Mama Persoonlijk

20 keuzes in je zwangerschap

22 maart 2015

Een nieuwe zondag, een nieuwe mogelijkheid om een tag in te vullen. Het bloggen over persoonlijke onderwerpen gaat mij steeds beter af. Toch blijf ik het leuk vinden om tags in te vullen. Gewoon zo’n lijstje met random facts over mij waardoor je me beter leert kennen. Alweer 30 weken zwanger dus tijd om een zwangerschapstag in te vullen. Dit keer vul ik de 20 keuzes in je zwangerschap tag in. Deze zag ik bij Dineke op Lippenstift en Luiers. Tijd om mijn eigen antwoorden op dezelfde vragen te geven. Benieuwd welke keuzes ik maak als het om dragen, borstvoeding, pijnbestrijding en eten voor twee gaat? Lees dan snel verder…

1. Wel of geen zwangerschapsvitamines?
Ik was al zwanger voordat ik het wist, dus ik heb ook niet meteen vitamines geslikt. Zodra ik het wist ben ik daar natuurlijk wel mee begonnen. Maar doordat ik in het begin zo misselijk was, heb ik het ook vaak overgeslagen. Ik vond het geen zin hebben als ik ze daarna toch weer uitspuugde. Nu in deze laatste paar weken ben ik weer begonnen met de inname van zwangerschapsvitamines. Ik hoop dan tegen het eind voldoende voorraad te hebben.

2. Verloskundige of gynaecoloog?
Ik zit bij een verloskundige. Een fijne praktijk waar veel aandacht is voor zowel baby als zwangere. Deze holistische benadering miste ik tijdens mijn vorige zwangerschap. Toen had ik het gevoel dat het alleen maar om de baby draaide. Dat heb ik ze toen echt verweten, maar ook benoemd in de evaluatie.
Gelukkig ben ik nu verhuisd naar het zuidelijke deel van Arnhem en daar hebben ze een andere praktijk.  Ik heb tijdens de eerste intake meteen aangegeven hoe ik het de vorige keer ervaren had en wat ik nu graag wilde. Deze praktijk vind ik heerlijk mensgericht.
Daarnaast is in Gelderland het protocol dat als je net zoals ik sikkelcelziekte hebt, je tijdens je zwangerschap minstens 1 keer een gynaecoloog gezien moet hebben. Die bezocht ik toen ik 16 weken zwanger was.

3. Wel of geen zwangerschapsforum?
Geen. Niet omdat ik er tegen ben, maar ik heb er gewoon geen tijd voor. Dat is misschien ook wel het verschil tussen een derde en eerste zwangerschap. Het vliegt voorbij! In mijn controleboekje van de verloskundige staat wel expliciet of ik niet wil gaan googelen. Bij vragen kan ik ze gewoon altijd bellen.

4. Gezond eten of juist snoepen?
Van nature eet ik erg gezond dus dat doe ik nu ook. Ik kan echt heel veel zin hebben in maaltijdsalades met granen zoals quinoa, cous cous en bulgur. Dat vult ook meteen stevig waardoor ik minder hoef te snoepen. Maar als ik onverklaarbaar trek heb in iets, doe ik daar ook niet moeilijk over. Blijkbaar heeft mijn lichaam het nodig.

20-keuzes-in-je-zwangerschap-tag

 

5. Wel of geen testen (vlokkentest, vruchtwaterpunctie?)
Geen. Ik ben niet zo van het testen. Waarschijnlijk komt dat ook wel door mijn gelovige achtergrond. Elk kind is voor ons welkom. Bij de eerste twee heb ik niet eens een twintig weken echo gedaan. Dit keer wel. Dat gaf toch meer stress dan vreugde. Ik was veel meer bezig met de ‘wat als’ vraag. Gelukkig bleek alles goed, maar achteraf had ik niet zoiets van “Tjonge dat heb ik de vorige keren echt gemist”. 

6. Eten voor twee of geen hap door je keel kunnen krijgen vanwege misselijkheid?
De eerste 5 ½ maand was ik verschrikkelijk misselijk. Sommige levensmiddelen zoals rijst en brood kon ik echt niet eten. Alleen al de gedachte maakte me kotsmisselijk. Inmiddels gaat het gelukkig beter. Daardoor heb ik ook meer eetlust. Van mijzelf ben ik heel tenger. In het begin moest ik er echt aan wennen dat ik middenin de nacht voor de koelkast stond omdat ik honger had. Belachelijk vond ik dat! Maar als ik niet at, moest ik ’s ochtends vaak spugen. Dus toch maar wel. Nu deze laatste paar weken mijn buik meer groeit merk ik ook dat ik meer honger heb dus eet ik meer. Voor zover het in mijn kleine maag past en ik dat prettig vind want ik heb wel last van brandend maagzuur.

