Christendom Feestdagen Pasen

10x activiteiten om met je gezin te doen tijdens de 40-dagentijd

10 februari 2023
vastentijd-activiteiten-the-millennialmom

De 40-dagentijd is een belangrijk onderdeel van het christelijke geloof en staat symbool voor de periode van bezinning en voorbereiding voor Pasen. Ik geef je 10 gezinsactiviteiten voor tijdens de 40-dagentijd.

Het is een tijd om dichter bij God te komen, te reflecteren op onze fouten en te werken aan persoonlijke groei. Het vieren van de 40-dagentijd met kinderen is een uitstekende manier om hen te helpen verbonden te blijven met hun geloof en hen te leren hoe ze dichter bij God kunnen komen. Door samen te bidden, goede daden te doen en te leren over de betekenis van de 40-dagentijd, kunnen kinderen een diepere betekenis en verstaan hebben van hun geloof en de wereld om hen heen.

Lees ook: Maak met je kinderen een Paasgraftuin

10 gezinsactiviteiten voor tijdens de 40-dagentijd

40-dagentijd-tips-activiteiten-the-millennialmom

Hieronder geef ik je inspiratie voor verschillende gezinsactiviteiten tijdens de 40-dagentijd. Gebruik deze speciale tijd om echt bewust aanwezig te zijn in je gezin.

Bidden en mediteren

Allereerst is het is belangrijk om stil te staan bij het lijden en sterven van Jezus. Dit kun je doen door te bidden, Bijbellezen en Gods woord te overdenken. Bij bidden denken we vaak aan praten. Maar bidden is ook luisteren.

Deelnemen aan de verschillende kerkdiensten

In veel kerken is er een Goede Vrijdagdienst en natuurlijk de dienst op Paaszondag. Het bijwonen van een Paasdienst is een goede manier om samen met andere gelovigen stil te staan. Zo kun je als Geestelijk familie samen stilstaan bij het lijden en sterven van Jezus. Elkaar bemoedigen en reflecteren op de betekenis hiervan voor jouw leven.

Family Time

Het is een goede manier om meer tijd met elkaar door te brengen. Zonder schermpjes maar echt contact met elkaar te hebben. Bekijk de lijst met 55 avondactiviteiten . En probeer tijden de 40-dagentijd echt in te zetten op contact met je hele familie, vrienden en andere mensen om wie je geeft.

Deelnemen aan de Stille week activiteiten

Veel kerken houden activiteiten tijdens de Stille week, zoals meditatieve diensten en wandelingen naar het kruis, om het lijden en sterven van Jezus te eren.

Deel samen de maaltijd

Het delen van een speciaal Paasontbijt of –brunch, of diner is een geweldige manier om samen te eten en te vieren.

Paasversiering

Versier je huis met decoratie die doet denken aan nieuw leven. Het is leuk om de omgeving te versieren met Paaskaarsen, bloemen en Paasseieren als symbool voor de nieuwe leven en verrijzenis.

Lees je Bijbel

Het is belangrijk om tijdens de 40-dagentijd het Paasverhaal te lezen en te reflecteren op de betekenis hievan voor jouw eigen leven. Lees de vier verschillende Evangelieen eens na en kijk of je paralellen ziet of noteer de verschillen.

Doe iets voor mensen in nood

Dit kan variëren van het doneren van voedsel aan een voedselbank of het bezoeken van een verzorgingshuis om tijd door te brengen met bewoners.

Leren over andere culturele Paastradities

Het is interessant om te leren over hoe andere culturen het Paasfeest vieren en hoe dit verschilt van jouw eigen tradities.

Ga vasten

Veel christenen volgen tijdens de 40 dagen voor Pasen een vastenprogramma om zich te concentreren op het gebed en de verbetering van hun spirituele leven.

Bedank God voor Zijn offer

Bedank God voor zijn offer door Jezus’ dood en opstanding, waardoor we vergeven zijn van onze zonde en we een nieuw leven hebben gekregen in Hem.

The Passion uitbeelden

Sommige kerken organiseren een uitbeelding van de Passion waarbij het lijden en sterven van Jezus wordt opgevoerd.

Lezen en studeren van de Bijbel

Het is belangrijk om de verhalen van het Paasverhaal te lezen en te studeren, met speciale aandacht voor de verhalen rond het lijden en sterven van Jezus.

Deelnemen aan de Stille week activiteiten

Veel kerken houden activiteiten tijdens de Stille week, zoals meditatieve diensten en wandelingen naar het kruis, om het lijden en sterven van Jezus te eren.

Stilte en reflectie

Neem tijd om stil te staan bij het lijden en sterven van Jezus en reflecteer op de betekenis ervan voor jouw leven en relatie met God.

Deel het Paasverhaal

Het verhaal van het lijden en sterven van Jezus is een krachtig verhaal om te delen met anderen en hen te inspireren om dichter bij God te komen.

Steun bieden aan anderen

Het is belangrijk om stil te staan bij de pijn en het lijden van anderen en hen te steunen in deze moeilijke tijden.

Samenwerken aan verandering

Als laatste: Gebruik het lijden en sterven van Jezus als inspiratie om veranderingen aan te brengen in jouw eigen leven en de wereld om je heen.

Dit zijn een aantal tips om de 40-Dagentijd bewust mee te maken.

Ook leuk om te lezen:

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]