Family Diary Persoonlijk

4 levenslessen die ik van mijn kinderen leerde

23 augustus 2019
4 levenslessen die ik van mijn kinderen leerde

Tijdens onze zomervakantie kregen we autopech. Wat baalde ik! Het gooide roet in mijn hele vakantieplanning. Maar terwijl ik dacht dat mijn kinderen hetzelfde naar de hele situatie zouden kijken, leerde ik aantal waardevolle levenslessen van ze.

Ik dacht altijd dat ik uiterst flexibel was. Niet makkelijk uit het veld geslagen. Maar deze zomervakantie bleek dat allemaal niet waar.

Onze familievakanties

Misschien waren het de zwangerschapshormonen, de warmte, het gevoel dat ik het doodzonde vind als je op vakantie alleen maar rondom huis hangt of erger nog: voor de tv. Maar ik kon het slecht handelen. Voor mijn gevoel was de hele vakantie verpest. Het liefst had ik iedereen in de auto gestopt en weer terug naar huis gereden.

Ik baalde enorm: vooral naar mijn kinderen toe. Ik steek namelijk altijd veel tijd en energie in onze familievakanties. Omdat ik weet, dat ze zich dit later zullen herinneringen. En een kapotte accu mocht wat mij betreft geen roet in het water gooien. Het wachten op positief nieuws vanuit de garage, maakte me onrustig. Ik wilde iets doen. Maakte niet uit wat dus ik ging met de kinderen mee naar het haventje. Daar maakten zij het beste van de situatie door gezellig samen te vissen. Terwijl ik zo aan het water zat, naar ze keek en met ze praatte, leerde ik een aantal mooie levenslessen die ik hieronder graag met je deel.

4 levenslessen die ik van mijn kinderen leerde

In het moment leven

Natuurlijk het is helemaal mindfull: in het moment leven. Lekker in het hier en nu.Maar als het er op aankomt, vind ik het best moeilijk. Terwijl ik alleen maar nadacht over de planning die in de soep liep. Dat we over een aantal dagen echt uit dit huisje moesten. Wat te doen als de auto de week erop nog niet klaar was, waren mijn kinderen daar helemaal niet mee bezig.

Zij vingen visjes, gaven ze namen en lieten hun gedachten niet verder afdwalen dan het moment zelf. Keken niet naar dat we onder andere een dag vol leuke uitstapjes in Kopenhagen misten. Ze gewoon dankbaar. Ze hadden elkaar, het zonnetje scheen, hun emmertje vulde zich met vissen, garnalen en schaatsenrijders. Eigenlijk had het leven niet mooier kunnen zijn.

Ook een shitdag is een dag

Noem het een shit- baal- of k*tdag. Het maakt me niet uit welke naam je het beestje geeft. Maar we kennen het allemaal wel: zo’n dag waarop je of met je verkeerde been uit bed stapt, of waarop alles fout gaat. Vier dagen in onzekerheid wachten op een kapotte accu of dat je een huurauto kan krijgen is gewoon wat te veel.

Ook omdat we in het begin vooral rondom ons huisje bleven. Wachtende op positief bericht van de ANWB. Onze accommodatie was, maar als het verplicht wordt, komen de muren toch op je af. Tijd voor de volgende levensles: een shitdag is ook een dag. Met andere woorden: deze dag komt niet meer terug dus maak er het beste van! Uiteindelijk ondernamen we 2 leuke uitstapjes.

Stel je verwachtingen bij

Als het niet gaat zoals het gaat, dan moet het maar gaan zoals het gaat. Het is een wijsheid die ik vaak voor mijn kinderen gebruik. En ook in werksituaties kan ik er redelijk mee uit de voeten. Maar niet op vakantie. Misschien komt het ook wel omdat we als ouders zo nu en dan torenhoge onrealistische verwachtingen hebben. Alles perfect willen doen en onze kinderen niet teleur willen stellen. Maar het is natuurlijk preken voor eigen parochie als je het zelf niet voorleeft.

Het fijne van mijn verwachtingen bijstellen was bovendien dat ik daarna ook meer kon genieten meer positieve energie had. En uiteindelijk genieten kon van hoe onze vakantie dan wel verliep.

Kinderen kijken anders

levenslessen kinderen the millennial mom

Misschien ken je het wel. Als moeder kan je soms het gevoel hebben dat er niks uit je handen komt. Omdat je het succes van je dag afmeet aan je productiviteit in plaats van de kwaliteit van het contact met je kinderen. En zo laten we onszelf soms boeten en praten we onszelf aan een slechte moeder te zijn. Is het dan niet fijn als je kinderen je weer even met beide voeten op de grond zetten door je te vertellen dat je de liefste moeder bent? Of dat ze uiteindelijk leuke momenten van een dag benoemen die jij over het hoofd ziet?

Voor mij is dat ook een valkuil. Vooral op vakantie waarin de lat voor ‘leuk’ erg hoog ligt. Terwijl ik alleen maar zag hoe dit akkefietje roet in het eten strooide, keken mijn kinderen heel anders naar de situatie. Hoe meer ik het losliet, hoe meer het mij lukte om er ook door hun ogen naar te kijken. Terugkijkend zijn deze dagen voor mijn dochters de boeken ingegaan als visdagen. En tot op vandaag hebben ze het nog over hoe al de gevangen beestjes heten.

levenslessen

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]