Persoonlijk

Een leider versus een baas

28 januari 2011
“Heb je er moeite mee om onder een baas te werken?” Die vraag kreeg ik een aantal jaren terug nog wel eens voorgelegd tijdens een sollicitatiegesprek. Ik was nog redelijk blue en net van school, had nog niet erg veel ervaring dus ik antwoordde “Nee”.

Inmiddels ben ik ouder en wijzer, dus zou ik niet meteen heel naïef nee zeggen. Ik zou willen weten hoe deze baas invulling geeft aan het ‘baas’ zijn. Is hij een baas of is hij een leider? Zit daar dan verschil in? , denk je misschien. Ja, voor mij wel.  Bij het begrip baas denk ik aan mijn dochters. Aan hoe zij baasje spelen over hun eigen kamer.


Voor hen is het heerlijk te beseffen dat er een plek in huis is, waar zij een bepaalde zeggenschap over hebben. Waar zij over kunnen beslissen wie daar binnen mag komen en wie niet. Meestal geven ze invulling aan het baas zijn door elkaar buiten de deur te houden. Dan wordt er geschreeuwd, en gefrustreerd geroepen: Je mag echt NOOIT  (Ja, let op het woord nooit) meer in mijn kamer komen. Zoals je misschien wel vermoed: daar heb ik niet zo heel veel mee.
Toch heb ik al ontdekt dat dit gedrag ’het baasje spelen’ zich niet alleen beperkt tot kleine meisjes onder de 5 jaar. Ook grote mensen weten/kunnen soms niet beter. In zulke gevallen heb ik er dan ook geen moeite mee dat ze de baas zijn, maar wel hoe ze hier uiting aan geven.

Geen baas maar een leider

Kort door de bocht gezegd heb ik dan ook niet veel op met bazen. Leiders daarentegen vind ik geweldig! Daarbij denk ik aan visionaire mensen die weten waar hun organisatie staat, waar ze naar toe willen, hoe ze dat moeten bereiken en hoe iedereen in het bedrijf een bijdrage kan lever aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Al in 1999 zei Ronald Heifetz in The leader of the Future hele interessante dingen over de capaciteiten van de toekomstige leiders. Grofweg onderscheidt hij 2 typen; zij die denken dat je invulling aan  leiderschap geeft door een organisatie op zo’n wijze te binvloeden zodat ze je volgen (bazen) en zij die de organisatie laten inzien welke problemen ze hebben en hun potentieel waarmaakt.

Wanneer een baas meer is zoals laatste beschrijving, kan ik vanuit de grond van mijn hart zeggen dat ik dáár geen moeite mee heb. En zelfs graag voor hem/haar werk. Het Nieuwe Werken vraagt ‘leading from behind’  van de huidige leiders. Er ligt voor hen dan ook een schone uitdaging om zich erover te buigen of de laag aan managers flexibel genoeg is om (op hun leeftijd) nog dit soort leiders te worden.

Leiderschapkwaliteiten zijn overschat

Overigens ben ik nog wel eigenwijs genoeg om te zeggen dat leiders totaal overschat worden. Als je intern in je organisatie een beweging wilt creëren, gaar het om je volgers. Om hen die je met je mee krijgt en soms zo gek (zie onderstaand filmpje) zijn om mee te doen.

    Leave a Reply

    CommentLuv badge

    Instagram

    Volg mij op Instagram!