Family Diary Persoonlijk

10x waarom het consultatiebureau mij haat

18 november 2015
10 redenen waarom het consultatuebureau mij haat-ik haat het consultatiebureau

Wie kinderen heeft komt er niet onder uit. De liefhebbende medewerkers van het consultatiebureau. Ook wel consternatiebureau genoemd. Als ik eerlijk ben had ik nooit problemen met ze. Met nadruk op had. Sinds ik naar een nieuwe wijk verhuisd ben, is het niet meer vanzelfsprekend dat een bezoekje aan het consultatiebureau een aangename bezigheid is.

Het zijn niet allemaal rotte appels bij het consultatiebureau. Er is een enkeling die niet deugen wil. Zoals de chagrijnige vrouw die de afspraken moet maken en daar op voorhand al geen zin in heeft. Aangenaam. Meestal is haar taak om de groei van mijn baby in kaart te brengen. Schedelomtrek, toegenomen gewicht en de lengte. Daarna kruipt ze weer ongeïnteresseerd en nors achter het beeldscherm. De eerste keer liet ze mij gewoon 10 minuten middenin de ruimte staan. Uiteindelijk was ik assertief genoeg (of misschien was het wel geïrriteerd genoeg) om te vragen of dit alles was. Bleek niet zo te zijn, liet ze toen weten. Het aansluitende gesprek met de arts was ook al niet zo’n succes.

De keer daarop kwam ik de ruimte binnen en ving een gesprek op die niet voor mij bedoeld was. Wel hoorde ik nog net de verwijzing ‘die moeder’. Het was dat de deur net iets te hard dichtviel anders had ik ze gewoon kunnen afluisteren. De chagrijnige medewerker van de vorige keer, stak haar hoofd even buiten de open deur en keek mij onaangenaam verrast aan hoofd. Ging vervolgend naar binnen waar het gesprek verstomde ‘die moeder’ bleek ik. Ja, mijn consultatiebureau en ik zijn niet de beste vriendjes. Dat kan ik ze ook niet kwalijk nemen. Ik zal je even 10 redenen geven waarom ze mij haten.

 • Vergeet af te bellen. Ik doe het niet eens express! Maar soms schiet het er gewoon bij in. Niks aan te doen, volgende keer beter. Maar relatietechnisch werkt dit natuurlijk niet zo lekker bij het consultatiebureau.
 • bel niet terug voor een afspraak. Druk, druk druk en oh ja, ik moet nog een afspraak maken. Maar op mijn vrije dag hol ik van hot naar her en vergeet ik het weer. Volgende week…weer hetzelfde geval. Ja en dan gaan zij dus bellen en een afspraak voor je inplannen op een moment dat je echt absoluut zeker weten niet kan. En die afspraak vergeet ik dan weer af te bellen. Snap je het nog?
 • Blijf afspraken verzetten. Hebben ze een keer voor mij een afspraak gemaakt die ik niet vergeten ben af te bellen, kan ik niet
 • Ik kom te vroeg. Dat is altijd nog beter dan te laat. Behalve als het een dag te vroeg is. Niemand zit er op te wachten dat ik 24 uur eerder langs kom.
 • Ik doe aan co-slapen. Inderdaad, mijn baby slaapt bij mij in bed. Maak ik mij niet druk om. Voordat ze 18 is, zal ze echt wel vrijwillig mijn bed hebben verlaten. Overigens begint ze vaak aan het begin van de nacht in haar wieg, maar halverwege als ik moet voeden. Ik verenig graag het nuttige met het aangename. Ze heeft een heel mooi veilig plekje bij mij. Maar op het consultatiebureau zijn ze er geen fan van.
 • Bijvoeding is dat nodig? Ik miste mijn laatste afspraak diegene waarin ze je informeren over bijvoeden. Dit is mijn 3de kind. Het is een slecht excuus als ik beweer die informatie nodig te hebben om haar van een fruit- of groentehapje te voorzien. Maar ik ben er dus gewoon nog niet aan begonnen. Ze vindt gepureerd fruit niks. Dus waarom zou ik?
 • Zit niet te wachten op ongevraagd advies. Bij een derde kind begin je als  ouders minder druk te maken. Die andere twee doen het ook en dat heb jij ‘em toch maar mooi geflikt. Als ik vragen heb, stel ik ze wel. Maar ongevraagd advies zit ik dus niet op te wachten.
 • wil raply’en. Mijn andere dochters kregen gepureerd voedsel. Grotendeels zelf gemaakt. Dit is mijn laatste kans om een kind vertrouwd te maken via de kleintjesmethode of Raply. Dat ga ik dus ook lekker doen. Gewoon. Omdat het kan.
 • neem niet deel aan het allochtonenprogramma. Zodra je een kleurtje hebt of in een bepaald niet Westers land bent geboren zijn er speciale programma’s voor je. Heel leuk, maar ik pas. Okay? Snappen ze niet, ik zou er baat bij hebben. Ik snap het niet dat mensen serieus denken dat ik hier op zit te wachten.
 • laat mijzelf uit het circuit verwijderen als ik het zat ben. Mijn oudste dochter was te licht. Ja, ze heeft de lengte van haar vader en mijn gewicht. Ik ben ook geen zwaargewicht. Hoef ik niks voor te doen. Maar omdat we niet aan de gemiddelden voldeden kon ik dus elk half jaar naar het jeugd gezondheidszorgbureau. Werd ik niet blij van. Vond ik zinloos. Dus liet ik weten dat ze mij er wel uit mochten halen. Ik was er wel klaar mee….

