Mama Opvoeding

1 jaar borstvoeding van twijfelkont naar oermoeder

17 mei 2016
1 jaar borstvoeding-tips om 1 jaar borstvoedidng te geven-GoodGirlsCompany

Het is me gelukt, ik geef al bijna 1 jaar borstvoeding! Dit voelt als een enorme mijlpaal. Vooral omdat ik het van tevoren niet gepland had. Bewust niet. Ik had genoeg aan mijn eigen strubbelingen en twijfelmomenten. Mijn borstvoedingsreis ging niet over rozen en ik heb heel wat onzekerheden moeten overwinnen. Nu ik bijna 1 jaar borstvoeding geef, hebben buitenstaanders daar ook een woord voor: oermoeder…

1 jaar borstvoeding van twijfelkont naar oermoeder

De eerste keer dat ik met het woord oermoeder werd geconfronteerd was miss C 6 maanden. De persoon was vol bewondering over dat ik nog steeds kolfde. Vanuit het niets kreeg ik het woord oermoeder naar mijn hoofd geslingerd. Shock!

Hoezo oermoeder?

Bij oermoeders denk ik aan vrouwen voor wie het moederschap een spirituele hogere bestemming is. Die vechten over grote thema’s omdat ze menen nee 100% zeker weten dat ze gelijk hebben. En jou willen overtuigen omdat als jij beter weet je ook niet meer zo aan klungelt maar beter gaat doen. Voor wie een bevalling een piece of cake is, omdat ze op hun alternatieve zwangerschapscursus leerden hoe dolfijnenmuziek er voor zorgt dat je boven je (door weeën geplaagde) lichaam uit kan stijgen. Naast wiens kraambed niet alleen een wiegje met daarin een newborn baby ligt maar die ook nog ruimte vonden om de navelstreng met placenta erin te stoppen omdat een lotusgeboorte the next best thing is. Die mystieke ervaringen hebben boven dampende poepluiers.

Alhoewel ik veel van mijn kinderen houd, heb ik dat dus niet. Nee, ik ben het type dat stiekem gewoon een beetje jeuk krijgt van labels zoals power-vrouwen, supermoeder, hotmama’s en oermoeders. Alsof het om een exclusief clubje van hoogvliegers gaat zoals de High Miles Club. Als ik mijzelf dan toch een etiket mag geven ben ik eerdere een klooi-maar-wat- aan-moeder die verbaasd is dat haar kinderen zich nog steeds op het rechte pad bevinden.

1 jaar Borstvoeding

En toch ben ik nu best een beetje trots op deze mijlpaal. Ja, dat durf ik hardop te zeggen. Zonder dat ik hiermee flesvoedende moeders op hun teentjes wil trappen of het verdomhoekje in trap. (Hey ik heb ook 2 dochters groot gebracht met een combinatie van fles en borst) Of meteen iedereen het borstvoedingsevangelie door de strot probeer te duwen. Maar gewoon alleen voor mijzelf. Ja, terwijl jij dit leest weet je waarschijnlijk niet hoe een hyperactief welgemeend gevoel van trots groeit dat stiekem wil schreeuwen hiep hiep HOERAA!!! Ik heb het ’em toch maar mooi ‘gewoon’ geflikt. Nou ja gewoon? Ik deelde mijn gemengde gevoelens bij Wereld Borstvoedingsweekmijn twijfels, overwon melkproductiedips, vertelde welke associaties ik met borstvoeding heb en waarom iedereen er vooral een beetje normaal over moet doen. I did it…van twijfelkont naar oermoeder en dat in 12  maanden.

1 jaar borstvoeding, hoe doe je dat?

En nu vraag je je misschien af: wat is de truc? Hoe hield ik 1 jaar borstvoeding vol?

