Mama Moeder & Kind Moederschap

10 gewoontes van relaxte moeders

24 augustus 2020
eigenschappen van relaxte moeders

Het moederschap kan behoorlijk stressvol zijn. In de waan van de dag gaan we daar soms onbewust in mee. Daarom wil ik in dit blog graag een aantal gewoontes van relaxte moeders onder de loep nemen die het makkelijker maken om minder opgefokt te zijn.

Een rustig en relaxed huishouden

Vertel eens eerlijk? Hoe bevalt het moederschap je tot nu toe? Was dit wat je voor je zag toen je besloot om iets te gaan doen met je kinderwens? Of hebben de Tropenjaren de energie uit je gezogen en droom je er al stiekem van dat ze 18 zijn? Veel vrouwen dromen ervan om moeder te worden. We zien grote gelukkige gezinnen voor ons. Onwetend dat er ook zoiets bestaat als de Peuterpubertijd, Terrible Two’s, de uitdagingen van Threenagers en echte pubers.

Vooral op die momenten waarop je van dag tot dag leeft, voelt een rustig huishouden verder weg dan ooit. En ben je misschien ook wel verre van relaxt. Dat is okay, we zijn allemaal door die fases gegaan. Het enige wat we soms nodig hebben is wat bemoediging van andere vrouwen die je zijn voorgegaan. En wat tips die je helpen om een relaxte moeder te worden en te blijven. Zodat het moederschap niet alleen iets is wat je doorleeft maar ook een fase waar je van geniet.

Een rustig huishouden komt je niet aangewaaid. Het begint bij jezelf. Je kinderen kopiëren wat jij doet, niet wat je zegt. Dus als je een rustig, relaxed en vredig huishouden wilt hebben, betekent het dat je dit allereerst zelf moet zijn. Mag je dan nooit meer een slechte dag hebben? Gestrest zijn of overweldigd door alles wat er op je afkomt? Natuurlijk wel! Het is belangrijk dat je beseft dat een slechte dag je nog geen slechte moeder maakt. Een relaxte moeder zijn is iets meer dan een gevoel. Het gaat erom dat je een bepaalde sfeer in huis creëert die relaxed is voor jou en je gezin. Om gewoontes te ontwikkelen die je helpen om rustig te blijven.

moeders die altijd rustig blijven

10 gewoontes van relaxte moeders

Laat je kinderen hun meningsverschillen zelf oplossen

Relaxte moeders hebben niet de gewoonte om meteen het gekibbel, geruzie en de drama van hun kinderen op te lossen. Het is zo verleidelijk om meteen korte metten te maken met het gemiep van je kinderen. Maar dagelijks politieagentje spelen en tussen je kinderen duiken is vreselijk vermoeiend. En laten we eerlijk zijn: leuk is anders.

Ik kan me ook niet herinneren dat mijn moeder constant tussen het gekibbel van mij en mijn broertjes en zusjes dook. Dat deed ze alleen als het echt de spuigaten uit liep. Meestal lukte het ons best goed om onze ruzies en meningsverschillen bij te leggen. Soms had het even tijd nodig, speelden we een paar dagen niet met elkaar. Maar uiteindelijk zochten we elkaar altijd wel weer op. Zo ging dat, het loste zichzelf op. Dus waarom hebben veel moeders tegenwoordig wel de neiging om elke plooi glad te strijken? Komt het misschien doordat we stiekem vinden dat iedereen met elkaar overweg MOET kunnen? Gecombineerd met een stukje helikopter ouderschap of curling ouderschap?

