Opvoeding

7x Smoesjes om stoppen met speen uit te stellen

31 december 2017
7x Smoesjes om stoppen met speen uit te stellen-GoodGirlCompany

Stoppen met speen is niet zo moeilijk. Als je moeder geen ruggengraat van een weekdier heeft en het doorzettingsvermogen van een zachtgekookt eitje. Ik werd steeds creatiever in smoesjes uit de kast te trekken zodat ik het stoppen met de speen weer kon uitstellen. Wat die waren en of het uiteindelijk toch gelukt is? Dat vertel ik je… .

Ze zeggen wel eens dat het jongste kind het meest verwend is. Met ruim 6 ½ jaar leeftijdsverschil tussen Miss C en Miss B heb ik alle reden om aan te nemen dat dit wel eens waar kan zijn. Zeker wat betreft de fopspeen was ik bij de oudste twee dochters veel consequenter. Met 2 jaar waren ze beiden van de fopspeen af. Zonder pardon gooide ik het ding in de ton. Doorstond een week als nachtouder, maar zag uiteindelijk weer licht aan het einde van de tunnel. Met Miss C nam ik het pas serieus na ons recente bezoek aan de tandarts. Die vond dat het tijd werd om afscheid te nemen van dat ding en mijn smoesjes.

7x Smoesjes om stoppen met speen uit te stellen

Dat is zielig!

Waar ik in normale omstandigheden roep dat ik mijn dochters niet opvoed vanuit angst, krimpt dit statement ineen als het om de fopspeen gaan. Normaal kan ze de hele wereld aan. Deelt ze de lakens uit en geloof ik minimaal in werelddominantie voor mijn kroost. Die grootse dromen zijn meteen verdwenen zodra het op haar tutje aankomt. Alsof ze in een hoopje ellende verandert zonder.

Stiekem projecteerde ik natuurlijk mijn irrationele angsten op mijn kind. Iets waar ik mijn man meestal van beticht en een bloedhekel aan heb. Ergens is het natuurlijk volslagen idioot om mijzelf als slechte moeder te kwalificeren omdat ik de fopspeen van mijn dochter afpak en weggooi. Er zat angst onder. Straks gaat ze middenin de nacht ontroostbaar huilen, voelt ze zich onveilig en krabbel ik terug op mijn beslissing. Dan wordt het nog lastiger om het een tweede keer te doen.

Aah, het ziet er zo lief uit!

Yep, zo ken ik er nog wel een. Mijn kind die met twinkelende oogjes een strooipotje glitter leeggooit bijvoorbeeld. Episch! Of Miss C die met krukje net bij de plank met lekkers in de voorraadkast kan komen en zichzelf bedient. Ziet er ook schattig uit als ze dan met zo’n chocolademondje en ondeugende oogjes naar mij lacht.

Het valt best mee

Ja echt. Ze krijgt zelden overdag haar speen. Tenzij ze ziek is. Of hem sneaky mee naar beneden weet te nemen. Een reservespeen in de verzorgingstas vindt. Moe is of eh nou ja het viel wel mee. Meestal alleen ’s avonds als ze naar bed gaat. Echt!

Andere kinderen hebben er ook een

De reden dat ik mijn andere dochters cold turkey af liet kicken was omdat ik het geen gezicht vindt als een kind boven de 2 nog een fopspeen heeft. Vooral niet als ze er mee gaan praten. Nu doen ze dat laatste nooit omdat ik steevast hen onderbreek en zeg “Ik versta je niet met een speen in de mond” Maar toch…het kwam me ontzettend goed uit te weten dat een 7 jarig vriendinnetje van mijn middelste dochter er ook nog een had.

Ik ga stoppen zodra ik het haar kan uitleggen

Yep, anders krijgen ze trauma’s of zoiets. Erger ik mij er normaliter kapot aan dat de moeders van nu teleurstellingen -die gewoon bij het leven horen- gelijk stellen aan trauma’s, blijk ik zelf ook een dweil. Bovendien geeft dit criteria geen garantie dat het makkelijker gaat. Toen ik haar liet afkicken van de luier, heb ik ook niet gewacht totdat ik de zin van een potje kon uitleggen. En dat ging gewoon goed.

Ze doet er geen vlieg kwaad mee

Klopt wederom. Als ze met een lepel waarmee ze roerei gegeten heeft vervolgens ranja uit haar beker gaat scheppen en in haar mond stoppen, kan ik hetzelfde zeggen. Neemt niet weg dat ik het niet zo wenselijk vind.

Misschien heeft ze wel geen beugel nodig

Zou ik best fijn vinden want haar zussen hebben er al 1 nodig en de kosten voor orthodontie rijzen de pan uit. Tot nu toe zie ik met mijn ongetrainde oog (nog) niks raars.

Maar ze is ook al vroeg zindelijk

Heel goed excuus toch? Hoeveel kids zijn er tegenwoordig vroeg zindelijk. Alles hoeft toch niet tegelijk? Mogen ze ook nog gewoon een beetje klein zijn?

