Food Lifestyle Recepten Seizoenen

Foodie Friday: Zomers cheesecake toetje

3 juli 2015
GoodGirlsCompany-zomers cheesecake toetje-cheescake met bosbessen- zomers toetje maken

Zomers cheesecake toetje – Vorige week sloeg ik Foodie Friday over. Daarom wilde ik het deze week extra goed maken. Maar ja het is buiten bloedheet daarom wilde ik iets verkoelends maken. Geen ijsjes want dat vond ik te voor de hand liggend. Na wat nadenken werd het dit zomers cheesecake toetje. Waarom? Nou ik houd van cheesecake en fruit. Combineer deze twee favorieten samen en je hebt een heerlijke zomerse traktatie. Heerlijk om zelf te eten maar ook lekker om met vrienden te delen.

Doordat het twee uur in de koelkast moet staan is het bij opdienden best wel koud. Dit maakt het gerecht ideaal om mee te namen naar een barbecue. In tegenstelling tot ijs smelt het niet. Daarom is dit zomers cheesecake toetje ideaal voor een warme dag.

GoodGirlsCompany-zomers cheesecake toetje-cheescake met granaatappelpitjes-snel zomers toetje maken-recept

Ik houd van cupcakes. Of je nu gebruik maakt van een kant en klare cupcake mix of niet. Ze zijn eenvoudig te maken en bovendien ook snel. Een factor die met kleine kinderen altijd handig. Naast dat het lekker moet zij, willen mijn meiden graag snel resultaat zien. Versier cupcakes met botercrème of met cupcakeversiering, het is altijd een hit. Daarom wilde ik ook een gerecht maken waarin (cup)cakes zaten.

Verslaving aan granaatappelpitjes

Tijdens mijn zwangerschap was ik verslaafd aan granaatappelpitjes. De heerlijke friszoete smaak in combinatie met ietwat hardere kern geeft een verassende combinatie. Meestal gebruik ik ze in een salade of doe ik ze bij een couscous gerecht, maar deze keer wilde ik ze een keer anders gebruiken.  Zo kreeg ik het idee om naast ene varriant met bosbessen er ook een met granaatappelpitjes te maken

GoodGirlsCompany-zomer cheesecake toetje-cheescake met bosbessen- zomers toetje maken

welke is jouw favoriet?

Dit Zomers cheesecake toetje is makkelijk te maken. Zelfs als je niet vaak in de keuken  staat. Bovendien kun je zelf beslissen hoeveel lagen je wilt maken en welk fruit je gebruikt.

Allereerst maak je de cupcakes. Zodra deze zijn afgekoeld breek je ze in kleine stukjes. Deze heb je later nog nodig. De stukjes cupcake geven een beetje hetzelfde effect als de sponsige cake in tiramisu  toetjes en dat is zo lekker!

Zodra je de cakejes in stukjes hebt gebroken begin je aan het Bastogne koeken kruimelmengsel met boter. Ik gebruik graag Bastogne koekjes omdat ik deze lekker vind. Ze hebben zo’n typische kandijkoek smaak. Maar je kan natuurlijk ook koffieleutjes of oatmeal koekjes gebruiken. Kies gewoon een koekjessoort die jij lekker vindt.

Zomers Cheesecake toetje

Vervolgens maak je het beslag voor de cheesecake. Deze bestaat uit Griekse Yoghurt, suiker, vanille suiker en roomkaas. Vanwege het warme weer had ik geen zin om dit helemaal zelf te maken dus koos ik voor Philadelphia, maar Monchou had ook gekund. Persoonlijk heb ik geen voorkeur, het is maar net welk product ik tijdens mijn boodschappenrondje als eerste aantref. Alle ingrediënten mix je lekker door elkaar heen tot een gladde structuur zonder klontjes.

Vervolgens mix je de slagroom. Hier voeg je Klopfix aan toe zodat de structuur van de slagroom steviger wordt. Zelf ben ik geen groot slagroom fan. Dit heb ik genetisch doorgegeven aan mijn kinderen. Ik vind het vaak zo machtig zonder dat het voor mij nu echt smaak heeft. Daarom kneep ik een halve citroen uit boven de kom. Zo krijg de slagroom een friszure smaak. Heerlijk zomers!