Leer je kinderen sociaal emotionele vaardigheden ontwikkelen waardoor ze zelf hun ruzies, drama en meningsverschillen kunnen bijleggen. Daar heb je meer aan dan dat je elke ruzie voor ze oplost of stilt. En die eigenschappen kunnen ze dan later ook gebruiken als ze in de clinch liggen met klasgenootjes, collega’s of hun baas. Bovendien versterkt het ook de onderlinge band tussen kinderen. Ik was er afgelopen weekend stille getuige van dat Bailey Chloé hielp met het verlies van een mooie steen. Voor Chloé is erg gevoelig. Dan is er niks meer leuk en alles is een drama. Je zou haast kunnen zeggen dat de zin van het leven dan spontaan ontbreekt. Vanaf een afstandje zag ik dat Bailey haar probeerde te troosten. En ik hoorde hoe ze Chloe hielp om na te denken over waar ze haar steen eventueel kwijtgeraakt zou kunnen hebben en wat ze nu kon gaan doen. Dat mijn pre-tiener inlevingsvermogen en empathie toonde naar haar zusje toe, deed me goed.

Gun je kinderen vrije tijd

hoe krijg je relaxte kinderen

Gewoon even niks doen. Kan jouw kind lekker niksen zonder zich te vervelen? Gewoon zo’n momentje waarop het even ongestoord niks doet en jij en zij niet meteen in de paniek schieten omdat het zich mogelijk kan vervelen?

Er zijn kinderen wiens week helemaal vol gepland is met hobby’s, sporten, speelafspraakjes en allerlei andere verplichtingen. Vreselijk vermoeiend! Geef je kinderen de ruimte om dagelijks momenten te hebben waarop ze zelf mogen spelen. En je ze niet entertaint.

Wij hebben een speelkamer boven op zolder. Het komt regelmatig voor dat ik Chloé naar de speelkamer stuur als ze me te vaak aan mijn hoofd gezeurd heeft of ze een filmpje mag kijken op Netflix. Weet ik wat ze daar doet? Nee! Maak ik me er druk om dat ze zich verveelt? Nee! Meestal als ik na een tijdje ga kijken, heeft ze zelf iets bedacht om te doen en zit ze heerlijk ongestoord met haar speelgoed te spelen. Sterker nog als we Chloé kwijt zijn, kijk ik eerst in de speelkamer.

Beperk schermtijd

eigenschappen relaxte moeders _the millennialmom

Schermtijd, het is het paradepaardje voor veel ouders. Hele schema’s zijn er over hoe lang een kind er achter mag. Inmiddels stuitten we flink op de vervelende bijwerkingen van schermpjes zoals concentratieproblemen, verslaving en kinderen die steeds slechter kunnen zien. Alle reden om het schermgebruik te monitoren en te matigen.

Ik merk dat dit bij mijn tieners lastiger gaat omdat ze overdag hun telefoon bij zich hebben. Maar als ze thuis zijn, probeer ik er echt op te letten. Gewoon omdat ik niet vind dat mijn kinderen leuker worden van veel schermpjes. Iedere moeder die wel eens het lef gehad de tv uit te zetten als haar peuter of kleuter keek, zal begrijpen wat ik bedoel. Ze worden nukkig, boos, gaan constant de discussie aan. Vervelen zich te pletter als ze dan zelf iets moeten verzinnen om zich te vermaken. Ik heb niet het idee dat het hun creativiteit stimuleert. Als ik ze hun gang laat gaan, overtreden ze bijna altijd de schermtijdregels. Kortom: ik heb niet het idee dat ze er een beter mens van worden. En ik vind het verspilde energie om dagelijks die strijd aan te gaan. Ik doe het dus ook niet. Af en toe sms ik gewoon ouderwets : Telefoon naar beneden. En als ze de regels overtreden pak ik het af. Van zo min mogelijk schermtijd voor mijn kinderen word ik een hele relaxte moeder.

Plan je leven minder vol

Sommige moeders zijn er trots op dat hun kinderen dagelijks een verplichting hebben. Selectieklas hier, huiswerkklas daar, hobby zus. Al ik de schema’s van sommige kinderen zie, snap ik dat ze overweldigd, overprikkeld en gestrest zijn. Mijn kinderen hebben een beperkt aantal naschoolse activiteiten. Allereerst omdat ik buitenhuis werk en dat betekent dat ik mijn schema om moet gooien. We na elkaar eten en we minder tijd samen hebben. Moet ik eerlijk zijn? Dat vinden wij minder gezellig. Ik waardeer de tijd samen als gezin.

