stevig.

 • Reply
  Nathalie
  27 november 2016 at 19:53

  Kinderen hebben toch wel voldoende slaap nodig dus het is goed dat ze weten dat ze om 20u in bed moeten. Lezen kan geen kwaad he 😉 Maar dan hebben ze alvast rust. Jij ook.. hahaha.

  • Reply
   Josan
   28 november 2016 at 09:10

   Precies dat dus Nathalie. Zolang ze op de basisschool zitten, vind ik dat toch echt wel een soort van gouden regel. Eerlijk gezegd vind ik het gewoon prettig als na 20:00 uur er een soort van serene rust in huis hangt.

 • Reply
  SaSiBeau
  27 november 2016 at 19:37

  wat ik persoonlijk wel vind is dat het uur van te gaan slapen afhangkelijk is van je kind. Heb je er een dat veel slaap nodig hebt hou er dan rekening me en steek die vroeger in bed, kinderen die minder slaap nodig hebben kunnen later in bed.
  Buikslapers…tja als ze zo willen liggen is dat geen probleem…tenzij je kind problemen heeft met te vroeg geboren te worden of met reflux of… maar daar zijn dan ook weer oplossingen voor 😉
  co-sleepers is ook niet echt nodig…ik doe het nu van als papa niet mee slaapt in het grote bed wegens de nacht dan kunnen ze bij mij liggen…anders mogen ze bij papa in het bed liggen en ga ik wel in hun bed liggen (beide grote bedden trouwens)
  en ja elk kind heeft zijn eigen slaapgewoontes en die moet je respecteren wil je een gelukkig kind hebben. Zij meoten zich niet aanpassenb aan jou, maar jij aan hen

 • Reply
  Lori (Mama's Jungle)
  27 november 2016 at 08:48

  Heel herkenbaar en gaaaaap opstartproblemen… uh jaa.. ik zat al om half 5 beneden met m’n newborn :/

 • Reply
  Carlijn
  27 november 2016 at 06:46

  Al die zogenaamde slaapregels zijn bedacht door een rationele gek zonder kinderen. Jammer dan dat co-slapen wordt afgeraden of dat je bepaalde bedtijden moet aanhouden; gewoon doen waar je je prettig bij voelt. Hier ook geen babyfoon met camera, vind ik zwaar overbodig. Al lijkt het me wel lachen om te zien wat ze samen uitspoken als ze samen in een deuk liggen ‘s ochtends.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨JONGENS MAMA✨ Yep jullie hadden gelijk. Een jongetje is leuk. Niet omdat ik al 3 dochters hen en het hoog tijd werd. Maar omdat dit kereltje gewoon zo super schattig, lief, vrolijk en op zijn eigen manier zichzelf is. 
.
.
.
#babyboy #babyboyclothes #cutebabies #cutebabys #babyboy💙 #mamablogger #mama #mommylife #baby #babyboy #emsearmuffs @emsforkids
 • ✨EERSTE WERKWEEK✨ Daar zit ik weer: op het sociaal domein. Nadat ik 1 jaar thuis zat. Ik kan me nog goed herinneren dat een voormalig wethouder die ik ondersteunde zei dat het verschil tussen werken en thuiszitten is dat je als je werkt, er weer onderscheid is tussen werkdagen en het weekend. Yep dat gevoel heb ik nu ook. Voor mij is het nu weekend. Lekker met baby knuffelen. Eindelijk de rest van de verhuisdozen uitpakken en Netflixxen. Mijn eerste werkweek zit erop. Ik moet mijn ritme nog een beetje vinden. Maar het is leuk en interessant.
.
.
. #ambtenaar #mama #mamablogger #girlbosses #girlboss #mama #weekend #ambtenaarzijnisoké #ambtenaarlife #sociaaldomein #haiti🇭🇹 #haiti #melaninpoppin #melaninbeauty #melanin #melaninqueen #melaninmagic #bgm
 • ✨Eerste werkdag✨ Novan is precies 5 maanden oud en gaat vandaag voor het eerst naar de kdv. Een beetje een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het natuurlijk mijn vierde kind. Aan de andere kant, is hij ook nog zo klein 😭 Gelukkig is hij in goede handen. Dezelfde lieve leidsters die 4 jaar lang met veel liefde voor Chloé gezorgd hebben, gaan dat nu voor hem doen 💖 Vond jij het ook een dubbel gevoel toen je weer ging werken?
.
.
. .
#babyboy #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Zo daar ben ik weer! Na een hele lange tijd stilte. Een kind krijgen, verhuizen en een nieuwe baan slokten best veel van mijn tijd op. En Okay ik ben gewoon niet zo’n instagrammer. Langzaam maar zeker beginnen de verhuisdozen leeg te raken. En nu ik in een grote-mensen-huis woon, heb ik ook planten 🌱 Spannend want de laatste keer dat ik actief voor een plant zorgde en hem in leven hield is ruim 12 jaar geleden 🙈Hands up als jij ook altijd alle plantjes om zeep helpt #girlboss #pink #melaninbeauty #melaninpoppin #melaninqueen #weavehairstyles #momlife #momsofinstagram #mamablog #mamablogger #plants #plantjes #plantgirl #iamchichi #athomewithchichi #stayhome
 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness

Dit zijn wij!