GoodGirlsCompany-zomers cheesecake toetje-cheescake met granaatappel- zomers toetje maken

Vervolgens voeg je de ingrediënten van beide beslagkommen bij elkaar. Dit kun je makkelijk doen door de inhoud van de ene kom in de ander te scheppen met een spatel. Spatel het er daarna goed doorheen zodat er een mooie crèmige structuur ontstaat.

Als laatste begin je met het leukste onderdeel van dit gerecht. Althans dat vind ik. De laagjes maken. Bij bereiding heb ik uitgebreid beschreven hoe je dit doet. Maar voel je vrij om zelf te kiezen hoeveel laagjes je gebruikt en waar deze laagjes uit moeten ontstaan. Ik heb alleen het Bastogne  mengsel voor de bodem gebruikt. En als versiering er nog bovenop. Maar je kan deze natuurlijk ook als laagje gebruiken en de cupcake kruimels als versiering.

Zoals je leest, nodigt dit zomer cheesecake toetje uit om te experimenteren. Maak hem zoals jij wilt en varieer. Het resultaat is hoe dan ook lekker.

GoodGirlsCompany-zomers cheesecake toetjes-cheescake met bosbessen-makkelijke toetjesrecepten

Bereidingstijd: 2,45 uur (waarvan 2 uur opstijven in koelkast)

Zo maak je een Zomers Cheesecake toetje

Benodigdheden

  • Cupcake bakvorm
  • Cupcake vormpjes
  • Mixer met deeghaken en garde
  • Spatel
  • lepeltje
  • 2 beslagkommen
  • Eventueel keukenmachine

GoodGirlsCompany-zomers cheesecake toetjes-cheescake met bosbessen-zelf maken-zomerse toetjes

Ingrediënten

  • Cupcake Mix
  • 1 kuipje Philadelphia Naturel/ Philadelphia Naturel Light
  • 200 g Bastognekoeken
  • 75 g roomboter
  • 200 g Griekse yoghurt (0 % vet)
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 zakjes Klopfix (à 8 gr)
  • 3 dl slagroom
  • ½ citroen
  • ½ limoen
  • Blauwe bessen
  • Granaatappelpitjes

GoodGirlsCompany-zomers cheesecake toetjes-cheescake met granaatappelpitjes-zomers toetje

Bereiding

  • Bak de cupcakes zoals op de verpakking is aangegeven en laat ze afkoelen. Omdat het buiten bloedheet was en ik er zo min mogelijk tijd aan kwijt wilde zijn, gebruikten wij een kant en klaar verpakking van Dr. Oetker.
  • Verkruimel de cupcakjes in een schaaltje
  • Verkruimel de koekjes. Dit kan je doen door ze in een keukemachine te vermalen. Of je doet de koekjes in plastic zak die je dicht knoopt. Vervolgens sla je de koekjes plat met een deegroller. Vermeng de kruimels met de boter ( hier kun je een mixer met deeghaken voor gebruiken als je geen keukenmachine hebt). Breng een laagje kruimelmengsel aan over de bodem van bekertjes. Druk het goed aan en strijk het geheel glad met de bolle kant van een lepeltje.
  • Klop met een mixer met gardes de Philadelphia, Griekse yoghurt, basterdsuiker en vanillesuiker in een beslagkom tot een smeuïge massa. Maak de gardes schoon. Pak de tweede beslagkom en giet hier de slagroom in. Strooi de Klopfix door de slagroom en klop de slagroom goed stijf.
  • Knijp de halve citroen uit in de slagroom
  • Voeg de citroenslagroom toe aan de beslagkom waar de Philadelphia in zit. Voeg hieraan vervolgens de halve limoen toe.
  • Schep een laagje van het mengsel bovenop het bodempje Bastogne koeken. Maak vervolgens een laagje met bosbessen (of granaatappelpitjes). Plaats hier bovenop ene laagje van verkruimelde cake ( ja van de cupcakejes). En daar bovenop doe je weer een laagje Philadelphia cheesecake. Herhaal net zo lang totdat het bekertje mooi vol is.
  • Laat de toetjes minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
  • Versier de toetjes met vers fruit of kruimels van de Bastogne koeken.

Eet smakelijk!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!