 • stel jezelf geen harde doelen. In het begin wilde ik dolgraag de grens van 6 maanden halen. Maar in het zicht van de haven en met een productiedip van hier tot Tokyo vond ik het amper te doen.
 • Ga voor een gevoede baby. Borst-of fles? Ik vind die discussie niet zo boeiend omdat ik met beide manieren van voeden positieve ervaringen heb. Mij gaat het erom dat mijn kindje eten binnenkrijgt zodat het kan groeien. Nee, ik zou mijn oudste dochters die ik op een combinatie van borst en flesvoeding heb grootgebracht nu achteraf niet anders hebben willen voeden. Het is goed zo.
 • Schakel hulp in. Weet je zeker dat je borstvoeding wilt geven, maar het lukt niet? Schakel dan ook hulp in. De eerste maanden van lactatiekundige. Maar holt je borstvoeding acheruit? Kijk dan of een oxytocinespray die je op recept van de huisarts kan krijgen, eventueel kan helpen.
 • Schaf een goede borstkolf aan. Ik heb mijn ervaringen met de Medela Swing en de Medela Freestyle gedeeld. Ik had de combinatie van buitenshuis werken en borstvoeding geven nooit volgehouden zonder goede borstkolf.
 • het wordt makkelijker na 6 maanden. Ja, dat zeiden ze allemaal, maar als ik terugkijk kwam bij mij het omslagmoment ook met 6 maanden. Toen Miss C minder voedingen dronk, meer met de pot mee at en er langere tijden tussen de voedingen kwamen. Sterker nog, ik ben nu zo lui aangelegd dat ik nog helemaal niet aan afbouwen denk omdat ik het wel makkelijk vind dat ik altijd eten voor baby bij mij heb. Ook als ik vast voedsel ben vergeten in de luiertas te proppen.

Hoe lang ik doorga weet ik nog niet. Ik zie mijzelf niet tot 3 jaar voeden. Waarschijnlijk zit mijn soon to be dreumes daar ook helemaal niet op te wachten. Stiekem hoop ik dat we tot na de zomervakantie weten vol te houden. Al was het alleen maar om te voorkomen dat ik met een jankend kind in het vliegtuig zit.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  maai
  18 mei 2016 at 18:59

  Puur en alleen voor jezelf. Zo is het. En wat betreft die titels, ik hoor ze ook wel eens en krijg er ook jeuk van, voel me direct een apparteling, en ik wil juist gewoon normaal zijn. You die it! Top

 • Reply
  Lonneke
  18 mei 2016 at 10:00

  Wat goed en fijn dat het gelukt is! Van tevoren is dat lastig in te schatten natuurlijk hoe het zal gaan, maar ik kan me goed voorstellen dat als het eenmaal goed gaat je lekker door wil gaan.

  Ik krijg ook altijd de kriebels van uitspraken over oermoeders of powervrouwen jakkes! Ik ga er vanuit dat iedere moeder haar best doet.

  • Reply
   Josan
   18 mei 2016 at 16:38

   Helemaal met je eens. Er hoeft geen apart labeltje voor te zijn.

 • Reply
  Elisabeth
  17 mei 2016 at 22:40

  Jah goedzo! Ik was ook twijfelaarster voor ik begon, maar als je eenmaal bezig bent… nu vond ik het lastig, want wanneer stop je? Ik hoop nog steeds dat het allemaal vanzelf gaat voor Jim een jaar of 2 is, hooguit 3.

  • Reply
   Josan
   18 mei 2016 at 16:39

   Ik las laatst ook jouw twijfel Elisabeth. Ben benieuwd waar wij over enkele maanden staan.

 • Reply
  Themommydiaries
  17 mei 2016 at 22:36

  Niet eens tot 3 jaar? Nah ik zag jou nou net met een 8 jarige aan de borst op ig als toekomstbeeld!

  • Reply
   Josan
   18 mei 2016 at 16:40

   Hahahah ja echt hoor…geen enkele moeite mee. Ik denk dat de hele wereld daar wel op zit te wachten.

 • Reply
  mamalifestyleblog
  17 mei 2016 at 22:21

  Wat goed Josan! Dat is zeker een mijlpaal waar je trots op mag zijn! Ik denk dat het zeker heeft geholpen dat je er “open” in bent gestapt. Ik heb mijn kinderen 8 en 5 maanden gevoed en ook al heb ik het niet zo lang vol gehouden als jij, ik ben er toch trots op. Ik stapte er ook open in. Na de bevalling had ik echt zoiets van “ik zie wel hoe het gaat”. Geniet er van zolang het nog duurt! En een goede borstkolf is natuurlijk inderdaad onmisbaar. Ik had de Medela Freestyle. Ideaal met zo’n rugtas en koelelementen.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!