Fun Lifestyle

10 social media types

6 april 2015

Social media zijn aardig ingeburgerd in ons dagelijks leven. Eerst was een klein elite clubje van opiniemakers voornamelijk online te vinden. Maar tegenwoordig is iedereen online. Je schoonmoeder, de buurvrouw van 3 huizen verder en verloren gewaande jeugdvrienden. In het woud aan berichten is het soms lastig overzicht houden. Gelukkig weet je na een tijdje wat je van wie kan verwachten. En welke mensen je zonder pardon er zo weer af gegooid. In dit overzicht geef ik je 10 social media types. Waarschijnlijk ken je ze wel. De Drama queen van wie een statusupdate kan zijn ‘Woest’. Maar je hebt geen idee waarom ze boos is en dat word je ook niet duidelijk.

Het kattenvrouwtje die al weer een plaatje van een spelende poes met je moest delen. De social gamer die niet snapt dat hij je geen herinnering hoeft te sturen voor Candy crush. Je hebt gewoon geen interesse. Ga er eens lekker voor zitten en lees verder. Wie weet kom je jezelf ook nog wel tegen….

  1. De Drama queen. Waarschijnlijk ken je dit type wel. Als ik eerlijk ben, zie ik dat meer vrouwen zich hier schuldig aan maken dan mannen. Dus vrouwen kappen met die onzin. Dit type post updates op Twitter en Facebook als “Zucht, heb ik weer”. Wat de persoon in kwestie heeft, blijft vaag en onduidelijk. Maar daar gaat het haar ook niet om. Digitaal stroomt het medeleven binnen. Nieuwsgierige reacties alom van mensen die zich afvragen wat er aan de hand is. Na 21 reacties is dat nog niet duidelijk. Sterft de klaagzang een stille dood. Totdat enkele dagen of weken later er opnieuw een berichtje verschijnt als in “Nou moe…” Mijn tip, ontvriend deze mensen want ze hebben altijd wat.
  2. De Like-o-fiel. Een foto van je maaltijd. Like! Een constatering. Like! Het maakt niet uit wat je post, maar alles wordt geliked of geretweet. Eng! Ik ben best aardig maar ook weer niet zo leuk dat alles van mij geliked moet worden.
  3. Kijken, kijken en niet liken. Waar de hierboven beschreven persoon elke poep en scheet van je liked, schittert deze persoon door de afwezigheid van interactie. Ze zien je berichten, maar reageren er niet op. Zelf posten ze amper wat dus daar voor hoef je niet bevriend met ze te zijn. Meestal houd ik aan het eind van het jaar een grote schoonmaak en dan zijn zij de eerste die ik eraf gooi.
  4. Het kattenvrouwtje. Okay, het is al een waarschuwing als iemand een profielfoto van zijn kat in plaats van zichzelf heeft. Maar zodra je een vriendschapsverzoek van deze persoon in kwestie accepteert word je gespamd met plaatjes van poezen. Stoeiende poezen, spelende poezen. Harige en kale poezen, poezen die ondeugend zijn en de o zo schattige kittens. Waarschijnlijk wist je niet eens dat er zoveel verschillende katten waren want het boeide je niet. En het boeit je nog steeds niet dus exit.
  5. De activist. De barricaden op de lanen in. Deze persoon heeft het zijn persoonlijke missie gemaakt om overal tegen ten strijde te trekken. Waar veel gebruikers social media vooral leuk houden, strijd deze persoon tegen de oppervlakkigheid. Niet door face-to-face een persoonlijk opiniërend gesprek te hebben maar door te preken tegen iedereen op social media. De mogelijkheden zijn immers eindeloos. Monsanto, de Illuminatie, complottheorieën…alles is bespreekbaar.
