Opvoeding

10x slecht opvoedadvies

17 november 2016
slecht-opvoedadvies-goodgirlscompany

Over iets minder dan 2 weken wordt mijn oudste dochter 10. Daarom leek het mij leuk om een artikel te schrijven waarin ik 10 x slecht opvoedadvies bundel.

In alle jaren dat ik moeder ben, heb ik heel wat ongevraagd opvoedadvies gekregen. Meestal doet het me niet zoveel. Gek genoeg kan ik het heel goed van mij af laten glijden. Of de indruk wekken dat ik luister terwijl ik uiteindelijk gewoon mijn eigen ding doe. Maar een aantal keer kreeg ik zulk slecht opvoedadvies dat ik dit nu wel even aandacht moet geven.

10x slecht opvoedadvies

Ga slapen als de baby slaapt

Ja de eerste weken dat de kraamverzorgster er is en partner veel thuis, dan lukt dat wel. Al was het alleen maar omdat de kraamverzorgster er wel voor zorgt dat ik ging liggen. Maar daarna is het middagslaapje het tijdstip waarop efficiëntie een nieuwe betekenis krijgt. Wasjes draaien strijken, was vouwen, schoonmaken, eventueel vast wat dingen voor het avondeten maken. Wanneer het moet, kan ik zelfs multitasken in deze kostbare tijd. Maar slapen en alles gedaan krijgen gaat helaas niet samen.

Ze kan best koude flesjes melk drinken

Het zou handiger zijn in het vliegtuig. Je weet immers nooit of ze daar wel een magnetron of andere opwarm faciliteit hebben. Persoonlijk vind ik het nogal Spartaans om je kinderen koude melk te geven. Vandaar dat ik altijd mijn best deed om er voor te zorgen dat de fles warm was. Verwend? Allicht…wie weet als de personen die het opperden later zelf in een verzorgingshuis zitten en nog maar 2x per week een warme maaltijd krijgen, dit dan anders zien.

Als je kind vroeg wakker is, neem het dan in bed

En toen sliepen we allemaal niet meer om 5 uur ‘s ochtends. Niet fijn.

Als je kind niet in de box wil, moet je dat aanleren

Echt anders kom je NERGENS meer aan toe. Of zo iets. Geloof me ook wanneer mijn kind in de box zit, geeft dit niet het gewenste effect. Er wordt gekrijst, geschopt, speelgoed overboord door de kamer gesmeten. Dan nog maar te zwijgen over hoeveel tijd het kost om een dreumes die totaal over de rooie is te bedaren. Vind ik zo zinloos als ze daarvoor gewoon vrolijk waren. Ik ken geen mensen die er leuker op zijn geworden door ze in een box te zetten. En mijn kinderen zijn geen box-kinderen.

Als je je kind te veel aandacht geeft, wordt het verwend

Vooral de oudere generatie heeft er een handje van om dit te zeggen. Blijkbaar voelden die zich er heel ongemakkelijk bij dat een huilende baby of kind iets van hun moest. Was dit de enige manier om zo’n wezentje op afstand te houden.  Stel je voor straks word je gegijzeld door een baby die aandacht wil. Brrrrr…eng. Ik heb het in al die jaren moederschap nog niet mee gemaakt. Inmiddels weet ik haarfijn wanneer mijn kinderen zich aanstellen en wanneer er werkelijk iets aan de hand is. Toen ik het niet wist, was ik blij dat ik de tijd had om mijn kind te leren kennen zodat ik het verschil leerde kennen.

Nog meer slecht opvoedadvies

Een kind moet in haar eigen bed slapen

Dat vind ik best wenselijk. Maar het is geen wet van Meden en Perzen. Miss C deed het erg goed de eerste 10 maanden naast mij. Terwijl ik nooit serieus van het co-slapen was. Maar bij haar werkte het en blijkbaar was dit wat zij nodig had. Toen leek er geen einde aan te komen, maar inmiddels slaapt ze al weer bijna net zoveel maanden in haar eigen kamer en bedje alsof het nooit anders geweest is. Kreeg ik toch gelijk dat mijn kind voor haar 18de in haar eigen bed slaapt…

Je MOET borstvoeding geven

Ik hoor enkelen denken, maar je gééft nu toch ook borstvoeding. Klopt al 18 maanden. Niet om een statement te maken of omdat ik nu zo nodig in het ene kamp zit. Het werkt bij ons. Vandaar. Niet meer en niet minder. Bij Miss G werkte het niet. Niks vond ik irritanter dan wildvreemden die mij vertelden wat te doen. Vooral wanneer het mannen betrof. Ehm, hallo mag ik dat gewoon even zelf beslissen? Ik zeg jou toch ook niet dat je misschien beter kunt gaan zitten bij je toiletbezoek omdat je een scharminkelig uitwaaiend plasstraaltje hebt?

