speelgoed

Met Goldie Blox zijn meisjes zijn meer dan prinsesjes

465 views
Als moeder van 2 prachtige dochters weet ik het zeker: ik ben een meisjesmoeder. Zelf ben ik altijd ook erg een meisjemeisje geweest en daar ben ik trots op. Ik zie het als een  mooie uitdaging om mijn dochters op te voeden tot zelfbewuste jonge vrouwen. Meiden die zelf bepalen wat ze willen worden, waar ze mee willen spelen en hoe zij sturing geven aan hun leven

Begin oktober kreeg Bart Smit nog een storm van kritiek te verduren om hun vrouwonvriendelijke speelgoedfolder. De pay-off “Zo goed zijn als mama, dat wil je ook!” op een pagina met huishoudelijke spullen kwam hard aan na die jaren emancipatie en campagnes om meisjes te interesseren voor techniek. Heel Nederland rolde over elkaar heen om er duiding aan te geven. Volgens sommigen is het natuurlijk dat meisjes voorkeur hebben voor speelgoed die met verzorging en schoonmaken te maken heeft. Volgens anderen is het aangeleerd.

Als ik naar mij zelf kijk heb ik nooit interesse getoond in huishoudelijke bezigheden. Ik vind het redelijk eentonig en geestdodend werk en de dag waarop ik een schoonmaakster krijg zal ik waarschijnlijk omschrijven als ‘de mooiste dag in mijn leven‘. 

Stereotype speelgoed voor kinderen

Als ik naar mijn dochters kijk, kom ik alleen maar tot de conclusie dat het per kind verschillend is. Inderdaad de een heeft een natuurlijke aanleg tot poetsen en vind het ook leuk om te doen. Ze is beledigd dat ik ’s avonds de afwas doe als zij in bed ligt zodat ze niet kan mee helpen. Het liefst staat ze naast mij af te drogen en vol trots te glunderen hoe goed ze dat doet. De ander kan het totaal niet boeien. Als ze niet hoeft te helpen, doet ze het ook niet. Ze heeft enige lichte stimulatie nodig zodat ze met frisse tegenzin af en toe meehelpt. En ik vind dat prima. Zo is ze nu eenmaal en ook dat mag er zijn.Wat ik bij kinderspeelgoed belangrijk vind is dat het past bij mijn kind. Ik denk niet in stereotypen. Ze hebben ook autootjes en een autogarage. In vergelijking met hun (Barbie)poppen spelen ze daar niet heel vaak mee. Dat maakt ook niet uit. Het is belangrijk om op te merken dat ze er af en toe mee spelen. Doordat ze dit in hun speelgoedaanbod hebben, kunnen ze er kennis mee maken en er op hun eigen manier ervaring mee opdoen. Daar gaat het mij om!

GoldieBlox: to inspire future female engineers

Met de Bart Smit speelgoedgids heb ik geen moeite. Ik neem aan dat ouders zelf wel in staat zijn om de keuze te maken welk speelgoed er bij hun kinderen past of waar ze het meeste lol aan beleven. Waar ik wel moeite mee heb is dat het aanbod meisjesspeelgoed vaak zo beperkt is. Poppen, prinsessendingen, make-up en in verschillende roze tinten. Dat moet toch anders kunnen?

Diezelfde vraag stelde GoldieBlox CEO Debbie Sterling ook. En bovendien deed ze er wat aan ze richtte GoldieBlox op kinderspeelgoed voor toekomstige vrouwelijke ingenieurs. Of zoals ze zelf zeggen “To disrupt the pink aisle”.

In de afgelopen dagen werd dit filmpje miljoenen keren bekeken. Hopelijk ook door Bart Smit en alle andere speelgoedketens. Als meisjesmoeder zou het mij verheugen wanneer het aanbod aan meisjesspeelgoed volgend jaar is uitgebreid.

Josan
Trotse moeder van 3 lieve, grappige en intelligente dochters. Houdt niet (alleen maar) van roze maar ziet het leven wel door een roze bril. Geniet van kleine momenten en blogt voor moeders met dochters over moederschap, lifestyle, (natural) beauty, (kids) fashion, DIY's en alles wat ik leuk vind.

Praat mee!