Lifestyle

10 tips zo houd je bloggen leuk

1 april 2015

Vol goede moed ben je een blog gestart. Bloggen is helemaal hip en het leek je leuk om te doen. Je schreef vroeger best leuke stukjes voor de schoolkrant. Bovendien als je een beetje goed bent, mag je misschien wel leuke hippe events bezoeken zoals andere bloggers. Zover is het nog niet. Je moet nog even door buffelen. Maar het gaat goed. Je hebt al verschillende blogposts het internet op geslingerd. En enkele bezoekers lieten zelfs een reactie achter. Maar dan ontdek je opeens: bloggen is best wel hard werken.
Houd behoud je inspiratie? Waar haal je de tijd vandaan om regelmatig wat te posten? Voor je het weet zit je in een blogdip. Blijk je geen blog maar een writers block aan je been te hebben. Andere bloggers gaan als een speer. Mogen de mooiste giveaways organiseren, krijgen gratis producten en zitten altijd first row bij de beste events.  Dit was niet zoals je het had bedacht en je twijfelt. Moet je misschien stoppen? Waarom kan jij nu niet meekomen? Vandaag geef ik je 10 tips zo houd je bloggen leuk.

Hoe houd je bloggen leuk-tips voor writers block-blog

Inmiddels blog ik al weer 8 jaar. Daarvan blog ik ruim 6 jaar voor GoodGirlsCompany. Niet onafgebroken. Vanwege privé-omstandigheden ben ik er ook even anderhalf jaar tussenuit geweest. Maar eens een blogger, altijd een blogger. Vandaar dat ik weer online ben en mijn troetelkindje nieuw leven heb in geblazen.

Wel zie ik dat de wereld van bloggers veranderd is. Het is veel commerciëler geworden. Ook zijn de beweegreden van bloggers veranderd. Veel bloggers van het eerste uur begonnen hun blog vanuit een idealisme om online verhalen te vertellen en deze met elkaar te delen. Tegenwoordig lijkt het wel alsof men een blog start vanwege de gratis goodies en events. Het saamhorigheidsgevoel heeft plaatsgemaakt voor jaloezie. Dat vind ik soms jammer en ik weet dat meerdere bloggers dit gevoel delen.

Ik bouw graag online relaties op. Zoals ik in de Blogspiratie Tag schreef, vind ik het mooi wanneer een merk mij bedankt omdat ik al vanaf het eerste uur over ze schreef. Daar krijg ik een warmer gevoel bij dan wanneer ik een bedrijf, product of merk benader en ze als eerste vragen hoeveel unieke bezoekers ik heb. Je ziet toch of ik kan schrijven en of je met mij geassocieerd wilt worden of niet? Ik ben best trouw dus als we eenmaal bevriend zijn, is de kans groot dat je vaker op mijn blog voorbij mag komen. Maar goed, dit blog is niet bedoeld als klaagzang. Hiermee wil ik andere bloggers 10 tips geven om het bloggen leuk te houden.