Grace zit op het gymnasium en heeft veel huiswerk en extra curriculaire vakken. Wat ze overigens leuk vindt. Als ze niks te doen heeft, is dat vrije tijd tijd. Een moment om een boek te lezen. Even te relaxen. Met haar jongere zussen en broertje te spelen. In elk geval zonder verplichtingen.

Leg de lat niet zo hoog

Een gewoonte van relaxte moeders is dat ze hun verwachtingen kunnen bijstellen. Loop jij er ook tegenaan dat je kind zich telkens op een bepaalde manier gedraagt? Misschien is het dan wel nodig dat je de lat minder hoog legt en je verwachtingen bijstelt. Ik weet dat mijn 13 jarige dochter andere dingen kan dan mijn dochter van vijf jaar. Zonder dat ik haar eraan hoef te herinneren dat ze ouder en wijzer is. Dat is gewoon een feit. Soms neemt Chloé een voorbeeld aan het gedrag van Grace en soms ook niet. Ik zal Chloé nooit in een situatie plaatsen waarvan ik weet dat ze die verantwoordelijkheid (nog) niet aankan.

Natuurlijk is dat geen vrijbrief voor kinderen om zich overal maar te gedragen zoals het ze belieft. Als wij in een restaurant uit eten gaan, wil ik niet hebben dat Chloé door het hele restaurant rent en gilt simpelweg omdat ze een kind is en zogenaamd niet aan tafel zou kunnen zitten. Maar ik besef wel dat ze in die situatie waarschijnlijk ander gedrag vertoont en er meer moeite mee kan hebben dan haar oudere zussen. Dus grote kans dat ik meer aandacht op Chloé richt. Er zijn momenten die onvermijdelijk zijn en van je kinderen bepaald gedrag verwachten zoals een begrafenis of bruiloft. Maar in die gevallen is een goede voorbereiding belangrijk.

Wees consistent

Consistent zijn, is een hele uitdaging. Of je nu te maken hebt met een peuter die de grenzen opzoekt of een tiener, het is heel verleidelijk om het allemaal maar op zijn beloop te laten gaan. Het liefst disciplineer en corrigeer ik mijn kinderen niet. En daar kom ik heel ver mee. Maar eigenlijk is het haast altijd zo dat na een periode van onmetelijke vrijheid er bij mijn kinderen bepaalde gewoontes insluipen. Ze eigenen zich steeds meer toe. Zij steeds makkelijker met bepaalde dingen. En uiteindelijk zoeken ze (onbewust) steeds meer de grenzen op. Totdat ik ingrijp omdat ik er klaar mee ben.

Eigenlijk is het altijd zo dat zodra ik weer duidelijk grenzen stel, consequenties verbind aan bepaald gedrag en daar waar nodig straf, schept dat een hele andere sfeer. Ik hoef minder te waarschuwen en de sfeer is relaxter. Dit houd ik dan ook voor ogen als ik weer de weg van de minste weerstand op dreig te gaan. Ik heb liever nu wat ongemak dan dat straks moet erkennen dat ik eerder had moeten ingrijpen. Ik heb een stip aan de horizon waar ik naartoe wil. Namelijk kinderen die zich staande kunnen houden in de maatschappij en daar op hun unieke manier een bijdrage aan kunnen leveren. 

