Opvoeding

Digitale kinderen deel 1

15 maart 2015

Wist je dat twee derde van de kersverse ouders binnen een uur na de geboorte een foto van hun kleintje online plaatsen? De meeste babyfoto’s plaatsen we op Facebook, gevolgd door Instagram en Flickr. Ook maken steeds meer ouders een Facebookpagina of Twitter account aan voor hun baby. Als bloggende moeder verbaast mij dit niet. Op de online profielen van vrienden, zie ik regelmatig foto’s van hun kroost voorbij komen. Ook ik maak mij er wel eens schuldig aan. Maar met mate. Persoonlijk vind ik niets zo irritant als een profiel van een volwassene die alleen maar uit kinderfoto’s bestaat. Daar ben ik overigens niet de enige in. Er bestaat een app die babyfoto’s blokkeert en vervangt door andere plaatjes. Zelf zal ik waarschijnlijk niet zo ver gaan, maar het intrigeert mij wel. Wat bezielt ouders om foto’s van hun kinderen online te zetten? Via social media (waar anders?) vroeg ik bloggende ouders naar hun motivatie en keuzes. Nieuwsgierig naar hun antwoorden? Lees dan snel verder.

Toen ik klein was had ik een babyalbum. Daarin stonden alle hoogte- (en dieptepunten) van mijn babytijd. Een mooi naslagwerk die af en toe eens gedeeld werd met bezoek. Vanaf een bepaalde leeftijd voelde ik mij er toch wat ongemakkelijk bij. Vooral wanneer mijn moeder zonder mijn toestemming foto’s deelde waar ik zonder kleding of in gênante situaties op stond. Maar dat was toen. Het aantal mensen dat mijn babyalbum onder ogen kreeg,was beperkt. Sommige personen ken ik nu niet eens meer. Andersom zullen zij mij vast ook niet (bloot) herinneren. Met digitale foto’s is dat anders. Die blijven een ruimere tijd bestaan. Afhankelijk van wat je privacy-instellingen zijn,  kunnen wildvreemden meekijken op je social mediaprofielen. Foto’s opslaan en ook weer delen. Enige voorzichtigheid met welke foto’s je van je kinderen digitaal deelt, vind ik dan ook geen luxe. Mijn maatstaf is “Als mijn dochters later groot zijn, zullen ze dan blij zijn met deze foto?” Ook vraag ik het regelmatig zelf aan ze of ik een foto op Facebook of Instagram mag plaatsen.

Ik heb nog geen consequent beleid, maar het houdt me erg bezig. Vooral nu ik mijn derde kind verwacht. Bloggende moeders die trots hun eigen kroost de outfitjes laten showen vind ik geweldig. Toch heb ik gemengde gevoelens wanneer ik er aan denk om dit bij mijn derde kind te doen. Daarnaast heb ik gezien dat je zelf niet eens altijd degene hoeft te zijn die een foto deelt. Trotse familieleden, vrienden en kennissen kunnen ook een foto van je kind maken, dit het internet opslingeren en je taggen. Ik noem mijn kinderen nooit met hun roepnaam op mijn blog, maar met een bijnaam. Uiteindelijk hebben zij er ook niet voor gekozen om een bloggende moeder te hebben.

De tegenstanders

Astrid Muçaj-van Hoesel (24 jaar, moeder van twee kinderen van 4 en 2 jaar) heeft een online magazine Coole Ouders. “Ouders vinden hier de leukste nieuwtjes, acties, DIY’s, activiteiten, uitjes, reviews, winacties en de leukste producten.”

Ella (ergens in de 30 en moeder van 2 dochters) blogt op avonturenvanelkedag.com. “Ik blog over alles wat mij bezighoudt, van reizen tot wonen en van koken tot shoppen. En omdat ik moeder ben, blog ik ook over mijn dochters van 4 en 2. Ik wil bewust stil staan bij de mooie dingen in mijn leven. Mijn berichten zijn altijd ‘Sunny side up’. Ik deel mijn avonturen selectief en dus ook de informatie over het privéleven van mijn gezin.”

Dennis van Winkel (38, vader van twee zoontjes van bijna 5 en 6). “Op mijn blog Dennis2society probeer ik op humoristische wijze dingen te omschrijven die ik die week heb gezien en gedaan. Vaak zit er een ethisch aspect aan, maar geregeld zijn het gewoon ditjes en datjes. Op dit moment heb ik net een nieuwe blog, zodat ik één verzamelplek heb voor m’n schrijfsels. Dit hoop ik dan als een soort van portfolio te kunnen gaan gebruiken voor schrijfopdrachten.”