Hoe houd je bloggen leuk-10 tips zo houd je bloggen leuk-tips voor bloggers

 1. Word geen statistiekslet. Natuurlijk is het leuk wanneer niet alleen je moeder en de rest van je familie je blogs lezen en er op reageren. De eerste keer dat je beseft dat er 1000 onbekenden je blog lezen, geeft best wel een kick. Ook geeft het positieve energie als je ziet dat anderen je blogs willen lezen. Maar staar je niet blind op de stijging van het aantal unieke bezoekers of pageviews. Voor je het weet, slinger je alleen nog maar blogs het internet op die aan elkaar hangen van de SEO termen, ongeïnspireerd zijn en niet bij je passen. Geen wonder dat je geen inspiratie meer hebt. Naast aantal bezoekers, is het ook best aardig als ze lang op je blog blijven hangen en de moeite nemen om meerdere pagina’s te lezen.
 2. Wees niet jaloers op het succes van anderen. In het blogwereldje lijkt het gras altijd groener. Misschien komt het ook wel omdat we selectief een inkijkje in ons leven geven. We krijgen leuke gratis goodies, je ziet ons bij hippe evenementen, we winkelen ons suf en de gekochte buit moet in een plog, vlog of een unboxing challenge gedeeld worden. Maar ook wij hebben mindere dagen en zijn ongeïnspireerd. En niet ieder van ons is even succesvol. Dat hoeft ook niet zolang je er zelf maar lol aan beleeft.
 3. Wees authentiek. Misschien denk je nu wel Er zijn al zoveel bloggers wat voegt mijn blog daar nu aan toe? Het klopt voor elk onderwerp bestaat er haast bijna wel een blog. Zo zijn er beauty bloggers, mama bloggers, travel bloggers en natuurlijk de fashion bloggers. Omdat we ervan houden onszelf opnieuw uit te vinden en graag denken dat we ‘meer zijn dan alleen maar…’ zie je ook genoeg crossover varianten. Maar wat maakt jou nu uniek? Nou jouw persoonlijkheid. Jouw manier waarop je tegen een bepaald onderwerp of product aankijkt. Jouw belevenissen en persoonlijk verhaal. Het starten van een blog kost minder moeite dan het vinden van je eigen manier van bloggen. Ook ik ben nog steeds bezig mijzelf opniew uit te vinden en mijn grenzen te verleggen. Maar ik merk wel dat het mij beter lukt om een blog te schrijven over een product of onderwerp waar ik iets mee heb dan dat ik het moet forceren. Zodra je je stem gevonden hebt, moet je die vooral laten horen. Uiteindelijk zullen er bezoekers zijn die je aanspreekt en fan worden.
 4. Bedenk: wat inspireerde je om te gaan bloggen? Ontmoedigd doordat andere bloggers deze maand over de 10000 pageviews hadden en jij al blij mag zijn als je de 2000 aantikt? Kan gebeuren, maar zeg eens eerlijk: ben jij je blog gestart omdat je elke maand 10000 pageviews wilde hebben? Of was er iets anders wat je inspireerde? Bedenk deze reden. Onthoud het, schrijf het op en haal het tevoorschijn op je mindere dagen.
 5. Werk samen met andere bloggers. Persoonlijk vind ik het leuk om met andere bloggers samen te werken. Ik zie ze niet als concurrenten, maar als collega’s van wie ik iets kan leren. Soms op technisch vlak als het gaat om SEO, plugins, en het beheren van een levendige online community. Maar ook inhoudelijk is hun kennis en input gewenst. Ben je op zoek naar input voor een artikel? Vraag eens de mening van een ander. Dat levert vaak verrassende resultaten op. Interview ze, laat ze een gastblog schrijven. Uiteindelijk gaat bloggen ook om het schrijven en publiceren van goede content. En waar kun je dan beter bij terecht dan bij andere online verhalenvertellers?
 6. Vul een tag in. Zoals je ziet heb ik op mijn blog al verschillende tags ingevuld. Wat begon als hulpmiddel om wat meer persoonlijk te worden, is het inmiddels een vast onderdeel. Ik vind het een mooi hulpmiddel om random facts over mijzelf te delen. Het dwingt me om over bepaalde zaken na te denken. Grote voordeel is dat ik altijd een tag kan gebruiken als ik zelf geen inspiratie heb.
 7. Gebruik vaste rubrieken. Even een writers block of inspiratiedip? Dit kan je voorkomen door het gebruik van vaste rubrieken. Je weet dan in elk geval dat je wekelijks over een bepaald thema zal schrijven. Zelf probeer ik regelmatig een zwangerschapsupdate te geven en mijn 7 geluksmomentjes met bezoekers te delen.
 8. Reageer op andere blogs. No man is an island. Dat geldt zeker voor bloggers. Reageer op andere artikelen. Nee, niet om online overal linkjes naar jouw blog te spammen, want dat is irritant. Op andere blogs reageren is ook vooral leuk. Je leert andere bloggers kennen. En echt, ze bijten niet.
 9. Word lid van een online blog community. Op Facebook maar ook andere platformen zijn levendige community’s voor bloggers. Hier kun je links naar je blogposts, Facebook, Bloglovin of Twitter delen zodat je meer bezoekers krijgt. Maar daarnaast kun je er ook van andere bloggers leren doordat men hier tips en trics deelt of vragen stelt. Het is een prima verzamelplaats om contact te zoeken met andere bloggers voor een gastblog of hun medewerking aan een blogpost.
 10. Sharing is caring. Deel je blogs met anderen. Niet alleen op je domeinnaam maar ook via verschillende social mediakanalen zoals Twitter, Facebook, Pinterest en Instagram. Je weet nooit wie zich aangesproken voelt door jouw blog en een reactie achter laat. Of misschien retweet iemand je blog wel en levert dit nieuwe bezoekers of leuke discussies op. Hoe dan ook: houd je blog niet alleen voor jezelf. Be loud and proud en vertel er over….
 • Reply
  voorlief
  26 april 2015 at 12:54

  Wat een fijne tips! Ik merk zelf ook op dat ik het liefst iedere minuut mijn statistieken wil checken. Ik moet dit afleren, ik weet het. Soms denk ik, ik ga er mee stoppen, maar de tip om de reden van het bloggen op te schrijven vind ik een goed plan, ik ga het direct doen.
  XOXO voorlief

  • Reply
   Josan
   26 april 2015 at 21:17

   Ja, daar hebben veel bloggers last van. Uiteindelijk bepaalt het aantal bezoekers en je naamdbekendheid toch voor welke interessante evenementen je wel of niet wordt uitgenodigd. Maar scoren kan ook averechts werken. Vandaar mij tip

 • Reply
  Het Sushimeisje
  1 april 2015 at 19:57

  Mooi artikel waar ik me helemaal in kan vinden!
  Maar zou je een aantal blog communities kunnen opnoemen die niet op Facebook staan? Ik vind het namelijk nog niet zo prettig om mijn naam en foto aan mijn blog te koppelen 🙂

 • Reply
  diana
  1 april 2015 at 19:27

  goede tips. ik probeer zo min mogelijk een statestiekslet te zijn, maar vind het toch lastig. ik check toch weer elke dag mijn aantallen. ik moet dat echt afleren.
  voor de rest gaat het wel heel goed hoor met het bloggen leuk houden. ik ben nog elke dag heel erg blij dat ik begonnen ben met bloggen.

 • Reply
  Fleur
  1 april 2015 at 19:09

  Wat een mooi rijtje met goede tips!
  Het moet natuurlijk wel leuk blijven en inderdaad, als deze tips ongeveer volgt dan kom je al een heel eind:)!

 • Reply
  Nele
  1 april 2015 at 15:44

  helemaal mee eens – ik merk bij mezelf de statistiekslet wel s opsteken ! TY for sharing

 • Reply
  Astrid
  1 april 2015 at 09:22

  Leuke tips! De meeste kan ik me helemaal in vinden. Maar reacties achterlaten met daarin een linkje is toch wel echt not done! Als mensen comment luv hebben, dan is het leuk meegenomen. Maar ik denk niet dat het erg gewaardeerd wordt, als ik in elke reactie zelf mijn blog spam 😉

  • Reply
   Josan
   1 april 2015 at 09:25

   Ik bedoelde juist dat je níet moet spammen. Maar dat je de dialoog met andere bloggers aan moet gaan. Niks is zo irritant als reacties die nergens op slaan alleen omdat de persoon even zijn blog wil dumpen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]