Lees ook: Volgens mijn sterrenbeeld ben ik een slechte moeder

Wat anderen van jou zeggen, definieert jou niet als moeder

gewoontes relaxte moeder die het leven makkelijker maken (1)

Met de opkomst van internet is het zo makkelijk om anoniem achter een toetsenbordje een mening te geven over andere moeders. Bijna elke moeder krijgt te maken met het vernietigende effect van mom-shaming

Maar er is een reden waarom jij de moeder van jouw kind bent. Vanuit mijn geloof, leer ik dat er een reden is dat God mij deze 4 kinderen gaf om voor te zorgen. Als moeder ken ik ze het beste. Ik zie meer, hoor meer en weet meer van ze dan iedereen die maar een momentopname van ze ziet. En dat geldt ook voor jou. Dus ga voor je keuzes staan. Gaat staan voor wie jij bent als een moeder en hoe jij ze opvoedt. Je bent niemand een uitleg verschuldigd. Je kunt naar de mening van anderen luisteren, maar uiteindelijk is dat ook maar een mening. Een slechte dag, maakt je geen slechte moeder. 

Probeer een routine te ontwikkelen

Als er een ding is dat we in het afgelopen jaar tijdens de quarantaine geleerd hebben, dan is het dat routines belangrijk zijn. Zowel voor kinderen als volwassenen. We bloeien er door op en de meesten van ons gedijen er goed bij. 

Als kinderen niet weten waar ze aan toe zijn, kan dat zijn weerslag hebben op hun stemming. Ze kunnen zich meer gaan misdragen of vervelen omdat ze niet goed weten waar ze aan toe zijn. Vooral wanneer kinderen klein zijn geen idee hebben van dagen en ook nog niet kunnen klokkijken biedt een routine de nodige rust. Kinderen willen graag de standaard dingen weten. Zoals wanneer gaan we eten? Wanneer ga ik in bad? Wanneer is het bedtijd? 

Hierdoor wordt de dagelijks gang van zaken voorspelbaarder. Daardoor creëer je meer rust in je huis en word jij uiteindelijk ook een relaxte moeder.

Rustmomenten

Weet je wat ik fijn vind aan die (middag)slaapjes van mijn baby? Dat ik ook even de tijd heb om met wat anders bezig te zijn. Op te laden, na te denken of gewoon even ongestoord een warme kop thee te drinken zonder dat ik alert hoef te zijn.

In mijn huishouden doet alleen Novan nog middagslaapjes. Chloé kan ik hier helaas niet meer toe verleiden. En de tienerdochters? Daar hoef ik het helemaal al niet over te hebben. Toch zorg ik er voor dat we bepaalde rustmomenten op een dag hebben. Momenten waarop het zelfs relatief stil is in huis. Mijn tieners creëren dat soort momenten zelf door zich terug te trekken op hun slaapkamer. Chloé doet dat ook. Zij trekt zich terug op de speelkamer en speelt dan een uur ongestoord met de Playmobil. Ook ‘s avonds streef ik ernaar om zoveel mogelijk rust in huis te bewaren.

Wees lief voor jezelf

wees lief voor jezelf

Ben jij ook je eigen grootste criticus? Kun je ontzettend hard oordelen over jezelf als je iets stoms doet?  En, is dat terecht? Een gewoonte van relaxte moeders is ook dat ze lief zijn voor zichzelf. Niet omdat ze perfect zijn, maar omdat ze weten dat ze ook maar mensen zijn. Meisjes die moeder werden. Die soms een slechte dag hebben en soms een goede. Maar die proberen om er elke dag het beste van te maken. Voor zichzelf maar bovenal voor hun kinderen.

Dus wees lief voor jezelf. Vergeef jezelf als je iets niet wist en er van geleerd hebt. Houd op om jezelf zo hard te veroordelen. Vaak zet dat je toch niet in beweging. Maar maak de keuze om als je beter weet ook beter te doen.