Zoals je ziet, hebben mijn consultatiebureau en ik en uitdagende relatie. Wie weet hoe prachtig deze zich nog ontwikkelt. Hoe is de band met jouw consultatiebureau? Welke reden heeft jouw consultatiebureau om jou te haten?

foto: Pixabay

 • Reply
  Is het verplicht om naar het consultatiebureau te gaan?
  6 april 2017 at 06:01

  […] dit jaar ga ik niet meer naar het consultatiebureau. Ik kan een heleboel redenen opsommen waarom het consultatiebureau mij haat. Maar eigenlijk zijn we op goede voet uit elkaar […]

 • Reply
  TGSBB
  30 november 2015 at 16:34

  Haai Josan!
  Waarom wil je nu rapley doen? Zie je veel verschil bij je kids die gepureerd hebben gekregen? xx Tewa

 • Reply
  Stylish Mom
  18 november 2015 at 19:55

  Haha tja het consultatiebureau. Iedereen heeft er weer andere ervaringen mee. Wij hebben tot nu toe een voorbeeldig kindje die alles volgens de norm en curve doet dus wij hebben geen klagen 😉 Oh en ik krijg altijd een dag van tevoren een smsje dat we morgen een afspraak hebben. Altijd handig!

 • Reply
  Nathalie
  18 november 2015 at 15:15

  Moet er stiekem erg om lachen….
  Ik had ook altijd een haat/liefde verhouding met het consultatiebureau!

  Wij zijn op een gegeven moment alleen nog maar voor de prikken gegaan, ik was er zo klaar mee. De oudste altijd te klein en gedoe, de jongste te grof, samen slapen inderdaad, laat beginnen met bijvoeding en lang door gaan met borstvoeding overal hadden ze wel een mening over die niet zo goed aansloot bij die van mij….

  Kortom, ik ben blij dat ik er klaar mee ben met mijn 5 en 8 jarige 😉

 • Reply
  Daantje
  18 november 2015 at 12:51

  Geen enkele reden 😉 Ik ben zo´n modelmoeder 😛 LOL

 • Reply
  Neelke | The Dutch Chronicles
  18 november 2015 at 11:59

  Ik ben zwanger, dus ik zal er met een paar maanden ook aan moeten geloven, maar tot nu toe hoor ik alleen maar slechte verhalen over dat consultatiebureau. Het woord protocol-nazi’s is al eens gevallen. Is het verplicht om heen te gaan? Kun je ook gewoon niet gaan? De naam consultatie-bureau doet vermoeden dat je daar terecht kan voor advies en vragen over je kinderen. Maar uit alle verhalen die ik hoor, heb ik eerder het idee dat het de andere kant op is: als je niet binnen hun protocollen en regeltjes past heb je een zware dobber aan ze. Eenrichtingsverkeer dus. (Zoals ik ook uit jouw verhaal op kan maken) Ik kan me voorstellen dat je daar als nieuwbakken moeder best onzeker over kan worden, terwijl je naar mijn idee ook gewoon moet vertrouwen op je eigen intuïtie.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!