Ik wil laten zien hoe trots ik op mijn lieve meiden ben. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom andere ouders graag hun kinderen online tonen. Ook al is dat dan openbaar.

Is jouw kind duidelijk herkenbaar in beeld op je blog of social media-kanalen

Astrid: “Mijn kinderen zijn niet in beeld, of onduidelijk. Ik vind dat mijn kinderen wanneer ze zelf (+/- 14 jaar) onderscheid kunnen maken op het internet, zelf mogen beslissen wat zij wel of niet over zichzelf plaatsen. Ik wil niet voor hen al een onlinegeschiedenis opbouwen. Bovendien wanneer je 1 maal iets hebt geplaatst krijg je het vaak niet meer van het internet af.”

Ella: “Op mijn blog plaats ik foto’s waarop mijn kids nagenoeg onherkenbaar zijn. Net zoals iedere blogger, hoop ik op veel bezoekers. Ik vind het geen prettig idee dat iedere wildvreemde foto’s van mijn dochters kan kopiëren. Maar heel consequent ben ik niet. Op Facebook post ik wel foto’s van mijn kids op mijn privé account en in besloten groepen (voor moeders). Want ik wil wel regelmatig met mijn bekenden delen hoe trots ik op mijn lieve meiden ben. Dat zie ik ook als de reden waarom andere moeders graag hun kind laten zien online, ook al is dat dan openbaar.”

Dennis: ”Alleen op Facebook zijn mijn kinderen herkenbaar in beeld, maar mijn Facebook account is ook goed afgeschermd. In mijn blog zijn nooit foto’s waarbij de kinderen herkenbaar zijn.”

Ik heb het ook niet heel veel over persoonlijke dingen dus dat scheelt weer.

Noem je je kind wel eens op je blog of social media-kanalen?

Ella: “Als ik mijn dochters op mijn blog noem, is het met een initiaal of bijvoorbeeld ‘de oudste’ of ‘de jongste’. De oudste heeft tijdenlang de codenaam Ukkie gehad.”

Dennis: “Ik noem ze altijd ‘mijn kinderen’, ‘m’n zoons’, ‘de oudste’ en ‘de jongste’. Uiteraard gebruik ik ook andere koosnaampjes. Als Brabander noem ik ze geregeld ‘m’n mennekes’, maar voor de grap noem ik ze ook wel ooit ‘mijn aapjes’ of iets anders wat op dat moment logisch lijkt. Soms vermeld ik hun leeftijd, omdat het dan contextversterkend werkt.”

Astrid: “Ik noem mijn kinderen nooit met naam op de blog. Soms zijn ze een proefpersoon, dan krijgen ze een schuilnaam. En verder heb ik het ook niet heel veel over persoonlijke dingen dus dat scheelt weer.”

Iemand en public uitmaken voor slechte ouder kan ik niet langszij laten gaan.

Heeft vermelding van je kind op je blog of social media-kanalen wel eens tot ongewenste reacties geleid van anderen?

Dennis: “Alleen op Facebook heb ik één keer een onaangename reactie gehad over een appeltaart waavoor ik rum gebruikt had. Mijn kinderen lustten die niet eens. Maar die persoon beweerde de waarheid in pacht te hebben. En maakte me tussen neus en lippen door uit voor een slechte vader. Het feit dat de alcohol al lang verdampt was, maakte voor diegene niets uit. Diegene heb ik zacht maar resoluut op haar plek gezet en vervolgens ontvriend. Iemand en public uitmaken voor slechte ouder kan ik niet langszij laten gaan.”

Astrid: “Via wat andere mamabloggers hoorde ik dat ze het jammer vinden dat ze niet weten wie mijn kinderen zijn. Maar verder zijn dat de enige ‘negatieve’ reacties geweest.”

Ella: “Ik heb nog nooit vervelende reacties gekregen op een foto van één van mijn kids. Wel eens vragen van een bezorgde oma, maar dat is alleen maar lief toch?“

In deze blogpost Digitale kinderen deel 1 kwamen bloggende ouders die hun kinderen graag zoveel mogelijk privacy gunnen aan het woord. Benieuwd naar wat de motivatie en beweegredenen van de voorstanders zijn? Lees dan morgen Digitale kinderen deel 2.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!