Ook leuk om te lezen:

gewoontes relaxte moeders

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Cynthia
  2 september 2020 at 17:22

  Mooi uitgebreide tips! Ik herken wel veel gelukkig. Als mama ben ik wel relaxed, nu nog op de andere aspecten van mijn leven! 😉

 • Reply
  racheltjuh
  31 augustus 2020 at 10:36

  wat een leuke blogpost!! ik ben een relaxte moeder door mijn kids gewoon hun eigen ding te laten doen niet overal mee te bemoeien ect. we hebben regels in huis en die weten ze en daar houden ze zich aan dus happy chill mom

 • Reply
  kool-family
  31 augustus 2020 at 08:14

  Mooi artikel. Ik ben zelf ook vrij relaxed in die dingen, ik laat kinderen zichzelf zijn en lawaai en rommel horen er gewoon bij. Veel mama’s twijfelen blijkbaar aan zichzelf, maar ik ben er van overige dat ons moedergevoel een van ons weinige overblijvende instincten zijn, dus dat we sowieso allemaal weten wat best is voor ons kinderen en we dat per definitie dus allemaal als de beste doen voor ons eigen kinderen.

 • Reply
  bookstamel
  31 augustus 2020 at 07:57

  Wat een goede tips! Vooral de laatste geldt eigenlijk voor iedereen Wees lief voor jezelf! Dit punt vind ik erg lastig. Ergens ben ik erg onzeker geworden en heb ik een negatief zelfbeeld gekregen. Momenteel werk ik er hard aan om dit te veranderen maar dat is erg lastig en confronterend. Verlies dit punt dus nooit uit het oog.

 • Reply
  hawklasagnatitan17042
  28 augustus 2020 at 14:06

  Moeder zijn in combinatie met voltijds werken maakt het niet simpel om altijd relaxed te zijn. Gelukkig beterde het voor mij wel naarmate de kinderen ouder werden. Maar ik terugdenk aan hun kleutertijd…. Man, man, man….

 • Reply
  Frederique
  27 augustus 2020 at 20:08

  Ik vind vooral de tip van soms even niks doen een hele goede, zowel voor moeders als voor de kinderen. Ik had vroeger de neiging om ze altijd maar te willen vermaken, leuke dingen doen, knutselen, uitjes, etc etc…Tot er een keertje eentje zei “ik wil helemaal niks doen”. En toen dacht ik – ja, je hebt gelijk, drukke week op school/werk en dan moet je nog van alles doen in het weekend. Heerlijk genieten van het samen niets doen zo nu en dan.

 • Reply
  Rory Blokzijl
  27 augustus 2020 at 14:41

  Mooi uitgebreid artikel Josan en heel goed om dit soort tips weer terug te lezen. Zelf weten we het eigenlijk ook wel, maar soms verzand je gewoon in het moment. Toevallig heeft Mila vandaag veel schermtijd (televisie. Als ze dat kijkt mag ze van mij geen spelletjes meer doen op de telefoon van haar vader) omdat ze wat snotterig / verkouden is met een lichte verhoging, waardoor ik haar – conform de regels – thuis heb gehouden. Ik moet flink schrijven en H. is de hele dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het werk. Tja, dan gebeurt het weleens. Normaal gesproken valt het reuze mee en is ze lekker ook zelf aan het spelen (geen broertjes of zusjes) en dat herken ik wel van mijzelf van vroeger. Ik denk dat het heel goed is om lekker te ‘zijn’. Moeders zouden elkaar onderling wel wat meer mogen ondersteunen in plaats van bekritiseren, dus dat lief zijn voor jezelf herken ik ook heel goed.

 • Reply
  Krystle/Batboy
  26 augustus 2020 at 18:14

  Nou, soms ben ik echt geen relaxte moeder, al zou ik dat graag willen. En even niksen gaat hier thuis niet. Geeft niet er komen ook andere tijden 🙂

 • Reply
  feliceveenman
  26 augustus 2020 at 17:24

  er zijn wel heel veel dingen waar je aan kan-moet werken om een relaxte moeder te worden..komt een relaxte moeder zijn niet doodgewoon neer op: doe gewoon een beetje waar je zin in hebt?? Vertrouw op jezelf?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]