Mama Opvoeding

1 jaar borstvoeding van twijfelkont naar oermoeder

17 mei 2016
1 jaar borstvoeding-tips om 1 jaar borstvoedidng te geven-GoodGirlsCompany

Het is me gelukt, ik geef al bijna 1 jaar borstvoeding! Dit voelt als een enorme mijlpaal. Vooral omdat ik het van tevoren niet gepland had. Bewust niet. Ik had genoeg aan mijn eigen strubbelingen en twijfelmomenten. Mijn borstvoedingsreis ging niet over rozen en ik heb heel wat onzekerheden moeten overwinnen. Nu ik bijna 1 jaar borstvoeding geef, hebben buitenstaanders daar ook een woord voor: oermoeder…

1 jaar borstvoeding van twijfelkont naar oermoeder

De eerste keer dat ik met het woord oermoeder werd geconfronteerd was miss C 6 maanden. De persoon was vol bewondering over dat ik nog steeds kolfde. Vanuit het niets kreeg ik het woord oermoeder naar mijn hoofd geslingerd. Shock!

Hoezo oermoeder?

Bij oermoeders denk ik aan vrouwen voor wie het moederschap een spirituele hogere bestemming is. Die vechten over grote thema’s omdat ze menen nee 100% zeker weten dat ze gelijk hebben. En jou willen overtuigen omdat als jij beter weet je ook niet meer zo aan klungelt maar beter gaat doen. Voor wie een bevalling een piece of cake is, omdat ze op hun alternatieve zwangerschapscursus leerden hoe dolfijnenmuziek er voor zorgt dat je boven je (door weeën geplaagde) lichaam uit kan stijgen. Naast wiens kraambed niet alleen een wiegje met daarin een newborn baby ligt maar die ook nog ruimte vonden om de navelstreng met placenta erin te stoppen omdat een lotusgeboorte the next best thing is. Die mystieke ervaringen hebben boven dampende poepluiers.

Alhoewel ik veel van mijn kinderen houd, heb ik dat dus niet. Nee, ik ben het type dat stiekem gewoon een beetje jeuk krijgt van labels zoals power-vrouwen, supermoeder, hotmama’s en oermoeders. Alsof het om een exclusief clubje van hoogvliegers gaat zoals de High Miles Club. Als ik mijzelf dan toch een etiket mag geven ben ik eerdere een klooi-maar-wat- aan-moeder die verbaasd is dat haar kinderen zich nog steeds op het rechte pad bevinden.

1 jaar Borstvoeding

En toch ben ik nu best een beetje trots op deze mijlpaal. Ja, dat durf ik hardop te zeggen. Zonder dat ik hiermee flesvoedende moeders op hun teentjes wil trappen of het verdomhoekje in trap. (Hey ik heb ook 2 dochters groot gebracht met een combinatie van fles en borst) Of meteen iedereen het borstvoedingsevangelie door de strot probeer te duwen. Maar gewoon alleen voor mijzelf. Ja, terwijl jij dit leest weet je waarschijnlijk niet hoe een hyperactief welgemeend gevoel van trots groeit dat stiekem wil schreeuwen hiep hiep HOERAA!!! Ik heb het ’em toch maar mooi ‘gewoon’ geflikt. Nou ja gewoon? Ik deelde mijn gemengde gevoelens bij Wereld Borstvoedingsweekmijn twijfels, overwon melkproductiedips, vertelde welke associaties ik met borstvoeding heb en waarom iedereen er vooral een beetje normaal over moet doen. I did it…van twijfelkont naar oermoeder en dat in 12  maanden.

1 jaar borstvoeding, hoe doe je dat?

En nu vraag je je misschien af: wat is de truc? Hoe hield ik 1 jaar borstvoeding vol?

 • stel jezelf geen harde doelen. In het begin wilde ik dolgraag de grens van 6 maanden halen. Maar in het zicht van de haven en met een productiedip van hier tot Tokyo vond ik het amper te doen.
 • Ga voor een gevoede baby. Borst-of fles? Ik vind die discussie niet zo boeiend omdat ik met beide manieren van voeden positieve ervaringen heb. Mij gaat het erom dat mijn kindje eten binnenkrijgt zodat het kan groeien. Nee, ik zou mijn oudste dochters die ik op een combinatie van borst en flesvoeding heb grootgebracht nu achteraf niet anders hebben willen voeden. Het is goed zo.
 • Schakel hulp in. Weet je zeker dat je borstvoeding wilt geven, maar het lukt niet? Schakel dan ook hulp in. De eerste maanden van lactatiekundige. Maar holt je borstvoeding acheruit? Kijk dan of een oxytocinespray die je op recept van de huisarts kan krijgen, eventueel kan helpen.
 • Schaf een goede borstkolf aan. Ik heb mijn ervaringen met de Medela Swing en de Medela Freestyle gedeeld. Ik had de combinatie van buitenshuis werken en borstvoeding geven nooit volgehouden zonder goede borstkolf.
 • het wordt makkelijker na 6 maanden. Ja, dat zeiden ze allemaal, maar als ik terugkijk kwam bij mij het omslagmoment ook met 6 maanden. Toen Miss C minder voedingen dronk, meer met de pot mee at en er langere tijden tussen de voedingen kwamen. Sterker nog, ik ben nu zo lui aangelegd dat ik nog helemaal niet aan afbouwen denk omdat ik het wel makkelijk vind dat ik altijd eten voor baby bij mij heb. Ook als ik vast voedsel ben vergeten in de luiertas te proppen.