  6. De inspirator. Deze persoon vindt het nodig om inspirerende plaatjes en teksten met je delen. Niet dat jij daar om gevraagd hebt. Of uitstraalt dit nodig te hebben. Hun hele tijdlijn staat er vol mee. Plaatjes van community’s zoals Love the ones who love you worden voorzien van diepzinnig commentaar als “Mooi”, “Dit is zo waar’ en “Prachtig verwoord’ voorzoem. Er zitten mooie tussen maar er zijn ook genoeg plaatjes die tenenkrommend zijn. Voor al die waar in staat dat je ze binnen 20 seconden moet liken of delen of eindigen met ‘Ik durf te wedden dat niet veel mensen dit op hun tijdlijn zetten…”
  7. New born ouders. Jonge ouders nemen ook een speciaal plekje in. Nee, ik heb geen moeite met ouders die af en toe een update van hun kroost geven. Zelf ben ik ook moeder dus het zou hypocriet zijn als ik nu iets anders ga beweren. Maar je hebt ouders die een profielfoto van hun kind hebben. Niet hun eigen naam gebruiken maar die van zichzelf, hun partner en kinderen. En dan nog maar te zwijgen over alle baby spam die je krijgt. Op het potje, eerste hapje. Ja alle mijlpalen uit een kinderleven trekken ongevraagd aan je voorbij. Zoals je niet op plaatjes van het kattenvrouwtje zit te wachten, geldt dit ook hier voor.
  8. De social gamer. Het zou sociaal moeten zijn, maar er is niks sociaals aan de verschillende irritante uitnodigingen die je krijgt voor Candy Crush, Diamond Digger, Pet Rescue Saga of Bubble witch. Nee, ik speel deze games niet. Nee, je hoeft mij ook niet uit te nodigen want ik heb niet het idee dat ik nu iets mis.
  9. De rant-debiel. Excuse-le-mot. Ik bedoel hiermee het Engelse woord ‘ranten’, ook wel een tirade beginnen. Dit is een persoon die uit het niets zomaar kan losgaan. Je hebt geen idee wat je gedaan hebt. En dat is nu juist het punt. Je hebt ook helemaal niks gedaan. Waarschijnlijk had de persoon in kwestie sowieso al een crapy dag en zocht die iets om op af te kunnen reageren. En dat slachtoffer ben jij. Want jouw dag was leuk en dat mag niet. Mijn advies gooi deze personen zo snel mogelijk van je Facebook af. Blokkeer ze op Twitter en verwijder ze van je Instagram. Zelfs zonder de rant-debiel zitten er al genoeg vreemde mensen op social media. Eén minder zal je waarschijnlijk niet missen… .
  10. F*ck spelling. Spelfoutjes maken we allemaal en dat is menselijk. Ook heb ik het hier niet over personen die lijden aan dyslexie en toch de moeite nemen om af en toe iets te posten. Daar heb ik alleen maar respect voor. Bijzonder aan social media is dat het nauwkeurig inzichtelijk maakt dat het taalonderwijs in Nederland gefaald heeft in de afgelopen jaren. Kromme zinnen, geen mijn maar ‘me’ …wanneer mijn dochters af en toe mijn tijdlijn bekijken en zien wat volwassenen schrijven, moet ik heel wat vragen beantwoorden.

websitewer
easel.ly

  • Reply
    Vlijtig Liesje
    8 april 2015 at 07:17

    Leuk die types op een rijtje. Ik vraag me af welk type ik ben. Ik heb eigenlijk nogal een hekel aan de social media, maar kan er er niet helemaal om heen. Ik ben een schoorvoetende social media gebruiker.

  • Reply
    Bianca
    6 april 2015 at 21:44

    Wat een leuk artikel! Heel leuk beschreven!
    Oke deze tekst lijkt nu een beetje op reactie bij een boodschap van de inspirator!
    Nee echt, ik moest best lachen om dit artikel!
    Ik heb ook een paar van die mensen op social media. En wie weet ben ik er zelf ook wel één. Maar voor mijn idee toch niet zo erg als dat jij deze typerende social media personen hebt omschreven! Ik probeer er her en der toch ook wel op te letten! 🙂

    • Reply
      Josan
      6 april 2015 at 21:59

      @Bianca, dank je wel 🙂 Fijn dat je de humor er ook van in ziet. Het was ook geschreven met een dikke knipoog. Volgens mij kent iedereen wel een persoon die stiekem op dit lijstje voorkomt. En soms maak ik me er zelf ook wel schuldig aan.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]