Als moeder krijg je er onvermijdelijk mee te maken. En vaak zelfs meerdere malen. Ik heb het over huidaandoeningen bij je kindje. Jouw kindje krijgt luieruitslag, berg en waarschijnlijk ook waterpokken. De babyhuid is kwetsbaar en geen enkel kindje heeft een puntgave huid. De meeste huidaandoeningen zijn onschuldig en gaan vanzelf over. Toch zijn er een aantal hardnekkige fabels over de verzorging van de babyhuid.
Door jaren heen heb ik nogal wat fabels gehoord. Vreemde goedjes en middeltjes die zouden helpen, verhalen uit grootmoederstijd en complete bakerpraatjes. Tijd om fabels van de feiten te scheiden.
Inhoud van dit blog
4 fabels over de babyhuid
Maïzena in de luier doen bij luieruitslag
Fabel. Het gebruik van maïzena wordt afgeraden. Dit omdat er door maïzena granulomen kunnen ontstaan. Zo krijgt je kindje juist een ontstekingsreactie. Geen maïzena dus. Wat dan wel? Zinkoxide. In babybillenzalf moet zinkoxide zitten. Dit beschermt de huid door een laagje te vormen. De hoeveelheid zinkoxide verschilt per merk. Bij het ene merk heb je dus meer zalf nodig dan bij het andere.
De babyhuid ‘ademt’ door de aanlevering van bloed
Zalf niet te dik opsmeren, dan ademt de babyhuid niet meer
Fabel. De huid neemt geen zuurstof op van buitenaf. De babyhuid ‘ademt’ door de aanlevering van bloed, van binnenuit dus. Zalf kan gewoon dik opgesmeerd worden. Dit is soms zelfs nodig omdat niet in ieder middel dezelfde hoeveelheid werkzame stof zit. Soms moet je simpelweg meer smeren. Het is overigens ook een fabel dat wanneer je niets smeert, de huid dikker wordt en meer weerstand opbouwt. Smeren dus.
Moedervlekken bij baby door eetbuien moeder
Natuurlijk een fabel. Hier werd vooral vroeger in geloofd. Bij ieder ongecontroleerd maal tijdens de zwangerschap zou de baby er een moedervlek bij krijgen. Niet waar. Moedervlekken kunnen bij de geboorte al aanwezig zijn maar vaak ontstaan ze iets later. Een moedervlek ontstaat door de ophoping van pigment. Deze plekjes zijn/worden donkerder en zo ontstaat de moedervlek. Moedervlekken geven bij kinderen bijna nooit problemen. Trek aan de bel wanneer de moedervlek verandert.
Zonder huid op huidcontact geen band
Ook dit is niet waar. Het is goed om je pasgeboren baby bij je te nemen op buik of borst. Dit zorgt ervoor dat je baby goed kan wennen aan de overgang. Dit is ook de reden dat baby’s tegenwoordig niet meer direct gewassen worden maar gelijk bij de moeder gelegd worden. Maar het is niet waar dat wanneer baby’s niet direct bij mama gelegd worden – bijvoorbeeld door medische redenen – er geen goede band ontstaat.
Extra aandacht voor de babyhuid
De babyhuid verdient extra aandacht. Meer info over huidproblemen bij kinderen vind je hier. Je kindje moet goed in zijn of haar vel zitten. Zowel figuurlijk als letterlijk!
Wist jij dit allemaal over de babyhuid? Welke fabel geloofde je hardnekkig?
Volg je mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
4 Comments
haia
15 juni 2016 at 09:13Mijn man denkt odat de vierde fabel juist is. Alleen is er in mijn familie ook een huid aandoening lijkt sterk op moedervlekken of op cafe su lait vlekken.Ik denk wel dat mijn dochtertje een moedervlek heeft. In het land waar mijn man vandaan komt Iis de fabel: als de moeder tijdens de zwangerschap iets wil eten en ze eet het niet en dan krabt waar het jeukt op de huid daar de vlek komt. Jammer genoeg heeft een van mijn zoontjes ook de vlekjes die ik heb als we op bezoek gingen bij de familie keken ze nog al raar bij die vlekken want ik xou niet goed voor mezelf gezorgd hebben. Mrt veel uitleg heb ik ze niet kunnen overtuigen maar ik laat ze masr denken, ik weet wel beter.
Bianca
15 juni 2016 at 07:25De eerste, tweede en vierde fabel geloofde ik altijd…weer wat geleerd 🙂 x
Amina
14 juni 2016 at 22:42Ahhh wat een prachtig blog heb je! Mooie foto’s ook.
Interessant artikel!
xxx
Leonie van Mil
14 juni 2016 at 22:07Die derde fabel had ik echt nog nooit gehoord. Grappig dat ze dat vroeger dachten. En van het huid op huid contact denken nog steeds heel veel mensen. Ik moet zeggen dat ik er ook nog in geloofde, maar ergens lijkt mij dat aandacht geven en op de juiste manier reageren op de signalen van je baby, meer effect hebben. Interessant artikel