Hoe lang ik doorga weet ik nog niet. Ik zie mijzelf niet tot 3 jaar voeden. Waarschijnlijk zit mijn soon to be dreumes daar ook helemaal niet op te wachten. Stiekem hoop ik dat we tot na de zomervakantie weten vol te houden. Al was het alleen maar om te voorkomen dat ik met een jankend kind in het vliegtuig zit.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  maai
  18 mei 2016 at 18:59

  Puur en alleen voor jezelf. Zo is het. En wat betreft die titels, ik hoor ze ook wel eens en krijg er ook jeuk van, voel me direct een apparteling, en ik wil juist gewoon normaal zijn. You die it! Top

 • Reply
  Lonneke
  18 mei 2016 at 10:00

  Wat goed en fijn dat het gelukt is! Van tevoren is dat lastig in te schatten natuurlijk hoe het zal gaan, maar ik kan me goed voorstellen dat als het eenmaal goed gaat je lekker door wil gaan.

  Ik krijg ook altijd de kriebels van uitspraken over oermoeders of powervrouwen jakkes! Ik ga er vanuit dat iedere moeder haar best doet.

  • Reply
   Josan
   18 mei 2016 at 16:38

   Helemaal met je eens. Er hoeft geen apart labeltje voor te zijn.

 • Reply
  Elisabeth
  17 mei 2016 at 22:40

  Jah goedzo! Ik was ook twijfelaarster voor ik begon, maar als je eenmaal bezig bent… nu vond ik het lastig, want wanneer stop je? Ik hoop nog steeds dat het allemaal vanzelf gaat voor Jim een jaar of 2 is, hooguit 3.

  • Reply
   Josan
   18 mei 2016 at 16:39

   Ik las laatst ook jouw twijfel Elisabeth. Ben benieuwd waar wij over enkele maanden staan.

 • Reply
  Themommydiaries
  17 mei 2016 at 22:36

  Niet eens tot 3 jaar? Nah ik zag jou nou net met een 8 jarige aan de borst op ig als toekomstbeeld!

  • Reply
   Josan
   18 mei 2016 at 16:40

   Hahahah ja echt hoor…geen enkele moeite mee. Ik denk dat de hele wereld daar wel op zit te wachten.

 • Reply
  mamalifestyleblog
  17 mei 2016 at 22:21

  Wat goed Josan! Dat is zeker een mijlpaal waar je trots op mag zijn! Ik denk dat het zeker heeft geholpen dat je er “open” in bent gestapt. Ik heb mijn kinderen 8 en 5 maanden gevoed en ook al heb ik het niet zo lang vol gehouden als jij, ik ben er toch trots op. Ik stapte er ook open in. Na de bevalling had ik echt zoiets van “ik zie wel hoe het gaat”. Geniet er van zolang het nog duurt! En een goede borstkolf is natuurlijk inderdaad onmisbaar. Ik had de Medela Freestyle. Ideaal met zo’n rugtas en koelelementen.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger
 • Kraamweek dag 6✨Afscheid nemen en verwelkomen liggen dicht bij elkaar deze week. Vandaag afscheid genomen van de verloskundige. En daarmee ook van een fase in mijn leven. Ik zal nooit meer een baby krijgen. En ondanks dat ik mijn gezin compleet vind, geeft dat toch een dubbel gevoel 🥺 Is dit herkenbaar? .
.
.
#baby #newmama #dutchmom #melaninbeauty #melaninpoppin #tbb #blackgirlmagic #baby #geboortenieuws #zoon #momblogger #mamablogger #mamaleven #momlife
 • ✨Cling to what is good✨De nachten zijn kort en de dagen zijn lang. Maar Novan doet het goed. 💙En nadat ik me maanden door alle ongemakken van de zwangerschap geworsteld heb en eerder het meer voelde als overleven in plaats van leven ben ik nu zo blij dat mijn lichaam zich begint te herstellen. Ik weer gewoon adem kan halen, niet meer ellendig voel vanwege een laag ijzer en hb. En bovenal geen medicijnen meer hoef te gebruiken. Totaal geen last van Baby Blues 💙in mijn geval ben ik er alleen maar op vooruit gegaan 🙏🏾
.
.
.
#newborn #newbornbaby #newbornfotografie #newbornfoto #baby #mama #newbornmommy #mixedbabies #mixedrace
 • De roze wolk is enorm. Ik heb hem lekker een paar dagen voor mijzelf gehouden maar daar is hij dan: Novan Xem Isaiah Nevis 💙 31.01.2020 geboren om 5:37 uur. 
Hij werd ruim tweeënhalf week te vroeg geboren. Perfect getimed anders zou ik worden ingeleid. Nu dankzij @dedoulas en @puurvroedvrouwen een hele mooie hands-off thuisbevalling gehad in bad. Zo mooi om te ervaren dat mijn zwangerschap en bevalling die in principe medisch waren met de juiste mensen om je heen toch natuurlijk verlopen kan. Waarbij jezelf de regie houdt en bepaalt wat jij wilt. Mijn gezin is compleet en deze bevalling was de beste afsluiting 💖
.
.
. #newborn #rainbowbaby #scriptureblanket #modernburlap #isaiah66 #zoon #geboren #helloworld #geboorte #geboortenieuws #baby #mama #mamablogger #mommyblogger #mommy #birthannouncement #birth #rainbowbaby🌈 #rainbowbabies #rainbowbabyannouncement
 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger

Dit zijn wij!