Mama

10 x moeders in Facebook groepjes

26 augustus 2016
10 x moeders op internet fora_GoodgirlsCompany

Wie vaak met andere moeders op internet kletst, herkent deze 10 type moeders in Facebook groepjes met haar ogen dicht. Zo is er de moeder die altijd wat te klagen heeft. Het typje dat altijd alles op zichzelf betrekt en daarmee makkelijk prooi is voor ruzies en discussies en de First Time Mom die denkt dat ze op basis van 1 kind nu alles weet. Vorig jaar ontsnapte ik uit een Facebook groepje. Het keuvelen met andere moeders over het wel en wee van onze kinderen was nie zo aan mij besteed. Deze zomer vond ik het tijd voor een nieuwe kennismaking. Zou er in een jaar tijd wat veranderd zijn? I

10 x moeders in Facebook groepjes

De doemdenker

De doemdenker is het type moeder dat altijd beren op de weg ziet. Als je haar vragen leest, geloof je haast bijna dat een pasgeboren zomaar ieder moment de geest kan geven. Ze vind het verschrikkelijk om haar baby te laten slapen want het zou zomaar kunnen overlijden door wiegendood. Tegelijkertijd wil ze er ook niet samen mee in bed liggen want voor je het weet rolt ze er bovenop en is de baby plat of gestikt.  Ze is niet op zoek naar iets dat haar angst kan wegnemen of haar geweten stillen. Nee, haar dag kan niet meer stuk als andere moeders zeggen “Zo, herkenbaar, dat heb ik ook!” En ze keuvelden nog lang en gelukkig verder over alles wat er eventueel mis zou kunnen gaan.

Mijn baby is de mooiste

Deze moeder zit niet in het groepje omdat ze nu zoveel tips heeft. Nee, ze heeft maar een missie en dat is om iedereen te laten weten dat haar baby toch echt de mooiste is. Dat doet ze natuurlijk niet op die manier, maar subtiel. Zij is het type dat haantje de voorste is op te reageren op vragen als, ‘Hoe oud zijn jullie kindjes?’ of ‘Hoe heten jullie kindjes?’ en waarbij staat dat je een foto mag delen. Inderdaad mag, dus moet niet… 1,2, 3 HOPPA, daar gaan alle moeders er wordt gedeeld als een malle. Niemand die zich zorgen maakt over het delen van foto’s van je kinderen met een wildvreemde want mijn kind is de mooiste. En dat mag iedereen weten.

De drama queen

Het mooie aan zo’n mama forum of groep aan interent is natuurlijk dat je er zoveel steun van krijgt. En dat heeft de Drama Queen hard nodig. Dit is het type dat groot leed kent en dat graag deelt met de overige mom squad. Partner die per ongeluk de gekolfde melk weggooit en het aandurft om op te merken dat ze dan wel nieuwe kan kolven, toch? (Duhuh, welke kersverse moeder overkomt dat niet?). Ex die niet op tijd is om de kindjes op te halen. Werk dat nooit rekening er mee houdt dat ze kinderen heeft…het is een groot drama dat gedeeld moet worden.

First Time Mom

Een ander leuk fenomeen vind ik de First Time Mom. Je herkent ze aan hun bloed fanatieke manier van advies geven. Na 3 kinderen heb ik zo’n beetje alles wel meegemaakt en laat je je niet zo snel meer gek maken. First Time Moms verwarren deze relaxtheid met onervarenheid. Dus mocht je en advies geven dat afwijkt van het consultatiebureau? Laat het aan de FTM over om je er van te overtuigen dat dat gevaarlijk is, onverantwoord etc.

The Special Snowflake

The Special Snowflake lijkt op de drama queen. Maar in tegenstelling tot de eerste heeft ze ook echt iets speciaals mee gemaakt. Denk aan een horror bevalling, zieken kindjes, een bijna-dood ervaring. You name it. En dat haalt ze maar wat graag aan. Zowel in het stellen van een vraag als in het geven van een antwoord.

Leven en laten leven

Ken je dat? Is er een discussie gaande heb je zo’n type die er even tussendoor gooit “Leven en laten leven. PATS BOEM, hele discussie dood. Van dat we overal een mening over hebben, gaan we tegenwoordig naar een fase waarin je helemaal nergens meer een mening over mag hebben anders voelen mensen zich veroordeeld. En hoe nobel leven en laten leven ook klinkt. Vaak wordt het alleen maar geuit omdat het mensen geen moer kan interesseren of ze zich er ongemakkelijk bij voelen.