Waarom ik stoppen met speen opeens wel serieus nam

Toch besloot ik het stoppen met fopspeen deze kerstvakantie serieus aan te pakken. Wat de doorslag gaf? Op Facebook las ik een reactie van een moeder. Ze had het erover dat ik door mijn dochter de speen te geven haar de mogelijkheid ontnam om andere manieren van troost te vinden. Daar zat voor mij wel een kern van waarheid in. Ze heeft er voornamelijk 1 uit gewoonte. Omdat ze niet in slaap kan komen zonder. Omdat als ze moe, verdrietig of ziek is het haar comfort en troost biedt.

Ik geef mijn dochters op veel vlakken mee dat ze niet van mensen of dingen afhankelijk zijn om zich gelukkig te voelen. Maar bovenal geef ik ze vertrouwen mee in zichzelf. Onbewust had ik blijkbaar niet het vertrouwen dat mijn dochter zelf manieren kon vinden om zich te troosten. Er was bij mij een angst dat als zij dat ding kwijt was ze ’s nachts niet kon slapen en het op een spoken zetten. Nu ik al heel wat jaar geen nachtouder meer ben, wil ik daar niet naar terug. Vandaar dat ik haar liever een zoethoudertje gaf dan dat ik het ontwenningsproces zag als een manier om op zoek te gaan naar wat haar troost biedt en gerust stelt.

Stoppen met speen, zo deden wij dat

Toen ik haar op de donderdag voor de vakantie van het kinderdagverblijf haalde, viste ik haar speen uit haar mandje en gooide hem weg. Miss C zag het en het was meteen drama! In de auto op weg naar huis vertelde ik dat we de speentjes de dag erop naar de politie zouden brengen. Niet dat ze weet wat de politie is maar het klonk interessant en ze hielp enthousiast mee om alle speentjes te verzamelen. De dag erna twijfelde ik een beetje. Echt veel voorbereiding had ik het niet gegeven. Gelukkig is er op mijn werk een politiepost.

Ik was eigenlijk totaal onvoorbereid. Maar het toffe was wel dat de politie het begreep en ze aanboden de 3 speentjes in ontvangst te nemen. Miss C kreeg voor elk speentje een snoepje. In totaal had ze er 3. Ze was zo in haar sas dat ze aangaf nog een keer speentjes bij de politie te willen brengen. Nog voordat we weer in de auto zaten, had ze alle drie haar kikkertjes opgegeten. In de bibliotheek leende ik het boek over Babypiet. Maar wij doen niet aan Sinterklaas dus om haar aan personages te introduceren die ze niet kent, waar ze niet in gelooft en wij niks mee hebben, zag ik ook het nut niet van in.

Die nacht was meteen een vuurdoop want ik was er niet om haar naar bed te brengen. Ze verkeert in de fase waarbij vooral mama alles moet doen en papa niet. Bij thuiskomst bleek ze op de bank in slaap te zijn gevallen. Ik voedde haar en legde haar in bed. De nacht sliep ze door. De nacht erop gaf ze aan een speen te willen. Maar ja die waren weg en bij de politie (stiekem heb ik er nog 2 in een lade op mijn kamer liggen, maar dat weet zij niet). Dus na een korte huilbui viel ze toch maar in slaap.

Hoe gaat het nu?

De nachten er na gingen goed. De eerste keer dat ze een middagslaapje zonder speen moest doen, zag je paniek in haar blik. Ze keek echt van “Hoe moet dat zonder speentje”. Ik heb haar een aantal keer door de babyfoon toegesproken en dat hielp.

Inmiddels zijn we een week verder en kan ik het volgende melden:

 • Bij het inslapen in de avond is ze soms nog wat onrustig, en huilt ze. Maar het lukt haar op den duur om zichzelf te kalmeren en ze slaapt de hele nacht door.
 • Als ik haar door de babyfoon kalmerend toespreek en zeg te gaan slapen doet ze dit.
 • Ze lijkt meer waarde te hechten aan de nabijheid van haar vaste knuffels. Van naamloos, begint ze nu namen voor ze te verzinnen.
 • Ze vraagt niet meer naar een speen
 • Overdag slaapt ze zonder problemen in

In elk geval nemen we de fopspeen niet meer naar 2018. Ik ben trots op haar. Mijn kerstvakantie zit er bijna op, maar ik heb hem ontzettend goed besteed door mijn jongste dochter de speen af te leren en zindelijk te hebben.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube

uitgelichte afbeelding via shutterstock

 • Reply
  De jaar in Vogelvlucht tag 2017 - GoodGirlsCompany
  31 december 2017 at 12:33

  […] heb je even? Ik ben er trots op dat het mij gelukt is Miss C zindelijk te krijgen en van de speen af te kicken. Op de turnprestaties van Miss B en dat ze haar cijfers ten opzichte van afgelopen jaar verbeterd […]

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!