Kinderen moeten wel weten wie de baas is

Oeps weer gefaald. In plaats van dat ik bezig was mijn kinderen duidelijk te maken dat ik de baas was, liet ik ze weten dat ik hun mama ben. Het waren de kinderen onderling die naar elkaar duidelijk maakten dat niet de een of de ander de baas is maar ik. *smelt*. Iemand moet het doen.

Als je je kind leert om jou met u aan te spreken breng je ze al op jonge leeftijd respect bij

Serieus?! Voor mij is respect een gevoel dat je voor iets/iemand hebt dat zowel je denken als handelen bepaalt. Ik zie dat mijn kinderen respect voor mij hebben doordat ze zo nu en dan uit zichzelf iets opbiechten. Of iets laten, ook al ben ik niet in de buurt en kom ik er waarschijnlijk niet achter.

Kinderen moeten hun bordje leeg eten

Ja echt hoor…want anders. Tja ik weet het niet. Natuurlijk vind ik het fijn dat ze hun bord leeg eten. Maar ik vind het nog fijner dat ze eten. Dat ze er plezier in hebben, verschillende smaken ontdekken eens wat anders proberen dan pizza, poffertjes en patat. Maar zelf ben ik ook geen goede eter geworden door het op te dringen. Ik weet dat ze bij bepaalde gerechten extra bijscheppen en ik weet dat ze bij andere gerechten wat meer laten staan. Prima, heb ik geen moeite mee.

Heb jij wel eens slecht opvoedadvies gekregen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Boos meisje via Shutterstock

 • Reply
  Als je wilt dat je kind omhoog klimt moet je er niet bovenop gaan zitten
  10 mei 2018 at 10:30

  […] 10x slecht opvoedadvies […]

 • Reply
  Lees mee #4: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings
  25 december 2017 at 11:19

  […] eentje, maar er zijn nog veel meer opmerkingen waar je als kersverse moeder weinig mee kunt. Josan zette ze op een rijtje! Erg herkenbaar. Moraal van het verhaal is dan ook, volg lekker je eigen gevoel. Daar is niets mis […]

 • Reply
  Lees mee #4: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings
  25 december 2017 at 11:19

  […] eentje, maar er zijn nog veel meer opmerkingen waar je als kersverse moeder weinig mee kunt. Josan zette ze op een rijtje! Erg herkenbaar. Moraal van het verhaal is dan ook, volg lekker je eigen gevoel. Daar is niets mis […]

 • Reply
  Jacqueline
  19 november 2016 at 23:12

  Mensen die zich bemoeien met wat voor kleren ik mijn kinderen aantrok, daar stond ik ook wel van te kijken. En dan niet te warm of te koud, maar de kleur! Lekker belangrijk…

  • Reply
   Josan
   20 november 2016 at 22:54

   🙂 Sommige mensen hebben inderdaad echt niks te doen. Lekker belangrijk!

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  19 november 2016 at 19:08

  “Hij is te oude om ‘s nachts nog de borst te geven hoor, probeer eens een tutje…”

  Resultaat: een brullende zoon voor 1,5 uur die dan uiteindelijk toch nog bij me mocht drinken en na 5 minuten terug in slaap viel!

 • Reply
  Ramona (Kijk, mama!)
  19 november 2016 at 12:28

  Mooi artikel en herkenbaar. Lekker je frustraties kwijt, haha. Ik heb drie boxkinderem en daarna één die absoluut niet wilde. Ik heb ook veel van deze vervelende ‘adviezen’ gehoord.

  • Reply
   Josan
   20 november 2016 at 22:54

   Hahaha dank je wel. Ja, ik moest het een kwijt.

 • Reply
  Merel
  17 november 2016 at 09:40

  Haha idd, geen aandacht geven aan gehuil want dan raken ze verwend. ‘Hebben ze snel genoeg door!’ en dan heb ik het over een baby van een maand oud. Liever verwend dan verwaarloosd denk ik dan maar. En die box idd, hier ook drama. Dat ding stond alleen maar stof te vangen.

 • Reply
  Cassandra
  17 november 2016 at 08:29

  In kan niets anders zeggen dan: AMEN! En de heerlijke humor die er ook in zit. Weer een perfect artikel!

