Family Diary Geloof Persoonlijk

God verdrinkt in Europa en wij kijken er naar…

3 september 2015
Aylan-bootvluchtelingen-God-spoelt-aan-in-Europa-GoodGirlsCompany-de-geboorte-van-Eurpopa

“Want toen ik honger had, gaven jullie Mij eten. Toen ik dorst had, gaven jullie Mij te drinken. Toen ik een vreemdeling was, namen jullie Mij in je huis…”, Als klein meisje hoorde ik deze woorden uit het Bijbelboek Mattheus regelmatig. Ze zetten mij altijd aan tot nadenken. Zelf werd ik in een goed jaartal geboren. Weliswaar stond mijn wiegje op de verkeerde plek, maar een adoptie later was dat probleem ook verholpen. Ik was Nederlands.

Oorlogen kende ik niet. Vluchtelingen ook amper. Het enige waar ik als kind bang voor was waren inbrekers. De gedachte dat ze iets van mijn overvloed af konden pakken, vond ik verschrikkelijk. Gelukkig is dat nooit gebeurt.
Vandaag de dag kennen we vele vluchtelingen. Bootvluchtelingen die in kapseizende bootjes naar  Europa komen. Vluchtelingen die kilometerslange routes te voet af leggen. 

 God-spoelt-aan-in-Europ-Aylan-bootvluchtelingen-vluchtelingen

Elke avond zie ik schrijnende beelden op de televisie. Ontredderde mensen. Want in de eerste plaats zijn ze vooral mensen. Net zoals jij en ik. Door etiketjes als ‘gelukzoekers’ en ‘asielzoekers’ zou je dat haast vergeten. Niet gelabeld willen worden, in een hokje gestopt worden of een etiketje krijgen is namelijk alleen voorbehouden aan mensen die alles al hebben. Die zich niet meer druk hoeven te maken over de eerste levensbehoeftes, maar(zou het verveling zijn?) zich opwinden over dingen die het opwinden niet waard zijn. Maar die luxe hebben deze mensen niet. Hun strijd gaat over overleven. Sinds de Tweede Wereld Oorlog zijn er namelijk nog nooit zoveel vluchtelingen geweest.

What if God was one of us

Als klein meisje, bad ik altijd tot God. Vroeg ik of Hij wilde zorgen voor mensen die het minder getroffen hadden dan ik. In mijn eentje kon ik namelijk nooit alle mensen helpen dus een extra paar handen was welkom. Pas later, toen ik groter was, leerde ik dat het juist omgekeerd is. Twee derde van God is gericht op actie. Haal 1 letter weg en je krijgt: Go! Gebiedende wijs en wat mij betreft graag met uitroepteken. Wij zijn Gods handen en voeten op aarde. De macht om veranderingen te weeg te brengen, ligt letterlijk binnen handbereik. Maar waarom laten we het na om er iets mee te doen? Waarom verschuilen we ons zelf liever achter een vraag als  “Als er een God bestaat waarom…”. En schuiven we het af op een hogere macht in plaats van dat we zelf onze verantwoordelijkheid te nemen?!

De vluchtelingenproblematiek ging aan ons voorbij. We hadden namelijk een crisis die ons raakte waar het pijn deed. Bij mensen die alles al hebben is dat niet in ons hart, maar in onze portemonnee.

Het geboorteverhaal van Jezus anno 2015

Over enkele maanden is het Kerst. Mijn favoriete tijd. Wij vieren het met vele cadeautjes. Daarnaast vertel ik mijn kinderen het Kerstverhaal. Over de geboorte van Jezus. Over hoe zijn ouders onderweg waren. Over hoe er geen plek meer was en de hoogzwangere Maria uiteindelijk maar in een stal moest bevallen. Verschrikkelijk lijkt me dat. Zelf ben ik 14 weken geleden in een ziekenhuis bevallen. In een moderne verloskamer waar ik zelfs wifi had, mocht ik mij vervelen tijdens de bevalling.

Het Kerstverhaal is nostalgie en inmiddels een stukje cultureel erfgoed. Wij hoogzwangere vrouwen kennen die horror niet. Mochten we tegen het eind van onze  zwangerschap nog willen reizen dan is dat voor een Babymoon. Zo’n nu-kan-het-nog- vakantie. De laatste vakantie samen voordat de baby er is.

Ironisch genoeg is dit eeuwenoude geboorteverhaal relevanter dan ooit. Bevallen hoogzwangere vrouwen in bomvolle treinstations of op kleine bootjes. Omdat ze nergens welkom zijn. Omdat Europa vol is. En vol is vol.

