Food Kerst Recepten

Kerst DIY | Recept Candy Cane Cupcakes

12 december 2015
Candy Cane Cupcakes-GoodGirlsCompany-kerst cupcakes-lekkere cupcake recepten

Gisteren kon je op de foto’s al een glimp er van opvangen; Candy Cane cupcakes. Kruimels van de zoete stokjes vormen een leuke topping bovenop de cupcakes.

Mijn middelste dochter vindt ze zo geslaagd, dat ze deze op school wil trakteren. Voor dat haar hele school er mee aan de haal gaat, del ik natuurlijk eerst het recept hier op mijn blog. Dit maal een uitgebreid met eerst een recept voor het maken van cupcakes. Daar geen zin in? Bespaar jezelf de moeite, sla het over en koop een kante en klare verpakking. Mij hoor je niet klagen. Voor de anderen die wel een een eigen cupcakes mix willen maken, dit is je kans.

Candy Cane Cupcakes-GoodGirlsCompany-kerst cupcakes

Recept voor 12 cupcakes

Dit is een basisrecept voor het maken van 12 cupcakes. Waarom 12? Nou omdat mijn muffinbakblik 12 uitsparingen heeft vandaar. Maar als je er 24 wilt maken vind ik dat natuurlijk ook prima.

Bereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 25 minuten

Zo maak je Candy Cane cupcakes

Benodigdheden:

  • 2 beslagkommen
  • 1 muffin bakblik voor 12
  • mixer met gardes
  • 2 eetlepels
  • houten prikker
  • rooster
  • maatbeker/keukenweegschaal
  • zeef

Ingrediënten

Voordat je begint is het belangrijk om er voor te zorgen dat de eieren,  melk en boter op kamertemperatuur zijn

  • 125 gr roomboter
  • 2 eieren
  • 125 gram kristalsuiker
  • 2 el melk
  • 125 gr zelfrijzend bakmeel

Voor het glazuur

  • 200 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel water
  • eventueel voedsel kleurstof

Candy Cane Cupcakes-GoodGirlsCompany

Voorbereiding

  • Haal de boter, melk en eieren op tijd uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur zijn. Snijd de boter in kleine blokjes
  • Meet de hoeveelheden van de verschillende ingrediënten af met een maatbeker of keukenweegschaal. Zet ze vervolgens klaar in aparte kommetjes.
  • Plaats het rooster in het midden van de oven. Verwarm hem voor op 170 graden.
  • Zet het muffinbakblik klaar. Plaats daarin de papieren bakvormpjes.

GoodGirlsCompany-Candy Cane Cupcakes-hoe maak je cupcakes

Beslag maken

  • Het maken van beslag voor je cupcakes is eigenlijk niet zo moeilijk. Alles valt of staat met of je er voor zorgt dat de boter goed op kamertemperatuur is. Door de boter op tijd uit de koeling te halen, is het zacht voor gebruik. Met zacht bedoel ik dus niet gesmolten. Voeg de boter en suiker bij elkaar toe in een beslagkom. Mix het geheel met een mixer met garde goed door elkaar. Mix het op middelhoge snelheid goed door elkaar zodat er voldoende lucht kan worden opgenomen. Hierdoor krijg je namelijk een mooi luchtig beslag. Voeg vervolgens een van de eieren toe. Mix het beslag weer verder op middelhoge snelheid.
  • Alles goed door elkaar gemixt en is er een mooi luchtig beslag ontstaan? Voeg dan telkens ietsjepietsje meer het zelfrijzend bakmeel toe. Hoe?  Zodra je de beetjes zelfrijzend bakmeel hebt toegevoegd mix je het beslag telkens op middelhoge snelheid.
  • Voeg als laatste de melk toe. Mix het beslag nu nog 1 minuut door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid. Net zolang totdat je een mooi, luchtig en glad beslag hebt. Klaar!
  • Pak vervolgens het muffin bakblik Neem een eetlepel en schep telkens een kleine hoeveelheid beslag in het papieren vormpje. Moeite o m het beslag van je lepel af te krijgen? Gebruik dan 2 lepels. Vul de vormpje telkens tot 2/3 met het beslag. Zo voorkom je dat ze de pan uit rijzen. Je weet wel dat ze boven het papiertje uit komen.
  • Plaats het muffin bakblik en het midden van de oven. Bak de cupcakes op 170- graden in  20-25 minuten mooi goudbruin. Tussentijds de oven niet openen anders heb je kans op inzakkingsgevaar. Na 20 minuten kan de oven openen en even met een houten prikker testen of ze gaar zijn. Blijft er beslag achter op de prikker? Dan laat je ze gewoon nog even 5 minuten in de oven en controleer je na 5 minuten weer.

Glazuur maken

  • Maak de glazuur. Zeef de poedersuiker in de beslagkom. Voeg er al roerend water aan toe. Blif roeren totdat je een mooi dik en glad papje hebt.
  • Verpulver een Candy Cane. De kruimels vang je op in een bakje.
  • Bestrijk de afgekoelde ( dit heel belangrijk) cupcakes met het glazuur. Laat het glazuur zo’n anderhalf uur uitharden

Candy Cane hearts-Candy Cane hartjes-GoodGirlsCompany-kerst koken met kinderen

Eet smakelijk!

Candy Cane Cupcakes

Je maakt de Candy Cane Cupcakes nog feestelijker door de Candy Candy hartjes, hier vind je het recept.

  • Reply
    Kelly
    7 december 2016 at 16:01

    Wat een leuk artikel, Josan. De vrolijkheid spat er vanaf!

  • Reply
    Cassandra
    12 december 2015 at 11:40

    Ze zien er heerlijk uit! Ik ben niet zo dol op die Candy cane dingen, maar dit wil ik nog wel eens proberen! Mooie foto’s ook weer!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]