 • Reply
  Deborah
  17 november 2016 at 08:06

  Ik denk dat het beste advies wat ooit heb gehad is dat misschien meer mijn best moest doen met de borstvoeding toen ik over ging op flesvoeding, na veel gekrijs en gehuil, hulp van de kraamverzorgster, een pipet en een slangetje eraan en een lactatiekundige. Maar idd ik moest wat meer mijn best doen 😉

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨SUNDAY VIBES✨ Yep het maakt me niet uit dat mijn haar nog ongekamd is. Ik in mijn pyjama zit en geen make up op heb 💁🏾‍♀️ deze foto moet gewoon gedeeld worden. Lekker knuffelen met baby hoeft namelijk niet perfect te zijn. Wat doen jullie deze zondag?
.
.
.
#mommysboy #mood #momlife #mamablogger #mama #baby #cutebabies #cutebaby #schattig #knuffelen #momlife #cutebabys #mixedandhappy #sleepwell #babyboy #baby #instacutebaby #dontgrowuptoofast #lethembelittle #mamablogger #mommyblogger #blogmama #dutchmom #haiti
 • ✨Slaap kindje slaap✨ Overdag slaapt hij het liefst aan een stuk door. 🥰Ik heb geprobeerd dat ritme te doorbreken maar dan zit ik met een hele chagrijnige baby. Wel sliep hij toen de hele nacht door. Dus toch maar doorzetten of hem met rust laten?
.
.
.
#momlife #cutebabys #mixedandhappy #sleepwell #babyboy #baby #instacutebaby #dontgrowuptoofast #lethembelittle #mamablogger #mommyblogger #blogmama #dutchmom #haiti
 • ✨JONGENS MAMA✨ Yep jullie hadden gelijk. Een jongetje is leuk. Niet omdat ik al 3 dochters hen en het hoog tijd werd. Maar omdat dit kereltje gewoon zo super schattig, lief, vrolijk en op zijn eigen manier zichzelf is. 
.
.
.
#babyboy #babyboyclothes #cutebabies #cutebabys #babyboy💙 #mamablogger #mama #mommylife #baby #babyboy #emsearmuffs @emsforkids #mixedandhappy
 • ✨EERSTE WERKWEEK✨ Daar zit ik weer: op het sociaal domein. Nadat ik 1 jaar thuis zat. Ik kan me nog goed herinneren dat een voormalig wethouder die ik ondersteunde zei dat het verschil tussen werken en thuiszitten is dat je als je werkt, er weer onderscheid is tussen werkdagen en het weekend. Yep dat gevoel heb ik nu ook. Voor mij is het nu weekend. Lekker met baby knuffelen. Eindelijk de rest van de verhuisdozen uitpakken en Netflixxen. Mijn eerste werkweek zit erop. Ik moet mijn ritme nog een beetje vinden. Maar het is leuk en interessant.
.
.
. #ambtenaar #mama #mamablogger #girlbosses #girlboss #mama #weekend #ambtenaarzijnisoké #ambtenaarlife #sociaaldomein #haiti🇭🇹 #haiti #melaninpoppin #melaninbeauty #melanin #melaninqueen #melaninmagic #bgm #athomewithchichi #iamchichi #stayhome #stayhomestaysafe
 • ✨Eerste werkdag✨ Novan is precies 5 maanden oud en gaat vandaag voor het eerst naar de kdv. Een beetje een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het natuurlijk mijn vierde kind. Aan de andere kant, is hij ook nog zo klein 😭 Gelukkig is hij in goede handen. Dezelfde lieve leidsters die 4 jaar lang met veel liefde voor Chloé gezorgd hebben, gaan dat nu voor hem doen 💖 Vond jij het ook een dubbel gevoel toen je weer ging werken?
.
.
. .
#babyboy #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Zo daar ben ik weer! Na een hele lange tijd stilte. Een kind krijgen, verhuizen en een nieuwe baan slokten best veel van mijn tijd op. En Okay ik ben gewoon niet zo’n instagrammer. Langzaam maar zeker beginnen de verhuisdozen leeg te raken. En nu ik in een grote-mensen-huis woon, heb ik ook planten 🌱 Spannend want de laatste keer dat ik actief voor een plant zorgde en hem in leven hield is ruim 12 jaar geleden 🙈Hands up als jij ook altijd alle plantjes om zeep helpt #girlboss #pink #melaninbeauty #melaninpoppin #melaninqueen #weavehairstyles #momlife #momsofinstagram #mamablog #mamablogger #plants #plantjes #plantgirl #iamchichi #athomewithchichi #stayhome
 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby

Dit zijn wij!