7. Wel of geen dagboek bijhouden?
Geen. Dat heb ik bij mijn oudste dochters wel gedaan. Ergens had ik in mijn hoofd dat ik dit tijdens de zwangerschap van mijn laatste kind heel idyllisch zou bijhouden, met hoogte en dieptepunten. Maar de realiteit is gewoon dat ik dat niet gedaan heb. In het begin was ik te misselijk en moe en nu vergeet ik het vaak gewoon.

8. Zomer- of winterzwangerschap?
Dit is een lente-zwangerschap. De eerste paar maanden kon ik lekker anoniem zwanger zijn onder een dikke winterjas. Niemand zag wat of merkte iets. Nu begint het wel zichtbaar te worden. Ik vind het een prettig idee dat ik waarschijnlijk voor de echte hitte bevallen ben. De eerste paar maanden slapeloze nachten in een seizoen vallen waarin ik sowieso langer opblijf en minder slaap nodig heb. Bovendien hebben we ook nog de zomervakantie dus hoef ik niet meteen een heel strak ritme te vinden.

Zwangerschapstag-20-keuzes-tijdens-je-zwangerschap

9. Wel of geen buikfoto’s?
Ik maak niet maandelijks een buikselfie. Van tevoren dacht ik dat ik dat wel zou doen, maar in de praktijk doe ik dat dus niet. Het komt er gewoon niet van. Ik wil nog wel een foto laten maken in een fotostudio als aandenken. Maar dan moet ik wel vlug zijn…

10. Pufcursus of zwangerschapszwemmen?
Ik doe aan een soort zwangerschapsfysiotherapie cursus op de zaterdagochtend. Dat doe ik eigenlijk om preventieve redenen zodat ik straks na de bevalling minder last heb van mijn bekken. Onder toezicht van een fysiotherapeut doe ik oefeningen op fitnessmachines. Daarnaast geeft ze ook praktische uitleg over de bevalling, en waar je met je houding op moet letten. In april start ik samen met mijn man de herhalingscursus Samenbevallen. Dat zal wel puffen zijn. Maar daar heb ik geen moeite mee.

11. Wel of geen zwangerschapskleding?
De vorige twee zwangerschappen kwam ik meer dan 20 kilo aan. Toen paste ik echt geen gewone kleding meer. Ik was er vanuit gegaan dat ik deze zwangerschap ook zoveel zou aankomen. Maar ik denk dat we netjes de 10 kilo gaan aantikken. Mijn kledingcollectie bestaat momenteel uit positiekleding aangevuld met items die ik anders ook wel draag. Ik ben dol op merken zoals Mamalicious. Daar heb ik een aantal positiejurkjes van aangeschaft. Voor de rest red ik het de laatste weken denk ik ook wel met mijn maxi-jurken.

zwangerschapscursus_Samen Bevallen_zin en onzin van zwangerschapscursus_pufcursus_zwangerschapscursus Arnhem

12. Babykleding shoppen voor of na de tijd?
Voor en na de tijd. Ik heb al een aantal kledingstukken samen met mijn dochters gekocht bij de Hema. In het roze want ze krijgen een zusje en dat moest ik weten ook. Ook heb ik een aantal musthave kleertjes gekocht. Kleding die ik graag wilde hebben zoals het beruchte T-shirtje Mom stop Blogging me van Sproet & Sprout en een jurkje van biologisch katoen van de H&M. Daarnaast krijg ik als mommy blogger ook veel opgestuurd. Zo heeft mijn dochter al een heel lief setje van Z8 in het roze. Als kraamcadeautje zal ik wel cadeaubonnen vragen. Dan kan ik lekker zelf de leukste en hipste outfitjes shoppen. Waarschijnlijk maak ik er dan een dagje Oberhausen van.

13. Geslacht bekend of onbekend
Bekend. Bij alle drie de zwangerschappen wilde ik het van tevoren weten. Nu weet ik ook dat ‘het’ een meisje is. De grote zussen kan ik daardoor beter voorbereiden. Zij vinden het echt heel leuk. Stiekem fantaseren we al over of ze net zo’n bos krullen heeft als haar zussen.