Bootvluchtelingen-vluchtelingen-Aylan-Turkije-beschaving-Matteus-25.jpg

 

De geboorte van Europa

Over de vluchtelingenproblematiek schreef ik al eerder het blog: Waarom bootvluchtelingen geen medeleven verdienen. In de afgelopen maanden leek het probleem niet te bestaan. Of in elk geval onopvallend voort te sukkelen op de achtergrond. We hadden namelijk een crisis die ons raakte waar het pijn deed. Bij mensen die alles al hebben is dat niet in ons hart, maar in onze portemonnee. Griekenland heette ons hartzeer. Dat land bracht de veiligheid en geloofwaardigheid in het  geding. Merkel en de Zijnen bedachten allerlei houtje-touwtje constructies om het land aan boort te houden en te voorkomen dat het de boot miste. Zodra het geld was overgeschreven, bedankte het land ons met de spreekwoordelijke middelvinger. Ironisch, maar voorspelbaar.

Eeuwen geleden was datzelfde Griekenland rijk en machtig. Het was de bakermat van de beschaving en cultuur. De geboorte van Europa is een verhaal uit de Griekse Mythologie. Volgens de overlevering werd de god Zeus verliefd op Europa die op het strand speelde. Om haar niet te laten schrikken, vermomde hij zich als een speelse stier. Het meisje was zich van geen kwaad bewust. Klom op zijn rug en hij liep met haar het strand af de zee in. Zij verdronken niet maar hij zwom met haar naar Kreta waar ze uiteindelijk verschillende zonen van hem kreeg.

God spoelt aan in Europa

De geboorte van Europa krijgt een hele andere betekenis wanneer je bedenkt hoe de Griekse eilanden deze zomer letterlijk overspoeld werden door vluchtelingen. Maar weinigen geloven tegenwoordig nog in Zeus en enkelen geloven in God. De Bijbeltekst “Want toen ik honger had, gaven jullie Mij eten. Toen ik dorst had, gaven jullie Mij te drinken. Toen ik een vreemdeling was, namen jullie Mij in je huis” gaat over God. Of zoals dit blog zegt: stukjes God spoelen aan in Europa. Stikt er in vrachtwagens. Zo’n stukje God was Aylan. Een jongetje die het nodig had dat wij iets meer zouden doen dan het nalaten om te helpen. Laat onze menselijkheid niet sterven zoals de oud- Griekse beschaving is gestorven… .

 

Terwijl ik dit schreef, koester ik mijn 14 weken oude dochtertje. Kijk ik hoe ze vredig in de draagdoek tegen mij aan ligt te slapen. Voel ik haar warme lichaampje tegen de mijne en ben ik vertederd over zoveel onschuld. Ze heeft niet zoveel nodig. Alleen de nabijheid van haar moeder is genoeg. Dat wens ik meerdere kinderen toe. Rust, vrede en de nabijheid van hun ouders.

Foto: Reuters

 • Reply
  The Good Million, van 1 euro naar een Miljoen - GoodGirlsCompany
  30 november 2017 at 07:30

  […] God verdrinkt in Europa en wij kijken er naar […]

 • Reply
  Geboren in een stal of boot | OnceUponaTree
  6 september 2015 at 13:42

  […] De vele vluchtingen op zoek naar een veilig oord. Josan Jongbloed schreef een aangrijpende blog over deze mensen. Mensen, zoals jij en ik. Waaronder ook veel hoogzwangere vrouwen. Net als bij het […]

 • Reply
  Draagdoek of kinderwagen?! - GoodGirlsCompany
  5 september 2015 at 20:22

  […] God verdrinkt in Europa en wij kijken er naar… […]

 • Reply
  lin mommysworld
  5 september 2015 at 14:05

  Vreselijk ik kan hier ook echt wakker om liggen. Mooi geschreven meis..

 • Reply
  Sylvie
  4 september 2015 at 13:26

  Mooi geschreven! Ik lig er ‘s nachts echt wakker van, er zijn al zo veel mensen verdronken in de Middellandse Zee de afgelopen maanden.. Dieptriest.

 • Reply
  Karen
  4 september 2015 at 13:24

  Mooi geschreven Josan. Alle vier mijn grootouders hebben ooit moeten vluchten voor vervolging. De ene uit Nederland voor de nazi’s, de andere uit Iran voor de ayatollahs. Als dat niet gebeurd was, was ik er niet geweest. Ik heb weinig op voor mensen die vluchtelingen gelukzoekers noemen. Hoe dom ben je dan?

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  4 september 2015 at 11:49

  Deze foto is zo verdrietig en spreekt echt boekdelen…

 • Reply
  Mama's Jungle
  4 september 2015 at 09:52

  Stil.. prachtig stukje tekst.

  Ik streef naar de tijd waar de wereld gewoon de verblijfplaats is van iedereen en waar mensen gewoon als mensen worden gezien ipv al die labels.

 • Reply
  Judith
  4 september 2015 at 07:52

  Mooi verwoord Josan! Couldn’t agree more! X Judith

 • Reply
  Astrid
  4 september 2015 at 06:33

  Mooi geschreven! <3

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!