Sinterklaas

3 Tips voor vertellen Sinterklaas geheim

25 november 2022
tips-sinterklaas-geheim-vertellen-themillennialmom

Sinterklaas bestaat niet. En ooit komt het moment waarop je je kind moet vertellen dat het bestaan van de Goedheiligman niet bestaat. Maar wanneer kun je het beste vertellen dat Sinterklaas niet bestaat? Met onderstaande tips kunnen je helpen om het Sinterklaas geheim te vertellen.

Al lang voordat het hip was, hebben wij besloten om onze kinderen niet op te voeden met het Sinterklaas. Puur omdat ik niet wil liegen over Sinterklaas. Bijna 16 jaar geleden was dat nog apart. Maar inmiddels vieren steeds minder Nederlanders het Sinterklaasfeest en zijn er dus steeds meer kinderen die het Sinterklaasgeheim kennen. Waardoor de kans groot is dat je kind het van een ander hoort.

Sinterklaas geheim vertellen

Weet jij nog hoe oud je was toen je te horen kreeg dat de Sint niet bestaat? De meeste kinderen krijgen het geheim van de Sint te horen tussen de 7 en 9 jaar oud. Dat is vaak ook de leeftijd waarop ze Sinterklaas surprises gaan maken op school. In de praktijk betekent dit dus dat  groep 4/5 van de basisschool de grens is waarop kinderen nog geloven in de Goedheiligman. Rond deze leeftijd beginnen ze te twijfelen en ook kritische vragen te stellen. Dus het is raadzaam im je kind na het Sinterklaasfeest in groep 4 het Sinterklaas geheim te vertellen. Zodat als ze in groep 5 lootjes gaan trekken, weten hoe de vork in de steel zit. En beter nog; kunnen meedoen om het geheim van Sinterklaas te bewaren voor jongere kinderen en bijvoorbeeld broertjes of zusjes.

3 Tips Sinterklaas geheim vertellen

Het-geheim-van-Sinterklaas-vertellen-themillennialmom

Je kind aanvoelen

Voordat je kind het geloof in Sinterklaas verliest, zijn er vaak al een aantal duidelijke signalen. Een daarvan is dat je kind steeds meer vragen gaat stellen. Omdat het bijvoorbeeld twijfelt over hoe de Sint bij alle kinderen uit Nederland op Pakjesavond cadeautjes kan brengen. Maar ook hoe het komt dat de Sint die toch al erg oud is, nooit dood gaat. Het ene kind heeft nu eenmaal meer fantasie dan het andere. En ook speelt mee de omgeving van het kind mee. Wij vieren bijvoorbeeld geen Sinterklaas. Maar als we dat wel hadden gedaan, was de kans groot dat Chloé die de derde is er nu op 7 jarige leeftijd al niet meer in had gelooft omdat ze oudere tienerzussen heeft.

Maar voor veel ouders is het een uitdaging. Want hoe vertel je dat de Sint niet bestaat en houdt je het feest toch magisch?

Niet liegen over Sinterklaas

Twijfelt je kind? Of heb je door dat je kind niet meer in Sinterklaas gelooft? Wees er dan eerlijk over. Je kunt niet tot 5 december beweren dat Sinterklaas bestaat en op 6 december zeggen dat het toch niet zo is. Dan ben je als ouder niet geloofwaardig. Bovendien wil je ook voorkomen dat je kind haar twijfel met jongere broertjes of zusjes deelt en hen aan het twijfelen brengt. Je kunt vertellen dat Sinterklaas niet bestaat zonder de Sinterklaas magie te verliezen. Vertel je kind gewoon het echte verhaal van de Sint. En maak haar onderdeel van dit Sinterklaas geheim.

Laat je kind meehelpen

Zoals je je kind betrekt bij eventuele gezinsuitbreiding, zo kun je je kind ook betrekken bij het bewaren van het Sinterklaas geheim. Vaak vinden ze het maar wat prachtig als zij het weten en mogen helpen met cadeautjes kopen of de schoen vullen. Door ze onderdeel te maken van iets wat alleen grote kinderen weten, zullen ze vaak nog meer gemotiveerd zijn het Sinterklaas geheim te bewaren.

5 Boeken voor vertellen Sinterklaas geheim

Hierboven heb je een aantal tips gelezen die je helpen het geheim van Sinterklaas te verklappen aan je kinderen. Maar als je kind het weet, is het tijd voor een nieuw verhaal en nieuwe tradities. Onderstaande boeken helpen je bij het vertellen van het verhaal van Sinterklaas.

