Dagjes uit Kinderen en baby's Lifestyle Zwangerschap & Moederschap

Winactie Vertel jouw Geboortenis

26 maart 2015

364.501 keer per dag begint er ergens op aarde een nieuw leven. Een baby met een nieuw verhaal. Fotografe Lieve Blancquaert wilde weten hoe een bepaalde plek, cultuur of omgeving een nieuw leven beïnvloedt. Ze reisde de hele wereld over en fotografeerde de geboorte van kinderen.

Na een groot succes in Brussel en Genève komt de indrukwekkende foto-expositie BIRTH DAY naar Nederland. Fotografe Lieve Blancquaert reisde de hele wereld over en fotografeerde de geboorte van kinderen. Ze wilde weten hoe een bepaalde plek, cultuur of omgeving een nieuw leven beïnvloedt.

BIRTH DAY is van 8 mei t/m 28 juni te zien op 3 locaties in de oude binnenstad van Zutphen. De VPRO zendt vanaf 24 mei een 9-delige documentaire uit over de reis van Lieve Blancquaert. De winactie ‘Vertel jouw Geboortenis’ is een samenwerking tussen Stichting de Geboortenis en OnceUponaTree.

“We worden allemaal op dezelfde manier geboren, maar alles verandert op het moment dat we onze eerste adem uitstoten”

Lieve Blanquaert:  “ We worden allemaal op dezelfde manier geboren, maar alles verandert op het moment dat we onze eerste adem uitstoten. De manier waarop een kind ter wereld komt, is een spiegel van de maatschappij en de plek waar onze wieg staat, bepaalt onze toekomst. Dat fascineert mij en daarom ben ik de wereld rondgetrokken en heb ik aan moeders en vaders gevraagd waarom zij voor kinderen kiezen. Van Israël tot Siberië en van Shanghai tot Rio de Janeiro. Mijn ervaringen en mijn verwondering wil ik met de lezer/bezoeker delen in woord en beeld.”

Stichting de Geboortenis, de organisator van de expositie en OnceUponaTree nodigen je uit ook jouw geboorteverhaal in te sturen. Van je kind, een ander dierbaar persoon of jezelf. Want elke geboorte is een ‘Geboortenis’. Wat heeft jou het meest geraakt? Deel jouw ‘Geboortenis’  in een art journal, verhaal, gedicht of foto-serie.

Op de expositie staat een geboorteboom van OnceUponaTree. Vol met ingezonden geboorteverhalen. Daarnaast worden de verhalen gebundeld in een boekje ‘Vertel jouw Geboortenis’, waarvan de volledige opbrengst naar het Babyhuis gaat, dat zorgt voor moeder en baby in nood.

Winactie vertel jouw Geboortenis

Stichting de Geboortenis en OnceUponaTree kijken uit naar jouw bijzondere verhaal! En hopen dat de Geboorteboom op de expositie ook jóuw Geboortenis vertelt. Dan kan een prachtige foto zijn, een verhaal, gedicht of tekening. Of maak een art journal zoals Lou Niestadt deed bij de geboorte van haar kleindochter Liv.

Doe je mee? Met jouw inzending maak je kans op een prachtige handgemaakte geboorteboom Bo. Jouw Geboortenis in woord (max 350 woorden) en beeld (foto’s, tekeningen etc). Alles op één A4 (PDF). Maak het zo mooi en persoonlijk mogelijk!

De winnaar van de geboorteboom Bo zal tijdens de opening van de expositie op 8 mei bekend worden gemaakt. Alle inzendingen die in de Geboorteboom komen, krijgen vooraf persoonlijk. Verder word je op Facebook en Twitter van de winactie op de hoogte gehouden.

“De plek waar onze wieg staat, bepaalt onze toekomst.”

Inspiratie nodig?

Voor je verhaal zou je deze vragen kunnen gebruiken:

 • Van wie en wanneer was de geboorte? Kwam het plotseling of juist niet?
 • Wie waren er allemaal bij? Aan wie heb je veel gehad tijdens de bevalling?
 • Wat heeft jou het meest geraakt?
 • Waar vond de geboorte plaats? Misschien wel een rare of bijzondere plek?
 • Gebeurde er iets onverwachts of grappigs?
 • Vertel eens over de eerste minuut. Wat staat je nog het meest bij?
 • Heb je een speciaal ritueel of gewoonte bij jou in de familie of cultuur?
 • Vertelt jouw ‘geboortenis’ iets over het kind? Zie je een link of verband hoe zij/hij is (geworden)?

  Duurzame samenwerking

  De winactie Vertel jouw Geboortenis is een samenwerking tussen Stichting de Geboortenis en OnceUponaTree. Nienke Stoop en Femke Hertsenberg vonden elkaar tijdens een training van Marie Forleo. En hebben een grote gezamenlijke missie, een duurzame samenleving. Dat elk leven met stevige, gezonde wortels mag beginnen.

  Alle inzendingen van de winactie kunnen tentoongesteld worden op de expositie en blijven eigendom van de organisatie. En als je mee doet, krijg je automatisch onze leuke nieuwsbrief. Vind je het leuk bij een workshop art journal van Lou Niestadt te krijgen? Kom dan op 10 mei naar de expositie!

  Over OnceUponaTree

  OnceUponaTree ontwerpt en verkoopt levensbomen. Foto’s van familie of vrienden schuif je in de blaadjes en deze prik je op de boom. Zo vertel je jouw eigen unieke verhaal, over waar je vandaan komt en wie je lief hebt. Als geboorteboom, stamboom of als symbolisch cadeau voor een huwelijk of bij een afscheid. OnceUponaTree heeft zelf ook een goed verhaal. Het staat voor duurzaam Dutch design en de producten worden met aandacht en ambacht gemaakt. Een deel van de productie wordt in een sociale werkplaats in Amsterdam verzorgd.

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Instagram

  Volg mij op Instagram!