Baby Feestdagen Kraamtijd Mama Moeder & Kind

10 onverwachte dingen die je overkomen met een newborn

10 maart 2020
10 onverwachte dingen met een newborn

Een newborn baby is natuurlijk hartstikke leuk. Je leeft van slaapje naar voeding naar rustmomentje op belachelijk weinig slaap. Maar dat trek je. Vooral als je hummeltje dan zo lief naar je lacht. Je hebt nooit geweten dat dit alles is wat je nodig hebt. En er zijn nog een aantal andere dingen die je niet wist.

10 onverwachte dingen die je overkomen met een newborn

Gesprekken over privé lichaamsdelen

Vroeger, voordat je een baby had besprak je alles omtrent je borsten alleen lacherig met vriendinnen. Eventuele liefdeskandidaten mochten er ook nog wat van vinden. Hetzelfde gold voor je down under. Zodra je die baby door je geboortekanaal naar buiten hebt geduwd of dat hij via een snee er net boven uitgehaald is, gaat er een wereld voor je open. En zijn het niet alleen gynaecoloog, artsen en verloskundigen die er een bovenmatige interesse in hebben. Wildvreemden kijken veelbetekenend naar je borsten voordat ze een gesprek beginnen over of je borstvoeding geeft. Voordat je het weet, betrap je je kraamvisite erop dat ze quasi nonchalant vragen hoe het nu gaat met dat gebied tussen je benen. Of de hechtingen er uit zijn. Of je er last van hebt. En dat wil je niet. Je had er geen idee van hoe ongemakkelijk het is wanneer je schoonfamilie er naar vraagt…

Tegen jezelf praten

Vanuit de wieg, ledikant of waar je baby ook verblijft, klinkt een zacht gepruttel die verraadt dat hij bezig is wakker te worden. Je weet dat je kind niks helemaal begrijpt van wat je zegt maar toch betrap je jezelf er soms op dat je zachtjes zinnen fluistert zoals “Aaah nee he?” “Nog niet!” “Ga alsjeblief nog even slapen”. En zeg je het niet hardop, dan denk je het wel. Alsof baby’s gedachten kunnen lezen. Niet dus. En dus gaan ze gewoon iets harder ontevreden pruttelen, jengelig huilen voordat ze in krijs-modus over gaan net zolang totdat jij wel reageert en in actie komt.

Je adem inhouden

Baby’s, ze slapen door stofzuigers heen, irritante kinderfilmpjes en meer. Maar als ze middenin de nacht wakker dreigen te worden, denk je dat je dit proces kunt stilleggen door je adem in te houden en ingespannen te luisteren. Laat ik je een hint geven: dat werkt dus niet.

Fantoom huilen

Een tevreden, rustig slapende baby, veel nieuwe moeders dromen er van. Je trekt het een stuk beter dan dat gehuil. Bovendien, kan jij ook eindelijk even iets voor jezelf gaan doen. Je weet wel, Netflix serie kijken, goed gesprek met je partner, je seksleven weer voorzichtig nieuw leven in blazen of gewoon even niksen. Me-time hoef je namelijk niet perse productief te besteden. Dat is je theorie. In de praktijk zul je veel te druk zijn met je afvragen of je nu een baby hoort huilen. Yep, zelfs als hij stil is, denk jij iets te horen. En niet alleen jij. Je partner ook.

Verkleden

Er was een tijd dat ik kleding alleen in de was gooide omdat ik het niet meer zo fris vond ruiken. Maar tegenwoordig gooi ik het in de was omdat het vies is. ‘s Ochtends is het al een hele toer om iets te vinden wat je past. Want je moet je flubberbuikje er mee kunnen verbergen en als je borstvoeding geeft, moet dat ook kunnen zonder dat je meteen halfbloot bent. Is je dat gelukt? Zul je ontdekken dat je het voor het krieken van de avond in de was kan gooien omdat er wel weer een spuug- of een andere onsmakelijke vlek in zit.

Tijd verspillen

Als die baby eenmaal slaapt, ga je echt zo ontzettend productief zijn! Dat houd je jezelf telkens voor. De realiteit is dat je waarschijnlijk niet kan kiezen tussen het aanbod van series en films op Netflix, de was, een extra maaltijd en onzinnige dingen doen op internet (OMG wat zijn die insta stories leuk). Gevolg, tegen de tijd dat baby wakker is (want hazenslaapjes) heb je nog niks nuttigs gedaan. En heb je daar ook ontzettend spijt van. Volgende keer beter, en dat houd je weken vol…

Vreemde vlekken in bed

Zoals hierboven beschreven zijn baby’s funest voor je kleding. Hetzelfde geldt voor je bed. Je zult al snel ontdekken dat zodra je een newborn op je instagram perfecte beddengoed legt, het spontaan begint te spugen. Zeg ik erop leg? Ik bedoel er boven hangt, in de buurt komt. Ook het snel even nonchalant een luier verschonen op je bed is geen goed idee. Je snapt meteen waarom er waskussenhoezen zijn met een waterafstotend laagje…

Koude koffie of thee drinken

De warme dampen en gloed van je favoriete non-alcoholische versnaperingen zijn voorbij. Allereerst omdat wanneer jij denkt rustig te kunnen gaan zitten met een kopje, je kind er alles aan zal doen om je daarvan af te houden. En daarnaast omdat je al snel tot de conclusie komt dat het misschien niet zo’n handig idee is om met een hete kop thee of koffie boven het kwetsbare hoofdje/gezichtje van je kind te gaan hangen. Het zijn twee verschillende redenen maar met hetzelfde resultaat: je drinken is koud.

Dat je vieze dingen doet met blote handen

Als je mij vroeger ooit had gezegd dat ik een plasstraal zou tegenhouden met mijn blote handen, had ik je uitgelachen. Maar nu 5 weken nadat Novan geboren is, is dit een feit. In mijn verdediging: ik kon kiezen tussen een straaltje pis op borsthoogte waarbij er mogelijk alsnog druppels in mijn gezicht kwamen, of tegen mijn handen. Precies! Die keuze was simpel. Maar laten we eerlijk zijn: ben je überhaupt wel een moeder als je niet ooit eens een vieze neus hebt schoongemaakt of per ongeluk hebt misgegrepen in een luier met je blote handen?

Functioneren op heel weinig slaap

Weet je nog hoe je voordat je kinderen had, klaagde dat je moe was? Of dat je dat deed tijdens je zwangerschap? Nou als dat kind er eenmaal is, lach je hierom. Hoezo voelde je je brak met ‘maar’ 6 1/2 uur slaap? Je zou er nu zonder aarzelen voor tekenen.

En misschien wel het meest onverwachte: ondanks alles houd je toch van dit nieuwe mensje die je hele wereld zo op zijn kop zet.

10 onverwachte dingen die je overkomen met een newbornLiefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]