Begrijpend lezen blijft moeilijk

Ken je het nog van de basisschool? Begrijpend lezen was wel een dingetje hoor. Dat je een aantal vragen kreeg die verwezen naar de tekst die je zojuist gelezen had. Sommige mensen gaven er steevast hun eigen draai aan. Die types worden ook groter en doen dat nog steeds. Op zich niks mis mee, wel irritant als dat soort types er van overtuigd zijn dat ze gelijk hebben. Wat krom is kan je niet recht praten, maar zij proberen het toch…

Ik betrek altijd alles op mijzelf

Ja, we weten dat je belangrijk bent, bijzonder of whatever. In elke gesprek weet deze persoon het wel naar zichzelf toe te trekken of op zichzelf toe te passen. Oh wee, als ze vermoedt dat je tegen haar bent of de draak met haar steekt…

Ik kan niet spellen

Ik ga niet beweren dat ik geen fouten maak met spelling. Maar altijd als ik mensen ‘me’ zie gebruiken waar ‘mijn’ moet staan, sterft er toch een beetje iets in mij. Verschrikkelijk vind ik het. Sommige moeders blinken er in uit en ik houdt mijn hart vast hoe de volgende generatie hier mee omgaat. Stiekem hoop ik dat ze op den duur een betweterig kind krijgen die ze gaat vertellen ” Tsss, zo schrijf je dat niet”.

LOL

Aan dit type moeder kunnen we heel wat woorden vuil maken. Maar soms zegt een beeld meer dan 1000 woorden. Om dit type het beste te omschrijven, heb ik 3 mooie beelden gevonden.

read comments_Michael Jackson

more-popcorn

Michael Jacskon-Popcorn

Herken jij een aantal van deze type moeders in Facebook groepjes?

Ook leuk om te lezen:

 

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Merel
  4 september 2016 at 09:31

  Ik heb er nog wel eentje: de bewuste moeder. En dan niet die ene die het beste voor haar kind doet en desgevraagd vertelt waarom. Nee, die ene die je veroordeelt als je geen idee hebt wie Rapley is, wanneer je je kinderen laat inspuiten met puur vergif, wanneer je niet draagt. Of wel draagt met een verkeerde knoop. De moeders die lacherig doen over vrouwen die stoppen met bv voor het vierde levensjaar of nog erger: beweren dat het niet lukte (‘want iedereen kan bv geven, als je maar wil’)

  Echt verschrikkelijk! Kom ze weleens tegen in de draaggroep waar ik lid van ben. En heel gemeen van mij misschien, maar als die vrouwen dan weleens moeite hebben met hun kind dat die biologische prakjes niet moet of zelf stopt met bv voor dat vierde jaar, zie ik daar toch een beetje gerechtigheid in. Leert die kleine ze toch mooi even een levensles over dat je nu eenmaal niet altijd perfect kunt zijn. En dat kinderen daar heus niks aan overhouden.

 • Reply
  Barbara
  2 september 2016 at 22:35

  Haha, heerlijk geschreven! Ik herken me echt nergens in, slik…. zou wel graag de laatste willen zijn , hoewel MJ ook niet echt veel te zeggen meer heeft?

 • Reply
  Jess
  27 augustus 2016 at 10:59

  Die laatste vind ik verschrikkelijk. Onlangs was het borstvoedingsweek en één dame kwam echt in elke groep/pagina (bv dreambaby, …) zeuren dat we bv niet in haar neus moesten duwen, want ze kon geen bv geven…. Hele ruzies met andere mama’s. Ze voelde zich zo aangesproken. Je slaat wel de nagel op de kop

 • Reply
  Sjoukje - meergeldminderstress.nl
  26 augustus 2016 at 13:17

  Hahaha, mooi. Ik vind vooral de “ik heb 1 kind en weet daarom alles” een mooie. Niet dat ik nu zal claimen dat ik het wel weet, aangezien ik er maar liefst 2 heb. (Betrek het ook maar even op mezelf, heb ik er ook eentje te pakken.) 🙂

 • Reply
  Denise - Follow my footprints
  26 augustus 2016 at 12:31

  Haha, ik heb in de tijd dat mijn kinderen nog baby en peuter/kleuter waren gelukkig nooit in Facebookgroepjes gezeten (dat kwam net daarna op). Wel had je toen forums die heel populair waren. Ik deed daar niet zo heel veel mee, maar herkenbaar is het wel.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]