Family Diary Persoonlijk

4 levenslessen die ik van mijn kinderen leerde

23 augustus 2019
4 levenslessen die ik van mijn kinderen leerde

Tijdens onze zomervakantie kregen we autopech. Wat baalde ik! Het gooide roet in mijn hele vakantieplanning. Maar terwijl ik dacht dat mijn kinderen hetzelfde naar de hele situatie zouden kijken, leerde ik aantal waardevolle levenslessen van ze.

Ik dacht altijd dat ik uiterst flexibel was. Niet makkelijk uit het veld geslagen. Maar deze zomervakantie bleek dat allemaal niet waar.

Onze familievakanties

Misschien waren het de zwangerschapshormonen, de warmte, het gevoel dat ik het doodzonde vind als je op vakantie alleen maar rondom huis hangt of erger nog: voor de tv. Maar ik kon het slecht handelen. Voor mijn gevoel was de hele vakantie verpest. Het liefst had ik iedereen in de auto gestopt en weer terug naar huis gereden.

Ik baalde enorm: vooral naar mijn kinderen toe. Ik steek namelijk altijd veel tijd en energie in onze familievakanties. Omdat ik weet, dat ze zich dit later zullen herinneringen. En een kapotte accu mocht wat mij betreft geen roet in het water gooien. Het wachten op positief nieuws vanuit de garage, maakte me onrustig. Ik wilde iets doen. Maakte niet uit wat dus ik ging met de kinderen mee naar het haventje. Daar maakten zij het beste van de situatie door gezellig samen te vissen. Terwijl ik zo aan het water zat, naar ze keek en met ze praatte, leerde ik een aantal mooie levenslessen die ik hieronder graag met je deel.

4 levenslessen die ik van mijn kinderen leerde

In het moment leven

Natuurlijk het is helemaal mindfull: in het moment leven. Lekker in het hier en nu.Maar als het er op aankomt, vind ik het best moeilijk. Terwijl ik alleen maar nadacht over de planning die in de soep liep. Dat we over een aantal dagen echt uit dit huisje moesten. Wat te doen als de auto de week erop nog niet klaar was, waren mijn kinderen daar helemaal niet mee bezig.

Zij vingen visjes, gaven ze namen en lieten hun gedachten niet verder afdwalen dan het moment zelf. Keken niet naar dat we onder andere een dag vol leuke uitstapjes in Kopenhagen misten. Ze gewoon dankbaar. Ze hadden elkaar, het zonnetje scheen, hun emmertje vulde zich met vissen, garnalen en schaatsenrijders. Eigenlijk had het leven niet mooier kunnen zijn.

Ook een shitdag is een dag

Noem het een shit- baal- of k*tdag. Het maakt me niet uit welke naam je het beestje geeft. Maar we kennen het allemaal wel: zo’n dag waarop je of met je verkeerde been uit bed stapt, of waarop alles fout gaat. Vier dagen in onzekerheid wachten op een kapotte accu of dat je een huurauto kan krijgen is gewoon wat te veel.

Ook omdat we in het begin vooral rondom ons huisje bleven. Wachtende op positief bericht van de ANWB. Onze accommodatie was, maar als het verplicht wordt, komen de muren toch op je af. Tijd voor de volgende levensles: een shitdag is ook een dag. Met andere woorden: deze dag komt niet meer terug dus maak er het beste van! Uiteindelijk ondernamen we 2 leuke uitstapjes.

Stel je verwachtingen bij

Als het niet gaat zoals het gaat, dan moet het maar gaan zoals het gaat. Het is een wijsheid die ik vaak voor mijn kinderen gebruik. En ook in werksituaties kan ik er redelijk mee uit de voeten. Maar niet op vakantie. Misschien komt het ook wel omdat we als ouders zo nu en dan torenhoge onrealistische verwachtingen hebben. Alles perfect willen doen en onze kinderen niet teleur willen stellen. Maar het is natuurlijk preken voor eigen parochie als je het zelf niet voorleeft.

Het fijne van mijn verwachtingen bijstellen was bovendien dat ik daarna ook meer kon genieten meer positieve energie had. En uiteindelijk genieten kon van hoe onze vakantie dan wel verliep.

Kinderen kijken anders

levenslessen kinderen the millennial mom

Misschien ken je het wel. Als moeder kan je soms het gevoel hebben dat er niks uit je handen komt. Omdat je het succes van je dag afmeet aan je productiviteit in plaats van de kwaliteit van het contact met je kinderen. En zo laten we onszelf soms boeten en praten we onszelf aan een slechte moeder te zijn. Is het dan niet fijn als je kinderen je weer even met beide voeten op de grond zetten door je te vertellen dat je de liefste moeder bent? Of dat ze uiteindelijk leuke momenten van een dag benoemen die jij over het hoofd ziet?

Voor mij is dat ook een valkuil. Vooral op vakantie waarin de lat voor ‘leuk’ erg hoog ligt. Terwijl ik alleen maar zag hoe dit akkefietje roet in het eten strooide, keken mijn kinderen heel anders naar de situatie. Hoe meer ik het losliet, hoe meer het mij lukte om er ook door hun ogen naar te kijken. Terugkijkend zijn deze dagen voor mijn dochters de boeken ingegaan als visdagen. En tot op vandaag hebben ze het nog over hoe al de gevangen beestjes heten.

levenslessen

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
  • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
  • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
  • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
  • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
  • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
  • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
  • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
  • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
  • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
  • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

  Dit zijn wij!