Sinterklaas voor grote kinderen

In het boek Sinterklaas voor grote kinderen, leren kinderen wie Sinterklaas écht was. Welke wonderen hij verrichtte en waarom hij heilig werd verklaard. Daarnaast zorgt het ervoor dat vertellen dat Sinterklaas niet bestaat, niet betekent dat je van een roze wolk afdondert maar een uitermate zachte landing is. Een die het kind recht doet. Sinterklaas voor grote kinderen geeft het sinterklaasfeest een onverwachte, extra dimensie en zal het Sinterklaasgeheim onthullen voor veel ouders gemakkelijk maken.

Het geheim van Sinterklaas

Het geheim van Sinterklaas is een prachtig Sinterklaasboek. Voor iedereen; of je nu wel of niet in Sinterklaas gelooft. In het boek stuurt Rik brieven aan de Sint die antwoorden geeft aan het kind. De bijzondere beelden (monotypes) zijn geïnspireerd op foto’s en filmstills Een ontroerend, warm en ook grappig verhaal over de bijzondere band tussen een opa en zijn kleinkind. Rik schrijft brieven aan Sinterklaas. Hij hoeft geen cadeau, hij wil vooral weten hoe Sinterklaas zo oud is geworden. Zijn vake, zoals hij opa noemt, is ziek, dus misschien kan hij met de tips van Sinterklaas beter worden.

Het geheime boek van Sinterklaas

Wanneer kinderen oud genoeg zijn om de waarheid over Sinterklaas te kennen, is de tijd rijp om in de boeiende achtergrond van de goedheiligman te duiken. Want waar komt die tot de verbeelding sprekende Sint-Nicolaasfiguur eigenlijk vandaan? Hoe wordt hij gezien ten opzichte van buitenlandse tradities zoals de Kerstman of de Italiaanse heks Befana? Wat leert de geschiedenis ons over de pietendiscussie? En waarom zetten we eigenlijk onze schoen voor een man die op een stoomboot arriveert?

Het grote Sinterklaasgeheim

Pedro en Solana willen graag Piet worden. Ze doen mee met de Pietentest en proberen hun Pietendiploma te halen. Dat valt nog niet mee, maar ze doen erg hun best. Maar wie is die geheimzinnige dief? Zijn er nep Pieten aan boord van de stoomboot? En wat is er met Sinterklaas aan de hand? Het wordt een spannend avontuur, waarbij onze vrienden stapje voor stapje het grote Sinterklaasgeheim leren kennen. Wil jij ook weten wat het geheim is? Dan zul je dit vast een leuk boek vinden. Maar pas op. Je mag het alleen lezen als je oud genoeg bent. En dan moet je eerst beloven dat je het geheim aan niemand zult vertellen.  Het grote Sinterklaasgeheim is een handig boek voor alle ouders, die willen weten hoe je het geheim het beste aan je kind kunt vertellen.

Het geheim van Sinterklaas

“Mama, hoe kan Sinterklaas meer dan 200 jaar oud zijn? Gaat zijn hart dan niet stuk?”
“Papa, als de Sint in één nacht alle kindjes bezoekt, hoe doet hij dat dan?”
Wanneer kinderen stilletjes aan de Sint ontgroeien, beginnen ze vele vragen te stellen. Het moment van de waarheid komt dichterbij. Maar… hoe pak je zoiets aan? Boosheid en ontgoocheling loeren om de hoek. Veel ouders worstelen hiermee. Het boek ‘Het geheim van Sinterklaas’  wil van ‘de onthulling’ een speciaal moment maken. Kinderen worden groter en mogen de ‘echte Sint’ leren kennen. Stap voor stap gaan ouder en kind op ontdekkingstocht door het verhaal heen.

Geheim van Sinterklaas contract

Weet je kind dat Sinterklaas niet bestaat? Dan zijn er leuke manieren waarop je kind kan leren om het Sinterklaas geheim te bewaren. Een daarvan is het onderteken van het geheim van Sinterklaas contract. Dat is een contract waarin ze beloven het geheim niet door te vertellen aan jongere, nog gelovige, kinderen.

Hier vind je verschillende contracten waardoor je kind lid wordt van de geheime orde van Pieten.

wanneer-en-hoe-vertel-je-dat-sinterklaas-niet-bestaat-themillennialmom

Ook leuk om te lezen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]