Mindset Moederschap

5 gewoontes die mij helpen een bewuste moeder te zijn

5 maart 2021
5 gewoontes die mij helpen een bewuste moeder te zijn

Als moeder zijn er dingen die ik bewust doe omdat ik weet dat ze een beter resultaat opleveren. Zoals door mijn knieën zakken als ik tegen mijn kleuter praat en wil dat wat ik zeg landt. Of bewust de aandacht over meerdere kinderen verdelen door ze een op een aandacht te geven. In dit blog benoem ik 5 gewoontes die mij helpen om een bewuste moeder te zijn.

5 gewoontes die mij helpen een bewuste moeder te zijn

Mezelf stilzetten

Mezelf bewust even stilzetten is van de gewoontes die mij helpt om een bewuste moeder te zijn. Soms zet ik mijzelf letterlijk even stil en neem ik afstand van de situatie. Door bijvoorbeeld even mijn koptelefoon op te zetten als ik Novan voed of wanneer ik kook. Afgesloten in mijn eigen bubbel luister ik even een paar bladzijden van een luisterboek of pak een rustmoment door mijn meditatie app te gebruiken. Soms pep ik mezelf op met inspirerende muziek. Dit helpt mij op momenten waarop het voelt alsof ik op mijn tandvlees loop.

Maar ik zet mezelf ook stil door zo nu en dan even tegen mijzelf te praten als ik mijn keuzes heroverweeg. Recent maakte ik mee dat Grace en Bailey afscheid van mijn namen omdat ze naar bed gingen. Mijn taak zat erop. Ze hadden het laat gemaakt en ik had nog even een uurtje voordat ik zelf naar bed zou gaan. De verleiding was groot om nu echt even alleen iets voor mijzelf te doen. Tegelijkertijd besefte ik dat het ook goed zou zijn als ik even naar boven zou lopen. Om te checken of ze in bed lagen, nog even kort met ze te praten en te bidden. Ik was in tweestrijd. Aan de ene kant had ik er totaal geen zin in want ik was moe en het zou mijn me-time verkorten. Aan de andere kan; dit is hardcore momlife. Opofferingen maken ook als je het zelf even niet zo leuk vindt. Uiteindelijk besloot ik om toch de twee trappen omhoog te lopen. Doordat ik mijzelf even stilzette, bewust nadacht over mijn keuzes en wat ik in mijn opvoeding wil bereiken deed, wat ik moest doen. Niet omdat het leuk was, maar wel omdat het op de lange termijn goed is.

Leider zijn in plaats van geleid worden

bewuste moeder

Door de alledaagse drukte kan ik in de valkuil stappen van ‘reageren op’ in plaats van ‘leiding geven aan’. Ik reageer op het vervelende gedrag van een van mijn kinderen. Terwijl ik de signalen dat het zich verveelde of niet lekker in haar vel zat niet oppikte. Of misschien ook wel negeerde omdat ik druk was. Daardoor sta je meestal met 1-0 achter. In mijn vak als communicatieadviseur heb ik regelmatig mee gemaakt hoe lastig het is als je ergens op moet reageren. Op een stuk negatieve publiciteit in een krant. Op roddels en een gevoel van onbehagen bij medewerkers. Persoonlijk hang ik de strategie aan dat je beter zelf het verhaal vertellen kunt dan reageren op dat van een ander.

Datzelfde principe pas ik toe in de opvoeding. Ik wil niet dagelijks hoeven reageren op het gehakketak en de rivaliteit tussen mijn kinderen. Op de waan van de dag en hoe we geleefd worden. Ik wil leiding geven aan mijn gezin. Mijn kinderen inzicht geven in hun eigen gedrag. In waarom ze doen wat ze doen. Hoe ze conflicten kunnen oplossen. Welk doel ik voor ogen heb met mijn opvoeding en wat onze familie-identiteit is. Dat is de kern en dat probeer ik voor ogen te houden.

Ook leuk om te lezen: De onderlinge band tussen broertjes en zusjes verstevigen in 25 stappen

Op tijd naar bed

Het spreekt voor zich dat het helpt om een bewuste moeder te zijn. Toch is dit wel een dingetje. Juist wanneer alle kinderen in bed liggen, heb ik eindelijk eens een moment voor mijzelf. Daar wil ik het beste uithalen. Nu ga ik niet met je in discussie over of series op Netflix binge watchen nu het beste is wat je kan doen. Maar je begrijpt mijn gevoel vast wel. Ergens vind ik dat ik dit verdiend heb na een dag voor mijn gezin te hebben gezorgd. Ik heb er recht op. En ja als dat overdag niet kan, dan moet dat maar laat op de avond tot middenin de nacht.

Maar sinds ik me-time heb geherdefinieerd, kan ik op tijd naar bed gaan ook zien als me-time. Het is tijd die ten goede komt aan mijzelf. Een handeling waar ik gelukkig van word en die mij helpt om een aanwezige en  bewuste moeder te zijn . Ik weet namelijk dat ik geen leuke moeder ben als ik moe ben. Dat vermoeidheid er niet aan bij gaat dragen dat ik leiding kan geven. Ik bereik er het tegenovergesteld mee.

Stoppen met schermpjes

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar kan jij je er ook aan irriteren als je op je telefoon zit en je kind stoort je? Vooral wanneer ik (voor mij gevoel) de hele tijd a bezig geweest ben met mijn kinderen. Nu zijn er voor mijn werk (ik doe soms crisiscommunicatie binnen de Veiligheidsregio) momenten waarop ik bereikbaar moet zijn. Omdat ik weet dat men mij bij een ramp of andere crisis nodig heeft. Ik zorg er dan ook voor dat mijn gezin dit weet, zodat ze begrijpen waarom ik mijn telefoon constant binnen handbereik heb.

Maar voor de overige momenten probeer ik mijn telefoongebruik te beperken. Allereerst omdat ik mijn kinderen zelf niet de gewoonte wil aanleren om constant op je telefoon te zitten. Daarnaast omdat ik ook veel mis van het echte leven als ik constant met mijn gezicht in een schermpje zit. En als laatste omdat als ik dan gestoord wordt, dit voor irritatie zorgt. Zo wil ik mij niet voelen, dus is de keuze snel gemaakt. Ik kies er voor om bewust aanwezig te zijn. Mijn kinderen bewust aandacht te geven en een bewuste mama te zijn.

Ook leuk om te lezen: 10 slechte gewoontes die voorkomen dat je gelukkig wordt

Voldoende water drinken

Om als moeder goed in balans te blijven, drink ik veel water. Ik zal het maar gewoon toegeven: ik houd niet van koffie. Nee, echt! Ik vind het heerlijk ruiken maar ik vind het niet lekker smaken. Thee is mijn warme drankje. Maar als ik dus geen thee drink, drink ik water. Je moet zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag drinken om je vochtbalans op peil te houden.

Dat je voldoende water moet drinken is natuurlijk niet nieuw. Maar hoe drink je nu gemakkelijk voldoende water? Ik heb altijd een gevulde Dopper op mijn nachtkastje staan. Het is een gewoonte geworden om deze leeg te drinken voor de dag begint. Daardoor begin ik de dag met het drinken van water en heb ik ook al mijn allereerste halve liter achter de kiezen. Daarnaast drink ik als ik Novan voed, wat neerkomt op dat ik 2 tot 4 momenten op de dag heb waarop ik drink. Als laatste werkt het voor mij heel goed als ik ergens een glas zie gevuld met water. Onbewust is het een soort reminder om water te drinken. Dus ik heb op het aanrecht meestal wel een glas of Dopper van mijzelf staan waar iets te drinken in zit.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]