Kraamtijd

Kraamtranen | als de roze wolk even ver te zoeken is

8 februari 2015
Kraamtranen en babyblues

Veel kersverse moeders hebben last van kraamtranen. Toch wordt er maar weinig gesproken over de huilbuien die je soms gewoon overvallen.

Daar lag ik dan in mijn kraambed. Zonder al te veel kleurscheuren mijn bevalling doorstaan. Wolk van een baby naast me. Mijn kraamverzorgster die me lekker in de watten legde en toch voelde ik me neerslachtig en bleef er een onbestemd gevoel als een donderwolk boven mijn hoofd hangen. Als je net zoals ik niet echt heel emotioneel aangelegd bent, zijn kraamtranen nogal een heftige ervaring. Ik wist niet wat me overkwam.

Symptomen kraamtranen

Bijna 40% tot 80% van de nieuwbakken moeders, krijgt in de kraamweek te maken met kraamtranen. Wat de precieze oorzaak voor kraamtranen is en waarom de ene vrouw er meer last van heeft, is nog niet zo heel duidelijk. Waarschijnlijk spelen stress, slaaptekort en het feit dat je lichaam na de bevalling zomaar opeens stopt met de aanmaak van het hormoon progesteron een grote rol. Door alle nieuwe indrukken en snelle lichamelijke veranderingen word geïrriteerd en prikkelbaar. Voeg daar slaapgebrek aan toe en het feest is compleet. Vaak beginnen de symptomen op de tweede dag na de bevalling. Maar ze kunnen zich ook na enkele weken openbaren.

De symptomen van kraamtranen kunnen er als volgt uitzien:

  • prikkelbaar
  • nerveus zijn
  • huilbuien om niks (de kraamtranen)
  • slapeloosheid
  • negatieve gedachten
  • mood swings
  • onzeker zijn (help, kan ik wel voor een baby zorgen?!)

Laat het los, laat het gaan

Kraamtranen kan je niet voorkomen. En waarom zou je? Mij is altijd geleerd dat als het eruit moet, laat het dan ook gewoon lekker gaan. Cancel dat kraambezoek voor die dagen, trek je met baby terug op je slaapkamer, slaap bij en doe even niets waarvan je zogenaamd vindt, dat je het moet doen. Visite loopt niet weg en echt het komt wel weer. En als je toch behoefte hebt aan kletsen, praat dan eens met je man of kraamverzorgster. Laasttgenoemde heeft het waarschijnlijk al vaker meegemaakt en weet waarschijnlijk als geen ander hoe ze je er doorheen kan loodsen.

Zo ga je om met babyblues

Heb je last van babyblues? Besef dan dat dit vooral een reactie is op een chemisch proces in je lichaam. Het is geen aanstellerij. En dus is het ook geen kwestie van even in de vingers knippen en dan ben je weer vrolijk, leuk en energiek. Met de juiste (mentale) zorg, past je lichaam zich vanzelf aan dus wees even lief voor jezelf en stop er mee verwijten te maken. Verder kan je het volgende doen:

  • Laat ze gewoon stromen
  • Praten met je man, familie, vrienden of iemand anders die je vertrouwt kan enorm opluchten
  • Cancel eventueel je kraambezoek
  • lukt het niet meer om normaal te functioneren? Neem dan contact op met je huisarts.

Kraamtranen of postnatale depressie?

De symptomen van kraamtranen lijken op die van een postnatale depressie. Vandaar dat het soms lastig kan zijn om het op tijd te herkennen. Een klein deel van de bevallen vrouwen zal ook te maken krijgen met een postnatale depressie. Als de klachten blijven aanhouden en je somber en lusteloos blijft zonder te genieten van je kind of nieuwe rol als moeder kan er meer aan de hand zijn. Twijfel je of je een postpartum depressie hebt, maak dan een afspraak met je huisarts. Wanneer nodig kan hij je doorverwijzen zodat je hulp kan krijgen. Want een postnatale depressie gaat namelijk niet zomaar uit zichzelf over.

Ook leuk om te lezen:

kraamtranen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]