14. Babykleding voor of na de tijd shoppen?
voor en na de tijd. Deze had ik toch bij vraag 12 beantwoord?

15. Kinderwagen of draagdoek aanschaffen?
beiden. Ik heb een mooie kinderwagen aangeschaft. Tegelijkertijd heb ik mij ook door fanatieke dragers laten informeren over een draagdoek. De school van mijn dochters is alleen bereikbaar via een trap. Ik heb dus niks aan een kinderwagen. Een drager is dan efficiënter. Maar omdat ik de vorige keren niet met een BabyBjorn overweg kon, was ik huiverig. Het deed echt heel zeer aan mijn rug. Ik heb begrepen dat ik dit maal een mai tei draagdoek moet hebben. De diverse instructiefilmpjes spreken mij wel aan. Ik denk dat ik met dit type draagdoek wel uit de voeten zou kunnen en hem misschien ook wat vaker zou gebruiken.

16. Wel of geen borstvoedingscursus?
Geen, ik heb al een blog geschreven over mijn overwegingen voor borst- en flesvoeding. Ik verheug me er best wel op om weer zelf te gaan voeden, maar het moet wel passen binnen mijn huidige gezin. Bovendien ben ik dit keer minder aangekomen dan de andere twee keren. Mijn ervaring is dat ik van borstvoeding altijd ontzettend snel afval. Als ik tegen de 45 kilo ga wegen, zal ik dus ook moeten stoppen omdat er anders niks van mij overblijft.

Zwangerschapsfavorieten

17. Wel of geen buikbalsem?
Ik smeer van alles op mijn buik. Vooral om te voorkomen dat hij jeukt. Striae had ik al van de vorige keren. Doordat ik nu een bescheiden buikje heb, heb ik niet het idee dat er meer strepen zijn bijgekomen. Dat maakt me ook niet zo heel erg veel uit. Ik ben trots op mijn lichaam. Het heeft drie kinderen gedragen en dat mag je best wel zien.

18. Thuisbevalling of ziekenhuis?
Ziekenhuisbevalling. Ik heb een medische indicatie. Maar ik wil wel zo lang mogelijk thuis kunnen blijven in mijn eigen omgeving. Ik zie het niet zitten om met 3 centimeter ontsluiting al in de verloskamer van het ziekenhuis rond te hangen. Tenzij de weeën zo krachtig zijn en ik schreeuw om pijnstilling tijdens de bevalling. Momenteel heb ik het idee dat ik graag thuis in bad wil zitten tijdens de bevalling.

19. Wel of geen foto’s van de bevalling?
Ik denk het wel. Nou ja niet frontaal tussen mijn benen. Dat hoeft van mij nu ook weer niet, maar van het gebeuren er om heen wil ik best foto’s hebben. Vooral voor later. Ik kan het me achteraf vaak niet goed meer herinneren hoe het nu was. Deze zwangerschap heb ik niet heel veel vastgelegd dus wil ik dit bijzondere moment wel vastleggen. Als het goed is, krijg ik volgende maand of met moederdag nog een nieuwe camera van mijn man. Kan hij mooi foto’s maken.

20. Wel of geen pijnbestrijding?
Ik heb de optie open gelaten. Ik begin altijd thuis en kijk wel hoever ik het red. Als de weeën te heftig zijn gaan we naar het ziekenhuis. Meestal ben ik dan rond de 5 a 7 cm ontsluiting. Waar ik eerst 1 cm per uur opschoot, stagneert de boel dan tot 1 cm per 3 uur. Om oververmoeidheid te voorkomen en genoeg energie over te houden voor de persfase wil ik graag pijnstilling kunnen hebben. Van de twee vorige zwangerschappen weet ik nog dat ik daar veel baat bij had. Het gaat dan sneller, tussen de weeën kan ik meer op adem komen en ik heb nog energie over voor de persfase.

Tijdens de open dag van het ziekenhuis heb ik mij laten informeren over pijnbestrijding. Ik weet dat er inmiddels andere mogelijkheden bestaan dan de laatste keer dat ik beviel. De ruggenprik lijkt me eng, maar dat morfinepompje leek me wel wat. Vooral omdat ze het je ook nog boven de 7 cm kunnen toedienen. De vorige keren heb ik echt stampij moeten maken omdat men het niet wilde geven en ik het wel wilde. Ik ben blij dat ik daar nu niet voor hoef te vechten, maar mij gewoon op de weeën kan concentreren.

  • Reply
    Dineke
    22 maart 2015 at 22:46

    Super leuk dat jij m ook hebt ingevuld!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]